PDA

Zobacz pełną wersję : Proste pytanie- jaki filtr polecacie?

miśka
05-11-2007, 22:22
Mam pytanie: zastanawiam się nad kupnem filtra neutralnego do lustrzanki analogowej do obiektywu o średnicy 55 mm. Jakiej firmy produkty polecacie? Chodzi mi o w miarę dobrą jakość, ale i przystępną cenę.

Z góry dziękuję za wszelkie Wasze odpowiedzi:)

Przemek Paśnik
05-11-2007, 22:43
witam, polecam hoye hmc uv[0], mankament to czyszczenie, ale flanelka daje rade :D albo marumi WPC UV, ale to bardziej jako ochrone sloika, niz uv-ke. Wogole polecam test na optyczne.pl : http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV_Wst%EAp.html pozdrawiam

krzysztof jot
07-11-2007, 01:33
witam, .... Wogole polecam test na optyczne.pl : http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV_Wst%EAp.html pozdrawiam

ten test jest zbyt tendencyjny, a pozatym ... ile osób zakłada UV dla ochrony przed promieniowaniem ? a ile dla ochrony obiektywu ? czyli robi z nim zdjecia non-stop. i co wtedy jest najistotniejsze kiedy swiatełko nam blików nie robi i słonko w obiektyw nie zagląda ? najważniejsze jest to jak bardzo wali nam "ostrość" (rozdzielczość /szczegóły - jak zwał tak zwał ) i Hoya to sie nadaje - na słoik a nie na obiektyw.

Przemek Paśnik
07-11-2007, 10:08
ten test jest zbyt tendencyjny, a pozatym ... ile osób zakłada UV dla ochrony przed promieniowaniem ? a ile dla ochrony obiektywu ? czyli robi z nim zdjecia non-stop. i co wtedy jest najistotniejsze kiedy swiatełko nam blików nie robi i słonko w obiektyw nie zagląda ? najważniejsze jest to jak bardzo wali nam "ostrość" (rozdzielczość /szczegóły - jak zwał tak zwał ) i Hoya to sie nadaje - na słoik a nie na obiektyw.

zgadzam sie co do tendencyjnosci tego testu i portalu, niestety, podalem tego linka, bo akurat to pod reka mialem...a sloik to bardzo fajne okreslenie, bede go zawsze bronil :-D . Jesli nie hoya, to co polecasz za rozsadne pieniadze? pozdrawiam

ALF
13-11-2007, 00:17
Marumi WPC lub droższy B+W MRC...o Heliopanie SH-PMC nawet nie wspomnę :D

nikomisiaki
26-11-2007, 22:25
...o Heliopanie SH-PMC nawet nie wspomnę :D

To w dobrym czy złym kontekście rozumieć? Bo mam taki.
Piotr.

ALF
26-11-2007, 23:36
w jak najlepszym :D

miśka
27-11-2007, 20:02
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.:-D

kux
27-11-2007, 20:14
a w sumie do czego ten filtr ma byc?

bo jeśli do ochrony...

no cóż... cos za coś... ja tam uważam, że do ochrony to jest dekielek....:)

ALF
27-11-2007, 21:46

chyba jesteś geniuszem...skoro odkryłeś możliwość robienia zdjęć bez zdejmowania dekielka :D

kux
27-11-2007, 22:15
czepiasz sie...:)

wiesz pewnie o co chodzi....

filtr zakładam jakis, żeby osiągnąc jakis efekt....
fakt, że uv-ki sa najbardziej neutralne, ale tez czemus służą....
a przyjeł sie miec ja na stałe na szkle dla ochrony...

ja tam wole gołe szkło, a chronic je dekielkiem....(w przerwach...:) )

zreszta w sumie to jest myśl... jako jeszcze minolciarz zamierzam sie flancowac do nikona własnie po to, żeby nie być zmuszonym do fotografowania dekielkiem.... (tym od body) :)

ALF
27-11-2007, 23:04
wszystkie lustrzanki(9), które miałem...a właściwie wszystkie szkła do nich chroniłem UVkami lub skylightami i nigdy nie miałem uszkodzenia bądź zarysowania przedniej soczewki, choć zniszczyłem kilka filtrów przy różnych zdarzeniach, nie liczę wsadzonych paluchów itp "wypadków" - wszystkie szkła odsprzedałem z czystym sumieniem idealności przedniej soczewki...

miśka
02-12-2007, 19:24
a w sumie do czego ten filtr ma byc?

bo jeśli do ochrony...

Chodziło mi o filtr neutralny [nie UV], nazywany czasem filtrem szarym, by wydłużać czasy naświetlania w dzień.