PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór pomiędzy D40x a D80

MichałKR
05-11-2007, 23:06
Witam!
Mam dylemat z zakupem korpusu D40X czy D80.
do tej pory "bawię się" F 75 + N 28-80 + N 70-300 + SB 600 + statyw. Nadszedł czas na zmiany i... zaczęło się;
przyciągnę pasa i zbólem serca stać mnie na D80. Ale czy waro?
Czy D 40x nie będzie dla mojej czystej przyjemności wystarczający? A wtedy będzie mnie stać na dodatkowe szkło np. Sigma 17-70 2.8-4.5
Proszę o poradę wykraczającą poza dane katalogowe.

adamturek
05-11-2007, 23:16
"szukaj" w panelu użytkownika. Było już trochę w temacie wyborów.

BugsBunny
05-11-2007, 23:20
D40x nie będzie ostrzył z żadnym z Twoich obiektywów - to na początek, chyba że to drogie AF-S'y
obrazki - identyczne
możliwości - katalog

kronos28
05-11-2007, 23:23
sb600 - z d80 będzie CLS, z d40 nie

Bonthyc
06-11-2007, 00:26
Dokładnie, D40(x) nie ma wiertarki, albo oszczędzanie na jedzeniu i D80, albo allegro i jakiś używany D50,D70 lub D70s z mniejszym przebiegiem.

legologo
06-11-2007, 11:42
Dokładnie, D40(x) nie ma wiertarki

Śrubokręta, nie wiertarki. :D

lewAp7
06-11-2007, 12:14
D50 już nie ma, dostać nowy d70s to prawie jak cud... używane to loteria. Nowe ogólnodostępne body: d40 - 1550zł, d40x - niecałe 1900zł, d80 - prawie 2800zł (ceny ze skąpca).
Kupujesz okrojone czterdziestki i się męczysz, albo zaciskasz pasa, od ust sobie odejmujesz żeby kupić d80 - nieźle Cię Nikon załatwił. Wątpię, żeby w tej sytuacji ktoś Ci pomógł... musisz sam zdecydować. Nikt nie będzie brał odpowiedzialności za spadek Twojej wagi, ani za ewentualne złożeczenia za wciśnięcie okrojonej 40...
Można Ci tylko współczuć... na dzień dzisiejszy Nikon ma Ci niewiele do zaoferowania. W takim, np. czerwcu było o niebo lepiej... teraz lipa

Rafał_Sz
06-11-2007, 14:19
Skoro pytasz czy X czy Y, to znaczy żeś świadomy kosztów. Bierz D80.

prz3mo
06-11-2007, 14:51
Moim zdaniem tez nikt jednoznacznie nie da Ci odpowiedzi co kupic.
Jak masz kase i nie nadwyręży to Twojego domowego budżetu ;) to bierz D80 i juz.

Remol71
06-11-2007, 15:00
Witam!
Mam dylemat z zakupem korpusu D40X czy D80.
do tej pory "bawię się" F 75 + N 28-80 + N 70-300 + SB 600 + statyw. Nadszedł czas na zmiany i... zaczęło się;
przyciągnę pasa i zbólem serca stać mnie na D80. Ale czy waro?
Czy D 40x nie będzie dla mojej czystej przyjemności wystarczający? A wtedy będzie mnie stać na dodatkowe szkło np. Sigma 17-70 2.8-4.5
Proszę o poradę wykraczającą poza dane katalogowe.

Przy takiej szklarni zawsze można zmienić stajnię.

prz3mo
06-11-2007, 15:12

A kysz ! Siło nieczysta ! ;)

natura2008
06-11-2007, 16:45
do tej pory "bawię się" F 75 + N 28-80 + N 70-300 + SB 600 + statyw. Nie chcę ciebie martwić, ale z doświadczenia wiem, że obiektywy (a zwłaszcza N70-300G:?) które posiadasz nie należą do najostrzejszych (delikatnie mówiąc).
Na twoim miejscu zastanowiłbym się jak często używasz dłuższych ogniskowych, jeśli często, to radziłbym tobie zakupić nieco lepszy jakościowo tele-obiektyw, a następnie sprawdzić ile jeszcze zostało tobie kasy....

p.s.
osobiście polecam d80+kit
w ostateczności d40x+kit (różnica między d40, a d40x to już niecałe 300pln, ale dawno nie sprawdzałem).
kit: 18-70/3.5-4.5 lub 18-135/3.5-5.6 pierwszy zdecydowanie solidniej wykonany, drugi nieco ostrzejszy i "dłuższy", ale nawet kit N18-55 jest niezły jak za cenę 200-400pln.

Na tej stronie masz pogrupowane większość szkieł do nikona od najlepszych po najsłabsze (jak każdy ranking - subiektywny) ale przynajmniej dowiesz się czego można się spodziewać po niektórych szkłach i dlaczego sporo osób chce kupować stałki (N50 N85 N60 cena/jakość) i dlaczego sporo osób wzdycha do 80-200/2.8 :-)
http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand='Nikkor'%20OR%20b rand='Sigma%20AF'%20OR%20brand='Tamron%20AF'%20or% 20brand='Tokina%20AF'%20or%20brand='Vivitar%20AF'% 22

edit: dziwne, ale po kliknięciu linka obiektywy ustawiane są alfabetycznie w/g producentów, a nie w/g jakości...

OK. aby było wygodniej przeglądać - czyli od najlepszego do najgorszego obiektywu musisz wejść na stronę:
http://www.photozone.de/active/survey/surveyform.jsp?filter=%22brand='Nikkor'%20OR%20bra nd='Sigma%20AF'%20OR%20brand='Tamron%20AF'%20or%20 brand='Tokina%20AF'%20or%20brand='Vivitar%20AF'%22&title='Nikkor'
w okienku SELECT OUTPUT FILTER: wybrać All lenses (chyba że już będzie wybrana z automatu)
a następnie poniżej w pozycji sort by zaznaczyć: Performance.
I na końcu nacisnąć przycisk Start Query!

mpwt
06-11-2007, 17:16
Jak masz kasę to bierz D80. Jak nie masz to tym bardziej D80 ;)

Efexor
06-11-2007, 17:52

MichałKR nawet nie myśl. Złe duchy przywiodły nieczyste myśli. Pomódl się o przebaczenie, a potem zamawiaj D80:D:D

lewAp7
06-11-2007, 18:55
to co napisał Remol71 wcale nie jest głupie... dlaczego nie walnąć z grubej rury i wyprzedać co się da, zwłaszcza jak Nikon nie ma za wiele do zaoferowania autorowi wątku. Braku kasy nie przeskoczy. Skoro pisze, że do ok. 2800zł musi nieźle zaciskać pasa, a na d40x spoko go stać, to sprzedając to co ma będzie miał ponad 2000zł. Przy tej kwocie może kupić "d40 bez śrubokręta" lub wybierać wśród najtańszych lustrzanek innych producentów, które Go nie ograniczą tak jak Nikon... Ja tam nie miałbym skrupułów: Nikon to tylko firma
Sam autor musi zdecydować co dla niego będzie najlepsze.

natura2008
06-11-2007, 23:06
to co napisał Remol71 wcale nie jest głupie... dlaczego nie walnąć z grubej rury i wyprzedać co się da, zwłaszcza jak Nikon nie ma za wiele do zaoferowania autorowi wątku. Tylko czy inna firma będzie miała do zaproponowania coś lepszego od Nikona? Canon ma niezłą tanią puszkę 400d, ale także beznadziejne kitowe szkła. Nawet te szkła, które ma autor wątku jakościowo są równe/lepsze niż to co proponuje Canon w kicie.

Wybór systemu (lub pozostanie w Nikonie) trzeba zacząć od wyboru szkła. Trzeba się zastanowić jaki zakres ogniskowych i jakie światło najbardziej odpowiada autorowi. Następnie sprawdzić, który system oferuje najlepszą jakość/najniższą cenę i dopiero do tego szkła dobrać puszkę. Przy takim podejściu do fotografowania będzie trudno autorowi odejść do konkurencji...chyba że do olympusa ;-)

p.s.
To co mnie trzyma przy nikonie to 60/2.8 i 70-300VR.
Teraz szukam jakiegoś szerokiego szkła, które zastąpiło by mi mój kitowy N18-135.
Coś niedrogiego (może być używka), jasnego (max 2.8 ale może coś jaśniejszego), szerokiego (preferowany zakres 20-30; może być stałka, ale lepiej gdyby był to zoom), solidnego (na dłuuugie lata) i ostrego (ostrość mojego N18-135 ;-) ; bez BF/FF więc raczej tylko nikkor). Szkło zdecydowanie bardziej do streetphoto niż do landszaftów.....

lewAp7
07-11-2007, 12:05
Ja wcale nie namawiam do zmiany systemu, chciałem tylko powiedzieć, że i taką ewentualność należy brać pod uwagę... Kurczowe trzymanie się danej firmy ze wzgldu na jej nazwę (bo to Nikon, np.) nie jest dobrym pomysłem.

Wybór systemu (lub pozostanie w Nikonie) trzeba zacząć od wyboru szkła. Trzeba się zastanowić jaki zakres ogniskowych i jakie światło najbardziej odpowiada autorowi. Następnie sprawdzić, który system oferuje najlepszą jakość/najniższą cenę i dopiero do tego szkła dobrać puszkę. Przy takim podejściu do fotografowania będzie trudno autorowi odejść do konkurencji...chyba że do olympusa ;-)

To jest najlepsza metoda... tylko są jeszcze takie "subtelności" jak: do posiadanych obiektywów MichałKR jest, w zasadzie, zmuszony brać d80... a kasy niet... posiadane przez niego obiektywy nie są górnych lotów i myślę, że "coś w ten deseń" znajdzie się w każdym innym systemie, są też tzw. producenci niezależni...
Trzeba po prostu przeliczyć, wziąć wszystkie za i przeciw i zdecydować... no ale nie nam przecież o tym decydować, nie wiemy co jest priorytetem dla autora wątku.

copywriter2000
07-11-2007, 12:26
To ja może się wypowiem. Kolega widzę, że ma takie szkła jak ja. Są one faktycznie marne. Z moim D80 trudno rozwinąć szkrzydła z taką szklarnią. Sam jestem na etapie zakupu na dniach (zbieram fundusze) 50 mm 1.8f i sądzę, że dopiero te szkło trochę pozwoli poszaleć z ostrością. A co do body? Brałbym D80, jeśli nie boisz się ryzykować to szukaj na alledrogo. Ja sam "upolowałem" body wraz z Sigmą, którą mam w stopce za 2200zł - nie jest na gwarancji, ale sądzę, że się opłaciło. Naprawdę świetny stan body i stosunkowo mały przebieg 11 tys. klapnięć wynagradza mi brak gwarancji. Nie miałem kasy na nowe... Używka z forum też drogo, bo z gwarancją. O sprzęt dbam jak pedant, więc jesli odpukać coś się stanie to raczej z winy sprzetu niz mojej. Nie mam zwyczaju eksperymentowac podobnie jak niektorzy koledzy w kilku wątkach proszący o pomoc: z folią aluminiową na stykach, czy zalaniem matrycy podczas czyszczenia. Wiem i jestem przekonany, ze za te pieniachy to dobry zakup! Bierz D80!

jasiu102
07-11-2007, 13:09
a słyszałeś jak klapie migawka w canonie? naprawdę wolałbym nie jeść przez miesiąc niż w ciągu roku słyszeć 30 000 takich odgłosów.

piotr w
07-11-2007, 15:34
D40(x) i D80, to maszynki skierowane do innych odbiorców.

D40(x) - początkujący amator, amator, współpraca z 1-2 szkłami, uniwersalnymi, zdjęcia rodzinne, wycieczkowe. Potrafi zrobić dobre zdjęcia, alternatywa dla hybrydy, bardzo dobra tania cyfrowa lustrzanka.

D80 - amator, wymagający amator, chęć podpinania większej ilości szkieł, fotografia bez ograniczeń. Potrafi zrobić każde zdjęcie, przy wykorzystaniu większości dostępnych obiektywów.

Jak dla mnie zakup wersji D40x jest bez sensu (z wyjątkiem kupienia kitu 18-55 + 55-200VR - bo tylko z tą wersją ten kit jest sprzedawany).

Maciex
07-11-2007, 16:04
a słyszałeś jak klapie migawka w canonie? naprawdę wolałbym nie jeść przez miesiąc niż w ciągu roku słyszeć 30 000 takich odgłosów.
:) dobre

lewAp7
07-11-2007, 19:33
aby rozszerzyć to co napiał piotr w (i może trochę namieszać ;) ) - pomiędzy d40 i d80 idealnie wpasowuje się:
- każda najtańsza cyfrowa lustrzanka systemu innego niż nikon...

piotr w
07-11-2007, 22:48
aby rozszerzyć to co napiał piotr w (i może trochę namieszać ;) ) - pomiędzy d40 i d80 idealnie wpasowuje się:
- każda najtańsza cyfrowa lustrzanka systemu innego niż nikon...

Ma rację.

marcinekmm
07-11-2007, 23:00
Jeżeli masz 2800 wyprzedaj to, co masz (body + szkła). Uważam że za te pieniądze spokojnie dostaniesz nówkę body oraz używkę 18-70. Jak na początek fajny zestaw...

pioter m
07-11-2007, 23:07
Ja uwazam, ze lepiej kupic tansze body i szkla, zeby robic zdjecia.
Czy zmienic system - tego nie wiem. Kolega musi sam zadecydowac. Ja bym tego nie zrobil. Wolalbym nawet focic kitem d40.

piotr w
08-11-2007, 00:06
Co do jakości zdjęć z pewnością D40+18-55 broni się przed 400D+kit.

Co do pytania autora, to raczej problem jest w określeniu tego, do czego ten aparat jest mu potrzebny. Bo temat wyboru pomiędzy D80 a D40 był wielokrotnie przerabiany.

Szanowny kolego MichaleKR. Określ do czego potrzedujesz aparatu i na ile fotografowanie sprawia Ci radość. Potem wybór okaże się oczywisty. Jeżeli rozważasz zakup D80, to znaczy że Cię na nie stać.

Co do szkieł, to niestety 28-80 definitywnie do wymiany, bo jest bardzo słabe. 70-300, zależy od wykorzystania, jeżeli używałeś go do ok. 5% swoich zdjęć, to nie jest to wymiana z pewnością nie będzie palącą potrzebą.

lewAp7
08-11-2007, 00:52
Ja uwazam, ze lepiej kupic tansze body i szkla, zeby robic zdjecia.
Czy zmienic system - tego nie wiem. Kolega musi sam zadecydowac. Ja bym tego nie zrobil. Wolalbym nawet focic kitem d40.
niż czym... d40 + kit jest świetny, biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość... d80 + ten sam kit to bezsensowny wydatek kupy szmalu...
Najtańsza lustrzanka innego systemu + kit + pieniądze ze sprzedaży tego co ma autor wątku przeznaczone na, w miarę przyzwoity, obiektyw = najsewnowniejszy wybór... takie jest moje zdanie na dzień dzisiejszy.
Możecie mnie posądzać o jakieś tam herezje, ale ja na miejscu autora wątku tak bym zrobił...
Pisze, ze stać go na d40x = ok. 1900zl + to co sprzeda: ok. 500 zł (co najmniej) = ok. 2400 zł. Za te pieniądze może kupić d40 + kit + N55-200 (może nawet i vr) i być ograniczonym brakiem śrubokręta... nie jest źle (finansowo)... z d80 jest dużo gorzej... za ok. 2500 zł ma k100d + kit + tamron 70-300... jest dużo lepiej... itd, itp...
Możemy się tutaj przeżucać przykładami różnych zestawów, jednak nie wiemy czego chce autor wątku (zapomniał chyba o nim swoją drogą...)
Ja uważam, że (na dzień dzisiejszy) Nikon nie ma nic ciekawego mu do zaoferowania... Pewnie niejenemu się naraże tak twierdząc, ale takie jest moje zdanie... dosłowne polecanie d80 jest przegięciem (finansowym), tak samo jak polecanie kupna d40 (tanie ale okrojone). Kupno d40x jest najmniej sensownym wyborem - ogranicza jak d40, a kosztuje jak pentax, olek, canon (które nie ograniczają)

marcinekmm
08-11-2007, 10:42
Jeżeli chodzi o mnie ja nie brałbym nówki, tylko sprzedał to co mam i brał D80 (2200zł) + 18-70 (600zł). Zestaw bardzo przyzwoity.
Niestety z tymi szkłami to dużo nie nawojujesz... ale to oczywiście rzecz gustu.

Powodzenia!
Marcin

gtad
08-11-2007, 10:58
MichałKR, a może jednak poszukaj np. D50, który można czasami bardzo korzystnie kupić. Ja ostatnio kupiłem(trochę przez przypadek - "zalicytuję, pewnie nie wygram") D50 (cyknięte nim tylko 143 fotki) + tamron 17-50 z filtrem Marumi(nowy ponad 100pln)+ Goodram x100 1Gb + bardzo fajny mały plecaczek Nikon'a za 1800pln. Okazja myślę, że była. Puszka dosłownie jak nowa.
Zdecydowanie wolałbym D50 niż D40(x). Oczywiście wolę dalej focić D80, ale druga puszka też mi się przyda.

marcinekmm
08-11-2007, 11:18
MichałKR, a może jednak poszukaj np. D50, który można czasami bardzo korzystnie kupić. Ja ostatnio kupiłem(trochę przez przypadek - "zalicytuję, pewnie nie wygram") D50 (cyknięte nim tylko 143 fotki) + tamron 17-50 z filtrem Marumi(nowy ponad 100pln)+ Goodram x100 1Gb + bardzo fajny mały plecaczek Nikon'a za 1800pln. Okazja myślę, że była. Puszka dosłownie jak nowa.
Zdecydowanie wolałbym D50 niż D40(x). Oczywiście wolę dalej focić D80, ale druga puszka też mi się przyda.

Super okazja i super zestawik. Ja też osobiście wybrałbym D50 zamiast D40. W sumie jeżeli jest sprzęt na gwarancji i można go dodatkowo obejrzeć to czego się obawiać?

piotr w
08-11-2007, 12:10
niż czym... d40 + kit jest świetny, biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość... d80 + ten sam kit to bezsensowny wydatek kupy szmalu...

Chyba nie do końca tak. Jedynym wspólnym obiektywem w KITach jest 18-135. D80 nie występuje z 18-55, a chyba domyślnie o takim "kicie" mówimy biorąc pod uwagę D40.

Najtańsza lustrzanka innego systemu + kit + pieniądze ze sprzedaży tego co ma autor wątku przeznaczone na, w miarę przyzwoity, obiektyw = najsewnowniejszy wybór... takie jest moje zdanie na dzień dzisiejszy.

Chyba przeceniasz wartość tych zabawek. Ciężko będzie za to kupic używany 18-70.

za ok. 2500 zł ma k100d + kit + tamron 70-300... jest dużo lepiej... itd, itp...
Możemy się tutaj przeżucać przykładami różnych zestawów,

No własnie, że nie za bardzo możemy. Pentax OK, ale w stosunku do D40 double kit nic to nie zmienia, a obiektywy do systemu Pentaxa drogie i oferta wąska. Olympus - sytuacja podobna, szkła lepsze niż kitowe drogie. Stałki tak na prawdę dwie 25mm i 50mm macro. Najsensowniej wygląda Canon, ale 400D to juz blisko do D80, więc ... ?

jednak nie wiemy czego chce autor wątku

Ja właśnie też nie wiem.

Ja uważam, że (na dzień dzisiejszy) Nikon nie ma nic ciekawego mu do zaoferowania... Pewnie niejenemu się naraże tak twierdząc, ale takie jest moje zdanie... dosłowne polecanie d80 jest przegięciem (finansowym), tak samo jak polecanie kupna d40 (tanie ale okrojone). Kupno d40x jest najmniej sensownym wyborem - ogranicza jak d40, a kosztuje jak pentax, olek, canon (które nie ograniczają)

Ja uważam inaczej, ale co do D40x się zgodzę.
Uważam też, że każdy aparat ogranicza.

nikkorek
08-11-2007, 12:29
Ja jakiś czas temu zmieniłem system z NIKON na CANON. Nie jestem zawiedziony. Zmieniłem D70s + Tamrona 17-50/2.8 + sb-800 na canona 20D + tokina 12-24 + kit + tamron 28-75/2.8 + 550ex. Kitowy obiektyw na szerokim końcu jest zaskakująco dobry. Pozatym nieporównywalny AWB oraz jakość jpg. Pozatym szumy naprawdę dużo mniejsze, lepsza plastyka ( może kwestia gustu). Bardzo dobrz rzecz ustawianie WB w stopniach K. Program P też jest niezły, lepsza praca na długich czasach. Lepszy wizjer niż w d70s, lepszy AF, na moje oko lepsza współpraca z lampą błyskową.

Jeżeli jednak NIKON to napewno D80 lub D50 + dobre szkło. D70/s naprawdę mocno szumi.

Jeżeli CANON to 20d lub 30d miałem oba do porównania. Nigdy bym nie kupił 350d czy 400d które to też testowałem i jakieś takie plastikowe, wolne i wogóle nie leżą mi w dłoni. Ze względu na brak różnicy w jakości zdjęć między 20d, a 30d nie było wybrałem 20d. Różnica jest w dodatkowym guziku i większym LCD którego ja i tak nie używam

lewAp7
08-11-2007, 13:16
No własnie, że nie za bardzo możemy. Pentax OK, ale w stosunku do D40 double kit nic to nie zmienia, a obiektywy do systemu Pentaxa drogie i oferta wąska. Olympus - sytuacja podobna, szkła lepsze niż kitowe drogie. Stałki tak na prawdę dwie 25mm i 50mm macro. Najsensowniej wygląda Canon, ale 400D to juz blisko do D80, więc ... ?
Canon ma teraz chyba jakiegoś cash back'a... Przyznaję, że asortyment obiektywów i ich ceny przejżałem pobieżnie, i wiem, że d80 to bdb wybór - lepszy niż wspomniana przeze mnie konkurencja... jednak cena mnie nie przekonuje: bo do d80 i tak należałoby dokupić coś lepszego (szkło) niż ma autor wątku i wyjdzie grubo ponad 3000zł... Oczywiście można zostać z tym co ma, ale sami stwierdziliście, że to trochę marnie jak na d80... Zgodzę się, że konkurencja może zaoferować mniej obiektywów, ale też jednocześnie oferuje ich znacznie więcej niż Nikon do d40. No i bez przesady... po pierwszym poscie (i posiadanych już szkłach) można wnioskować, że MichałKR nie wymaga Bóg wie czego... I jestem święcie przekonany*, że da radę znaleźć coś sensownego za satysfakcjonującą Go cenę u innych producentów (szkła niekoniecznie systemowe).

*święcie przekonany, bo nie chce mi się domniemywać co mogłoby interesować pytającego i dokładnie sprawdzać cen... nie twierdzę tym samym, że mam świętą rację i jak się komuś chce, to może mi udowodnić na przykładach że się mylę... przyjmę to do wiadomości z należną pokorą ;)

marcinekmm
08-11-2007, 16:15
Proponuję zakończyć wątek ze względu na brak odzewu bezpośrednio zainteresowanego :) Pytanie było tak oczywiste, a Koledzy tradycyjnie schodzą na pole walki pod tytułem "które body jest najlepsze i dlaczego D80" lub analogiczne pytanie odnośnie systemu...

Pozdrawiam!

piotr w
08-11-2007, 17:43
Za.

vasper31
09-11-2007, 09:53
Do autora... (na koniec):

Po prostu zastanów się jakie zdjęcia chcesz robić... i czy będziesz rozbudowywał system. jeśli chcesz wejść z czasem w "głębszą" fotografię wybór jest prosty, a jeżeli chcesz "pstrykać" zdjęcia wybór też jest prosty... jedynej rzeczy jakiej nie mogę zarzucić D40(x) to, że ponoć robi ładne jpgi... rodzinie się będą podobać :) tyle na temat..

P.S. 1
ale pamiętaj, że to nie aparat robi zdjęcia...

P.S 2
proszę innych forumowiczów aby mój post był ostatni...

Bonthyc
09-11-2007, 21:13
Edit:

proszę innych forumowiczów aby mój post był ostatni...
Sorka, mój błąd.

Remol71
15-11-2007, 18:48

Kup sobie małpę i wgraj dźwięk dobrej migawki. Fakt że 400D kłapie obrzydliwie, ale co to ma wspólnego ze zdjęciami??