Zobacz pełną wersję : Obudowa a gwaranja!
Witam,
mam troszkę zakręcone pytanie:
Mam zamiar pomalować swojego D70 (bo tak),
i czy nie wiecie jak wygląda sprawa gwarancji - czy ją utracę?
Pozdrawiam
jak na srebrno to tak :) nikt z Nikon Polska by tego nie przezyl :D
a serio, to jak ci nawali elektronika, to powiedza, ze to z winy rozpuszczalnikow, jak padni na matryce, to rozpuszczalniki z farb uzytych do malowania, jak na migawke to mogly to spowodowac minimalne ilosci farby, ktore sie dostaly miedzy szczeliny, jak matowka, wiadomo - farba, jak.......... itd....
MzMarcin
12-01-2006, 01:42
madmips,
Zadzwoń i zapytaj najlepiej do nich ;)
a jak bym sobie okleił folią?? Ona by się chyba szczeliną nie dostała :D
Antonina
12-01-2006, 01:59
Ja swojego okleiłam swojego czasu srebrną taśmą tą taką mocną, ale połowa już zeszła a napisy czarnym markerem zamalowałam :mrgreen:
Hmmm, reporterzy często oklejają folią korpusy, żeby się mniej nagrzewały w słońcu - być może w serwisie potraktowaliby cię nawet jako profi i machneli poza kolejką?
Władca Pixeli
12-01-2006, 04:33
Może coś takiego? :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.marketing-news.pl/photos/sql/1018.jpg)
a jak bym sobie okleił folią?? Ona by się chyba szczeliną nie dostała Very Happy
Ale klej z folii parowałby do środka korpusu i.... ciąg dalszy już znasz ;)
Tomek Stępień
12-01-2006, 16:45
a mi się mój nikon podoba takim jakim jest!
Madmips: tak sobie mysle jak ci tu pomoc. Moze zrob tak:
Kupujesz dobrze wyschnieta sklejke, jakies listewki do naroznikow, klej wikol i delikatne zawiasiki.
Ze sklejki robisz pudelka w stylu sredniego formatu, i po klopocie - nikt takiego staego drewnianego aparata nie wezmie :)
Druga zaleta takiego rozwiazania to wspanialy podglad wyniku na monitorku w pelnym sloncu na sniegu.
Trzecia zaleta, jak dobrze pomalujesz lakierem (pamietaj o wtyknieciu puszeczki z cyframi dopiero po wyschnieciu kluje, bo wiesz....) to masz fajna oslone przed warunkami atmosferycznymi
Czwarta zaleta, jak wyskoczysz przed innych fotomaniakow z takim pudelkiem to kazdy pomysli - toz to ARTYSTA musi byc chyba - i droga wolna :)
Jest na pewno wiecej zalet, wiec mysle ze sie ktos jeszcze tu dopisze i moze jakies usprawnienie pomyslu zapoda :mrgreen:
To może obudowa podwodna - możesz pomalować jak chcesz (tylko niezamalowane dziury na obiektyw i wizjer muszą zostać). :mrgreen:
A czemu chcesz przemalować ? Żeby Canona udawał ?
hehe, widze ze pomyslow co niemiara,
dlaczego chce okleic?
bo jakos lubie wszystko miec nietypowe ;) wstepnie mam pozaklejanego czarna folia,
tam gdzie napisy sa - bialym korektorem napisalem ZENIT - ale zlazi :(
a teraz chce sobie go jakos go urozmaicic - mysle sobie, ze jak sie nad nim
poznecam to moze zacznie w koncu dobre zdjecia robic ;) :twisted:
To może po prostu wymień na ZENITA. :mrgreen: Z doświadczenia wiem, że kiedyś robił bardzo ładne zdjęcia. :D
Przepraszam za tego Canona.
A tak poważniej to na tą czarną folię (przed przyklejeniem na korpus) położył bym szablon z napisem ZENIT (wydrukowany na drukarce - dobierzesz odpowiednią czcionkę i wielkość liter). Literki trzeba wyciąć nożykiem do tapet i przez szblon kawałkiem miękkiej gąbki namalujesz - dość gęstą, białą farbą (dobrej jakości)- piękny napis. A jak to porządnie wyschnie przytniesz na miarę folię i nakleisz na korpus.
Trochę to czasochłonne i dla ludzi o nietrzęsących się rękach (nie podejrzewam Cię o to) ale biały korektor zawsze będzie złaził.
Acha jak ta farba kiedyś zejdzie to będziesz miał szablon i znowu namalujesz. Drukarze nazywają to chyba tampodrukiem. Tamponami malują czy co?
Ja przepraszam ja tu nowy jestem... Kupiłem aparat i jestem rozczarowany, że nie ma wymiennych obudów... tak jak do komórki... :mrgreen: (broń Boże nie piję do Ciebie madmips - taki figiel mi do głowy tylko strzelił :lol: )
hehe,
jasiek - z tym nie ma problemu, bo mam dostęp do ploterów tnących, malujących, czego dusza zapragnie... - ale nie chce co by to bylo ladne :)
stollo - dobre, dobre, ale w sumie to szkoda ;) :twisted:
chyba glisek miał najlepszy pomysł :D
YES!! :D
moze kurcze tez sobie takie cos zrobie :)
phantomek
14-01-2006, 15:08
Ja z doświadczenia wiem że taśma izolacyjna jest bdb :) moj korpusik jest w wiekszości nią przyatakowany, i mu sie to przydaje, bo jest mocno eksploatowany, a zapobiega to obtarciom, porysowaniu, wycieraniu sie, a że jest kilka warstw folii to i przy upadku coś da :) takie rozwiązanie daje rade.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotoflesz.foxnet.pl/images/fora/fotoobiektywy/4.jpg)
A tu widzicie chłopaków na wyścigach moto, na pierwszym planie D2X oklejony srebrną tasmą, co by sie nie obcierał itd, a srebrne to po to nie żeby sie upodabniać do 300D tylko żeby sie nie grzał za bardzo.
Foto autorstwa Waldka Fotoflesza, chyba sie nie obrazi za to że wstawiłem jego fote na forum :) w celach edukacyjnych :)
Zdjecia nie widac tego cuda, znaczy ze FOTOFLESZowi sie nie spodobalo :D
a w sumie jak sie nqapierdziela 100 tyś. fotek na godzina, to by trza pomyslec nie tyle o owinieciu canonowska tasma, co bardziej o chlodzeniu aktywnym. Mozna to smialo zrealizowac na ukladach Peltiera :D :mrgreen: