Zobacz pełną wersję : Ligtroom v.1.1 a v.1.2
Czy jest jakaś różnica mięzy lightroom w wersji 1.1, a wersją 1.2?
sniewczas
07-11-2007, 19:52
W tym PDFie (http://www.adobe.com/special/photoshop/Lightroom_12_ReadMe.pdf) są rozdziały General Program Notes i New in Lightroom 1.2 z listą zmian.
Poza tym Google nie gryzie http://www.google.pl/search?q=what%27s+new+in+lightroom+1.2 ;)
Pozdrawiam
Dzięki za namiary, ale wolałbym po polsku. Jestem kaleki językowo.
sniewczas
07-11-2007, 21:43
Dzięki za namiary, ale wolałbym po polsku. Jestem kaleki językowo.
W takim razie wpisz "Lightroom 1.2" w wyszukiwarce serwisu fotografuj.pl.
arturherda
07-11-2007, 21:53
witam, wlasnie zerknalem na blog Adobe Johna Nack'a
http://blogs.adobe.com/jnack/2007/09/camera_raw_42_lr_12.html
i przeczytalem tam cos, co sprawilo mnie w oslupienie, cytuje:
Noise reduction adjustment for all cameras with Bayer Pattern sensor: The base point noise reduction applied at the demosaic stage of raw processing has been reduced. The resulting effect is that images with zero luminance noise reduction applied in Lightroom 1.2 will contain more noise than the identical settings in Lightroom 1.1 but less noise than identical settings in Lightroom 1.0
wiec jak powinnismy to rozumiec? Lightroom 1.2 cofnal sie w redukcji szumow w tyl???????
albo prosze o wyprowadzenie mnie z bledu.
pozdrawiam
Dziękuję serdecznie. Bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam
sniewczas
07-11-2007, 22:16
(...)The base point noise reduction applied at the demosaic stage of raw processing has been reduced. (...)
wiec jak powinnismy to rozumiec? Lightroom 1.2 cofnal sie w redukcji szumow w tyl???????
albo prosze o wyprowadzenie mnie z bledu.
Już podczas importu zdjęć program wykonuje odszumianie. W wersji 1.1 to domyślne odszumianie było silniesze. W wersji 1.2 je zmniejszono, bo zdaniem niektórych było zbyt intensywne.
arturherda
07-11-2007, 22:35
Już podczas importu zdjęć program wykonuje odszumianie. W wersji 1.1 to domyślne odszumianie było silniesze. W wersji 1.2 je zmniejszono, bo zdaniem niektórych było zbyt intensywne.
tak wiem, czyli po prostu zakres odszumiania pozostaje ten sam, a jedynie sytuacja wyjsciowa sie zmienia, czy o to chodz?
sniewczas
07-11-2007, 22:47
tak wiem, czyli po prostu zakres odszumiania pozostaje ten sam, a jedynie sytuacja wyjsciowa sie zmienia, czy o to chodz?
Sytuacja wyjściowa się zmienia, ale czy zakres pozostaje ten sam to nie wiem. Raczej nie eksploatowałem całego zakresu, bo moim zdaniem przesunięcie suwaka do oporu sprawia, że zdjęcie nie nadaje się do oglądania ;)
Jeszcze z osobistych spostrzeżeń dodam że 1.2 znacznie szybciej chodzi. Teraz to naprawdę przyjemność pracować w lightroomie.
No to muszę zrobić abgrejt ;) jak szybciej chodzi, a ja słyszałem właśnie, że 1.2 bardziej przymula.
Orkaniusz
08-11-2007, 13:32
W LightRoomie dość przyjemnie mi się pracuje (ergonomia), ale to co mnie wkurza do wyostrzanie. Znacznie, znacznie lepsze efekty uzyskuję w C1. Może to jakaś moja nieumiejętność... Jestem ciekaw Waszego zdania...
arturherda
09-11-2007, 02:26
dokladnie mam podobne doswiadczenia z Light Roomem. Slabe wyostrzanie, C1 nie probowalem nigdy ale Raw Shooter robi to cudnie. Ja poprawiam wyostrzanie w PSie :)