Zobacz pełną wersję : Czerwona kropka i kreska na zdjęciach - D50
Od jakiegoś czasu, a dokładnie zbiegło się to z kupnem nowych obiektywów, pojawia mi się na niektórych zdjęciach czerwona kropka i kreska. Spradziłem i nie jest to żadna skaza na obiektywie, tym bardziej, że przy wszystkich występuje ten problem. Rozumiem, że gdyby to był plamka koloru ciemnego - mogłaby być pobrudzona matryca. Ale taki efekt? W czym jest problem i czy da się go jakoś usunąć? Może któś z szanownych forumowiczów będzie coś wiedział - byłbym wdzięczny.
Odsyłam do dwóch przykładów:
przykład nr 1: http://bp1.blogger.com/_sKxb1Hw5-lw/Ry-6eU4r4II/AAAAAAAAAt0/BY0j1zJjD1E/s1600-h/1-skaza.jpg
przykład nr 2: http://bp3.blogger.com/_sKxb1Hw5-lw/Ry-6g04r4JI/AAAAAAAAAt8/9iHxmpz2_V0/s1600-h/2-skaza.jpg
Niestety matryca do wymiany.
vasper31
06-11-2007, 10:06
a nie da się tego jakoś zmapować?? nie wiem tak pytam...
Niedzwiedz
06-11-2007, 10:09
umarl piksel , tylko wymiana jak zamapuja piksla to kreska zostanie
Cała matryca do wymiany? Ło matko
A czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to się stało? Czy w przyszłości mógłbym tego uniknąć?
I ile może kosztować wymiana matrycy?
Sebastiann
06-11-2007, 13:10
Miałem to samo, dwa umarlaki dawały mi krechy do końca kadru, d70s na gwarancji wiec ziut do serwisu, efekt wymiana calej matrycy na nowa, teraz jest idealnie.
Ta, tylko że mój aparacik już nie jest na gwarancji :| Ile to może kosztować?
A jak to możliwe, że ja u siebie też zobaczyłam takiego chyba martwego piksela na fotce z czerwca, dodam że na jednej z całej serii zdjęć robionych w tym dniu, a od tamtej pory już na żadnej jak dotąd?
Nie umiem wstawić zdjęcia, ale jak na przykładzie założyciela wątku - u mnie była sama kropeczka, tylko ta moja miała bardziej wściekły kolor i wylądowała na twarzy portretowanego dziecka :(
Maja
Sebastiann
06-11-2007, 14:10
Ta, tylko że mój aparacik już nie jest na gwarancji :| Ile to może kosztować?
Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest to robione za free nawet po gwarancji, nie dam głowy sobie urwać, ale będe w NP w piątek więc mogę się spytać.
A jak to możliwe, że ja u siebie też zobaczyłam takiego chyba martwego piksela na fotce z czerwca, dodam że na jednej z całej serii zdjęć robionych w tym dniu, a od tamtej pory już na żadnej jak dotąd?
Nie umiem wstawić zdjęcia, ale jak na przykładzie założyciela wątku - u mnie była sama kropeczka, tylko ta moja miała bardziej wściekły kolor i wylądowała na twarzy portretowanego dziecka :(
Maja
Zawsze możesz oddać do serwisu na mapowaienie takiego pixa
Pozdrawiam
Rafał_Sz
06-11-2007, 14:17
Z tego co widzę, to raczej z warszawskiego serwisu korzystać nie będziesz. Spróbuj zawalczyć o bezpłatną wymianę, pogróź zmianą systemu i okaż rozgoryczenie. Może zadziałać.
Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest to robione za free nawet po gwarancji, nie dam głowy sobie urwać, ale będe w NP w piątek więc mogę się spytać.
Pozdrawiam
Czy moze jest to potwerdzona wiadomosc? mam to samo, ale juz po gwarancji... :(
mattromanow
06-04-2008, 21:01
deusz i garbo ile macie zrobionych zdjec swoim aparatem?
Kiedyś pisałem w swoim temacie. Mam identyczny problem. Przebieg ~30k klatek u mnie. Jakoś z tym żyje. Chce się wybrać do wawy na mapowanie ale już słyszałem ze krechy nie usuną :(. U mnie na szczęście krecha jest dopiero przy ISO800.
ile moze kosztowac wymiana matrycy własciwie?
szkiełko
07-04-2008, 11:42
ile moze kosztowac wymiana matrycy własciwie?
W serwisie za matrycę do Fuji S2Pro powiedzieli mi rok temu 4000 zł
abc55555
11-04-2008, 23:51
Ja miałem to samo z D70s. Troche się wkurzyłem, że zobaczyłem to jakieś 2 tygodnie po gwarancji. Pojechałem na mapowanie, bo mam blisko, żeby chociaż kropka zniknęła, a panowie z serwisu powiedzieli że mi to zrobią za free.
Po jakichś 2 tygodniach odebrałem aparat z wymienioną matrycą. Kasy nie chceli to na siłe im nie dawałem :).
Poinformowany
15-04-2008, 23:44
Serwis często przymyka oko jeśli gwarancja skończyła się niedawno (właśnie do ok.2 tygodni). Cena za wymianę matrycy zależy od modelu (co chyba oczywiste) i jest raczej nieopłacalna. Mapowanie pixeli jest zawsze wykonywane bezpłatnie, nawet po gwarancji (trwa ok. 10min!).
Jeśli na zdjęciu jest kreska (czerwona/niebieska przeważnie) to teoretycznie mapowanie nie pomoże, ale było kilka przypadków kiedy jednak pomogło. Lepiej nie załamywać rąk, tylko oddać do serwisu - może się uda.