Zobacz pełną wersję : HDR i PS2
Mam maly problem ze sklejaniem HDRa w PS2.
Po wybraniu zdjec i ustawieniu suwaczka, klika OK. Cos tam mysli, przetwarza i gdy wydaje sie, ze pojawi sie sklejony HDR wyskakuje taki oto komunikat:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/845/bladwi0.jpg)
czy spotkalo to kogos wczesniej?
Dodam, ze wyskakuje jakies tam zdjecie, ale jest to ostatnie dodane do listy
a jak usunac z TIFFa, bo z JPEGa to wiem...
ryszarDZIK
09-11-2007, 19:59
było już na forum, sam kiedyś szukałem:)
wystarczy że otworzysz swojego TIFF'a w PS2 a następnie otworzysz nowy dokument w PS o tych samych wymiarach co twój TIFF i następnie CTRL - A i CTRL - C na obrazku i CTRL - V w nowym dokumencie ...
w nowym dokumencie danych EXIF już nie masz :)
Najprościej zapisać tifa z exifem do jakiegoś bezstratnego formatu, który Exifa nie przechowuje (np. bmp), a potem otworzyć taki plik bmp i zapisać tak, jak się chce.
Innym sposobem jest użycie jednego z setek zapewne programów do manipulacji Exifami (google > exif editor).
Jeszcze tylko należy sobie zadać pytanie - na cholerę to wogóle robić (tzn. HDR z jednego pliku RAW)...
Czornyj -> a kto powiedzial, ze to z jednoego pliku :-D
neistety dalej wyskakuje ten sam blad. Zarowno przy probie zlozenia 3 jpegow jak i 3 tiffow. Oczywiscie juz bez EXIFow.
Jakies pomysly?
Może masz różny rozmiar pliku w pixelach ??
flyman7 -> nie, to nie to. Rawy wolane w Nikone Capture, bez zadnego przycinania
Czornyj -> a kto powiedzial, ze to z jednoego pliku :-D
neistety dalej wyskakuje ten sam blad. Zarowno przy probie zlozenia 3 jpegow jak i 3 tiffow. Oczywiscie juz bez EXIFow.
Czornemu chodziło o to, że prawdopodobnie zrobiłeś w Nicon Capture 3 JPGi z jednego NEFa
O właśnie, o to. ACR potrafi wycisnąć praktycznie cały DR jaki jest w NEF-ie, więc robienie HDR-a ze zdjęć wywołanych z jednego pliku jest stratą czasu.
mam 3 rawy. Niestety bylem ciut glupi robiac je i zrobilem zbyt maly krok EV. Wiec wywolalem jednego na -, drugiego zostawielm jak puszka naswietlila, a trzeci przeswietlilem. CHce z tego HDR zrobic, ale za kazdym razem wyskakuje ten blad
Zrób tego HDR-a normalnie z tych trzech RAW-ów, zapisz toto jako 16bit TIFF, a potem wymiąchaj sobie z tego TIFF-a co tam będziesz chciał za pomocą ACR-a. Na jedno wyjdzie - DR nie zając, nie ucieknie, 16 bitów powinno na nią w zupełności wystarczyć.