Zobacz pełną wersję : Err D200 !!
Witam. Pierwszy raz spotykam sie z takim problemem w D200. Na wyświetlaczu pojawił sie Err a aparat zachowuje sie nastepujaco: przy wciśnieciu spustu nie dzieje sie nic oprocz pewnego odglosu (nie wiem co to jest- lustro i migawka sie nie podnosi) , przy drugim wcisnieciu spustu lustro i migawka sie podnosza. Zdjecia wychodza poprawne-oczywiscie za drugim razem. Podlad przesłony dziala tylko po 1szym przycisnieciu spustu. Co z tym robic ? ...oby tylko nie serwis
raczej nie. robie na oryginalach.
a karta? może jakaś podróba...
a na karcie zdjecia sa w jednaj teczce, czy po takim wywaleniu utworzyl nowa teczke ,bez wzgledu na to ,ze poprzednia nie byla przepelniona?
a na karcie zdjecia sa w jednaj teczce, czy po takim wywaleniu utworzyl nowa teczke ,bez wzgledu na to ,ze poprzednia nie byla przepelniona?
Nikon wypuścił D300 i tylko patrzec jak na naszych D200 będą pojawiac się err :) a tak poważnie skoro karta i bateria jest ok to chyba niestety tylko serwis :(
Najprawdopodobniej migawka.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26607
Mam to samo, tylko w D2h
Dla pocieszenia powiem, że robię zdjęcia od chyba już roku z tym problemem i poza tym jest ok.
bury_bury
07-11-2007, 11:00
Nie chce się mądrzyć ale też coś takiego mi się pojawia jak podłączyłem obiektyw Nikkor D 1,8 - tryb auto - czyli całością zajmuje się elektronika. Przy wykonywaniu zdjęcia, wyświetlacz pokazuje 2,8, a ja na pierścieniu zmieniem na wartość niższą 1,8 - ręcznie - blokuje możliwość zrobienia zdjęć i wyświetlacz krzyczy ERR. PS. Tak to sobie sam wykombinowałem/ wytłumaczeyłem...
u mnie wystepuje do z nikkorami 17-55 i 70-200. ...ale przez rok chodzily bez zarzutow.
Witam, sorry ze odgrzewam starego kotleta ale ostatnio zaczęło mi się dziać to samo i mam pytanie czy ktoś wie jak kolega rozwiązał ten problem?
u mnie wyskakuje Err tylko w przypadku jak robie zdjęcia 50 f/1.8 i przestawiam przysłone na pierścieniu obiektywu. dwa posty wcześniej napisano o czymś takim. może warto sprawdzić pierścień na obiektywie albo sam obiektyw. tak mi sie przynajmniej wydaje z mojego doświadczenia.
edit: przysłona na obiektywie powinna być zablokowana na najwyższj wartości (f/22)
Maiłem taki sam problem po 1. zdjęciu err niezależnie od obiektywu, baterii, karty. Aparat do serwisu wysłałem, żeby też przy okazji gumy podkleili i jak wrócił po miesiącu to problemu nie było. Z serwisu nie dostałem żadnej informacji o tym czy cokolwiek poza podklejeniem zrobili
Maiłem taki sam problem po 1. zdjęciu err niezależnie od obiektywu, baterii, karty. Aparat do serwisu wysłałem, żeby też przy okazji gumy podkleili i jak wrócił po miesiącu to problemu nie było. Z serwisu nie dostałem żadnej informacji o tym czy cokolwiek poza podklejeniem zrobili
Tylko weźmy pod uwagę to że wysyłam aparat do serwisu, a ta usterka występuje dość rzadko i w specyficznych okolicznościach ;/ wiec pewnie nikon by stwierdził że wszystko ok. A jeśli mój aparat jest z Japonii to oni podejmą się jego naprawy pogwarancyjnej? No i pytanie co może być nie tak, u mnie ta usterka jak narazie występuje w dośc ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach...;/