PDA

Zobacz pełną wersję : Czy w dającej się przewidzieć przyszłości będzie FF Nikona?

Chilon
12-01-2006, 17:33
Nie pytam dlatego, że mi jakość szczególnie brakuje tylko pod kątem inwestycji w szkła cropowe. Chodzi mi po głowie 17-55/2.8. Nieźle by pasował do tzw. fotografii ogólnej ale tani nie jest. Jak duże, Waszym zdaniem, jest ryzyko, że za 2-3 lata będzie sprzedawalny za 1/10 ceny?

Spodziewam się, że nikt nic pewnego nie wie ale z analizy subiektywnych odczuć też coś konstruktywnego może się wyłonić.

Pozdrawiam,
Piotr

Jacek_Z
12-01-2006, 17:54
też bym to bardzo chciał wiedzieć choć z innego powodu - możliwość upchania więcej pikseli i pikseli większych rozmiarami co da mniejsze szumy.
Co do szkła ja na wszelki wypadek poruszam się w tych do FF.
Ale nie sądzę, by cena optyki DX drastycznie spadła gdyby się pojawił FF. Wielu przez długi czas nie będzie i tak stać na korpus z najwyższej półki,a raczej najpierw się tu on pojawi.
A co do umownie D3X to jest jeszcze cicho, więc wg mnie masz spokój na parę lat.
Ja raczej wtedy takie D3X kupię, chyba że się wcześniej wkurzę i kupię ściankę cyfrową do średniego formatu - tanieją ostatnio :lol: :lol: http://www.dfoto.pl/sklep/customer/home.php?cat=163 :roll:
a tu jest jeszcze śmieszniej http://www.dfoto.pl/sklep/customer/home.php?cat=219

Chilon
12-01-2006, 18:32
Ale nie sądzę, by cena optyki DX drastycznie spadła gdyby się pojawił FF. Wielu przez długi czas nie będzie i tak stać na korpus z najwyższej półki,a raczej najpierw się tu on pojawi.

No nie wiem... Gdyby następca D200 za dwa lata miał FF to kupa ludzi się na niego rzuci. Patrz jakim zainteresowaniem obecnie cieszy się nowe body. Jesli Nikon pójdzie w FF to i tak za dwa lata cena nie ma szans przekroczyć dzisiejszej.

Pawel Pawlak
12-01-2006, 19:53
Jak widać po canonie FF nie staje się jedynym wariantem DSLRów. Więc nie sądzę żeby było tak w Nikonie, który w przeciwieńtwie do canona zainwestował w opracowanie profi obiektywów dedykowanych dla copa 1.5 Dlatego myslę że dobre obiektywy DXowe mają przed sobą jeszcze pare latek życia a ich wartość będzie nadal raczej wysoka.

Cichy
12-01-2006, 20:38
W związku z brakiem jakichkolwiek oznak FF w linii aparatów Nikona na Twoim miejscu w ogóle nie pchałbym się w zakup żadnych obiektywów tejże firmy :D

shakk
12-01-2006, 21:08
panowie trzeba podejsc do tego logicznie...SkOrO Wycofuja Linie Apraatow Analogowych i Obiektywow to po co im FF? Pojda na MAXA w DX...takie moje prywatne zdanie

Jacek_Z
12-01-2006, 21:14
cichy - a co, ma kupować optykę canona?
to co fotografów pcha do nikona m.in to jest optyka i na twoim forum też o tym piszą, albo L, albo kiepskie kity.

Chilon, kupuj spokojnie DX. Za dwa lata jeszcze nie będzie nastepcy D200 z FF, a najwyżej następca D2X - wyska cena zapewne i dlatego by na nim zarobic nie puszczą szybko następcy d200 z FF.

Kaleid
12-01-2006, 22:08
Nikon obecnie pracuje nad takim aparatem...podejrzewam ze bedzie to nastepca D2x

pebees
12-01-2006, 22:18
Kaleid, i pewnie jeszcze będzie FF :)

BUBYPL
12-01-2006, 22:35
Ja raczej wtedy takie D3X kupię, chyba że się wcześniej wkurzę i kupię ściankę cyfrową do średniego formatu - tanieją ostatnio http://www.dfoto.pl/sklep/customer/home.php?cat=163
a tu jest jeszcze śmieszniej http://www.dfoto.pl/sklep/customer/home.php?cat=219

osobiscie podoba mi sie stwierdzenie na tamtej stronie

[..]poręcznego i w przystępnej cenie :mrgreen:

M_Kuron
12-01-2006, 23:04
Moim skromnym zdaniem Nikon musi iść w kierunku FF. Tak działa czysta, zwykła konkurencja. Martwi trochę odejście firmy od negatywu, ale chyba jest to nierealne, żeby nie myślano już o pełnejmatrycy. Nie będę pisał za 2,4 lata bo tak na prawdę nikt z nas nie ma o tym pojęcia.

Ja życzyłbym sobie aparat w opakowaniu klasy D2X z 8 milionową matrycą z niezaszumionym min iso 800 a nawet 1600. Mnie by to w pełni zadowoliło.

Pawel Pawlak
12-01-2006, 23:37
Moim skromnym zdaniem Nikon musi iść w kierunku FF. Tak działa czysta, zwykła konkurencja. Martwi trochę odejście firmy od negatywu, ale chyba jest to nierealne, żeby nie myślano już o pełnejmatrycy. Nie będę pisał za 2,4 lata bo tak na prawdę nikt z nas nie ma o tym pojęcia.

Ja życzyłbym sobie aparat w opakowaniu klasy D2X z 8 milionową matrycą z niezaszumionym min iso 800 a nawet 1600. Mnie by to w pełni zadowoliło.

Kwestia matryc DXowych, o rozdzielczościach 12-15mpix niezaszumionych na wysokich iso i z coraz większą dynamiką tonalną to tylko kwestia technologii. A o tej, która będzie szeroko dostępna już za parę miesięcy/lat producenci pewnie wiedza więcej niż my. Nikon konsekwentnie lansuje DXa, w olkach matryca jest jeszcze mniejsza, a system nie zakłada innych jej gabrytów. Myslę ze jeszcze wiele można zrobić i DX będzie się miał naprawdę dobrze.
Choćby niedawna informacja o opracowaniu nowej matrycy cmas która ma z tego co pamiętam 1000krotnie mniejsze zużycie energi i 100x większą tonalność niż te które są stosowane obecnie (czylma zdeeeecydowanie większą sprawność a więc i szumy). Nawet jeśli taka matrca w wersji FF będzie miała lepsze parametry niż APC, to jest możliwe że nie będzie togo można zauważyc.
Większa barierą wydają się być ogranicznia zdolności rozdzielczej układów optycznych. Ale z pomocą może przyjść technologia Foveon X3 (choć w taką w nikonie nie chce mi się wierzyć ;) )

Chilon
13-01-2006, 00:16
Na razie zdecydowanie wygrywa DX. Czyli kupować 17-55/2.8.

Jacek_Z
13-01-2006, 00:39
Olek wymyślił matrycę tej wielkości 3/4, ale już Sony w R1 zrobił większą niż w swoich poprzednikach i w tym upatruje lepszej jakości zdjęć z tego stwora.
Przyrosty jakości w DX są niewielkie i będa coraz mniejsze. Pole manewru wygląda chyba tak - zrobimy albo następną matrycę lepszą o takich samych pikselach i lepszym obrazie (ale marketingowo to nie wygląda dobrze) albo zrobimy o większej ilości mniejszych pikseli (marketingowa wojna na +), a w obrazku nie zmieni sie wiele (szumy niepoprawione, bo się nie da poprawiac przy zmniejszaniu pikseli, dobrze jeśli się nie pogorszy, ewentualnie mocny filtr) - nieco więcej szczegółu, ale nie zadużo bo filtr kradnie przyrost ilości.
o ile jest inna dobra, bardzo dobra technologia, to się zgodzę.
ale nie chce mi się wierzyc w dzisiejszych czasach o nowych technilogiach dających az takie przyrosty - 100x większa tonalność, 1000 razy mniejsze zużycie. Jeśli nawet jest, to trzeba to wyprodukować, dopracować, sprawdzić na mniejszym sprzęcie a nie w topowym "D3". A co do tego czasu, za ile Nikon może takieg D3 wypuścić? Gdyby był sam na rynku, to OK, ale jest Canon i nie może tak oddawac pola.
i Foveon i pomysł fuji z podwójnymi pikselami Super CCD do zwiększenia dynamiki sa fajne. Ten pierwszy nawet lepszy bo pozwala na wyeliminowanie kilku wad, ale sam jak widac nie jest doskonały i ma jakieś ograniczenia, bo Sigma rewolucji nie zrobiła. Na razie Nikon ma tylko (wg mnie) drogę do FF, bo to można na pewno w 1 -2 lata zrobić. A te inne technologie? to tak nie na pewno okażą się bez wad. A coś muszą dać nowego, bo canon będzie wypuszczał nowości. Na deskach musza miec już dzisiaj to co ma być za kilka miesięcy testowane, a za rok na rynku. Ciekawe co to - kaleid jest bliżej ale sie nie odzywa?
martwię się, że nikon nie pokazal żadnego nowego dobrego szkła do FF. A zresztą gdyby pokazał jedno - to F6 tez wypuścili - ale na krótko. Dlaczego Nikon się boi FF? podobno szerokokątne nikkory dobrze się spisują na przejściówkach do FF canona (5D), ktoś tak w kazdym razie napisał, ale ja wyników tego nie widziałem, a chciałbym.

Pawel Pawlak
13-01-2006, 00:53
poszukam linkado info o tych nowych matrycach i wkleję (może coś przedobrzyłem wtym 1000X ? musze sprawdzić ;)) W każdym razie na pewno przyrost dynamiki jest ogromny.
Poza tym zobacz co się porobiło w ciagu ostatnich 10lat z silnikami diesla. 15lat temu nikt by nie uwierzył, że z ropniaka z kazdego litra pojemności można bez problemu wyciągnąć 100KM.

lenek
13-01-2006, 00:55
Nikon obecnie pracuje nad takim aparatem...podejrzewam ze bedzie to nastepca D2x

Myślę, że się mylisz. To będzie raczej rozwinięcie D2H. Pierwszy stanę w kolejce po większego LBCAST. Matrycy z D2X daleko to tej z D2H. Jednak co 12 mln to nie 4 mln. To jednynie przekonje... szczególnie w moim zawodzie....

Kaleid
13-01-2006, 01:02
Watpie by nastepca D2h byl FF. Tu raczej jest kwestia stosunku jakosc/cena, czyli kosztów matryc FF. FF to obecnie bardziej prestiz niz komercyjny sukces rynkowy.

Jacek_Z
13-01-2006, 01:23
ale jesteś powściągliwy w swych wypowiedziach
następca D2H to nie będzie FF, to jasne, bo tu chodzi o szybkość a nie o ilość pikseli. Ale mi chodzi o następcę D2X

ale - ten brak sukcesu rynkowego FF przemawia do mnie jako argument bardziej, niż problemy techniczne niestety...
Nikon to jest (była?) legenda. Sprzęt dla profi, nr1. A teraz robi się tu wizerunek firmy nastawionej na zysk, a profi po macoszemu, bo nie wypracowuje odpowiednio dużo dochodu? jeśli tak jest i tego nie zmienią, to zniknie ich legenda, a jeśli zniknie to przegrają z Samsungiem, Canonem itp. czyli w efekcie zyski tez spadną.

lenek : Matrycy z D2X daleko to tej z D2H.
chyba żartujesz. Ja chce tak nieco ponad 20 MP. I nie każ mi kupować mamiyi ZD czy haselblada H2D tym bardziej (bo wolałbym ponad 30 MP). Chyba, że zostaniesz moim sponsorem.

Kaleid
13-01-2006, 01:35
Po prostu czasy w ktorych robilo sie manualne lustrzanki z zegarmistrzowską precyzją dawno juz minely. Teraz liczy sie komercja, i nie ma co ukrywac. Nikon i tak jest nieco powsciagliwy i konserwatywny w wypuszczaniu na rynek nowosci. Przewaznie mniej...ale jak juz, to przeskok jest wiekszy. FF to nie az taki znow problem...Nikon moze zamowic taka matryce gdziekolwiek...np w firmie Dalsa Semiconductors. Tutaj raczej poki co decyduje stosunek cena/jakosc w stosunku do mozliwosci produkcyjnych. Nikon wycofuje sie z lustrzanek tradycyjnych, chcac zapewne wszystkie swoje zasoby przerzucic na fotografię cyfrową. Ot..taka juz kolej rzeczy. Pewne czasy odchodzą w niebyt...i trzeba sie z tym pogodzic. Co do FF, to mysle ze sie pojawi, i to w nie az tak odleglej przyszlosci. Tym bardziej ze Nikon dysponuje prototypami takich aparatow. (D2x byl rowniez rozwazany w wersji FF)

lenek
13-01-2006, 10:10
Jacek_Z, mam i ten i ten - wolę jednak matrycę z D2H (szkoda tylko, że jest taka mała) :)

Michu
13-01-2006, 10:22
Nikon po prostu musi wejść w FF aby nie wypaść całkowicie z pierwszej ligi. Z pewnością "zaspał" w tym temacie, lansując bezkrytycznie format DX - traktując go nieomalże jako docelowy format dla cyfry (przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie). Już w tej chwili mówi się dużo o FF Minolty - a to oznacza, że może znów stracić kawałek rynku.
Cokolwiek by nie pisać o Canonie - moim zdaniem ma nieporównywalnie lepiej rozpisaną strategię planowania.

lordgregius
15-07-2007, 18:35
mowicie ze nikon nie pojdzie w FF a ja tu znalazlem co innego jak szukalem cos o nastepcy d2x :
http://www.nikond1.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=7029&forum=1

BugsBunny
15-07-2007, 18:44
mowicie ze nikon nie pojdzie w FF a ja tu znalazlem co innego jak szukalem cos o nastepcy d2x :
http://www.nikond1.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=7029&forum=1

a spojrzałeś na datę umieszczenia postu?

zamiast gdybać można udać się do wróżki albo rzucić monetą - będzie szybciej

lordgregius
15-07-2007, 18:46
:ppp