Zobacz pełną wersję : NIKON D80 problem z kolorystyką - POMOCY
pstryczek
06-11-2007, 20:51
Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość :)
W sierpniu tego roku zamieniłem swojego Sony R1 na Nikona D80, bo chciałem mieć większe możliwości rozbudowy aparatu i oczywiście SZYBOSTRZELNOŚĆ, której nie mają hybrydy. Niestety nie jestem zadowolony z tej wymiany, ponieważ kolory jakie uzyskuje są nienaturalne wręcz dziwne. Mój obiektyw KITowy 18-70 miał BF i dlatego wymieniłem go na Tamrona 17-50, lecz problem z kolorystyką pozostał. Pracuję tylko na "M" nie bawie się w żadne programy tematyczne. Proszę powiedzieć w czym tkwi przyczyna takiej kolorystyki.
Moje ustawienia:
1. Optymalizacja zdjęcia - Normalne
2. Balans Bieli K
3. Używam D MATRIX (słyszałem, że pomiar centralny jest lepszy)
Zauważyłem, że problem ten występuje gdy ktoś ma nienaturalną twarz (duża ilość "tapety") lub gdy dominuje kolor żółty i czerwony.
http://img138.imageshack.us/img138/2384/dsc0135mv1.jpg
a tu oryginalny rozmiar http://s006.wyslijto.pl/?file_id=07302089794443986284
Pozdrawiam Pstryczek
Balans bieli na K - oznacza, że musisz sam wybrać temperaturę barwową dla danej sceny - jak nic nie zmieniasz to oznacza, że wszystkie kadry, niezaleznie od oświetlenia robisz z tym samym "zadanym balansem bieli" - wtedy nic dziwnego, że rezultaty bywają "zadziwiające"...
Osobiście doradzam robienie zdjęć w NEFach i wtedy przy wywoływaniu do Tiff lub jpg skorygujesz wedle uznania i bardzo precyzyjnie balans bieli. Dla takiej sytuacji (gdy robisz w NEF) możesz miec na stałe ustawiony AWB.
Jak chcesz mieć precyzyjnie juz na etapie robienia foty to daj balans na "PRE" i rób na podstawie wzorca - szarej karty.
PS
Fajna ta morda na zdjęciu - ale "tapety" to chyba nie ma?;)
BugsBunny
06-11-2007, 21:03
dokładnie, zajrzyj do instrukcji na str. 58, a na razie przestaw WB na A
pstryczek
06-11-2007, 21:04
Tak wiem o tym, że temperature ustawia się w "K" zwykle w plenerze używam 5600-5900 ale to w zależności od warunków. Z PRE też korzystam, na początku wydawało mi się to trudne do opanowania, ale po wnikliwym przeczytaniu instrukcji to już pikuś :) . Jestem troche przewrażliwiony odnośnie tych kolorów ponieważ R1 robił bardzo ładne zdjecia (obiektyw Zeiss 18-135 2.8-4.8 ).
Pozdrawiam i dziękuję za tak szybką odpowiedź
Tak po cichu i w tajemnicy, to powiem, że ja też nie jestem zadowolona z balansu bieli w tym modelu..... zwłaszcza w sztucznym oświetleniu --tylko ciii;)
A na serio to w ogóle nie wiem, że jest to jakiś problem, bo wszystkie foty robię w NEFach:), czego i Tobie życzę:)
pstryczek
06-11-2007, 21:11
Mordka fajna :) ale akurat na tym zdjęciu najlepiej to widać, było ono jeszcze zrobione KIT'em 18-70 z BF także pomiar mógł się źle odbywac, bo obiektyw nie nastawiał ostrości tam gdzie powinien. Zauważyłem tez, ze podczas pracy z Sabinką :) w trybie TTL zdjecia są ciemne, muszę dodawać EV +1/3. Czytając inne posty to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) Kupiłem LUSTRO i teraz zaczęła się dopiero zabawa.
Ale to zdjęcie, które przedstawiłeś nie wiem czy ma jakąś dziwną kolorystykę, no chyba, że pies jest w rzeczywistości niebieski albo coś. Może zdjęcia Ci się mniej podobają bo w tamtym cyfraku miałeś hiper nasycone albo coś.
pstryczek
06-11-2007, 22:30
Dla mnie sierść jest jakaś taka dziwna :/ mało ostra, wydaje mi się, że to zdjecie nie jest ostre tam gdzie być powinno. Pole mam ustawione na pojedyncze (wąskie a nie szerokie) AF-S, celowałem na pyszczek a ostrość poszła w tył. Wrzuce kilka fotek z mojej puszki zrobionych różnymi obiektywami. Pozdrawiam
...... to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) .....
To chyba czytaliśmy różne posty. Większość twierdzi że D80 na matrycowym prześwietla a ty że na odwrót. Ciekawe pewnie w twoimD80 masz wnętrze z D70 który zdaniem niektórych nie doświetlał ? ? ?
Może się zdecyduj. Najpierw piszesz o kolorystyce a teraz o FF/BF .
Zastanów się nad głębią ostrości, która z reguły w przypadku lustrzanek jest mniejsza od kompaktów przy tych samych ustawieniach.
O Sony R1 słyszałem dużo dobrego, choć ten model nie jest już produkowany. Nikon D80 jest chwalony przez wielu użytkowników. Potwierdzają to testy na dpreview, fotopolis, optyczne.
Z doświadczenia wiem, że dobrze się spisuje na każdej sesji zdjęciowej - kilka zdjęć zawsze jest rewelacyjnych, a pozostałe prezentują wyrównany poziom. Przyznam jednak, że mocno eksperymentuję z ustawieniami. Ogólnie daje mi dużo frajdy.
pstryczek
06-11-2007, 22:45
Nie wiem :/ rozważam wszystkie możliwe opcje. Jak się wyda ponad 6000zł i się ma większe problemy niż się miało, bo przecież kupiłem Nikona, żeby ułatwić sobie życie (np. ciemne pomieszczenia "małpka" i czekanie az zapali się zielona diodka = możesz pstryknąć, pytanie co, jak już po akcji i nikogo nie ma), szkła, większa ilość akcesorii itd. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Szukam pomocy a nie krytyki.
Może zdjęcia Ci się mniej podobają bo w tamtym cyfraku miałeś hiper nasycone albo coś.
Moglbys rozwinac? ;) ciekawia mnie podobne opinie bo wg. mnie malo ktory kompakt tak nasyca kolory jak lustrzanki nikona. Mam inny model nikona ale tez zauwazylem ze kolor czerwony czasem wrecz wylazi z monitora i od razu rzuca sie w oczy ;) z cala pewnoscia czerwony w nikonie jest przegiety a napewno bardziej nasycony niz w kompatach (a przynajmniej moim).
pstryczek
06-11-2007, 23:00
To obiecane fotki, ostość ustawiałem na drugą od prawej.
Tamron 17-50/2.8
http://img221.imageshack.us/img221/2555/dsc0583eo2.jpg
Nikkor 50/1.8 D
http://img406.imageshack.us/img406/641/dsc0585nx8.jpg
Nikkor 18-70/3.5-4.5
http://img144.imageshack.us/img144/1176/dsc0586ak4.jpg
Troche dziwi mnie postawa użytkownika "marbed", proszę postawić się w mojej sytuacji, ja nie mogłem spać po nocach.
Powiedzcie mi czy słusznie podejrzewam BF w tym Nikkorze 18-70??
Przepraszam, że odbiegłem od tematu postu :)
"Nie odbierajmy życia zbyt poważnie"
Moglbys rozwinac? ;) ciekawia mnie podobne opinie bo wg. mnie malo ktory kompakt tak nasyca kolory jak lustrzanki nikona. Mam inny model nikona ale tez zauwazylem ze kolor czerwony czasem wrecz wylazi z monitora i od razu rzuca sie w oczy ;) z cala pewnoscia czerwony w nikonie jest przegiety a napewno bardziej nasycony niz w kompatach (a przynajmniej moim).
No nie wiem, może ma saturation na -2 w d80:)
Ja w jpg nie robię odroku chyba, ale fakt w d50 moja czerwona kanapa była wściekle czerwona:)
Zresztą wychodzi na to, że nie chodzi ani o WB ani nie nasycenie ale o ostrość.
Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70. Choć może być tak, że masz skopaną 50, tamrona i aparat a 18-70 dobry:) choć to mało prawdopodobne.
pstryczek
06-11-2007, 23:28
Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70. Choć może być tak, że masz skopaną 50, tamrona i aparat a 18-70 dobry:) choć to mało prawdopodobne.
hehe :) tak to mało prawdopodobne, bo KIT'a mam MADE IN THAILAND, także proszę się wystrzegać sprzętu z tych stron. Cała reszta jaką posiadam to MADE IN JAPAN :) solidne wykonanie:) Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Co do testu, to zarówno pies jak i baterie wskazują na BF w 18-70.
Baterie akurat na nic nie wskazują, ponieważ na powyższych fotkach nie są identycznie ustawione. Zdjęcie wykonane z udziałem Nikkora 18-70 zrobiono pod zupełnie innym kątem niż to z Tamronem 17-50.
Moim zdaniem wyklucza to wiarygodność takiego testu.
vasper31
07-11-2007, 08:55
Mordka fajna :) ale akurat na tym zdjęciu najlepiej to widać, było ono jeszcze zrobione KIT'em 18-70 z BF także pomiar mógł się źle odbywac, bo obiektyw nie nastawiał ostrości tam gdzie powinien. Zauważyłem tez, ze podczas pracy z Sabinką :) w trybie TTL zdjecia są ciemne, muszę dodawać EV +1/3. Czytając inne posty to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla :) Kupiłem LUSTRO i teraz zaczęła się dopiero zabawa.
w życiu nie ustawiłem jeszcze +1.3 EV przy pracy z sabinką... :) eeeeeeeee... bez przesady z tym niedoświetlaniem... :) Zbyszek Zbyszek ?? :)
robin102
07-11-2007, 09:05
Kolegę dotknął znany i dość powszechny ZNN , a na poważnie to z moich doświadczeń z lustrzankami śmiało mogę powiedzeć, że AWB w D80 działa wrecz perfekcyjnie i naprawdę trzeba coś poknocić w parametrach ekspozycji żeby AWB wyprowadzic w maliny. Zapisuj w RAW będziesz miał kolory jakie chcesz.
....
Troche dziwi mnie postawa użytkownika "marbed", proszę postawić się w mojej sytuacji, ja nie mogłem spać po nocach.
......
A co tu dziwnego
Poczytaj więcej postów nt prześwietlania/nie doświetlania D80.
Jeśli chodzi o FF/BF to jeśli robisz test bateryjkowy to jak powiedział jaari test nie był przeprowadzony w identycznych warunkach.
Jeśli chodzi o WB to jak koledzy powiedzieli rób zdjęcia w RAW-ach i wówczas będziesz miał to pod większą kontrolą. Jedyna wada RAWów to większy apetyt na karty pamięci.
Na przyszłość jak pragniesz pomocy to np. numeruj pytania/problemy. A tak to mamy klasyczne skakanie z tematu na temat. Nie dajesz innym szansy aby udzielili Ci bardziej wyczerpującej odpowiedzi na jeden temat bo zaczynasz następny.
Baterie akurat na nic nie wskazują, ponieważ na powyższych fotkach nie są identycznie ustawione. Zdjęcie wykonane z udziałem Nikkora 18-70 zrobiono pod zupełnie innym kątem niż to z Tamronem 17-50.
Moim zdaniem wyklucza to wiarygodność takiego testu.
Wskazują, co nie znaczy że dają pewność
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).
pstryczek
07-11-2007, 20:00
Test z bateriami zrobiłem jak umiałem, korzystałem ze statywu, wyszedł jak wyszedł, ale chyba pokazał to co miał pokazać. Jako "świeżak" postaram się nadrobić zaległości w testowaniu obiektywów, a zwłaszcza w testach z bateriami.
Obecnie focę już wszystko Tamronikiem i 50-tką, także problem z kolorami zanikł, widocznie wina tkwiła w wadliwym KITowym obiektywie, który nie działał tak jak powinien. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim postem. W przyszłości postaram się bardziej precyzować problemy i nie będę zaczynał nowych wątków na inny temat w danym temacie postu. Pozdrawiam Pstryczek :)
Jeśli mogę to dam Ci radę. Zostaw baterie i testy na nich w spokoju. Bierz w łapy aparat i rób zdjęcia. Testami tylko wpędzisz się w kompleksy