Zobacz pełną wersję : Zakup licencji/programu za granicą? - lightroom
Chciałem kupić program Adobe Photoshop Lightroom zastanawia mnie kwestja licencji:
-mogę kupić wersje EDU w polsce za mniej niż 400zł
-wersje "normalną" w polsce za ok 1000zł
-wersję "normalną" przez stronę adobe za 299 dolarów (czyli ok. 800zł)
1. czy ktoś kupował takie programy przez US store? jak dla mnie nie byloby problemu poniewaz program i tak sie sciąga, wazna jest licencja, jedyna przeszkoda to jest tam pole wyboru kraju i w US store mozna wybrac tylko Kanade meksyk lub usa, ale w sumie kogo to obchodzi gdzie je mieszkam?
2. gdzie mogę znaleźć warunki licencji edukacyjnej i normalnej w polskiej wersji językowej?
3. wiąże się z poprzednim pytaniem o warunki: czy jak kupię licencję edu to już nie będę mogl teoretycznie sprzedac zadnej fotki ktora przetworzylem tym programem?
I wogole co o tym sądzicie? Chciałbym działać legalnie a jednoczesnie biorąc pod uwage polskie zarobki - nie spłukać się doszczętnie przy kupnie programu.
Co byscie mi poradzili? czy kupic sobie EDU i korzystac nie martwiąc się o nic czy uzbierac na wersje "normalną"?
bardzo was prosze o porady i wymiane doswiadczen.
skoro do wyboru jest tylko wykaz podanych krajow to nie dasz rady kupic z pl.
edu nie pozwala na komerche i sprzedaz fot
jajacek44
08-11-2007, 23:57
a co to jest wersja EDU i gdzie ją można kupić za mniej niż 400 zł ?
Przymierzałem się w podobny sposób do CS3. Ze strony Adobe zakup odpada, bo jest jasno napisane, że w sklepie na USA mogą kupować wyłącznie obywatele USA i Kanady (o ile dobrze pamiętam). Jeśli wybierzesz Polskę - ceny od razu robią się 'normalne'. Możnaby jednak wziąć się na sposób - kupić CS3 w sklepie internetowym, który wysyła do Polski. Na Amazonie jest CS3 za... 629 dolarów, ale obecnie wysyłają tylko w obrębie USA. Możliwe, że postarało się o to Adobe... BTW, przeczytałem dokładnie EULA (End User License Agreement) do CS3 i nie znalazłem nigdzie wzmianki o 'terytorializacji' wersji. Rozmawiałem też z kolegą z firmy zajmującym się importem i logistyką (a jest to firma informatyczna) i wydaje się - powtarzam: WYDAJE SIĘ - że tak zakupione oprogramowanie byłoby w pełni legalne. Czy prawnicy Adobe i BSA bieliby to samo zdanie? Who knows? :)
Ja rozmawiaalem z panem z Adobe, a propos zakupu Lightroom w USA i używaniem tejże licencji w UK, czyli w Europie. "no problems!". Jedyny kłopot sprawić może znalezienie kogoś z karta płatniczą zarejestrowana w USA.
Władca Pixeli
09-11-2007, 03:50
3. wiąże się z poprzednim pytaniem o warunki: czy jak kupię licencję edu to już nie będę mogl teoretycznie sprzedac zadnej fotki ktora przetworzylem tym programem?
Ze strony Adobe
If the Software is an Education Version, You may not sell or transfer any such Software to anyone except to another entity or person who is otherwise qualified to purchase Education Versions of the Software.
Education Versions may not be used for, or distributed to any party for, any commercial purpose.
Nie wolno pracować na wersji edukacyjnej w celach zarobkowych. Potwierdzone osobiście w Adobe USA.
Wersję edu w USA można kupić bedąc studentem w pełnym wymiarze po przedstawieniu legitymacji studenckiej.
chicadii
09-11-2007, 11:21
Też się przymierzam do zakupu CS3 - a konkretnie Web Premium (już w zasadzie nazbierałem kasę i wyrobiłem kartę kredytową). Różnica w cenie jest znaczna - w Stanach 1600$ + przesyłka ok. 100$, w Polsce - ok. 7.000 zł brutto. Przy ściągnięciu trzeba będzie zapłacić jeszcze 22% VAT (cła z tego co wyczytałem na oprogramowanie nie jest naliczane) - a i tak wychodzi trochę ponad 5000 zł przy aktualnym koszcie dolara. Nie zamierzam kupować na aukcjach ebaya, chociaż ceny są atrakcyjne, to myślę że w 95% oferty z tymi cenami to podróbki, które ostatnio zalały rynek (uwaga na tanie angielskie CS2 z Singapuru również na Allegro). Myślę, że kupię w adorama.com. Jak to przećwiczę, to dam znać co i jak.
a co to jest wersja EDU i gdzie ją można kupić za mniej niż 400 zł ?
Wersja edu widoczna jest na cortlandzie, ale nie ma zielonej kropki, czyli trzeba czekac na "sprowadzenie", nie rozumiem tylko dlaczego "sprowadzenie" licencji zajmuje im - jak dowiedziałem się przez telefon ok 2 tygodnie :/ ??
BTW, przeczytałem dokładnie EULA (End User License Agreement) do CS3 i nie znalazłem nigdzie wzmianki o 'terytorializacji' wersji. Rozmawiałem też z kolegą z firmy zajmującym się importem i logistyką (a jest to firma informatyczna) i wydaje się - powtarzam: WYDAJE SIĘ - że tak zakupione oprogramowanie byłoby w pełni legalne. Czy prawnicy Adobe i BSA bieliby to samo zdanie? Who knows? :)
wlasnie ja tez szukalem i czytalem licencje ogolne, nie ma tam ani slowa o uzywaniu programow w innych krajach, generalnie byloby to bzdurą, ponieważ wyobraźcie sobie ze ktos sie przeprowadza, albo co zdaza sie czesciej jezdzi po calym swiecie... przeciez nie będzie kupowac w kazdym kraju nowego pakietu :) bardzoej chyba chodzi o to w jakim kraju placimy podatki, ale co będzie jak ktos sie przeprowadzi? musi kupowac cale oprogramowanie? - to mi tez nie pasuje.
Przepraszam, jest wzmianka, że jesli jestes z Iraku, Libanu i tam paru innych krajow to nie mozesz korzystac czy jakos tak, ale poza tymi paroma krajami, nic nie ma o regionach.
PS. szegolowe licencje są tez na tej stronie (oprocz warunkow ogolnych) jednak nie znalazlem tam posrod tych wszystkich programow - Lightrooma. :/
http://www.adobe.com/products/eulas/