Zobacz pełną wersję : Kilka pytań (znowu :D) o SB-800 i SU-800
Przede wszystkim do posiadaczy i użytkowników SB-800 - odpowiedzcie na te kilka pytań, jeśli nie sprawi Wam to kłopotu :) Proszę jedynie o konkretne odpowiedzi i trzymanie się tematów wytyczanych przez pytania ;-)
1. Jak często korzystacie (i w jakich sytuacjach) z GN, M i RPT?
2. Jak często korzystacie (i w jakich sytuacjach) z AA i A (Non-TTL)?
3. Jak często korzystacie z możliwości podłączenia zasilacza?
4. Jeśli dokupujecie drugą lampę, to też SB-800 czy już SB-600?
5. Wiadomo, że 800-tka ma większą LP niż 600-tka, więc i większy 'zasięg'. Jednak w anglojęzycznych instrukcjach do obu lamp widnieje (dla SB800 na str. 31, dla SB600 na str. 27) zdanie: 'The SB-800’s flash shooting distance range is 0.6m to 20m (2 to 66 ft.)(..)', a tabelki 'Flash shooting distance range in the TTL auto flash mode' pokazują praktycznie te same wartości dla obu lamp. Natomiast dla trybów manualnych z tabel można odczytać, że maksymalne zasięgi to odpowiednio 56 i 40 metrów. To jak to w końcu jest - w trybie automatyki współpracującej z aparatem więcej niż 20 metrów nie sięga i już?
6. Na podstawie informacji zawartych w poprzednim pytaniu i tabelek z podziałem mocy w trybie ręcznym wnioskuję, że 1/128 mocy SB-800 to to samo co 1/64 mocy SB-600. Słusznie, czy też może się mylę?
7. SB-800 i SB-600 można wyzwalać za pomocą CLS, czyli poprzez podczerwień. Czy może to być dowolny wyzwalacz IR czy też zawsze SU-800, oczywiście tylko do wyzwolenia lampy z ustawionymi wcześniej parametrami w trybie ręcznym? Nie chodzi o pełną komunikację, a tylko o wyzwolenie lampy, tak jak poprzez fotocelę, czy to w trybie M, czy też AA (dla SB-800).
8. SB-800 ma możliwość sterowania innymi lampami (grupami lamp w sumie), do 3 grup - tak? Czy ja dobrze rozumuję, że mając zamontowaną SB-800 mogę dla każdej lampy w całym zestawie (mieszanym SB-800 i SB-600) ustawić, z poziomu tej SB-800, parametry każdej grupy lamp, a nie każdej lampy osobno? Czyli, że wszystkie lampy w grupie będą miały ustawione parametry tak samo?
9. Czy po połączeniu lamp kabelkami (przez ten 'sync terminal') wszystkie lampy muszą pracować w trybie manualnym, i tak naprawdę jest to po prostu tylko do odpalenia tych lamp, czy też można inne lampy z poziomu głównej konfigurować?
10. Czy SB-800 posiada wszystkie funkcje SU-800, czy też posiada ich mniej (a może więcej), i jeśli tak, to jakie są róznice? Co przemawia za stosowaniem SU-800 zamiast SB-800?
11. Jak często korzystacie z filtrów dołączonych do SB-800?
12. Jak często korzystacie (i w jakich sytuacjach) z błysku stroboskopowego?
13. Mam dwie lampy - SB-800 i SB-600. Rozstawiam je po kątach, SB-800 (ustawioną ręcznie) wyzwalam przez fotocelę. Czy jest taka możliwość ustawień, by ta SB-800 w czasie 'wyzwolenia' wysłała jakieś info CLS-em do SB-600 (też ustawionej ręcznie) i wyzwoliła ją poprzez IR w tym samym czasie? Żeby, po prostu, SB-800 wyzwolona przez jej fotocelę zadziałała jako sterownik dla SB-600?
Jeśli mi się coś jeszcze przyśni, to zapytam dodatkowo :)
EDIT: Uściśliłem pytanie 7, dopisałem pytanie 11, i jeszcze 12 i 13 :)
A tak w ogóle to mało coś odpowiedzi... czyżby tak mało osób używało lamp? Czy też może pytania za trudne? :D
Jestem tylko amatorem ale troche sie pobawilem CLS i bardzo mi sie spodobalo ;)
1. Jak często korzystacie (i w jakich sytuacjach) z GN, M i RPT?
Nie korzystam - chyba ze przelaczam Sb-800 w tryb "fotocela" wtedy automatycznie mam tryb M.
2. Jak często korzystacie (i w jakich sytuacjach) z AA i A (Non-TTL)?
Nie korzystalem, choć moglo sie przydac jak kumpel chcial do swojego Canona podlaczyć moja sb-800.
3. Jak często korzystacie z możliwości podłączenia zasilacza?
Nie mam.
4. Jeśli dokupujecie drugą lampę, to też SB-800 czy już SB-600?
Zastanawialem sie nad tym. Wbudowana fotocela+wieksza moc przemawia za sb-800.
5. Wiadomo, że 800-tka ma większą LP niż 600-tka, więc i większy 'zasięg'. Jednak w anglojęzycznych instrukcjach do obu lamp widnieje (dla SB800 na str. 31, dla SB600 na str. 27) zdanie: 'The SB-800?s flash shooting distance range is 0.6m to 20m (2 to 66 ft.)(..)', a tabelki 'Flash shooting distance range in the TTL auto flash mode' pokazują praktycznie te same wartości dla obu lamp. Natomiast dla trybów manualnych z tabel można odczytać, że maksymalne zasięgi to odpowiednio 56 i 40 metrów. To jak to w końcu jest - w trybie automatyki współpracującej z aparatem więcej niż 20 metrów nie sięga i już?
Nie wiem, ale czy w TTL-auto jest przekazywana ogniskowa obiektywu? Bo chyba nie? SB-800 ma możliwość zoomowania do 105mm a sb-600 chyba tylko 85mm ? Stąd może wynikać większa różnica. W samej mocy lampy jest ona chyba nie taka duża...
6. Na podstawie informacji zawartych w poprzednim pytaniu i tabelek z podziałem mocy w trybie ręcznym wnioskuję, że 1/128 mocy SB-800 to to samo co 1/64 mocy SB-600. Słusznie, czy też może się mylę?
Chyba nie - różnica w samej mocy lampy napewno nie jest dwukrotna.
7. SB-800 i SB-600 można wyzwalać za pomocą CLS, czyli poprzez podczerwień. Czy może to być dowolny wyzwalacz IR czy też zawsze SU-800?
Nie - do CLS potrzebny jest nadajnik CLS-command. Może to być:
- sb-800
- wbudowana lampa w korpusach D70, D80, D200
- su-800
8. SB-800 ma możliwość sterowania innymi lampami (grupami lamp w sumie), do 3 grup - tak? Czy ja dobrze rozumuję, że mając zamontowaną SB-800 mogę dla każdej lampy w całym zestawie (mieszanym SB-800 i SB-600) ustawić, z poziomu tej SB-800, parametry każdej grupy lamp, a nie każdej lampy osobno? Czyli, że wszystkie lampy w grupie będą miały ustawione parametry tak samo?
Bawilem sie ze D200 z wbudowana lampa byl commanderem:
Wszystkie lampy dzielisz na grupy i przypisujesz recznie im grupy. W menu D200 "tryb lampy blyskowej" wybierasz commander i masz tam do tabelke z 4 grupami (3 grupy lamp + wbudowana). Każdej grupie możesz kazać pracować w TTL/Manual/Off. Do tego dla każdej grupy możesz ustalić kompensacje w EV. czyli wbudowana dajesz np. M 1/128, pierwsza grupa TTL -2/3 EV.
Commander "nada" to do wszystkich lamp w momencie naciśnięcia spustu.
10. Czy SB-800 posiada wszystkie funkcje SU-800, czy też posiada ich mniej (a może więcej), i jeśli tak, to jakie są róznice? Co przemawia za stosowaniem SU-800 zamiast SB-800?
Chyba ma wszystkie funkcje su-800, może su-800 ma więcej grup, ale nie jestem pewien.
1. czasami z M, reszta u mnie nie. Przydatne we wspólopracy z lampami studyjnymi czy z innymi lampami nie pracującymi w CLS.
2. czasami z A. Gdy lampa wyzwalana na synchro stoi daleko od body i nie muszę stosować M. Na body - ja nie stosuje. Pewnie sie przydaje na niższych niz D200 body przy pracy na biektywach bez CPU - np M42.
3. nie mam i nie chce mieć. Ja nie potrzebuje. Nie uzywam nawet 5-akku.
4. raczej sb800, ale ja nie kupię (moge pozyczać - i tego nie robie). Gdy mam plan wymagający kilku lamp robię to na lampach studyjnych
5. sięga dalej niz 20 m, za cyferką 20 jest strzałka - że dalej. Nie pokazuje dokładnie ile dalej.
6. prawie to samo, ale jednak 1/128 sb 800 to ciut mniej
7. przez podczerwień lub błysk widzialny. czyli nie koniecznie SU, także SB800, także lampki wbudowane w body d70, d80, d200, d300
8. tak, ale chyba 3 rózne ustawienia wystarczą? chyba, że masz 4 lampy i każda ma świecic inną mocą. Mało spotykany w przyrodzie przypadek :-D.
9. nie tylko, to bardziej skomplikowane i dokładnie tego nie wiem (jest róznica body analg/cyfra, inny TTL), ale lamp na kablu nie konfiguruje sie osobno. Działaja identycznie, ale z trybami ich pracy jest skomplikowana sprawa.
10. nie wiem, nie interesuje mnie SU bo nie będę chciał miec wielkiego systemu wielolampowego w CLS, szkoda kasy, wolabym kolejną SB800.
Jacek_Z co do odpowiedzi 5 - gdzie ta strzałeczka po 20 jest? Gdzieś na wyświetlaczu lampy? Bo w instrukcji nie widzę...
Jacek_Z co do odpowiedzi 5 - gdzie ta strzałeczka po 20 jest? Gdzieś na wyświetlaczu lampy? Bo w instrukcji nie widzę...
na wyświatlaczu, za cyferką , wygląda to mniej więcej tak 3,0-20> m
(pierwsza cyfra zalezy od poczatku zakresu)
Ok, a czy na SB-600 to wygląda tak samo czy tez nie?
legionize
07-11-2007, 12:03
Chyba ktoś kupuje lampkę:) No i nie mów, że i su kupisz??? Będziesz moim przyjacielem i będziesz się ze mną dzielił:):P
Chyba ktoś kupuje lampkę:)
No, zabieram się do tego jak pies do jeża ;-)
No i nie mów, że i su kupisz??? Będziesz moim przyjacielem i będziesz się ze mną dzielił:):P
Hmm... takie przyjaźnie to ja mam ... w głębokim poważaniu ;-)
legionize
07-11-2007, 12:23
Oj tam jak nie to nie.
Ale serio sterownik też bierzesz? Zapatrywania na moedlki czy tak sobie chcesz zdalnie popstrykać??
legionize jeszcze nie wiem, co kupię, na razie chcę mieć jak najwięcej informacji, żeby sobie wszystko przemyśleć i przekalkulować. Nie lubię wydawać dwa razy pieniędzy na to samo, ale też nie lubię kupować czegoś droższego, jeśli tańsze mi wystarczy. W każdym razie, jakbym coś miał, to pożyczę, spokojnie :)
Jako, że mój boski sprzęt nie umie ceelesować, muszę wszystko tak przemyśleć, by miało sens. Każdy od razu mówi 'SB-800, bo i tak wcześniej czy później sprzedasz SB-600', ale każdy ma inne wymagania i potrzeby.
Niby SB-800 mocniejsza, ale wynika mi, po przestudiowaniu instrukcji, że tylko w trybie manualnym. Ma kilka dodatkowych funkcji, z których ... z moim aparatem nie skorzystam i tak :) Ma dyfuzor... ale ja się nie wstydzę jogurtów :D Ma fotocelę, ale ... fotocela to 30 zł. Żeby jakąkolwiek posterować z mojego aparatu, i tak muszę mieć albo SU-800, albo SB-800. Ma dodatkowy pojemnik na bateryjkę, coby się szybciej ładowała, ale ... nie robię więcej niż 1 zdjęcie na minutę :D Ma filterki .. z których pewnie nigdy nie skorzystam :) Produkowana w Japonii, no ale ... czy czasem i tak chińczycy jej nie składają? :)
Aha - dopisałem jeszcze jedno pytanie :)
legionize
07-11-2007, 12:55
Mogę się mylić ale żeby ci działał ttl to musi być su-800 i tylko su-800 wyzwoli je radiem bez dodatkowych odbiorników. Ale mogę się mylić.
Wal do Yanoosha on się tym bawi.
Mogę się mylić ale żeby ci działał ttl to musi być su-800 i tylko su-800 wyzwoli je radiem bez dodatkowych odbiorników. Ale mogę się mylić.
To się chyba mylisz, bo z tego co się doczytałem w instrukcjach do SB-800 i SU-800 to one nadają w podczerwieni :)
Wal do Yanoosha on się tym bawi.
Jak znajdzie chwilę i będzie miał ochotę, to tu zajrzy i odpowie na pytania :) Mnie aż tak się nie spieszy :)
legionize
07-11-2007, 13:27
Nie no fakt podzerwień masz racje. MOja wina:)
7. SB-800 i SB-600 można wyzwalać za pomocą CLS, czyli poprzez podczerwień. Czy może to być dowolny wyzwalacz IR czy też zawsze SU-800, oczywiście tylko do wyzwolenia lampy z ustawionymi wcześniej parametrami w trybie ręcznym? Nie chodzi o pełną komunikację, a tylko o wyzwolenie lampy, tak jak poprzez fotocelę, czy to w trybie M, czy też AA (dla SB-800).
Fotocela - to fotocela. W sb800 jest, w sb600 nie.
Inne możliwości to : kabalek lub CLS.
Innych możliwości nie znam.
Przy CLS-ie nie ustalasz "na zdalnej lampie" w jakim trybie ma pracować (AA, czy M) - to ustawiasz na CLS-command (aparat foto D70,D80,D200 lub sb-800 na sankach).
Sb-800 jest trochę mocniejsza + ma możliwość zoomu do 105mm.
Wbudowana fotocela jest dla mnie dużą zaletą - jak kupię taką za 30 zl to napewno w momencie gdy bedzie potrzebna to jej zapomnę ;)
Filtrów nie używałem - aczkolwiek planuję się pobawić.
Dyfuzor jest przydatną rzeczą - ale można kupić/zrobić osobno.
Jak bym miał kupować używane to sb-800. Jak koniecznie nowe to chyba sb-600.
7 - sb 800 w trybie M czy A (ale nie AA) odpali ci każda inna lampa błyskowa, IR - też, ale praktycznie IR mają generalnie mały zasięg, szczególnie w jasnym. SU jest wyjątkowo mocnym IR o większym niz przeciętne IR zasięgu.
11 - tak, czasami z ocieplającego, (ale taka folia 10x10cm jest do nabycia na allegro za 10 zł + wysyłka)
jak chcesz kupić pierwszą lampę do D50 to obojętne czy kupisz sb600 czy sb800, bo i tak nie masz zdalnego CLS, ale jak będziesz miał mieć 2 lampy - to jedna z nich musi to być sb800 (su - jest bez sensu). Możesz więc kupić sb800 jako drugą.
wyciąłgnełeś jeden zły wniosek - nie jest tak, że sb800 jest silniejsza od sb600 tylko w trybie M. Jest silniejsza po prostu zawsze. To sie da zauwazać na skrajach zasięgu lampy, a także przy pracy na świetle odbitym - słowem w sytuacjach gdy lampa odpala prawie całą mocą. Może wtedy być tak, że sb800 wystarczy, sb600 już nie. Przewaga wynikająca z większej mocy wyjdzie też w zdjęciach seryjnych, sb800 oddając mniejszy % swojej mocy całkowitej będzie dawała dłuższą serię, szybciej się doładowywała.
Fotocela - to fotocela. W sb800 jest, w sb600 nie.
Dobrze, to jeszcze inaczej zapytam, bo wciąż chyba się nie rozumiemy :)
Czy dowolnym (a jeśli nie, to jakim innym niż SU-800) wyzwalaczem IR mogę wyzwolić SB-x00, uprzednio ustawioną ręcznie na jakieśtam parametry, i odstawioną w pewniej odległości od aparatu? W sensie - ustawiam lampę sobie 2 metry od aparatu, na aparat zakładam jakiś wyzwalacz IR, i przy robieniu zdjęcia lampa ma błysnąć.
Czy dowolnym (a jeśli nie, to jakim innym niż SU-800) wyzwalaczem IR mogę wyzwolić SB-x00, uprzednio ustawioną ręcznie na jakieśtam parametry, i odstawioną w pewniej odległości od aparatu? W sensie - ustawiam lampę sobie 2 metry od aparatu, na aparat zakładam jakiś wyzwalacz IR, i przy robieniu zdjęcia lampa ma błysnąć.
tak, napisałem powyżej:
7 - sb 800 w trybie M czy A (ale nie AA) odpali ci każda inna lampa błyskowa, IR - też, ale praktycznie IR mają generalnie mały zasięg, szczególnie w jasnym. SU jest wyjątkowo mocnym IR o większym niz przeciętne IR zasięgu.
z fotocelami/promiennikami IR trzeba nabrać doświadczeń w ich pracy. Mają różną (odpowiednio) czułość/moc i to czy zadziałają zależy od jasności otoczenia (czy robisz na otwartym terenie w dzień? czy w nocy? czy w mieszkaniu?), wielkości pomieszczenia, koloru jego ścian itp. Solidne radio jest pewniejsze (bo chińszczyzna też nie z kazdym raziem odpala)
Ok, już rozumiem o co chodzi.
11 - tak, czasami z ocieplającego, (ale taka folia 10x10cm jest do nabycia na allegro za 10 zł + wysyłka)
;-)
jak chcesz kupić pierwszą lampę do D50 to obojętne czy kupisz sb600 czy sb800, bo i tak nie masz zdalnego CLS, ale jak będziesz miał mieć 2 lampy - to jedna z nich musi to być sb800 (su - jest bez sensu). Możesz więc kupić sb800 jako drugą.
I mniej więcej w ten sposób właśnie kombinuję. Tylko, czemu uważasz, że SU jest bez sensu?
wyciąłgnełeś jeden zły wniosek - nie jest tak, że sb800 jest silniejsza od sb600 tylko w trybie M. Jest silniejsza po prostu zawsze. To sie da zauwazać na skrajach zasięgu lampy, a także przy pracy na świetle odbitym - słowem w sytuacjach gdy lampa odpala prawie całą mocą. Może wtedy być tak, że sb800 wystarczy, sb600 już nie.
Ok, czyli tak naprawdę w instrukcji do SB-800 nieco zdegradowali tę lampę, pisząc o zasięgu w automatyce między 0.6 a 20 metrów :)
Przewaga wynikająca z większej mocy wyjdzie też w zdjęciach seryjnych, sb800 oddając mniejszy % swojej mocy całkowitej będzie dawała dłuższą serię, szybciej się doładowywała.Tym praktycznie nie jestem zainteresowany :)
Aha - znowu mi się coś przypomniało ;-) Dokładam pytania ;-)
Edit: Jacek_Z widziałem już odpowiedź, pisałem w trakcie innego posta :)
przeedytowałem i uściśliłem mój poprzedni post - przeczytaj
12 - nie
13 - nie, bo sb800 musi mieć kontakt z body - może być na kablu sc17, 28, 29. sama lama nie steruje, musi być komunikacja lampa - body, bo czujniki sa przecież w body.
su jest bez sensu, bo gdybyś miał 1 lampę - sb600 i dokupił su to zyskujesz tylko zdjęcie lampy z body, ale nadal masz tylko jedną lampę błyskową. A jak kupisz sb800 to masz i sterownik i błysk - czyli dwie lampy.
zamiast su wtedy korzystniej zmienić D50 na d80 - zyskasz na body, a będziesz miał też starowanie zewnątrzną lampą
Ok, przeczytałem, już wiem o co chodzi z tym IR. Szkoda, że SB-800 'nie umie po podczerwieni' wyzwolić 600-tki :) Już chyba wszystkie pytania zostały zaspokojone odpowiedziami ;-) Serdeczne dzięki :)
Jednak dalej proszę o odpowiedzi, na pytania 'ankietowe', czyli 1, 2, 3, 4, 11 i 12 :) Wiem, że gdybym pytał o D3, szumy albo hotpiksele, to w tym wątku byłoby już ze 200 postów, ja jednak na razie pytam o lampki ;-)
CLS-commander musi być na body (ew. kabelek) - aby mógł skorzystać z pomiaru.
Sever to jest zrozumiałe. Ja jednak chcę taką funkcję prostą w SB-800, że ustawiam sobie 'Gdy błyskam, choćby testem, to wyzwalam wszystko wkoło' :)
Kurcze, pebees - jakiś prorok jesteś, czy co? Najpierw zakładasz wątek o tabletach, teraz o Sabinkach.
Ja o "zanabyciu" lampki dumam już jakieś 2 m-ce (i czuję, że na razie brakuje mi podstawowej wiedzy do podjęcia decyzji - nigdy jeszcze wewnętrznej lampy nie używałem), za to na tablet naszło mnie też z 1,5 m-ca temu, po dość upierdliwym sklejaniu/wycinaniu fotek w GIMPie. Widzę, że będziemy mieli podobne listy do Świętego Mikołaja :-P
MsBs nie prorok, po prostu pytam o to, co mnie interesuje, w konkretny sposób. Jak widać po odpowiedziach, to albo moje pytania są infantylne, albo nikt nie dysponuje odpowiednią wiedzą, albo ... 'se kup i se sprawdź, a nie będziesz żerował na innych' ;)
Szkoda, że SB-800 'nie umie po podczerwieni' wyzwolić 600-tki
sb800 wyzwala inne lampy. To sb600 nie widzi tego wyzwolenia,nie ma w niej synchro za 20 zł :-D (o ile sb600 nie pracuje w cls, ale wtedy sb800 musi być skomunikowana z body w cls)
sb 600 widzi serię błysków sterujących cls, ale nie widzi głupiego prostego pojedyńczego błysku. To sprawa softu, bo czujnik posiada.
Sever to jest zrozumiałe. Ja jednak chcę taką funkcję prostą w SB-800, że ustawiam sobie 'Gdy błyskam, choćby testem, to wyzwalam wszystko wkoło' :)
teraz się zgubiłem ;) Fotocela nie jest prawidłową odpowiedzią?
sb800 wyzwala inne lampy. To sb600 nie widzi tego wyzwolenia,nie ma w niej synchro za 20 zł :-D (o ile sb600 nie pracuje w cls, ale wtedy sb800 musi być skomunikowana z body w cls)
sb 600 widzi serię błysków sterujących cls, ale nie widzi głupiego prostego pojedyńczego błysku. To sprawa softu, bo czujnik posiada.
Nie rozumiem chyba. Jeśli mam SB-800 na korpusie, i pstrykam sobie, to jak rozumiem, wyzwalam inne SB-600 wkoło poprzez IR, nieprawdaż? Więc chcę tak samo, tylko bez względu na to, czy lampa jest na korpusie, czy nie. Chcę by błyskająca w danej chwili SB-800 wysłała do SB-600 info 'błyskaj'. Piszesz, że wyzwala inne lampy. Więc jakie? Inne SB-800? SB-400? Więcej już nie ma.. pomijam te R1 itp.
Jeśli tak się nie da, to albo SB-800 nie potrafi takiego czegoś zrobić, albo SB-600 tego nie rozumie. Jeśli SB-600 tego nie rozumie (soft, jak piszesz), to w takim razie cały CLS jest zły :)
Wyjaśnij mi to jeszcze raz, ale tak, bym zrozumiał, czemu to nie ma prawa działać :)
teraz się zgubiłem ;) Fotocela nie jest prawidłową odpowiedzią?
Nie. SB-600 nie ma fotoceli. Więc nie wszystko wkoło ;-)
tymancjo
07-11-2007, 17:22
Witam,
Z własnego doświadczenia powiem, że folia z zestawu nikona sprawuje się o niebo lepiej niż ta z allegro (posiadam obydwie to wiem).
Samej folii wbrew pozorom używam bardzo często. Kto jest zainteresowany wykorzystaniem nieco kreatywnym - zapraszam na stronę Dave'a http://daveblackphotography.com/.
wydaje mi się, że trzeba jeszcze nieco bardziej sprostować jeden fakt:
CLS zasadniczo komunikuje się za pomocą błysków. Jedynie w przypadku sterownika SU, oraz założenia na palnik odpowiedniego filtra, są to błyski "w podczerwieni". Dlatego błędne jest uogólnienie, że SB800 steruje innymi lampami "w podczerwieni".
Ja też używam D50 i jako pierwszą kupiłem lampę SB800. Potem dokupiłem kabelek sc28 - co pokazało mi całkowicie nowy wymiar fotografowania z błyskiem. Teraz oprócz w/w kabelka mam jeszcze sb600 pracująca jako druga lampa w cls-ie. Jest to naprawdę super system pozwalający zrealizować wiele, naprawdę wiele w terenie.
Podsumuje tak:
Stroboskopowego błysku - nie uzywam
Trybu A/AA - tak czasami gdzy lampa nie jest na sankach
filtru ocieplającego - tak b.często
trybu M - też b. często
jako druga - kupiłem sb600.
Dla mnie SB800 to świetna lampa, bardzo dobrze mi sie z nią pracuje i jako jedynej w zestawie nie lubię mieć sb600 (taka fanaberia). Sb600 robi u mnie świetna robotę jako lampa "zdalna" - bardzo często jest ona głównym źródłem światła na fotografiach.
A! I nigdy nie byłem w sytuacji że w sb600 zabrakło mi mocy a sb800 dała radę - to są chyba statystycznie mało prawdopodobne zdarzenia.
A jeżeli nie myślisz o układach z kilkoma lampami to rozważ sb600 (bo to dobry flash jest) i jakiś kabelek pozwalający na zdjęcie lampy z sanek aparatu.
Pozdrawiam
tymancjo
Nie. SB-600 nie ma fotoceli. Więc nie wszystko wkoło
A o to chodzi. Sb-600 musisz podpiac pod zewnetrzna fotocele i juz.
Nie rozumiem chyba. Jeśli mam SB-800 na korpusie, i pstrykam sobie, to jak rozumiem, wyzwalam inne SB-600 wkoło poprzez IR, nieprawdaż? Więc chcę tak samo, tylko bez względu na to, czy lampa jest na korpusie, czy nie. Chcę by błyskająca w danej chwili SB-800 wysłała do SB-600 info 'błyskaj'. Piszesz, że wyzwala inne lampy. Więc jakie? Inne SB-800? SB-400? Więcej już nie ma.. pomijam te R1 itp.
Jeśli tak się nie da, to albo SB-800 nie potrafi takiego czegoś zrobić, albo SB-600 tego nie rozumie. Jeśli SB-600 tego nie rozumie (soft, jak piszesz), to w takim razie cały CLS jest zły
Wyjaśnij mi to jeszcze raz, ale tak, bym zrozumiał, czemu to nie ma prawa działać
1. CLS
W CLS musi (koniecznie) być jeden punkt ktory jest CLS-command - to jest szef ktory mówi innym co robić.
CLS-command moze byc:
- D80, D70, D200 - z lampa wbudowana
- sb-800 na sankach aparatu
- su-800 na sankach aparatu
Lampy zdalne pracuja wtedy w TTL (czyli mierza blysk przez obiektyw aparatu) lub w M.
2. System prosty oparty o reakcje na blysk
Jezeli rezygnujesz z CLS, możesz odpalać lampy przez fotocele (tryby A i M). Czyli automatycznie lampa odpala gdy zobaczy blysk.
Niestety wbudowana fotocele ma tylko sb-800. Inne lampy (blyskowe lub studyjne) musza tez miec fotocele, wiec dokupujesz zewnetrzne fotocele.
3. System prosty oparty o kabelki
Czyli wszystko polaczone kablekami. Mozna go zmodyfikowac o radio - ale to dziala ciagle na tej samej zasadzie.
Innych metod nie znam.
wydaje mi się, że trzeba jeszcze nieco bardziej sprostować jeden fakt:
CLS zasadniczo komunikuje się za pomocą błysków. Jedynie w przypadku sterownika SU, oraz założenia na palnik odpowiedniego filtra, są to błyski "w podczerwieni". Dlatego błędne jest uogólnienie, że SB800 steruje innymi lampami "w podczerwieni".
No właśnie widziałem w akcji SU-800, i z tego co kojarzę, bez zakładania żadnych filtrów na palnik, wszystko działało elegancko.
Ja też używam D50 i jako pierwszą kupiłem lampę SB800. Potem dokupiłem kabelek sc28 - co pokazało mi całkowicie nowy wymiar fotografowania z błyskiem.
Jak rozumiem, różni się on od SC-29 tylko tym, że SC-29 przenosi AF-Assist? Aha - i jaka może być maksymalna długość tego przewodu? Bo 1m wydaje się mało... :)
Jeśli tak się nie da, to albo SB-800 nie potrafi takiego czegoś zrobić, albo SB-600 tego nie rozumie. Jeśli SB-600 tego nie rozumie (soft, jak piszesz), to w takim razie cały CLS jest zły :)
Wyjaśnij mi to jeszcze raz, ale tak, bym zrozumiał, czemu to nie ma prawa działać :)
Nie. SB-600 nie ma fotoceli. Więc nie wszystko wkoło ;-)
Moja uwaga, bo coś rozdzielasz nieptrzebnie. W uproszczeniu można napisać, że IR a błysk to to samo, a nie dwa różne sposoby synchronizacji!!!
jak popatrzysz na widmo światła widzialnego to podczerwień jest przyklejona do czerwonego - widzialnego. Jest obok. Nie ma separacji, że to synchro to ono jest na błysk, anie jest na IR, albo to jest wyzwalane podczerwienią, a to błyskiem. To to samo, błysk widzialny daje też impuls w podczerwieni, a synchroflesze są czułe na szerokie widmo - zarówno zakres widzialny, jak i IR.
co do sprzetu:
jeśli sb800 masz na korpusie d50, to sb600 wyzwoli (jak ustawisz kanały grupy itd) bo się skomunikują błyskami w CLS.
jak sb800 nie jest skomunikowana z body d50 (nie na sankach body lub na kablu sc17, 28, 29), to nie działa CLS (nie ma przedbłysków) i wtedy sb600 nie odpali.
sb600 odpala zdalnie tylko z CLS (wtedy wszystkie funkcje, także TTL). Albo jak kupisz zewnętrzne synchro (20 zł) lub radio. Oczywiście wtedy tylko w M lub A.
sb600 "rozumie" skomplikowany błysk cls, a nie rozumie głupiego błysku pojedyńczego. To celowe ograniczenie funkcjonalności przez producenta. Bo ma czujnik, ale nie idzie zmusić go do działania w trybie normalnego synchro.
Moja uwaga, bo coś rozdzielasz nieptrzebnie. W uproszczeniu można napisać, że IR a błysk to to samo, a nie dwa różne sposoby synchronizacji!!!
jak popatrzysz na widmo światła widzialnego to podczerwień jest przyklejona do czerwonego - widzialnego. Jest obok. Nie ma separacji, że to synchro to ono jest na błysk, anie jest na IR, albo to jest wyzwalane podczerwienią, a to błyskiem. To to samo, błysk widzialny daje też impuls w podczerwieni, a synchroflesze są czułe na szerokie widmo - zarówno zakres widzialny, jak i IR.
Ja to rozumiem, po prostu myślałem, że jeśli SB-800 to sterownik też jak SU-800, a SU-800 ma niby świeci tylko podczerwienią, to mylnie założyłem, że SB-800 musi mieć oddzielny emiter podczerwieni.
co do sprzetu:
jeśli sb800 masz na korpusie d50, to sb600 wyzwoli (jak ustawisz kanały grupy itd) bo się skomunikują błyskami w CLS.
Ale w podczerwieni?
sb600 "rozumie" skomplikowany błysk cls, a nie rozumie głupiego błysku pojedyńczego. To celowe ograniczenie funkcjonalności przez producenta. Bo ma czujnik, ale nie idzie zmusić go do działania w trybie normalnego synchro.
Ciekawe, czy tylko programowe. Jeśli tak, to może wróciłbym do swoich dawnych zajęć, i zrobił z SB-600 jakąś SB-700... :D
tymancjo
07-11-2007, 20:27
Jak rozumiem, różni się on od SC-29 tylko tym, że SC-29 przenosi AF-Assist? Aha - i jaka może być maksymalna długość tego przewodu? Bo 1m wydaje się mało...
SC29 ma taka diode czerwona przy mocowaniu ktore sie wklada na sanki aparatu. I ta dioda (bądź diody) działa jak wspomaganie af w lampie. Ma to taka zaletę ze zawsze swieci tam gdzie "patrzy" obiektyw.
SC28 nie ma takich diod i "przenosi" wspomaganie af normalnie do lampy (lampa "świeci" na czerwono diodami) jednak ze wzgledu na fakt, iż lampa może być na kablu skierowana dość dowolnie, może się zdarzyć że af assist nie trafia tam gdzie akurat skierowany jest obiektyw i nie pomoże w ustawieniu ostrości.
Kabelek sc 29 rozciąga sie tak co 170cm - jak dla mnie super i wystarcza na trzymanie lampy na monopodzie w lewej ręce.
pozdrawiam
TymancjO
Ja to rozumiem, po prostu myślałem, że jeśli SB-800 to sterownik też jak SU-800, a SU-800 ma niby świeci tylko podczerwienią, to mylnie założyłem, że SB-800 musi mieć oddzielny emiter podczerwieni.
Ale w podczerwieni?
Ciekawe, czy tylko programowe. Jeśli tak, to może wróciłbym do swoich dawnych zajęć, i zrobił z SB-600 jakąś SB-700... :D
nie, lampy komunikują się w zakresie widzialnym, błyskiem - zreszta te przedbłyski sa przecież widzialne. Zrób eksperyment - daj dłuzszy czas na body np 1/2 s i daj błysk na druga lamelkę. Przedbłyski i błysk główny będą od siebie w odstępie 0,5 s i będzie to wyraźnie widoczne dla oka.
Czerwona płytka z przodu sb800 jest do AF assist, a nie do błysku sterującego, niech cię to nie myli.
jak potrafisz to zrób sb700, (z sb600) wiele osób będzie ci wdzięcznych :-D, ale stracisz gwarancję :(
ps - nie słyszałem by komuś sie to udało.
długość kabelków sc to 1,5 metra, można je łączyć. To pewniejsze przy ostrym światle słonecznym niż cls, który wtedy może nie zadziałać.
jesli wyzwolisz te sb800 za pomoca body, to się da - będzie w cls
jak bez body - to się nie da wyzwolić sb600
po prostu pytam o to, co mnie interesuje, w konkretny sposób. Jak widać po odpowiedziach, ........... , albo nikt nie dysponuje odpowiednią wiedzą..
:twisted:
nie, lampy komunikują się w zakresie widzialnym, błyskiem - zreszta te przedbłyski sa przecież widzialne. Zrób eksperyment - daj dłuzszy czas na body np 1/2 s i daj błysk na druga lamelkę. Przedbłyski i błysk główny będą od siebie w odstępie 0,5 s i będzie to wyraźnie widoczne dla oka.
Czyli tak naprawdę CLS wyzwoli mi wszystko, co będzie miało fotocelę, przed właściwym błyskiem?
Czerwona płytka z przodu sb800 jest do AF assist, a nie do błysku sterującego, niech cię to nie myli.
Wiem, zasugerowałem się trochę SU-800 :)
jak potrafisz to zrób sb700, (z sb600) wiele osób będzie ci wdzięcznych :-D, ale stracisz gwarancję :(
ps - nie słyszałem by komuś sie to udało.
Prawdę mówiąc, to niespecjalnie mam na to czas. Kiedyś różne rzeczy robiło się dziwne..
ps - wiele osób też nie słyszało, by np. zmiana danych w modułach fiskalnych kas była możliwa, tak samo, jak niemożliwym jest mieć w Canonie S2IS i tym podobnych kalkulator głębi ostrości pokazujący na bieżąco co i jak ;-)
długość kabelków sc to 1,5 metra, można je łączyć. To pewniejsze przy ostrym światle słonecznym niż cls, który wtedy może nie zadziałać.Ja rozumiem, że można je łączyć. Ale czy to jest tylko czysto elektryczne połączenie? Czy po prostu mogę to pociąć, przedłużyć? :)
EDIT: Jacek_Z nie denerwuj się, z tą wiedzą to było takie podpuszczanie tych, co wątek tylko czytają ;-)
Czyli tak naprawdę CLS wyzwoli mi wszystko, co będzie miało fotocelę, przed właściwym błyskiem?
niesety tak, to duża wada jak się używa więcej lamp które są bez cls.
Ja rozumiem, że można je łączyć. Ale czy to jest tylko czysto elektryczne połączenie? Czy po prostu mogę to pociąć, przedłużyć? :)
to tylko kostki, styki, druty. Zadnej elektroniki. Mozna przeciąć i przedłużyć. Kabel jest chyba 5 albo 6 żył.
pebees możesz się też zastanawiać nad pracą z kilkoma lampami, ale sb800 w najprostszych zastosowaniach jest dużo lepsza niż sb600
Przede wszystkim pracując przy świetle odbitym masz dużo większe możliwości, tu nie chodzi o strzelanie na 20m... wejdziesz do pomieszczenia 4m wysokiego i będziesz chciał odbić światło od sufitu, przy iso 200 i przymkniętej przesłonie, to zobaczysz o czym mówię. Niebagatelną sprawą, zwłaszcza przy świetle odbitym jest pojemnik na piątą baterię; wiem, że niewielu ludzi go używa, bo nie chce im sie ładować piatej baterii, ale czas ładowania po błysku odbitym w złym oświetleniu to jest po prostu skok jakościowy, jeszcze inną rzeczą jest malutki odbłyśnik zamontowany w sb800... duperela, ale jak potrzebna to przekonasz się dopiero kiedy nagle będziesz chciał doświetlić dalszy plan w ciemnym pomieszczeniu, możesz nosić odbłyśnik własnej roboty, albo kartkę, ale czy zawsze będzie pod ręką...
Właściwie sb600 i sb800 podobne możliwości to mają wg mnie w plenerze... jeśli chcesz rozjaśnić cienie;).
jakubs być może i masz rację, ja niestety (albo i stety) miałem styczność tylko z SB-800 (i zawsze pożyczoną ;-)), i zawsze byłem zadowolony. Jak rozumiem masz i 600-tkę, i 800-tkę, i sprawdzałeś to samemu? (to pytanie, nie atak - zaznaczam, bo coś wszyscy ostatnio drażliwi :D)
Mam obydwie, sprawdzone... A atakuj sobie;).
Zresztą akurat tych faktów, o których pisałem nie ma jak porównać.
Przed zakupem lampy (przechodziłem z manualnej) miałem dylemat SB800 czy SB600. Wybrałem SB600 z jednego powodu. Poza siłą błysku (nie jest to gigantyczna różnica) nie ma istotnych rozbieżności w codziennym użytkowaniu między jedną i drugą. Dodatki, jak płytka odbłyśnika, mam zawsze pod ręką, a reszta gadżetów jest mi po prostu zbędna.