Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Szopa i komin ;)
Witam. Nie wiem czy dział odpowiedni tylko. Takie coś mam... czy Wam się spodoba zobaczymy. Czekam na ostrą krytykę i wytykanie błędów.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/70e8f0e96eef1929-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/87eb7b6f6e285a0c-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Nikt nic nie napisał więc wtrącę swoje nędzne 3 grosze.
1. Komin się przewraca w prawo. Przeszkadza mi dół w odbiorze ale jak spróbowałem go przyciąć to znowu jakoś łyso było z samym kominem. Sam nie wiem jak lepiej. Chmurki, dym i spaliny po przelocie samolotu robią bardzo ładne tło.
2. Jakoś do mnie nie przemawia a jeżeli już to bez tej drugiej szopy z pustaków może.
Zaznaczam, że nie uważam się za eksperta, sam się dopiero uczę a to takie moje luźne przemyślenia :)
pozdrawiam
Grzegorz Schmidt
Marek-frotka
07-11-2007, 23:30
O ile celem pierwszego zdjęcia było pokazanie komina i kilku garaży , to Ci się udało.
Dwójka była by w miarę , gdyby nie przepał z lewej i murowana szopa z prawej.
Jedno Ci trzeba przyznać , że niebo na obydwu zdjęciach jest ciekawe.
To tylko moje zdanie.
Czekam na ostrą krytykę i wytykanie błędów.
Rzecz jasna nie chodzi o to, żeby ostro krytykować dla samej krytyki, tylko żeby zobaczyć błędy i na nich się uczyć. Mam nadzieję, że to zrozumiałe dla obu stron - krytyka i krytykowanego...
Otóż mając powyższe na uwadze i chcąc jedynie zwrócić uwagę na niedociągnięcia powiem tak: oba mają dyskwalifikujące błędy... Na pierwszym widać je szczególnie dobrze: rozjaśnienia jakimś dziwnym sposobem czy wynalazkiem spowodowało świecenie garaży. Chyba w naturze nie są radioaktywne i nie fosforyzują po nocy niebieskim poblaskiem. Komin też wyłania się z nieba w dziwny sposób - ma jakieś aureole i załamania światła obok anteny. Jestem na nie, również ze względu na kompozycję i realizację: nieciekawe chaszcze na dole i wyłaniające się daszki. Może należałoby spróbować samego komina, albo samych garaży? Sam nie wiem...
Drugie zdjęcia za to byłoby technicznie do uratowania, ale nie wiem, czy warto. Kompzycja nie jest mistrzowska, i ten domek z pustaków nie wpływa kojąco na rustykalny w zamyśle nastrój. A co to technikaliów: zaciemny dół i przepalone niebo... Ja wiem, że jak słońce jest w kadrze, to nie sposób uchronić się od przepału, ale ten tutaj jest zdecydowanie za duży. Powinna być kulka słońca i reszta widoczna. Słowem - naświetlić krócej, ale obróbką rozjaśnić ciemne doły.
No ale jak to mówią w górach: jak sie nie wywrócis, to sie nie naucys. :)
dziękuje za pokazanie błędów, dopiero się uczę, więc krytyka jest mi jak najbardziej pomocna.