PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D80 problem z kolorystyką - POMOCY

pstryczek
06-11-2007, 20:51
Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość :)
W sierpniu tego roku zamieniłem swojego Sony R1 na Nikona D80, bo chciałem mieć większe możliwości rozbudowy aparatu i oczywiście SZYBOSTRZELNOŚĆ, której nie mają hybrydy. Niestety nie jestem zadowolony z tej wymiany, ponieważ kolory jakie uzyskuje są nienaturalne wręcz dziwne. Mój obiektyw KITowy 18-70 miał BF i dlatego wymieniłem go na Tamrona 17-50, lecz problem z kolorystyką pozostał. Pracuję tylko na "M" nie bawie się w żadne programy tematyczne. Proszę powiedzieć w czym tkwi przyczyna takiej kolorystyki.
Moje ustawienia:
1. Optymalizacja zdjęcia - Normalne
2. Balans Bieli K
3. Używam D MATRIX (słyszałem, że pomiar centralny jest lepszy)

Zauważyłem, że problem ten występuje gdy ktoś ma nienaturalną twarz (duża ilość "tapety") lub gdy dominuje kolor żółty i czerwony.

http://img138.imageshack.us/img138/2384/dsc0135mv1.jpg
a tu oryginalny rozmiar http://s006.wyslijto.pl/?file_id=07302089794443986284
Pozdrawiam Pstryczek

jm
06-11-2007, 20:59
Balans bieli na K - oznacza, że musisz sam wybrać temperaturę barwową dla danej sceny - jak nic nie zmieniasz to oznacza, że wszystkie kadry, niezaleznie od oświetlenia robisz z tym samym "zadanym balansem bieli" - wtedy nic dziwnego, że rezultaty bywają "zadziwiające"...

Osobiście doradzam robienie zdjęć w NEFach i wtedy przy wywoływaniu do Tiff lub jpg skorygujesz wedle uznania i bardzo precyzyjnie balans bieli. Dla takiej sytuacji (gdy robisz w NEF) możesz miec na stałe ustawiony AWB.
Jak chcesz mieć precyzyjnie juz na etapie robienia foty to daj balans na "PRE" i rób na podstawie wzorca - szarej karty.

PS
Fajna ta morda na zdjęciu - ale "tapety" to chyba nie ma?;)

BugsBunny
06-11-2007, 21:03
dokładnie, zajrzyj do instrukcji na str. 58, a na razie przestaw WB na A

pstryczek
06-11-2007, 21:04
Tak wiem o tym, że temperature ustawia się w "K" zwykle w plenerze używam 5600-5900 ale to w zależności od warunków. Z PRE też korzystam, na początku wydawało mi się to trudne do opanowania, ale po wnikliwym przeczytaniu instrukcji to już pikuś :) . Jestem troche przewrażliwiony odnośnie tych kolorów ponieważ R1 robił bardzo ładne zdjecia (obiektyw Zeiss 18-135 2.8-4.8 ).

Pozdrawiam i dziękuję za tak szybką odpowiedź

jm
06-11-2007, 21:08
Tak po cichu i w tajemnicy, to powiem, że ja też nie jestem zadowolona z balansu bieli w tym modelu..... zwłaszcza w sztucznym oświetleniu --tylko ciii;)

A na serio to w ogóle nie wiem, że jest to jakiś problem, bo wszystkie foty robię w NEFach:), czego i Tobie życzę:)

pstryczek
06-11-2007, 21:11
Mordka fajna :) ale akurat na tym zdjęciu najlepiej to widać, było ono jeszcze zrobione KIT'em 18-70 z BF także pomiar mógł się źle odbywac, bo obiektyw nie nastawiał ostrości tam gdzie powinien. Zauważyłem tez, ze podczas pracy z Sabinką :) w trybie TTL zdjecia są ciemne, muszę dodawać EV +1/3. Czytając inne posty to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) Kupiłem LUSTRO i teraz zaczęła się dopiero zabawa.

Trevor
06-11-2007, 21:30
Ale to zdjęcie, które przedstawiłeś nie wiem czy ma jakąś dziwną kolorystykę, no chyba, że pies jest w rzeczywistości niebieski albo coś. Może zdjęcia Ci się mniej podobają bo w tamtym cyfraku miałeś hiper nasycone albo coś.

pstryczek
06-11-2007, 22:30
Dla mnie sierść jest jakaś taka dziwna :/ mało ostra, wydaje mi się, że to zdjecie nie jest ostre tam gdzie być powinno. Pole mam ustawione na pojedyncze (wąskie a nie szerokie) AF-S, celowałem na pyszczek a ostrość poszła w tył. Wrzuce kilka fotek z mojej puszki zrobionych różnymi obiektywami. Pozdrawiam

marbed
06-11-2007, 22:36
...... to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) .....
To chyba czytaliśmy różne posty. Większość twierdzi że D80 na matrycowym prześwietla a ty że na odwrót. Ciekawe pewnie w twoimD80 masz wnętrze z D70 który zdaniem niektórych nie doświetlał ? ? ?

Może się zdecyduj. Najpierw piszesz o kolorystyce a teraz o FF/BF .

macte
06-11-2007, 22:44
Zastanów się nad głębią ostrości, która z reguły w przypadku lustrzanek jest mniejsza od kompaktów przy tych samych ustawieniach.

O Sony R1 słyszałem dużo dobrego, choć ten model nie jest już produkowany. Nikon D80 jest chwalony przez wielu użytkowników. Potwierdzają to testy na dpreview, fotopolis, optyczne.

Z doświadczenia wiem, że dobrze się spisuje na każdej sesji zdjęciowej - kilka zdjęć zawsze jest rewelacyjnych, a pozostałe prezentują wyrównany poziom. Przyznam jednak, że mocno eksperymentuję z ustawieniami. Ogólnie daje mi dużo frajdy.

pstryczek
06-11-2007, 22:45
Nie wiem :/ rozważam wszystkie możliwe opcje. Jak się wyda ponad 6000zł i się ma większe problemy niż się miało, bo przecież kupiłem Nikona, żeby ułatwić sobie życie (np. ciemne pomieszczenia "małpka" i czekanie az zapali się zielona diodka = możesz pstryknąć, pytanie co, jak już po akcji i nikogo nie ma), szkła, większa ilość akcesorii itd. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Szukam pomocy a nie krytyki.

GTM
06-11-2007, 22:57
Może zdjęcia Ci się mniej podobają bo w tamtym cyfraku miałeś hiper nasycone albo coś.

Moglbys rozwinac? ;) ciekawia mnie podobne opinie bo wg. mnie malo ktory kompakt tak nasyca kolory jak lustrzanki nikona. Mam inny model nikona ale tez zauwazylem ze kolor czerwony czasem wrecz wylazi z monitora i od razu rzuca sie w oczy ;) z cala pewnoscia czerwony w nikonie jest przegiety a napewno bardziej nasycony niz w kompatach (a przynajmniej moim).

pstryczek
06-11-2007, 23:00
To obiecane fotki, ostość ustawiałem na drugą od prawej.

Tamron 17-50/2.8
http://img221.imageshack.us/img221/2555/dsc0583eo2.jpg

Nikkor 50/1.8 D
http://img406.imageshack.us/img406/641/dsc0585nx8.jpg

Nikkor 18-70/3.5-4.5
http://img144.imageshack.us/img144/1176/dsc0586ak4.jpg

Troche dziwi mnie postawa użytkownika "marbed", proszę postawić się w mojej sytuacji, ja nie mogłem spać po nocach.

Powiedzcie mi czy słusznie podejrzewam BF w tym Nikkorze 18-70??

Przepraszam, że odbiegłem od tematu postu :)

"Nie odbierajmy życia zbyt poważnie"

Trevor
06-11-2007, 23:06
Moglbys rozwinac? ;) ciekawia mnie podobne opinie bo wg. mnie malo ktory kompakt tak nasyca kolory jak lustrzanki nikona. Mam inny model nikona ale tez zauwazylem ze kolor czerwony czasem wrecz wylazi z monitora i od razu rzuca sie w oczy ;) z cala pewnoscia czerwony w nikonie jest przegiety a napewno bardziej nasycony niz w kompatach (a przynajmniej moim).

No nie wiem, może ma saturation na -2 w d80:)
Ja w jpg nie robię odroku chyba, ale fakt w d50 moja czerwona kanapa była wściekle czerwona:)
Zresztą wychodzi na to, że nie chodzi ani o WB ani nie nasycenie ale o ostrość.

Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70. Choć może być tak, że masz skopaną 50, tamrona i aparat a 18-70 dobry:) choć to mało prawdopodobne.

pstryczek
06-11-2007, 23:28
Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70. Choć może być tak, że masz skopaną 50, tamrona i aparat a 18-70 dobry:) choć to mało prawdopodobne.

hehe :) tak to mało prawdopodobne, bo KIT'a mam MADE IN THAILAND, także proszę się wystrzegać sprzętu z tych stron. Cała reszta jaką posiadam to MADE IN JAPAN :) solidne wykonanie:) Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

jaari
06-11-2007, 23:56
Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70.

Baterie akurat na nic nie wskazują, ponieważ na powyższych fotkach nie są identycznie ustawione. Zdjęcie wykonane z udziałem Nikkora 18-70 zrobiono pod zupełnie innym kątem niż to z Tamronem 17-50.
Moim zdaniem wyklucza to wiarygodność takiego testu.

vasper31
07-11-2007, 08:55
Mordka fajna :) ale akurat na tym zdjęciu najlepiej to widać, było ono jeszcze zrobione KIT'em 18-70 z BF także pomiar mógł się źle odbywac, bo obiektyw nie nastawiał ostrości tam gdzie powinien. Zauważyłem tez, ze podczas pracy z Sabinką :) w trybie TTL zdjecia są ciemne, muszę dodawać EV +1/3. Czytając inne posty to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) Kupiłem LUSTRO i teraz zaczęła się dopiero zabawa.

w życiu nie ustawiłem jeszcze +1.3 EV przy pracy z sabinką... :) eeeeeeeee... bez przesady z tym niedoświetlaniem... :) Zbyszek Zbyszek ?? :)

robin102
07-11-2007, 09:05
Kolegę dotknął znany i dość powszechny ZNN , a na poważnie to z moich doświadczeń z lustrzankami śmiało mogę powiedzeć, że AWB w D80 działa wrecz perfekcyjnie i naprawdę trzeba coś poknocić w parametrach ekspozycji żeby AWB wyprowadzic w maliny. Zapisuj w RAW będziesz miał kolory jakie chcesz.

marbed
07-11-2007, 11:04
....
Troche dziwi mnie postawa użytkownika "marbed", proszę postawić się w mojej sytuacji, ja nie mogłem spać po nocach.

......
A co tu dziwnego
Poczytaj więcej postów nt prześwietlania/nie doświetlania D80.
Jeśli chodzi o FF/BF to jeśli robisz test bateryjkowy to jak powiedział jaari test nie był przeprowadzony w identycznych warunkach.
Jeśli chodzi o WB to jak koledzy powiedzieli rób zdjęcia w RAW-ach i wówczas będziesz miał to pod większą kontrolą. Jedyna wada RAWów to większy apetyt na karty pamięci.
Na przyszłość jak pragniesz pomocy to np. numeruj pytania/problemy. A tak to mamy klasyczne skakanie z tematu na temat. Nie dajesz innym szansy aby udzielili Ci bardziej wyczerpującej odpowiedzi na jeden temat bo zaczynasz następny.

Trevor
07-11-2007, 16:09
Baterie akurat na nic nie wskazują, ponieważ na powyższych fotkach nie są identycznie ustawione. Zdjęcie wykonane z udziałem Nikkora 18-70 zrobiono pod zupełnie innym kątem niż to z Tamronem 17-50.
Moim zdaniem wyklucza to wiarygodność takiego testu.

Wskazują, co nie znaczy że dają pewność
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).

pstryczek
07-11-2007, 20:00
Test z bateriami zrobiłem jak umiałem, korzystałem ze statywu, wyszedł jak wyszedł, ale chyba pokazał to co miał pokazać. Jako "świeżak" postaram się nadrobić zaległości w testowaniu obiektywów, a zwłaszcza w testach z bateriami.

Obecnie focę już wszystko Tamronikiem i 50-tką, także problem z kolorami zanikł, widocznie wina tkwiła w wadliwym KITowym obiektywie, który nie działał tak jak powinien. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim postem. W przyszłości postaram się bardziej precyzować problemy i nie będę zaczynał nowych wątków na inny temat w danym temacie postu. Pozdrawiam Pstryczek :)

marbed
07-11-2007, 20:07
Jeśli mogę to dam Ci radę. Zostaw baterie i testy na nich w spokoju. Bierz w łapy aparat i rób zdjęcia. Testami tylko wpędzisz się w kompleksy