Zobacz pełną wersję : potrójna opcja AF M/A
Witam
W moim D80, dźwignia/przełącznik focusa (auto/manual) ma trzy pozycje. tzn, przy przełączaniu zatrzymuje się w środku, pomiędzy A i M (każdy kto ma d80 wie o co chodzi). Czy to jest normalne?
ja zauważyłem to odrazu, lecz zostawiłem... natomiast strasznie irytuje to mojego starszego.
co Wy na to? mogę go uspokoić ze spokojnym sumieniem czy nie bardzo?
Pozdrawiam,
Mrozu
wierny czytelnik forum
Może masz tryb C jak w F100 ;)
Ale jeśli to Was irytuje to nie chcę sobie wyobrazić jak większe problemy mogą Was irytować dopiero...
Przełącznik ma dwie pozycje, ale rzeczywiscie wolno go przesuwając mozna odniesc wrazenie, ze zatrzymuje sie jakby na srodku... Geezzz... stary... rób zdjecia i nie zaprzątaj sobie głowy takimi bzdurami :)
ps.
Bo jak będziesz niegrzeczny to zaraz Ci dam linki do tematow o testach dekielka, przepałach na matrycowym i kurzu na matrycy... Wtwdy sie załamiesz dopiero :twisted:
;)
kronos28
08-11-2007, 22:15
ps.
Bo jak będziesz niegrzeczny to zaraz Ci dam linki do tematow o testach dekielka, przepałach na matrycowym i kurzu na matrycy... Wtwdy sie załamiesz dopiero :twisted:
;)
to tematy tylko dla mocnych psychicznie :twisted: :lol:
to tematy tylko dla mocnych psychicznie :twisted: :lol:
I dopiero jak się można wtedy zirytować!!
Tak jak ja zrobiłem nocne zdjęcie na długim czasie naświetlania ostatnio i okazało się, że jest więcej polarnych gwiazd!!
Tak jak ja zrobiłem nocne zdjęcie ostatnio i okazało się, że jest więcej polarnych gwiazd!!
Koniecznie rób test dekielka na godzinnym naświetlaniu i ISO3200 ;)
tak jak napisałem, mi to nie przeszkadza ale mój starszy:) heh perfekcjonista w każdym calu
dzięki wielkie w takim razie za odpowiedzi a testu dekielka robił nie będe:)
może innym razem:P
pozdrawiam,
Mrozu
FlashGordon
09-11-2007, 01:46
Dekielek to bardzo ważne akcesorium, sam używam dekielka ze słoika od ogórków (typu weck - trochę ciężki ;)), bo dotąd nie znalazłem spełniającego moje wymagania (pomimo wypróbowania kilku - zdjęcia nadal tak samo kiepaśne jak były ;)).
A z tym środkowym ustawieniem hmmm... może jedyne co istotne, to to, czy coś się może na nim spsuć? Tak jak przy niedociśniętym sprzęgle przy zmianie biegu ;)
Aha, a co do testów dla ludzi o mocnych nerwach - polecam testy akcesoriów audiofilskich, na przykład:
- skrawaczy do brzegów płyt cd (aby były dokładnie pod kątem 27 stopni)
- kabli i gniazdek zasilających "for audio"
- wygrzewaczy do kabli audio
etc. :) (chętnych zapraszam na: http://audiovoodoo.alatar.pl/)
Dom
vasper31
09-11-2007, 09:46
ostatnio usłyszałem opinię że w Canonie 20D skrzypi klapka od karty i jest to właśnie bardzo "irytujące"... ja np mam problem taki w moim D80:
gdy odejmuję prawą rękę od aparatu potrafię niechcący otworzyć tą klapkę i mógłbym ją złamać... ale jakoś nauczyłem się z tym żyć i WCALE MNIE TO NIE IRYTUJE...
pozwólcie że zacytuję pewną stopkę jednego ze sławnych naszych forumowiczów:
" Tym co mi najbardziej przeszkadza w robieniu pięknych zdjęć jest p...ny aparat fotograficzny"
a jak jest u Was??
.. róbcie zdjęcia...