PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + lampa Hanimex Pz2*44 = problem

pykacz
06-11-2007, 21:18
Witam jakże serdecznie jako świeży członek szacownego forum i od razu zaczynam od problemu. W czym rzecz: kupiłem okazyjnie lampę błyskową Hanimex Pz2*44. Miała być uszkodzona, jednak okazała się całkiem sprawna :) Tyle tylko, że po podłączeniu do D80 i wyzwoleniu błysku nie chce się naładować. Po odłączeniu kabelka synchro ładuje się, po podłączeniu do aparatu wyzwala się jeden błysk, po czym, żeby ją znowu naładować trzeba odłączyć kabelek i tak wkoło Macieju.
Był taki problem na elektroda.pl i jako remedium podano zmianę polaryzacji w kabelku synchro. Tyle tylko, że w instrukcji D80 jak byk stoi, że podanie napięć ujemnych na gniazdo synchro może uszkodzić układ wyzwalania aparatu.
Na wyjściu z lampy jest napięcie 5,5V z plusem na bolcu. Z aparatem z mechanicznym wyzwalaczem synchro lampa działa bez zarzutu, czyli jakby D80 blokował synchro po każdym pierwszym błysku.
Czy ktoś z szacownego grona kolegów ma choćby cień pojęcia, jak rozwiązać tę zagadkę? Nie chcę się pozbywać tej lampy, bo zapłaciłem za nią 50 zł (!), a liczba przewodnia 44! Rzeczywiście potęga błysku, bo w nocy spróbowałem zfocić sąsiedni blok i efekt jest rewelacyjny. Pozdrawiam i jak kania dżdżu oczekuję informacji.

jacek.gold
06-11-2007, 21:22
ech pykacz. A ile dałeś za aparat? też 50zł?
bo takie sumy to na piwo się wydaje a nie na lampę

pykacz
06-11-2007, 22:06
A widziałeś gdzieś D80 po 50 zł? Wezmę kontener. Oczywiście tylko 50 zł, a nie aż 50 zł, poza tym jakie to ma znaczenie? Wyznacznikiem przydatności sprzętu jest ilość wydanej nań kasy? Jako dodatek owo testowe zdjęcie. Egipskie ciemności, blok oddalony o jakieś 20 m. Pozdrowienia dla sceptyków!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://images29.fotosik.pl/108/639474d90ac03a7f.jpg]źródło ([URL=www.fotosik.pl)[/URL]

jacek.gold
06-11-2007, 22:12
napisałem dłuuuuuuugi wątek i skasowałem bo przecież to już było ;)

pykacz
06-11-2007, 22:20
Nie przeczę, że mogło być. Weź tylko pod uwagę datę mojej rejestracji na forum i fakt, że problem mam od niedawna. Aha, search w google też nie przyniosło rezultatu, a szukałem, czego dowodem, że znalazłem podobny problem na elektroda.pl.

pykacz
13-11-2007, 21:44
Oto całkiem przypadkiem wpadłem na rozwiązanie. Okazało się, że opisany problem występuje tylko w automatycznych trybach pracy lampy (oznaczonych czerwoną i zieloną kropką). Lampa jednak ładowała się normalnie, tylko nie dało się wyzwolić błysku. Widocznie automatyka lampy blokuje się w jakiś sposób przy współpracy z Nikonem D80. W trybie manualnym lampy (biała kropka) zjawisko nie występuje, lampa ładuje się i wyzwala za każdym razem bez odłączania kabelka, czyli wszystko ok. Problemu nie ma, bo i tak przy tej lampie trzeba korzystać z manualnych ustawień aparatu. Pozdrowienia, Pykacz.