PDA

Zobacz pełną wersję : Czerwona kropka i kreska na zdjęciach - D50

deusz
06-11-2007, 03:08
Od jakiegoś czasu, a dokładnie zbiegło się to z kupnem nowych obiektywów, pojawia mi się na niektórych zdjęciach czerwona kropka i kreska. Spradziłem i nie jest to żadna skaza na obiektywie, tym bardziej, że przy wszystkich występuje ten problem. Rozumiem, że gdyby to był plamka koloru ciemnego - mogłaby być pobrudzona matryca. Ale taki efekt? W czym jest problem i czy da się go jakoś usunąć? Może któś z szanownych forumowiczów będzie coś wiedział - byłbym wdzięczny.

Odsyłam do dwóch przykładów:

przykład nr 1: http://bp1.blogger.com/_sKxb1Hw5-lw/Ry-6eU4r4II/AAAAAAAAAt0/BY0j1zJjD1E/s1600-h/1-skaza.jpg

przykład nr 2: http://bp3.blogger.com/_sKxb1Hw5-lw/Ry-6g04r4JI/AAAAAAAAAt8/9iHxmpz2_V0/s1600-h/2-skaza.jpg

rdm
06-11-2007, 04:01
Niestety matryca do wymiany.

vasper31
06-11-2007, 10:06
a nie da się tego jakoś zmapować?? nie wiem tak pytam...

Niedzwiedz
06-11-2007, 10:09
umarl piksel , tylko wymiana jak zamapuja piksla to kreska zostanie

deusz
06-11-2007, 13:03
Cała matryca do wymiany? Ło matko

A czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to się stało? Czy w przyszłości mógłbym tego uniknąć?
I ile może kosztować wymiana matrycy?

Sebastiann
06-11-2007, 13:10
Miałem to samo, dwa umarlaki dawały mi krechy do końca kadru, d70s na gwarancji wiec ziut do serwisu, efekt wymiana calej matrycy na nowa, teraz jest idealnie.

deusz
06-11-2007, 13:33
Ta, tylko że mój aparacik już nie jest na gwarancji :| Ile to może kosztować?

MajaS
06-11-2007, 13:36
A jak to możliwe, że ja u siebie też zobaczyłam takiego chyba martwego piksela na fotce z czerwca, dodam że na jednej z całej serii zdjęć robionych w tym dniu, a od tamtej pory już na żadnej jak dotąd?
Nie umiem wstawić zdjęcia, ale jak na przykładzie założyciela wątku - u mnie była sama kropeczka, tylko ta moja miała bardziej wściekły kolor i wylądowała na twarzy portretowanego dziecka :(

Maja

Sebastiann
06-11-2007, 14:10
Ta, tylko że mój aparacik już nie jest na gwarancji :| Ile to może kosztować?

Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest to robione za free nawet po gwarancji, nie dam głowy sobie urwać, ale będe w NP w piątek więc mogę się spytać.

A jak to możliwe, że ja u siebie też zobaczyłam takiego chyba martwego piksela na fotce z czerwca, dodam że na jednej z całej serii zdjęć robionych w tym dniu, a od tamtej pory już na żadnej jak dotąd?
Nie umiem wstawić zdjęcia, ale jak na przykładzie założyciela wątku - u mnie była sama kropeczka, tylko ta moja miała bardziej wściekły kolor i wylądowała na twarzy portretowanego dziecka :(

Maja

Zawsze możesz oddać do serwisu na mapowaienie takiego pixa

Pozdrawiam

Rafał_Sz
06-11-2007, 14:17
Z tego co widzę, to raczej z warszawskiego serwisu korzystać nie będziesz. Spróbuj zawalczyć o bezpłatną wymianę, pogróź zmianą systemu i okaż rozgoryczenie. Może zadziałać.

garbo
06-04-2008, 19:33
Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest to robione za free nawet po gwarancji, nie dam głowy sobie urwać, ale będe w NP w piątek więc mogę się spytać.

Pozdrawiam

Czy moze jest to potwerdzona wiadomosc? mam to samo, ale juz po gwarancji... :(

mattromanow
06-04-2008, 21:01
deusz i garbo ile macie zrobionych zdjec swoim aparatem?

The Fly
06-04-2008, 22:41
Kiedyś pisałem w swoim temacie. Mam identyczny problem. Przebieg ~30k klatek u mnie. Jakoś z tym żyje. Chce się wybrać do wawy na mapowanie ale już słyszałem ze krechy nie usuną :(. U mnie na szczęście krecha jest dopiero przy ISO800.

Kyo
07-04-2008, 01:17
ile moze kosztowac wymiana matrycy własciwie?

szkiełko
07-04-2008, 11:42
ile moze kosztowac wymiana matrycy własciwie?

W serwisie za matrycę do Fuji S2Pro powiedzieli mi rok temu 4000 zł

abc55555
11-04-2008, 23:51
Ja miałem to samo z D70s. Troche się wkurzyłem, że zobaczyłem to jakieś 2 tygodnie po gwarancji. Pojechałem na mapowanie, bo mam blisko, żeby chociaż kropka zniknęła, a panowie z serwisu powiedzieli że mi to zrobią za free.
Po jakichś 2 tygodniach odebrałem aparat z wymienioną matrycą. Kasy nie chceli to na siłe im nie dawałem :).

Poinformowany
15-04-2008, 23:44
Serwis często przymyka oko jeśli gwarancja skończyła się niedawno (właśnie do ok.2 tygodni). Cena za wymianę matrycy zależy od modelu (co chyba oczywiste) i jest raczej nieopłacalna. Mapowanie pixeli jest zawsze wykonywane bezpłatnie, nawet po gwarancji (trwa ok. 10min!).
Jeśli na zdjęciu jest kreska (czerwona/niebieska przeważnie) to teoretycznie mapowanie nie pomoże, ale było kilka przypadków kiedy jednak pomogło. Lepiej nie załamywać rąk, tylko oddać do serwisu - może się uda.