Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga
1 jeszcze troche jesieni ,bo juz mocno gubi listki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img252.imageshack.us/img252/9321/dsc1658jpgkopia3ti1.jpg)
2 i jeszcze jesiennie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img260.imageshack.us/img260/3794/dsc1686kopia4xc1.jpg)
Marek-frotka
08-11-2007, 20:10
Podobają się obydwa. Ładne delikatne kolory. Na pierwszym miejscu jednakowoż stawiam dwójkę.
Z wiadomych dla mnie względów – jest chociaż kawałek wody.
Powodzenia w plenerze.
Ja niestety mam przerwę w wystawianiu zdjęc (oddałem aparat do czyszczenia po ostatnim pechowym plenerze).
Jedyneczka fajna troszku szkoda nieba ,ale spoko jak trzba bedzie to pewnie bombel wstawi chmureczke :-) :-) :-) ,
aaaaa i troszku leci w prawo.Ale sie podoba.
Na dwojce jak dla mnie to troszku za bardzo podbity kontrast.
Pozdro......
;-)
david555
08-11-2007, 22:11
Harb, zdjęcia są dobre. Nie brakuje, ani koloru, ani kontrastu i niebo jest błękitne, ale..................................... wstańże Ty wreszcie raz wcześnie rano, albo wybierz się w innej urokliwej porze na plenerek, bo Twoje fotki sugerują, że fotografujesz tylko w okolicach około południowych i to w pełnym słońcu.:):):)
Jedynka ładna i dobrze skomponowana, dwójka mi się mniej podoba bo chaotyczna, zabałaganiona i brak jej konkretnego tematu. I zbyt mocne kotrasty.
Ale jedynka bardzo udana.. :)
nie Davidzie to sa fotki sprzed tygodnia z ostatniego spaceru ,lub inaczej z ostatniego slonecznego dnia na wybrzezu niestety dnie zrobily sie deszczowe i pochmurne a ja nie lubie braku slonca
david555
08-11-2007, 22:19
nie Davidzie to sa fotki sprzed tygodnia z ostatniego spaceru ,lub inaczej z ostatniego slonecznego dnia na wybrzezu niestety dnie zrobily sie deszczowe i pochmurne a ja nie lubie braku slonca
Nie no, można nie lubić, ale dla mnie to właśnie wtedy zaczyna się fotografia krajobrazu.,
jak jest deszczowo, chmurno i mgliście.;)
jak jest deszczowo, chmurno i mgliście.;)
A jak jest ani słonecznie, ani deszczowo, ani mgliście. Ale jest po prostu szaro. Nie ma nastrojowej mgły, widoczność nawet OK, ale po prostu szaro i szaro. Niebo jednostajnie szare, drzewa jednostajnie szare, ziemia szara, ludzie szarzy, twarze szare, charaktery szare, wszystko szare jak szara karta. To wtedy jakie krajobrazy się robi?
jacoslavgth
08-11-2007, 22:26
A jak jest ani słonecznie, ani deszczowo, ani mgliście. Ale jest po prostu szaro. Nie ma nastrojowej mgły, widoczność nawet OK, ale po prostu szaro i szaro. Niebo jednostajnie szare, drzewa jednostajnie szare, ziemia szara, ludzie szarzy, twarze szare, charaktery szare, wszystko szare jak szara karta. To wtedy jakie krajobrazy się robi?
s telewizora :)
jedynka i tylko jedynka, ładnie kadrowane, trochę ostre światło.
david555
08-11-2007, 22:37
Taż ja mówię, że właśnie ma być deszczowo, chmurnie i mgliście, a nie na odwyrtkę,:) przyjacielu mój.
Słońce jest dobre, ale o świcie, co zauważyłeś ostatnio będąc w górach;), albo w innych szczególnych okolicznościach.
dziekuje za opinie ,caly czas sie ucze i autentycznie ciesze sie dowiadujac sie ze jakis aspekt mojego zdjecia jest poprawnie zrobiony gdyz swiadczy to o tym ze robie postepy,natomiast uwagi mobilizuja mnie do niepowtarzania zauwazonych bledow -chociaz nie zawsze to sie udaje :-D
No to wtedy, rzecz jasna robi sie szare krajobrazy :-D
jedyneczka... Piękna, aż miło oglądać takie fotki gdy za oknem słota i niepogoda... Brr, idę włączyć ogrzewanie..:)
Harb, napiszę krótko-piękny kadr!
Gdzie jest ta droga?
Ponownie jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam.
anna binkiewicz osta
09-11-2007, 11:02
teraz ja nie widzę fot:( u siebie poprawiłam i powinienes już widzieć:P pozdrawiam serdecznie i czekam na odbiór
Mając taką drogę pod ręką miałbym ją obfotografowaną na wszelkei sposoby: 4 pory roku, dzień/noc, pogodnie/dżdż :), kolor/niekolor, i w ogóle...
Gratuluję jedynki - bardzo, ale to bardzo pogodne zdjęcie.
Saturtacji akurat tyle, żeby obrazek był żywy, ale nie przesadzony i bez landrynek; przedpole na tyle czyste, że ładnie i miło wprowadza drzewa, a same drzewa są w sam raz łyse/liściaste, żeby się ładnie komponować z nastrojem...
Naprawdę podoba mi się to zdjęcie.
Jedyneczka bardzo mi się podoba. Ciekawe miejsce i rzeczywiście ni zaszkodziłoby o trochę dogodniejszej porze dnia pofocić.
onufry81
09-11-2007, 13:33
ładne zdjęcia - jedynka mi się najbardziej podoba
szumszak
09-11-2007, 19:46
1 rewelacja ze wzgledu na bruk
dziekuje wszystkim za oceny :-D
Czarku-dziekuje za pozytywa,cenie sobie Twoja opinie
Bombel ,zdopingowales mnie -poslucham Twoich rad,dziekuje za pozytywa i wyczerpujacy komentarz miło ze podoba sie
pozdrawiam:)
skrzat -przepraszam ze dopiero teraz ,pytalas o te drogę- jest to droga do Wisloujscia przy ujsciu Martwej Wisły po stronie Westerplatte
dziekuje za opinie ,caly czas sie ucze i autentycznie ciesze sie dowiadujac sie ze jakis aspekt mojego zdjecia jest poprawnie zrobiony gdyz swiadczy to o tym ze robie postepy-D
i o to chodzi...
Dzięki wielkie Harb, myślę że za radą Bombla pokażesz nam tą drogę jeszcze nie raz w innych równie ciekawych i pięknych ujęciach.
Pozdrawiam.
1 Bardzo ładna, szkoda tylko, że liście z góry, z korony buków (bo chyba są to buki) opadły. Wspaniale wygląda główny motyw - droga z otoczaków, ale mogłeś jeszcze spróbować z poziomym kadrem mniej drogi więcej drzew.
2 Też ładna ale chyba za bardzo wyostrzona i chyba za dużo saturacji.
Jedynka też bardziej mi się podoba, ale drugie takze bardzo dobre ! :)
Skrzat-postaram sie to zrobic zimą
jurekb-probowalem ! poziomy kadr nie wnosi nic ciekawego ,co do lisci masz racje trzy tygodnie wczesniej drzewa zapewne byly w calej swej krasie
prz3mo-dzięki za pozytywną opinię
:-D pozdrawiam
Ja wybieram 1-ke, bardziej klarowna w odbiorze z ladnymi kolorami i w "klasycznym kadrze"...na dwojce jakos..no nie wiem za duzo wszytskiego,ale ja tak juz mam,ze lubie prosto:)
Pozdrawiam
Mając taką drogę pod ręką miałbym ją obfotografowaną na wszelkei sposoby: 4 pory roku, dzień/noc, pogodnie/dżdż :), kolor/niekolor, i w ogóle...
z ust mi to wyjąłeś
zdjęcie jest ładne, ale wyobraziłem sobie spacer pod konarami
tam, przy zakręcie z poboczem obficie zakrytym listowiem
harb (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5681) spróbuj wykadrować mały kwadracik (zaczynający się od podstawy drzewa a kończący się w połowie jego wysokości) - cukiereczek
PS
ależ przepiękna aleja i ten bruk, koniecznie trzeba tam powołać rezerwat
Jedynka podoba się bardzo, gdyby jeszcze niebo było ciekawsze...
To ja zamieszam...:)
Jedynka jest ładna ale ja zaczęłabym kadr w miejscu gdzie zaczyna się cień.... i jeśłi byłoby to możliwe bardziej wyesponowałabym zakręt (nie wiem na ile klarowne jest to określenie..?)
Dwójka - ja mam bzuma na punkcie wody w kadrze i tutaj mam jej za mało, takie mam odczucie jakby mnie ktoś w konia robił - tzn była gdzieś woda w ładnej scenerii a tutaj zamiast całej wody mam tylko dwa litry z tej rzeki;)
Zima już nam się "zaczeła" więc mam nadzieję, że nie będziemy długo czekać.
To ja zamieszam...:)
Jedynka jest ładna ale ja zaczęłabym kadr w miejscu gdzie zaczyna się cień.... i jeśłi byłoby to możliwe bardziej wyesponowałabym zakręt (nie wiem na ile klarowne jest to określenie..?)
Dwójka - ja mam bzuma na punkcie wody w kadrze i tutaj mam jej za mało, takie mam odczucie jakby mnie ktoś w konia robił - tzn była gdzieś woda w ładnej scenerii a tutaj zamiast całej wody mam tylko dwa litry z tej rzeki;)
witaj Jolu -dokonywałem roznych podchodow do jedyneczki poniewaz nie ukrywam ze bardzo mi się podoba ,ale nic innego mnie nie odpowiada -oparlem całą konstrukcję tej fotki na jej prostocie na tym charakterystycznym bruku ktory prowadzi wzrok do jesiennych drzew w ktorych znajdujemy juz przemijanie jesieni
druga fotka-tak wody jest mało (może wzięli do jakiegoś pożaru ?) a tak poważnie mnie zainteresowały brzozy i trzciny oraz kolory ,ale to kolejne doswiadczenie ze waski pionowy kadr powinien raczej nie przytłaczać mnogoscia motywow
pozdrawiam :-D
skrzat -tez czekam na pierwszy obfity snieg o ktory jednak na wybrzeżu trudno