Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Adapter bagnetowy NIKON / M42 - jak to jest z tym ostrzeniem

ray_knox
10-01-2006, 21:49
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79525602

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81013765

Jak tak naprawde wyglada kwestia ostrzenia obiektywu M42 na korpusie Nikona przy wykorzystaniu np. w/w adapterow? Na pierwszy rzut oka sa podobne, jednak wg. jednego sprzedajacego adapter nie wplywa na ostrzenie, wg. drugiego - nie pozwala ostrzyc w nieskonczonosc (o czym zreszta czytalem w innych tematach na forum)? "Rzetelność" "super-sprzedawcy" czy faktycznie cudowny adapter? :mrgreen:

szymony
10-01-2006, 21:56
"Dzięki niewielkiej grubości pierścienia nie wpływa on w znacznym stopniu na zakres ostrzenia obiektywu."

Czy "nie wpływa on w znacznym stopnu", znaczy tyle samo co nie ma wpływu :?:

Regis
10-01-2006, 21:57
Żaden nie zapewnie nieskończoności i grubośc adaptera ma małe znaczenie, gdyż obiektyw przyłozony do bagnetu bez niczego tez nie ostrzy na nieskończoność.

Ja mam ten drugi adapter kupiony "u źródła" i jest oki, bo walczę z przeróbkami samych obiektywów (o tym jest inny temat).

Po inne info polecam przycisk szukaj, bo były już na ten temat setki postów.

Valdek_Tychy
10-01-2006, 22:08
nie ostrzy do niekończoności ani jeden gościu liczy na to,że złapie jakiegoś nowicjusza i wciska ściemę.

ray_knox
10-01-2006, 22:16
"Dzięki niewielkiej grubości pierścienia nie wpływa on w znacznym stopniu na zakres ostrzenia obiektywu."

Czy "nie wpływa on w znacznym stopnu", znaczy tyle samo co nie ma wpływu :?:

"...nie wpływa on w znacznym stopniu na zakres ostrzenia obiektywu" MOZNA rozumiec jako: "wplywa on w stopniu nieznaczym, tzn. na tyle niewielkim, ze dopuszczalne jest (lub NIE) zignorowanie go" :)

stollo
10-01-2006, 22:24
Ale ten sprzedawca pisząc "Dzięki niewielkiej grubości pierścienia nie wpływa on w znacznym stopniu na zakres ostrzenia obiektywu" tak na prawdę nie rozminął się z prawdą :lol: Bo czy masz przejściówkę czy nie to i tak nie masz nieskończoności :lol: Można się z tego śmiać lub nie ale tak na prawdę przeraża mnie fakt, że chyba trzeba się znać na wszystkim aby nie dać się zrobić na szaro. Co w sposób oczywisty po prostu nie jest możliwe. Smutne realia rodzimego cwaniactwa... :(

szymony
10-01-2006, 22:27
"...nie wpływa on w znacznym stopniu na zakres ostrzenia obiektywu" MOZNA rozumiec jako: "wplywa on w stopniu nieznaczym, tzn. na tyle niewielkim, ze dopuszczalne jest (lub NIE) zignorowanie go" :)
Więc zignoruj i kup, a przekonasz się :mrgreen: To co specjaliści od prania umysłu wypisują w ulotkach rekalmowych produktów wszelakich, też przyjmujesz jako dogmat ? :wink:

Regis
10-01-2006, 22:29
Cwaniactwo jest przykre, zwłaszcza dla kogoś, kto nie jest znawca i kupi :?

ray_knox
10-01-2006, 23:08
Więc zignoruj i kup, a przekonasz się :mrgreen:

chyba nie do konca mnie zrozumiales :| gdybym zignorowal tamten opis z allegro i zakupil ow adapter, to nie zadawalbym teraz pytan na jego temat. chodzilo mi jedynie o konkretna, sucha opinie; a to moim (skromnym) zdaniem nie powinno byc kwalifikowane jako bezmyslne przyjmowanie na wiare tego wszystkiego, co slyszymy o sprzedawanych nam produktach.

To co specjaliści od prania umysłu wypisują w ulotkach rekalmowych produktów wszelakich, też przyjmujesz jako dogmat ? :wink:

nie, nie przyjmuje, a to dlatego, iz to ja przekazuje ludziom te dogmaty :)

troche OT, ale dziekuje wszystkim za uwage i odpowiedzi :D