Zobacz pełną wersję : Jakość zdjęć Nikon D80
Darek_D80
06-11-2007, 15:18
Witam wszystkich na forum!
Postanowiłem zarejestrować się w Waszym forum ponieważ od tygodnia jestem posiadaczem Nikona D80 KIT 18...135mm +filtr UV .Wcześniej pracowałem Canonem Pro1 i postanowiłem kupić pierwszą lustrzankę jaką jest właśnie Nikon D80. Piszę do Was nie, żebym narzekał, bo to świetny aparat, tylko mam wrażenie, że robi zdecydowanie ciemniejsze zdjęcia w pomieszczeniach przy podstawowym trybie AUTO co wydawać by się mogło, że powinno być OK. Dopiero się uczę robić zdjęcia w innych trybach mając jakieś małe doświadczenie z poprzednim aparatem (miał pełen manual). Może coś źle robię co wynika z mojego małego doświadczenia z lustrzankami. Gdyby ktoś z Was mógłby mi podkreślić co, to bardzo proszę, a może ten typ tak ma, nie wiem.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Was
Darek
kronos28
06-11-2007, 15:42
a co można robić źle w trybie zielonym? Tam się tylko kręci pierścieniem zmiany ogniskowej i wciska spust. Moja rada - nie korzystaj z trybu zielonego - nie po to się kupuje lustrzankę aby cykać nią jak kompaktem aka "idiotencamera". Skorzystaj z P, A, S i kompensacji ekspozycji, podciągnij ISO w górę, rób na pełnej dziurze (kit to ciemne bydle) - nie bój się eksperymentowac z trybem M - parametry dobieraj zgodnie z drabinką i wprowadzaj zmiany jak ci coś nie będzie pasować.
D80 nie doświetla - heh ;)
copywriter2000
06-11-2007, 15:48
Z tym ISO też nie przeginaj... Im niższe tym lepiej. Proponuję tryb A. Ustawiaj dużą dziurę i pstrykaj. A szkło faktycznie dość ciemne.
D80 nie doświetla - heh ;)
Teraz poproście kolege by zgrał Wam na dyskietke firmware :-P hehehehehehe....
ps. Ja nie chce bo mi nie przeswietla ;) :-P
piccione
06-11-2007, 16:05
ps. Ja nie chce bo mi nie przeswietla ;) :-P kurcze tylko nie to...
kurcze tylko nie to...
buahhaahhaha.... Zbyyyyszeeeek ! Zbyyyyszeeeek !!!! :-D
"ten typ tak ma" jeśli się go chce z kitem używać jak kompaktu :(
trzeba trochę popracować żeby zrobić dobre zdjęcia, nie ma lekko - samo auto nie wystarczy.
A do zdjęć w pomieszczeniach ten obiektyw nie jest w ogóle zbyt dobry, bo po prostu ciemny - wiele kompaktów ma jaśniejsze obiektywy i o mniejszym zakresie - znam ludzi co są rozczarowani i zdziwieni - jak to "kompakt robi lepsze albo takie same" ;)
I choć na matrycowym akurat D80 zwykle prześwietla (tak naprawdę to jest całkiem nieprzewidywalny w tym) z czego koledzy tu sobie żartują, to ciemnego obiektywu nie przeskoczysz, a jeszcze dodatkowo automat będzie Ci zwykle forsował wysokie ISO i ogólne wyjdzie porażka - ciemno i szumy).
Tak już Ci ktoś napisał - musisz trochę pozmieniać parametry (ja bym akurat w D80 z ISO uważał) a inna sprawa że ten obiektyw to nie cud optyki (na pociechę - Canony mają dużo gorsze kity).
A jak tak całkiem chcesz się utwierdzić że kupiłeś dobry sprzęt (w znaczeniu body) i że jest widoczna różnica to dokup sobie np. 50/1.8 - tanio, a efekty Cie zadziwią. :) w porównaniu z 18-135 oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie
Ja dodam, ze jak jest ciemne pomieszczenie to i jasne szkło nie pomoze (no chyba ze na jakims masakrycznie wysokim ISO). Lampa nieodzowna.
buahhaahhaha.... Zbyyyyszeeeek ! Zbyyyyszeeeek !!!! :-D
jeszcze sie nie odezwal, ale to kwestia czasu :D
BugsBunny
06-11-2007, 17:57
a co wy z tym ciemnym szkłem nagle - nie da się takim zrobić dobrych zdjęć? Canon Pro1 ma szkiełko tylko o stopień jaśniejsze
Zbigniew
06-11-2007, 18:17
jeszcze sie nie odezwal, ale to kwestia czasu :D
Nie, widziałem to wcześniej, ale celowo zignorowałem. Nie chcę być aktorem jednej roli :) :)
Nie, widziałem to wcześniej, ale celowo zignorowałem. Nie chcę być aktorem jednej roli :) :)
No i wywołali wilka z lasu ;) Niestety Zbyszku wydaje mnie się, że zostałeś już zaszufladkowany i to tylko kwestia czasu zanim użytkownicy D80 zamiast mówić pomiar matrycowy zaczną używać sformułowania pomiar Zbyszkowy :mrgreen:
vasper31
07-11-2007, 08:50
nie bój się wysokiego ISO w D80... jak dobrze dobierzesz parametry to i w ciemnych pomieszczeniach niezaszumi...
oczywiście nie w przypadku dynamicznych zdjęć bo się rozmyją... :)
D80 i ISO1600:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imprezy.rzeszow.pl/gfx/gallery/10420.jpg)
pozdrawiam...
P.S.
D80 to świetny aparat... teraz tylko jasne szkła... :)
Darek_D80
07-11-2007, 11:10
Dziękuję za wskazówki, a z tą "wielką dziurą" to już wczoraj sprawdziłem i faktycznie zdjęcia bardziej doświetla. Właśnie obecnie zrobiłem sobie stałą kompozycję i jadę ze zdjęciami z podręcznikiem w rękach. Myślę, że jeszcze trochę i wyczuję tą bestię z wielkimi możliwościami.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje Wam.
Posdrawiam, do następnego razu.
Darek
Z tym ISO też nie przeginaj... Im niższe tym lepiej. Proponuję tryb A. Ustawiaj dużą dziurę i pstrykaj. A szkło faktycznie dość ciemne.
Powinien raczej tydzień popstrykać w M.
Później jak zrozumie, że np A polega na takim dobraniu czasu do zadanej przesłony żeby drabinka była na 0, to będzie używał tych półautomatycznych, bo będzie wiedział co się tak na prawdę dzieje.
Wypróbowałem, na moim kuzynie, który nie miał o tych sprawach pojęcia i po 15 minutach kumał podstawy ekspozycji:]
KARLOS_vu
07-11-2007, 15:34
Darek - ja kupiłem dosłownie identyczny zestaw z tym że na początku sierpnia
Niestety nie mogłem znaleźć zestawu z KITem 18-70 więc kupiłem 135,
który dla wielu i dla mnie też jest chyba najgorszym KITem
Jednak powiem Ci iż do tej pory nie kupiłem innego obiektywu, ponieważ bardziej zależało mi na lampie błyskowej więc zainwstowałem w SB-600. Trzy miesiące praktyki pozwalają mi robić zdjęcia których się nie wstydzę. Jednak docelowo i tak trzeba coś jaśniejszego kupić myślę nad Tamronem
Darek - ja kupiłem dosłownie identyczny zestaw z tym że na początku sierpnia
Niestety nie mogłem znaleźć zestawu z KITem 18-70 więc kupiłem 135,
który dla wielu i dla mnie też jest chyba najgorszym KITem
Myślę, że z tym najgorszym kitem to trochę przesada bo uważam, że od 18-70 nie odbiega wcale tak bardzo.
Zbigniew
07-11-2007, 22:14
D80 i ISO1600:
źródło (http://imprezy.rzeszow.pl/gfx/gallery/10420.jpg)
Vasper - wytłumacz mi proszę jaki jest sens pokazywania zdjęcia w rozdzielczości 400x601 i na jego podstawie dowodzenia o jakości generowanego obrazka ? W tej rozdzielczości własciwie wszystko bedzie wyglądało dobrze, włącznie z fotką z komórki :)
Nie jestes! Tak sie tylko droczylem ;) A odnosnie tematu to naprawde warto zbierac na Sabine bo da Ci o wiele wiecej mozliwosci w manipulowniu przyslona czy czasem w ciemniejszych pomieszczeniach.
Darek_D80
08-11-2007, 08:48
Cześć Sivy
Mam ten sam zestaw co TY, napisz jakie są wrażenia u Ciebie jeśli chodzi o główny wątek w temacie.
Pozdrawiam
Darek
vasper31
08-11-2007, 09:47
Vasper - wytłumacz mi proszę jaki jest sens pokazywania zdjęcia w rozdzielczości 400x601 i na jego podstawie dowodzenia o jakości generowanego obrazka ? W tej rozdzielczości własciwie wszystko bedzie wyglądało dobrze, włącznie z fotką z komórki :)
Wybacz Zbigniew.. Masz rację... Nie pomyślałem... Nie mam na żadnym serverze tego zdjęcia w pełnych rozmiarach.. przy okazji dorzucę.. ale proszę mi uwierzyć że nie ma ziarna.. a jeśli nawet odrobina się znajdzie to jest to najmilsze ziarno jakie może być i jest niewidoczne dla oczu... tymczasem proszę mi uwierzyć na słowo.. kiedyś panicznie się bałem wysokich ISO, a jeszcze jak sie naczytałem o niesławnych szumach Nikona na Forum to tym bardziej unikałem ich jak ognia... z czasem sie do nich przekonałem ... może po prostu nauczyłem się robić zdjęcia :)
natura2008
08-11-2007, 09:52
ale proszę mi uwierzyć że nie ma ziarna.. a jeśli nawet odrobina się znajdzie to jest to najmilsze ziarno jakie może być i jest niewidoczne dla oczu... szkoda, że usunąłeś exifa :-(
vasper31
08-11-2007, 10:27
:) jestem w pracy i nie mam dostępu do swojego komputera więc pozwólcie że dorzucę fotę w oryginalnym rozmiarze i exifie jutro :)
Cześć Sivy
Mam ten sam zestaw co TY, napisz jakie są wrażenia u Ciebie jeśli chodzi o główny wątek w temacie.
Pozdrawiam
Darek
Więc tak mam ten zestaw od lipca. Tak naprawde ucze sie jeszcze aparatu i obiektywu. Zdjęcia w centrum kadru sa ostre na brzegach troche mniej - tak mi sie wydaje ale tak naprawde nie ma sie do czego przyczepic. Wydaje mi sie ze mam maly BF, przy ogniskowej 135 ostrzac na nos ostrość łapie mi między oczy. Ten obiektyw to nie jest jeszcze to wiec chcę kupić 50 1.8 i wtedy zobacze co mozna wycisnac z tej puszki. Trybu auto nie uzywam wiec nie wiem jak to jest w pomieszczeniach - ja osobiscie nie zauwazylem zeby byly za ciemne zdjecia.
Jak Twoje wrazenia z uzytkowania?
ziuteczny
08-11-2007, 16:47
a ja w przyszłości może pójdę w Canona
na razie focę d40x z kitem i nie mam zastrzeżeń do braku śrubokręta ale mam trochę zastrzeżeń do kolorów - cosik zielony mi się jednak średnio widzi
o ... np. dzisiaj pstryknąłem foty porównawcze poglądowo bo ani kadr idealnie ten sam i odstęp czasu pewien był ale jakby to powiedzieć kompaktowy A620 robi lepszy kolor, no co ja mogę chyba lepszy
czy to kwestia obiektywu (bo na focie z Nikosia nawet widać w prawy dolnym rogu kłopoty z pracą pod kątem ~90st. w stosunku do światła) ?
chociaż dachówa chyba lepsza z Nikosia :)
d40x
źródło (http://imageshack.us)
A620
źródło (http://imageshack.us)
Nikkorraf
10-11-2007, 17:30
Ja dodam, ze jak jest ciemne pomieszczenie to i jasne szkło nie pomoze (no chyba ze na jakims masakrycznie wysokim ISO). Lampa nieodzowna.
Lub statyw i wężyk spustu migawki :-)
Nikkorraf
10-11-2007, 17:43
Co do naświetlania, na pewno trzeba się trochę przyzwyczaić. Ja przesiadłem się miesiąc temu z F60. Na filmie była raczej mała tendencja do prześwietlania a w cyfrakach - może uogólniam - raczej do pewnego niedoświetlania. No ale po to są lustrzanki i ich funkcje. Inaczej się jeździło np. polonezem a inaczej obecnie produkowanym samochodem - nic nie ujmując F60 (poldki po 8 latach się sypią a F60 trzyma jak skała).
a ja w przyszłości może pójdę w Canona
na razie focę d40x z kitem i nie mam zastrzeżeń do braku śrubokręta ale mam trochę zastrzeżeń do kolorów - cosik zielony mi się jednak średnio widzi
o ... np. dzisiaj pstryknąłem foty porównawcze poglądowo bo ani kadr idealnie ten sam i odstęp czasu pewien był ale jakby to powiedzieć kompaktowy A620 robi lepszy kolor, no co ja mogę chyba lepszy
czy to kwestia obiektywu (bo na focie z Nikosia nawet widać w prawy dolnym rogu kłopoty z pracą pod kątem ~90st. w stosunku do światła) ?
chociaż dachówa chyba lepsza z Nikosia :)
co do kolorów to jest kwestia twoich umiejętnosci, a nie sprzętu. Zmiana systemu w jakąkolwiek stronę nic nie zmieni w tej kwestii. Musisz lepiej opanowac umiejętność panowania, dobierania WB albo jego zmiany w PS (nikon NC, NX, C1). Oczywiście gdy robisz w RAW.
Nie korzystaj z auto WB jak chcesz panowac nad kolorem fotografując tylko w jpg.
Jeśli polegasz na automatyce WB, to w kazdym body jest to ustawione trochę inaczej. Nie jest to równe w całym systemie nikona, czy canona zresztą podobnie.
robin102
10-11-2007, 18:19
A widzisz różnicę ,że na fotce z lustrzanki widać niebo, a z kompakcika brak ? Poza tym soft w kompakcie wszystko robi za Ciebie, a soft z lustra daje Ci szansę żebyś sam zrobił tak jak chcesz na PC.
ziuteczny
10-11-2007, 18:21
Jacek chyba nie tak do końca, sprawa kolorów jest chyba jednak trochę systemowa
generalnie WB w d40x jest zresztą oceniam (jako niedoświadczony zawodnik) rewelacyjny
na tym konkretnym zdjęciu myślę WB nie ma po co ruszać ani ocieplając ani ochładzając. Zieleń (z kita przynajmniej) ciuteńkę idzie czasem w niebieski i maniupulacja WB psuje inne elementy. Dachówa zresztą też popatrzyłem jednak naturalniejsza z małpki. Czerwony i wszystko zbliżone jednak ciężko opanować Nikosiowi czasem przynajmniej
generalnie WB w d40x jest zresztą oceniam (jako niedoświadczony zawodnik) rewelacyjny
na tym konkretnym zdjęciu myślę WB nie ma po co ruszać ani ocieplając ani ochładzając. Zieleń (z kita przynajmniej) ciuteńkę idzie czasem w niebieski i maniupulacja WB psuje inne elementy. Dachówa zresztą też popatrzyłem jednak naturalniejsza z małpki. Czerwony i wszystko zbliżone jednak ciężko opanować Nikosiowi czasem przynajmniej
bo to jak już koledzy napisali - to nie aparat ma nad tym panować, a Ty!
Lubię porównania samochodowe, więc podam przykład .
To trochę tak jakby się dziwić, że w samochodzie rajdowym nie ma klimatyzacji ESP, ABS i czego tam jeszcze i stwierdzić, że lepiej przecież jeździ się "zwykłym samochodem, najlepiej jeszcze żeby to był automat. Żeby docenić rajdówkę, trzeba coś więcej umieć niż jazda luksusową limuzyną po prostej (choćby nie wiem jak szybko jechać).
Widziałeś jednak kiedyś, żeby rajd wygrała luksosowa limuzyna, która jedzie się łatwo i komfortowo?
Podobnie jest z lustrzanką- trzeba się jej nauczyć. I też nie jest dla każdego - jak ktoś oczekuje że wszystko sam aparat zrobi za niego to naprawdę kompakty sprawdzają się dużo lepiej, bo są do tego stworzone.
Tu raczej nie pomoże zmiana systemu - raczej lepsza będzie zmiana sposobu myślenia.
PS. Jak chcesz coś na serio zmieniać w WB (bo narzekasz że coś się psuje) to nie rób w jpgach - po to właśnie jest RAW. No ale to tak zwykle każdy sam musi do tego dojść. Zobaczysz, kiedyś jeszcze będziesz się dziwił, że narzekałeś. :)
nie jest systemowa, w kazdym body jest inny algorytm WB, to jest ciągle doskonalone.
skoro WB jest rewelacyjny to czemu ci idzie w zielony i się skarżysz?
ty to robiłes w RAW? Bo chyba nie myslisz o zmienianiu balansu mając tylko jpg?
Zbigniew
10-11-2007, 18:48
Ja dodam jeszcze od siebie, że rok temu nie wiedziałem co to NEF - obecnie klnę jak opętany, jak okazuje się, że w ferworze walki włączył mi się przypadkiem JPG :) Poprawiam balans bieli na ... hmmmm ... żeby nie skłamać - 80-90% zdjęć i nie wyobrażam sobie, abym był w pełni zadowolony z tego, co wychodzi z puszki. Ekspozycję i kontrast też poprawiam - dobranie tych trzech parametró (no może jeszcze saturacji) uznaję jako coś równie waznego jak kadrowanie podczas robienia zdjęć.
ziuteczny
10-11-2007, 21:31
ło rety matko jakie niezrozumienie
odkąd odkryłem Capture NX pstrykam tylko NEF. Power modyfikacji zarówno ustawień podstawowych (WB, exposure i takie tam) oraz potęga levelsów, d-lighting i takie tam łącznie z control pointami - to jest dopiero przyspieszone maskowanie - robię tylko NEF
tym niemniej w tym konkretnym zdjęciu (NEF, tylko zmniejszone i wyostrzone, wszyściutkie parametry na neutral albo 0) WB już bym nie poruszał - do tego się odnoszę a kit 18-55 przy pracy ze światłem z boku dał zieleń idącą w niebieskie a dachówa jest ciuteńczkę zbyt intensywna. Wszystkie parametry w puszce łącznie ze saturacją normal oczywiście.
Ja tylko zmierzam do tego, że idealne w moim mniemaniu lustro powinno dawać kolory jak najbardziej zbliżone do naturalnych i tu - mało jeszcze wiem, znam się i w ogóle jestem świeży - widzę też na podstawie także całej masy zdjęć z netu, że Canon daje chyba ciuteńkę bardziej naturalne barwy. Pomijam już czerwień, która dostaje przysłowiowego kota chyba trochę nasycając się
no i co teraz znaczy panować - mam przy każdej focie korygoważ zieleń, ustawiać color control-pointsy podkręcają zieleń, maskować ją w innny sposób, zapuszczać gradienty, PSocić w inny sposób ? to może raz od święta
Maciex jeszcze raz - nie narzekam na WB - WB miodzio. I nie narzekam, że coś się psuje.
Wszysko cacy i mój Nikoś też.
Chciałbym kiedyś dokonać jakchś bardziej zaawansowanych porównań ale na razie mam delikatne spotrzeżenie na temat wierności oddawnia oryginalnych kolorów jak powyżej
ps. czy to forum musi koniecznie wylogowywać klienta :) co chwilę
irek6311
10-11-2007, 22:27
Zakupiłem Nikona D80 i staram się go wnikliwie poznać , fotografuje tylko na Manual < wcześniej Panasonic FZ8 ,
co zaobserwowałem to że Ostrzy nieżle ale wymaga od fotografa poprawnego ustawienia Ekspozycji , lekki szum na ISO100 nawet troche mnie zdziwił ale jakość fotografi niezła (zmiana wartości ISO do 400 nie-szkodzi jakości fotografi co mnie cieszy ) , fotografuje w jpg bez kompresji i raczej RAW plików nie myśle robić , jeden mankament Kit szkła 18-135mm ciemne i musze podnosić ISO lub zmiejszać czas Migawki i F11 staje się nieosiągalne w pochmurny dzień , myśle o zakupie w przyszłości szkieł 28mm i 50mm lub 100 F2,8 lub jaśniejszych ,
pierwsze fotki w Plenerku < kiepska pogoda to nie-moge bardziej poznać zalet tego aparatu ,
wstawie link do fotk by pokazać co uzyskałem http://picasaweb.google.com/irek6311/AlbumBezTytuU
Zakupiłem Nikona D80 i staram się go wnikliwie poznać , fotografuje tylko na Manual < wcześniej Panasonic FZ8 ,
co zaobserwowałem to że Ostrzy nieżle ale wymaga od fotografa poprawnego ustawienia Ekspozycji , lekki szum na ISO100 nawet troche mnie zdziwił ale jakość fotografi niezła [/URL]
Ja tam nie zauważyłem tych szumów:)
Zbigniew
10-11-2007, 23:23
Kit szkła 18-135mm ciemne i musze podnosić ISO lub zmiejszać czas Migawki i F11 staje się nieosiągalne w pochmurny dzień , myśle o zakupie w przyszłości szkieł 28mm i 50mm lub 100 F2,8 lub jaśniejszych
Czy mam rozumieć, że rozumiesz, że jak będziesz miał jaśniejsze szkło, to zrobisz zdjęcie przy f/11 w momencie, gdy kitem się nie dało ?!
Jeżeli widzisz na ISO100 szum to gratuluję.
BugsBunny
10-11-2007, 23:27
ps. czy to forum musi koniecznie wylogowywać klienta :) co chwilę
nie musi, wystarczy przy loginie zaznaczyć kwadracik "pamiętaj moje logowanie"
irek6311
11-11-2007, 00:11
Czy mam rozumieć, że rozumiesz, że jak będziesz miał jaśniejsze szkło, to zrobisz zdjęcie przy f/11 w momencie, gdy kitem się nie dało ?!
Jeżeli widzisz na ISO100 szum to gratuluję.Doświadczenia mam z Hybrydy FZ8 i tam obiektyw był jasny jeśli można tak napisać , raczej podobne oświetlenie i z F11 co chyba F8 daje w FZ8 zjechałem do F3,8 przy ISO100 , wiem że do ISO400 raczej szumów strasznych nie ma w D80 ale jest pewien dyskomfort , odszumianie w D80 wyłączyłem i jedynie poprawiam z-lekka w Photoshopie , może i przesadzam z tym szumem na ISO100 bo widać go na dużym powiększeniu , tak na koniec bo jakoś nie zdążyłem zastosować F22 przysłony w terenie < daje to większą ostrość w Kit obiektywie czy tylko Głębie i jakie zniekształcenia .
może i przesadzam z tym szumem na ISO100 bo widać go na dużym powiększeniu
Tak sie składa, ze mialem kiedys FZ-20. Zacny sprzet, bardzo miło wspominam...
Ale na Boga.. pisanie, ze Iso 100 w D80 szumi, w obliczu tego, ze Panas ma koszmarne szumy już powyzej ISO200 jest conajmniej nie na miejscu.
tak na koniec bo jakoś nie zdążyłem zastosować F22 przysłony w terenie < daje to większą ostrość w Kit obiektywie czy tylko Głębie i jakie zniekształcenia .
????
Głębię to to może daje, ale też mydło daje.
Nie rób na mniejszych dziurach niż f/11/16
Taka skromna rada...
PS
Też miałem FZ20 i teraz jak patrzę na pliki to przy ISO80 widze więcej szumu niż przy ISO400 w D50.
Ale też bardzo miło wspominam Panasa
przy f/11 i f/16 to juz dyfrakcja się kłania :)
Może przy 11 to jeszcze jak cię proszę, ale f/16 nie polecam ;)
Ja tylko zmierzam do tego, że idealne w moim mniemaniu lustro powinno dawać kolory jak najbardziej zbliżone do naturalnych i tu - mało jeszcze wiem, znam się i w ogóle jestem świeży - widzę też na podstawie także całej masy zdjęć z netu, że Canon daje chyba ciuteńkę bardziej naturalne barwy..
generalnie opinia jest taka, że canon fabrycznie jest ustawiony bardziej cukierkowo, nikon bardziej naturalnie. pytanie czy winien jest temu firma, czy po prostu inaczej pracują CMOSy i CCD. Przekonamy się, czy nikon zmieni kolory jak przejdzie na CMOS. Watpię. Do tej pory nikon miał CMOSa i kolor był 'nikonowski".
Witam, przeczytałem ten wątek w całości (respekt co do wiedzy) i mam pytanie do doświadczonych kolegów.
Chcę kupić aparat Nikon D80. W zestawie jest obiektyw
Nikkor ED 18-55 mm. Potrzebuję obiektywu do fotografowania
niewielkich przedmiotów do sklepu internetowego w domowym amatorskim
studiu foto.
Proszę o poradę czy ten obiektyw jest wystarczający do tej pracy czy
lepiej kupić samo body. A jeśli samo body to jaki obiektyw dokupić?
kup samo body a szkło zależy jak małe są te przedmioty ale 50 1,8 zapewne lepsza będzie do tego od kitu a i pewnie tańsza :)
maciekjak
19-11-2007, 15:16
kup samo body a szkło zależy jak małe są te przedmioty ale 50 1,8 zapewne lepsza będzie do tego od kitu a i pewnie tańsza :)
od ponad tygodnia posiadam taki wlasnie zestawik D80 + 50/1.8 i jak narazie jestem bardzo zadowolony, tylko że ja staram się fotografować tylko ludzi
bierz 50 1.8
Oczywiście jeżeli nie fotografujesz słonia w łazience (bo wtedy będzie za wąsko) - chyba, że mały słoń i duża łazienka ;)
Sloniacz
19-11-2007, 15:48
jeżeli fotografujesz małe przedmioty to chyba lepiej Tamron 90mm F2.8 albo Nikkor 60 F2.8 i wtedy masz żyletę ale to wydatek min. 1200zł chyba że trafi się używany to i poniżej 1kzł allegro tamron (http://www.allegro.pl/item249044186_tamron_sp_90mm_f_2_8_af_macro_1_1_od _1zl.html)
Pozdrawiam
Ziuteczny ..... zmień sobie przestrzeń barwną na sRGB IIIa (zieleń odżyje) jeśli jeszcze nie masz , a jeśli masz to ..nie mam pomysłu.
Pozdrawiam