PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Annoucement: End of Nikon Film Cameras

Rave
11-01-2006, 19:48
Nikon Annoucement: End of Nikon Film Cameras (well almost) NEW
txt - 1 hour ago
All film cameras, accept F6 and FM10
All large format lens, Enlarger lens and MF lens will come to an end.

http://www.nikon-image.com/jpn/news/info/info060111.htm

Translation: http://babelfish.altavista.com/... .../jpn/news/info/info060111.htm

przyznam ze troche mi styklo..

[ Dodano: Sro Sty 11, 2006 6:50 pm ]
tu troche czytelniej

http://www.nikon.co.uk/press_room/releases/show.aspx?rid=201

Czornyj
11-01-2006, 21:06
Ale jaaaaja!!! Jestem w totalnym szoku... :shock: :shock: :shock: Ciekawe co na to Canon! Całkowita zagłada linii popularnych SLR-ów! Aż się wierzyć nie chce...

Rave
11-01-2006, 21:11
troche czuje sie nie swojo w tym... no bo co... co roku 2 generacje nowych mega ekstra cyfrowek?? a gdzie nowe obiektywy? gdzie wymienne sensory z rozna charakterystyka i efektami? filmowe nikony osiagna za pare lat kosmiczne ceny na allegro i beda sprzetem kolekcjonerskim.

a z drugiej strony u kanonowcow juz krzycza o 50d/3000d i 1ds mark III ... ciemnota i zabobon wrrrr

Leon13th
11-01-2006, 21:13
Sad but true :cry:

Czornyj
11-01-2006, 21:20
No dla mnie np. to są formalne kpiny, bo w tym momencie nie ma w systemie Nikona szerokiego shifta!!! jakież ostatnio Nikon zaprezentował nam obiektywy? 18-55 aka "żyleta", 55-200 aka "drut kolczasty", i 18-200VR aka "imię moje legion". Czy to aż taki szalony problem zrobić kilka zakichanych stałek pod DX-a? Czy jeden-jedyny szeroki TS przerasta inżynierów tej niemałej firmy? Czy może cały R&D skupia się już wyłącznie nad skonstruowaniem 12-1200VR (w kilku pośrednich etapach, jak np. 80-800)

Rave
11-01-2006, 21:22
No dla mnie np. to są formalne kpiny, bo w tym momencie nie ma w systemie Nikona szerokiego shifta!!! jakież ostatnio Nikon zaprezentował nam obiektywy? 18-55 aka "żyleta", 55-200 aka "drut kolczasty", i 18-200VR aka "imię moje legion". Czy to aż taki szalony problem zrobić kilka zakichanych stałek pod DX-a? Czy jeden-jedyny szeroki TS przerasta inżynierów tej niemałej firmy?

wiesz ja jeszcze mam cierpliwosc i osobiscie wmawiam sobie " ok, to nie do mnie,te zylety i druty kolczaste legiony... musza zlapac sponsora u klienteli i wpychaja im takie szkla, dla mnie cacuszka juz sie szlifuja w laboratoriach" ale swoja droga cholera przyznam ze czuje sie troche zle z tym.. gdybym mial canona to juz w ogole bym dostal zawalu na etapie 10d.

Leon13th
11-01-2006, 21:35
Ja już dostaje palpupitacji serca jak gdzieś widze na półce sklepowej Canona 3000 albo Nikona F55.
Ja postoje i podziękuje nikonowi za te DX-y,wnerwia mnie to,jak by nie wpakowali się w te DX-y to może byśmy mieli jakiegoś FF :?: A tak to inny obiektyw do analoga + do cyfry = 2x wydatków

kriger7
11-01-2006, 21:39
No smutna to wiadomość, smutna.

Nie można też chyba zapomnieć o mocno polityczno-marketingowym celu każdego takiego newsa. Skoro do lata 2006 będzie jeszcze można sprzęt kupić, więc wszyscy do tej pory bardziej niezdecydowani szybciutko sobie kupią to i owo, co da Nikonowi zapewne znaczący zastrzyk finansowy w najbliższych 5-6 miesiącach. Nie robią tego chyba tylko ze względu na miłość do klientó, bo gdyby tak, to okres ten byłby dłuższy niż 6 m-cy.
To niestety zły sygnał, bo oznacza, że potrzebują szybko kasy.

Poza tym, jeżeli ktoś się chwali wzrostem za okres do sierpnia 2005 a nie wspomina np. o podobnej tendencji w ostatnich m-cach (niezakończonego okresu rozrachunkowego) to znaczy, że nie ma się czym pochwalić, albo nie chce, albo zapomniał.

Z dwojga złego odczytuję to jednak jako sygnał zdecydowanych ruchów w walce o jedynie słuszną pozycję rynkową.

Wierzę że się uda, a jak się uda to znając życie i tak powtórzą wszystkie udane szkła w wersjach cyfrowych dedykowanych to tych najwspanialszych nowych cudeniek, które w międzyczasie wyprodukują. A będą tak ekstra bomba pierwsza klasa, że analogi będziemy potrzebować tylko w celach kolekcjonerskich...
Jezusku najdroższy co ja wypisuję...
Rzeczywiście nie będzie już "kliszów" ? :cry:

Rave
11-01-2006, 21:45
No smutna to wiadomość, smutna.

Nie można też chyba zapomnieć o mocno polityczno-marketingowym celu każdego takiego newsa. Skoro do lata 2006 będzie jeszcze można sprzęt kupić, więc wszyscy do tej pory bardziej niezdecydowani szybciutko sobie kupią to i owo, co da Nikonowi zapewne znaczący zastrzyk finansowy w najbliższych 5-6 miesiącach. Nie robią tego chyba tylko ze względu na miłość do klientó, bo gdyby tak, to okres ten byłby dłuższy niż 6 m-cy.
To niestety zły sygnał, bo oznacza, że potrzebują szybko kasy.

Poza tym, jeżeli ktoś się chwali wzrostem za okres do sierpnia 2005 a nie wspomina np. o podobnej tendencji w ostatnich m-cach (niezakończonego okresu rozrachunkowego) to znaczy, że nie ma się czym pochwalić, albo nie chce, albo zapomniał.

Z dwojga złego odczytuję to jednak jako sygnał zdecydowanych ruchów w walce o jedynie słuszną pozycję rynkową.

Wierzę że się uda, a jak się uda to znając życie i tak powtórzą wszystkie udane szkła w wersjach cyfrowych dedykowanych to tych najwspanialszych nowych cudeniek, które w międzyczasie wyprodukują. A będą tak ekstra bomba pierwsza klasa, że analogi będziemy potrzebować tylko w celach kolekcjonerskich...
Jezusku najdroższy co ja wypisuję...
Rzeczywiście nie będzie już "kliszów" ? :cry:

mysle ze troche przesadzasz. Nikon robi przetasowanie w swoich oddzialach.. kasy im przybywa.. chcieli by zwiekszyc produkcje i wylaczaja segmenty ktore sa juz raczej dla koneserow czasami. Zapotrzebowanie jest wieksze na cyfre to czemu wieksza czesc potencjoalu fabryk ma isc na filmowe? To co pisali o tym do czerwca to to ze prawdopodobnie do tego czasu nie bedzie problemu ze sprzetem analogowym.

Branza holywood nadal siedzi na filmie, wnioski takie, cyfra zaleje swiat mas, ale profesjonalisci zostana w zgodzie tak z filmem jak i z cyfra.

kriger7
11-01-2006, 21:55
No, no... :)
Właściwie się rozumiemy, tylko ja dodatkowo szperałem między wierszami newsa :)
Ten model tak ma :)

Przetasowania rzecz jasna to konieczność i o tym wspomniałem na końcu, no bo nie czarujmy się, już na dzień dzisiejszy procentowy udział analogu do cyfry każdemu by dał do myślenia.

A z dostępnościa do lata 2006, to miałem na myśli fakt, że w tego typu newsach stosuje się zapisy typu "dołożymy wszelkich starań aby okres w którym... był jak najdłuższy" , itp., itd.
Jeżeli się go ubiera w konretne miesiące to ma to jakieś znaczenie.
Jak znam życie, news taki tworzyło kilkanaście osób a kilkaset z różnych działów
opiniowało i o tym pisałem :)

Czy filmowcy do końca życia pozostaną na filmie ?
Pewnie też nie, bo czasy niosą tyle nowości, że nawet nie zdajemy sobie sprawy
czy będzie się jadło fotografię za 30, 50 czy 100 lat...
No i znów kurcze nie wiem, czy chciałbym pożyć jeszcze z 200 lat czy nie :)
serdeczności, Marek

Jacek_Z
12-01-2006, 00:16
Rave - wylaczaja segmenty ktore sa juz raczej dla koneserow czasami
jakich koneserów - F55, F65 itp?
obok jest temat analog umiera i tam pisałem o tym - tu sie potwierdziło
zaczynają być problemy z filmami dia 120.
rynek, rynek i jeszcze raz rynek - masowy jak najbardziej by nie zostac za canonem.
Nikon zaczyna patrzeć nie na zawodowych fotografów, a na to gdzie więcej zarobić - niedobrze.

Rave
12-01-2006, 00:24
Nikon zaczyna patrzeć nie na zawodowych fotografów, a na to gdzie więcej zarobić - niedobrze.

na to trzeba miec kase.. co ty nei poprawny marzyciel jestes? i nie lap mnie za slowka.. nie mowilem o tych plastikowych zabawkach.

akustyk
12-01-2006, 00:52
a z drugiej strony u kanonowcow juz krzycza o 50d/3000d i 1ds mark III ... ciemnota i zabobon wrrrr

Ty, Rave, a co Ty masz do 3000D. to ze za naszych czasow byly na komunie zegarki, a potem rowery (tudziez Communion Bike'i, bo rowerem wstyd nazwac te makrokesze) i komputery, nie znaczy ze teraz nie moga byc aparaty. komunijne :mrgreen:

a 50D to ja sie modle, zeby byl odpowiedzia na ergo D200. zeby to bylo jakies nowe, normalnie zaprojektowane pod katem cyfrowym body, a nie remake analoga. w linii Canona akurat to jest potrzebne

Rave
12-01-2006, 00:56
hahaha no nic nie mam.. wsumie..

akustyk
12-01-2006, 01:04
hahaha no nic nie mam.. wsumie..
no widzisz! to smigiem na diga "wyrywac chwasty" :D

Ijon Tichy
12-01-2006, 05:35
Ta firma (jak każda inna) została stworzona, aby zarabiać kasę. Taki jest jej sens istnienia. Chyba ni sądzisz, że Nikon zamieni się w instytucję charytatywną biorącą na siebie dziejową misję ratowania analogu przed zalewem syfromanii.

Znak czasów, prawo rynku...

Ayot
14-01-2006, 15:06
Ta firma (jak każda inna) została stworzona, aby zarabiać kasę. Taki jest jej sens istnienia. Chyba ni sądzisz, że Nikon zamieni się w instytucję charytatywną biorącą na siebie dziejową misję ratowania analogu przed zalewem syfromanii.

Znak czasów, prawo rynku...

Ano! :)

Poza tym, wszystkie AF'y będą nadal produkowane.

FunBoy
01-02-2006, 11:01
Nikon Annoucement: End of Nikon Film Cameras (well almost) NEW
txt - 1 hour ago
All film cameras, accept F6 and FM10
All large format lens, Enlarger lens and MF lens will come to an end.

"All large format lens" - ze znaczy sie co? To nikon mial cos wiekszego formatu niz 35mm?

Bardzo mnie zastanawia polityka pozostawienia najlepszego analogowego body AF - F6... do spolki z MF.... FM10... A dlaczego nie FM3A????........... no comments.............

Pozdr
FunBoy

[ Dodano: 01-02-06, 10:10 ]

Poza tym, wszystkie AF'y będą nadal produkowane.

No i nie wszystkie MF znikaja z produkcji:

As well as the F6 film body and the manual FM10 Nikon will continue to manufacturer and sell the following Interchangeable manual lenses:

Nikkor 20mm f/2.8
Nikkor 24mm f/2.8
Nikkor 28mm f/2.8
Nikkor 35mm f/1.4
Nikkor 50mm f/1.2
Nikkor 50mm f/1.4
Micro-Nikkor 55mm f/2.8
Micro-Nikkor 105mm f/2.8
PC Micro-Nikkor 85mm f/2.8D

Zrodlo: http://www.nikon.co.uk/press_room/releases/show.aspx?rid=201

Czornyj
01-02-2006, 11:58
"All large format lens" - ze znaczy sie co? To nikon mial cos wiekszego formatu niz 35mm?
Nikon produkował obiektywy powiększalnikowe i do aparatów wielkoformatowych. Sformułowanie MF (middle format - średni format) zostało tu użyte błędnie, bo Nikon (zgodnie z tym co wiem) nie produkował optyki dla średniego formatu, a jedynie dla formatu wielkiego (od 5"x4") - jest to prawdopodobnie niedopatrzenie osoby redagującej tą notkę.

FunBoy
01-02-2006, 12:19
Czyzby chodzilo o Sinara (na wielkim formacie nie znam sie wogole i tak mi przyszlo do glowy, jak zobaczylem nowe szkla zeissa)?