Zobacz pełną wersję : D50 i sdhc
Czy D50 działa z kartami SDHC?
vasper31
05-11-2007, 10:08
tu masz zatwierdzone karty do D50:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15487&p_created=1121865777&p_sid=MG6bgYPi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NSZwX3Byb2RzPTE5LDI0NCZwX2NhdHM9MjQxJnB fcHY9Mi4yNDQmcF9jdj0xLjI0MSZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJja F90ZXh0PXNk&p_li=&p_topview=1
... pozdrawiam :)
No niekoniecznie mi o to chodziło...
vasper31
05-11-2007, 10:19
SDHC są kartami o większej pojemności.. generalnie wkładanie kart 4GB zawsze będzie się łączyć z ryzykiem jakiegoś błędu i utraty danych... tym bardziej w przypadku starszego już D50... nie ryzykowałbym i raczej zostałbym przy 2x2GB ... pewne, sprawdzone, a wymiana karty nie okłamujmy się, nie zajmuje Bóg wie ile czasu... :)
P.S. a o co chodziło?? :)
P.S. a o co chodziło?? :)
Raczej o własne doświadczenia. Czy karty typu SDHC będą działać w D50. Nic więcej.Czy ktoś takich kart używa z D50? Jakich? Jakie działają, jakie na pewno nie? Lista kart zatwierdzonych ze stronki nikona to reklama zaprzyjaxnionych producetów. W moim d70 uzywam nie polecanych kingstonów i one działają lepiej niż sandiski ultra czy extreme.
vasper31
05-11-2007, 10:28
ok... więc nic już więcej nie mówię... :) nie używam takich dużych kart z założenia... ryzyko nie jest warte wygody... więc poczekajmy może ktoś używa takich kart w D50 i coś napisze... pozdr... :)
no własnie :). Czy ktoś uzywa z D50 kart SDHC?
Ja próbowałem podajże Kingstona 4GB, ale pomimo różnych prób formatowania itp nie zadziałała.
Dziwne w wersji angielskiej są informacje których nie ma w wersji polskiej :???:
http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14210&p_created=1118833778&p_sid=dxOQ45Mi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTImcF9wcm9kcz0wJnBfY2F0cz0wJnBfcHY9JnB fY3Y9JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY2hfbmwmc F9wYWdlPTEmcF9zZWFyY2hfdGV4dD1kY2FyZDE*&p_li=&p_topview=1
SDHC memory cards are not compatible with the D50 and can not be used.
Mam Nikona D50 i z powodzeniam współpracuje z kartą SD PQI 4 GB. Nie mam z nią żadnego problemu.
ziuteczny
07-11-2007, 14:03
ale pytanie było o SDHC a nie 4GB, które są dostępne także bez problemu jako non SDHC
starrider
07-11-2007, 14:14
Ja próbowałem Kingstona SDHC 4GB i aparat widział 2GB, natomiast Toshiba SDHC 4GB (biała) działała bez zarzutu. Dla pewności jednak wolę używać zwykłych SD 2 x 2GB, żeby nie spotkała mnie niespodzianka w postaci braku zdjęć na karcie. W końcu 2GB to wcale nie tak mało, jesli aparat ma 6-milionową matrycę.
FlashGordon
08-11-2007, 09:55
Osobiście wychodzę z założenia, że lepiej używać mniejszych kart, bo jeśli coś się z kartą skaszani to tracisz mniej zdjęć. Dlatego sądzę, że lepiej pójść w mnogość kart 2GB niż kupować większe.
A ile osobom padła karta wysokiej jakości i nie dało się z niej nic odzyskać żadnym programem rescue?
Chodzi o to, że jak ktoś używa gównianych kart niewiadomego pochodzenia to może mieć problem...
Znajomej od D50 chodziło o 8GB...
FlashGordon
09-11-2007, 01:34
No tak, ale karty to przecież tylko karty... No i nawet jeśli statystycznie te z górnej półki, czy nawet polecane przez Nikona są znacznie mniej awaryjne, to zawsze może się coś stać. Mnie dwa razy padła karta - nigdy w Nikonie, bo tego mam od niedawna, fakt. Raz była to Lexar MS (ok, firma krzak), a za drugim razem padł gigowy SanDisk - ale w palmtopie. Z Sandiska odzyskałem pliki (no, częściowo), a Lexar nadawał się tylko do wyrzucenia.
Poza tym jak karta padnie to wypada mieć zapasową, nawet jeśli zawartość jest do odzyskania... Przynajmniej można dalej robić zdjęcia, gdy tamta czeka sobie spokojnie na recovery. Z mojego punktu widzenia warto więc mieć minimum dwie, mniejsza o pojemność.
Co do SDHC, na dpreview.com, w porównaniu D40 i D50 masz info, że D50 ich nie obsługuje. Znalazłem też taki artykuł: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905 W skrócie piszą tam, że D50 obsługuje karty do 2GB, ale jeśli sformatuje się kartę 4GB (zakładam, że nie SDHC tylko zwykłą) w komputerze, to powinna pójść. Wydaje mi się, że w tej sytuacji problem jest czysto akademicki - 8GB i tak nie pójdzie, gwarantowana obsługa do 2GB (a więc nie HC), a jak chodzi o 4GB to po co kupować HC?
Ja zanim przerzuciłem się na Nikona od ponad 4 lat miałem kompakta Olympusa na nieprodukowane już kartamy Smart Media by Kingston, Olka mam zresztą do tej pory i wciąż robi zdjęcia i z kartą nie ma żadnych problemów.
Raz była to Lexar MS (ok, firma krzak)
Mi sie wydawało, że Lexar robi dobre karty... :???:
ziuteczny
09-11-2007, 20:54
eee to takie forumowe zabobony :) SanDisk i nic poza tym :(
a ja np. kocham karty Transcend :) i mój Nikoś też :)
ale pytanie było o SDHC a nie 4GB, które są dostępne także bez problemu jako non SDHC
A mnie się wydawało że SDHC to SD High Capacity, czyli kadry SD o dużej pojemności. Pojemności tych kart zaczynają się od 4 GB. Więc każda karta 4GB i więcej to SDHC.
Mógłby ktoś krótko opisać co zrobił z taką kartą, że mu śmiga na D50?? czy to zależy od firmy?
FlashGordon
09-11-2007, 23:22
A mnie się wydawało że SDHC to SD High Capacity, czyli kadry SD o dużej pojemności. Pojemności tych kart zaczynają się od 4 GB. Więc każda karta 4GB i więcej to SDHC.
Mógłby ktoś krótko opisać co zrobił z taką kartą, że mu śmiga na D50?? czy to zależy od firmy?
Nie od firmy, ale od standardu. SDHC to nie "wszystkie karty od 4 GB". Po prostu "zwykłe" SD są w do 4GB, a SD w standardzie SDHC zaczynają się od 4GB. Powoduje to takie małe zamieszanie, bo 4GB akurat można znaleźć i SDHC i normalne :) A SDHC nie pośmiga w D50 bo nie ma obsługi tego standardu ;)
Idąc dalej (i powtarzając się) - w D50 nie sformatuje się karty większej niż 2GB, ale jeśli włożysz do niego kartę nie-SDHC wielkości 4GB sformatowaną gdzie indziej (w kompie) to powinna pójść. Zobacz linka w moim poprzednim poście. SDHC niezależnie od formatowania i wielkości natomiast zgodnie z tym, co wiem, nie pójdą.
Nie od firmy, ale od standardu. SDHC to nie "wszystkie karty od 4 GB". Po prostu "zwykłe" SD są w do 4GB, a SD w standardzie SDHC zaczynają się od 4GB. Powoduje to takie małe zamieszanie, bo 4GB akurat można znaleźć i SDHC i normalne :) A SDHC nie pośmiga w D50 bo nie ma obsługi tego standardu ;)
Idąc dalej (i powtarzając się) - w D50 nie sformatuje się karty większej niż 2GB, ale jeśli włożysz do niego kartę nie-SDHC wielkości 4GB sformatowaną gdzie indziej (w kompie) to powinna pójść. Zobacz linka w moim poprzednim poście. SDHC niezależnie od formatowania i wielkości natomiast zgodnie z tym, co wiem, nie pójdą.
No tak, czyli źle mi się wydawało. Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie próbowałem SDHC i pomimo różnych kombinacji formatowania nie chciała "zaskoczyć".
Niestety mylisz się standard SD kończy się na 2 GB dlatego że użyty tam był system plików FAT16, nie mam pojęcia jak producenci uzyskują 4 GB w standardzie SD ale nie zaufałbym takiej karcie bo w każdej chwili może się posypać system plików. Standard SDHC korzysta z FAT32 dlatego oferuje większą pojemność. Polecam stronę SD Card Association http://www.sdcard.org/home/ pierwsza grafika już powinna wyjaśnić że nie ma kart SD 4GB.
Natomiast jeżeli chodzi o meritum sprawy dzisiaj sprawdziłem w D50 SanDisk SDHC 4GB UltraII i nie działa na pewno.
ziuteczny
11-11-2007, 12:41
nie kolega się nie myli, teoria sobie praktyka sobie - po prostu kompletnie co innego FAT32 jako taki a SDHC, które jest oficjalnym "błogosłowieństwem" FAT32 i po prostu wprowadza jakiegoś typu elektroniczne potwierdzenie pomiędzy kartą i kontrolerem, że jedno i drugie jest błogosławione dla SDHC.
Ale jak wszyscy wiemy :) bez błogosławieństwa też da się żyć :)
wszystko zależy od oprogramowania kontrolerów SD host (oraz ich budowy w przypadku starszych egzemplarzy).
Jeśli pozwalają na FAT32 (nawet nie będąc brandowane SDHC host compatible) to można z powodzeniem uruchomić oraz używać nawet istniejących kart 8GB non SDHC !! Takie karty także są dostępne ! Nie wszystkie czytniki jednak no to pozwolą - ale przykładowo popularny, przenośny czytnik Kingstona TravelLite pozwala bez problemu.
Dla przykładu starsze albo nazwijmy je ubogie bądź gołe kontrolery na to nie pozwolą. Musiałby przyjść nowy firmware ale to i też w przypadku nie wszystkich kontrolerów bo starocie na to nie pozwolą.
Ale z drugiej strony przykładowo w pockecie Fujitsu-Siemens, który nie ma obsługi kart SDHC (model wypuszczony dwa lata temu) karta 4GB oraz 8GB non SDHC działają z powodzeniem. Jego kontroler nie protestuje na FAT32 (co więcej oczywiście łyka karty np. 1GB albo 2GB gdyby je tak sformatować). Nie ma żadnych przesłanek by mówić, że mogą być jakiekolwiek kłopoty (co potwierdza rzesza użytkowników) poza standardowymi kłopotami jakie mogą zaistnieć z pokaszanionymi kartami. Być może ryzyko jest troszkę większe ale nie sądzę w sumie, zeby tak bylo.
Co więcej kontroler ten jest na tyle sprytny, że producent sam się ugotował bo nawet nie może zaoferować nowego modelu z oficjalną obsługą SDHC - powód - hakerzy wypuścili ROM ze zmienionym driverem kontrolera i teraz wspiera on bez problemu karty SDHC.
Czyli granica pomiędzy SD a SDHC jest płynna. Istnieje pokaźne grono niestarych kontrolerów SD host, które łykają bez problemu karty FAT32 (choć nie łykają kart SDHC). I to działa. Dla nich ukompatybilnienie :) do SDHC to zmiana firmware.
Jaki kontroler jest np. w D50 nie wiem. Trzeba potestować z kartami np. 4GB nie SDHC - ktoś pisał, że hula. Natomiast ja jednak osobiście byłbym baaardzo ostrożny z takimi kartami w lustrzankach - szczerze mówiąc szczególnie Nikona. Powód - nie wiem dlaczego ale w sieci jest wystarczająco wiele wątków o problemach z kartami nawet bez używania jakichś dużych - FAT32 - egzemplarzy. Kontrolery stosowane przez Nikona są chyba bardzo wybredne i wrażliwe względnie wykonują jakiś specyficzny test np. zapisu, który eliminuje wszystkie karty, które przekraczają jakiś określony czas. A duże karty FAT32 w kontrolerach, nie SDHC owszem zwalniają zauważalnie. Powód jest chyba jasny dla wszystkich, którzy mają choć podstawowe pojęcie co i jak z organizacją dysków :)
Tylko nie wiem czy chciałbym aż tak ryzykować, to forum pełne jest ludzi piszących "nie używaj dużych kart bo jak ci padnie jedna to mniej zdjęć stracisz", i o ile renoma jaką ma SanDisk daje mi jakąś gwarancję że taka karta się jednak nie posypie a w przypadku przekraczania standardu jakim jest SD 4GB aż prosi się o awarię.