PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - jakość zdjęć

ciamajda
04-11-2007, 00:23
Pierwszy post. Nie bijcie od razu ;) Chciałbym prosić Was o opinię na temat jakości zdjęć wykonywanych aparatem D40. Zastanawiam się nad jego zakupem, trzymałem go już kilkakrotnie w rękach, znam jego zalety i wady (wystarczy poczytać) – dlatego nie proszę o odpowiedzi podające parametry aparatu. Problem jest zupełnie inny – odnoszę wrażenie, że jakość zdjęć wykonanych tym aparatem nie jest najlepsza, a już szczególnie zdjęć nocnych. Przynajmniej w porównaniu ze zdjęciami, które produkują lustrzanki canona. Mam świadomość tego, ze nabywcami D40 są przeważnie totalni amatorzy (tacy jak ja), którzy szarpnęli się na pierwszą w życiu i jednocześnie najtańszą lustrzankę i sami niespecjalnie jeszcze wiedzą, jak wykonać powalającą na kolana fotografię. To w dużym stopniu tłumaczy, dlaczego na forach fotograficznych brakuje dobrych fot wykonanych tym aparatem. Czy jednak jest to wina ich posiadaczy czy raczej samego aparatu? Patrząc na recenzje, które pękają w szwach od katalogowych danych, chętnie kupiłbym d40. Jednak patrząc na zdjęcia nim wykonane, mam spore wątpliwości. Mój kompakt olympusa wydaje się robić ładniejsze zdjęcia niż D40. Nie stać mnie na droższy aparat, ale nie stać mnie też na wyrzucenie pieniędzy na lustrzankę, która nie zadowoli mnie jakością wykonywanych zdjęć. Nie wiem, czy dobrze ująłem problem.

Patio
04-11-2007, 00:29
Mój kompakt olympusa wydaje się robić ładniejsze zdjęcia niż D40
Oj skarci Cię to forum za te słowa :D
Pamiętaj ze w małpie zdjęcie robi aparat a w lustrzance fotograf :) sam sobie odpowiedz czemu zdjęcia z kompaktu wydaja ci się lepsze :)
Pozdro

A co do zdjęć nocnych nie powiedziałeś konkretnie co? gdzie? jak? jest złe w d40 :) nocą
Jeśli porównujesz szumy canona i nikona to masz racje canon wypada lepiej ale tylko w wyższych czułościach zresztą to i tak jest kwestia obróbki :) i umiejętnego od szumienia :)

Mam świadomość tego, ze nabywcami D40 są przeważnie totalni amatorzy (tacy jak ja), którzy szarpnęli się na pierwszą w życiu i jednocześnie najtańszą lustrzankę i sami niespecjalnie jeszcze wiedzą, jak wykonać powalającą na kolana fotografię. To w dużym stopniu tłumaczy, dlaczego na forach fotograficznych brakuje dobrych fot wykonanych tym aparatem.
A skąd tak naprawdę wiesz kto czym robi foty ?? :) ludzie dużo mówią :) niektórzy urzywają d40 jako drugiego body wraz z drogimi szkłami :) body to nie wszystko liczy się dobre szkło i fotograf. Ten ostatni zazwyczaj jest najsłabszym ogniwem :p

kerry123
04-11-2007, 00:29
jak dla mnie jakosc zdjec jest rewelacja, 6mpix mi w zupelnosci starcza, ale ostatnio jakies syfy mi sie osadzily na matryny i na duzych przyslonach mnie denerwuja czasami, a co do zdjec to patrz moj digart - jakos 1/3 zdjec ostatnich jest z D40 a reszta z kompaktu... porownaj sobie jakosc. pozdro

kerry123
04-11-2007, 00:32
z tym kompaktem naprawde przesadziles :P

Sever
04-11-2007, 01:02
Przejrzyj kilka zdjec na naszym forum:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=40431 by kabi
lub robione przez agawytka:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=40174
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=39659

so_martinha
04-11-2007, 06:44
fotografia zajmuje sie od jakiegos miesiaca a moja galeria wyglada nastepujaco:
www.flickr.com/photos/so_martinha
nie sadze aby byla az tak tragiczna jak te o ktorych piszesz. jesli sie myle, wyprowadz(cie) mnie z bledu.

co do zdjec nocnych - w galerii nie ma ani jednego, bo mam z nimi spory problem, co (z reka na sercu) wynika tylko i wylacznie z mojej niekompetencji, oraz faktu, ze specjalnie sie tym do tej pory nie zajmowalam, bo ogolnie bardziej przemawiaja do mnie zdjecia wykonane w swietle dziennym.

jurekb
04-11-2007, 13:13
Zacznę od tyłu:

chętnie kupiłbym d40.
Kupuj i nawet się nie zastanawiaj.

Jednak patrząc na zdjęcia nim wykonane, mam spore wątpliwości. Mój kompakt olympusa wydaje się robić ładniejsze zdjęcia niż D40.
Bzdura. Około 4,5 roku używałem, uznawanego swego czasu za bardzo dobry, Olympusa C5050. Stresu związanego z szumami (z którymi OLYMPUSy mają problemy do dziś; popatrz na testy jakiegokolwiek modelu, źle wypadają w szumach) nie wynagrodzi mi nic :). Większość fotek ok 80% byłem zmuszony robić na czułości ISO64 gdyż przy innych szumy były nie do zaakceptowania, no może jeszcze ISO100 było ok. Jak to wpływa na kreatywność przy fotografowaniu nie muszę wspominać.
W czerwcu 2007 roku, zachęcony promocją weź 340zł, kupiłem D40. z jakości fotek oraz z możliwości tego aparatu jestem bardzo zadowolony. Oczywiście, że wolałbym D80 czy też inne modele z wyższej półki, ale moje możliwości finansowe na razie nie pozwalają na ich zakup, jedyne co planuję w najbliższym czasie to zakup NIKORRA18-200 VR, gdyż brakuje mi czasem dłuższego szkła, a obiektyw ten jest o niebo lepszy od kita (w zakresie 18-55).
Co do jakości fotek z D40, zobacz na moje wcześniejsze posty gdzie poddawałem je pod ocenę Szanownego Forum.

Mam świadomość tego, ze nabywcami D40 są przeważnie totalni amatorzy (tacy jak ja),

Też jestem amatorem ale czym się różni totalny amator od nietotalnego. Amator czy też fotoamator to osoba, która fotografuje dla przyjemności , aby zachować wspomnienia rodzinne, czy też wspomnienia z odwiedzanych miejsc (bez względu na sprzęt którym się posługuje) i wcale nie znaczy że robi to źle, lub gorzej od zawodowców (czytaj chałturników) mam tu na myśli niektóre zakłady foto i prace przez nie oferowane, ze ślubów czy też innych uroczystości, pod względem jakości ujęć, kompozycji, TRAGEDIA a przecież to są zawodowcy.

którzy szarpnęli się na pierwszą w życiu i jednocześnie najtańszą lustrzankę i sami niespecjalnie jeszcze wiedzą, jak wykonać powalającą na kolana fotografię.
Kiedyś fotografowałem ZENITEM, to też lustrzanka.

pawel777
04-11-2007, 13:13
ciamajda - błądzisz synu, błądzisz...

1. twój kompakt olympusa w najpiękniejszych snach może tylko marzyć by robić fotki takie jak D40

2. bardzo się mylisz uważając że D40 kupują osoby które totalnie nie mają pojęcia o fotografii

3. jakość zdjęć D40 jest bardzo dobra, jeszcze raz powtórze - bardzo dobra!

lewAp7
04-11-2007, 17:13
Najlepiej pokaż nocną fotkę z d40 i, dla porównania, nocną fotkę z Twojego olympusa, opisz co jest nie tak to może ktoś Ci napisze parę konkretów...

Leap
04-11-2007, 17:33
Jestem wprawdzie świerzym użytkownikiem D40 ale wybierałem pomiędzy Canonem a Nikonem, padło na to drugie ze względu na fakt że obiektyw nie jest taki do KITU :) w tym kicie. Natomiast jak miałem przyjemność bawić się Canonem kitowym to byłem bardzo zawiedziony. A zdecydowałem się wydać ściśle określoną gotówke z nadzieją że będe mógł w przyszłości jeszcze w ten aparat zainwestować ( prosze nie komentować że nie ma śrubokręta ) także połączenie ceny i ekonomi jest na szkolne 6 !.

Pstrykam dla przyjemności, pochłaniam lektury o fotografi i ciągle analizuje olbrzymi zasób wiedzy który znajduje się tutaj na forum. Analizuje foty które użytkownicy tutaj umieszczają a także analizuje opinie i sugestie co zrobić lepiej.

Często jestem zaskoczony zdjęciami które się pojawiają na forum z podpisem D40 są normalnie pikne :) . Miło wiedzieć że jednak pieniądze na ten aparat nie zostały wydane na marne. Teraz należy zainwestować w wiedzę i doświadczenie.

ps. Co do szumów to również jestem miło zaskoczony :)

tjagi
04-11-2007, 17:57
Ale fajnie! To takze bedzie moj pierwszy post. Posiadam D40 i kupilem go z N 18-200 VR. Na stronie http://www.jtj.ovh.org/ znajdziesz zdjecie glowne i linki do dwoch galerii mojego (nowonarodzonego) syna. Wszystkie zawarte tam zdjecia zostaly wykonane tym zestawem (z racji na dziecko bez SB600) a potem przeszly przez Lightrooma i PSa (pliki z aparatu to NEF aRGB). Jezeli ta probka mojej tworczosci Ciebie nie przekonuje to masz jeszcze jeden powod dla ktorego nie warto brac D40-tki. (Osobiscie, tak na marginesie, jestem z tego apartatu bardzo zadowolony.)

Tomek

ciamajda
04-11-2007, 18:55
Dziękuję, że odpowiedzieliście zdjęciami. To najlepsza odpowiedź, szczególnie że sam próbowałem poszukać ładnych fotek wykonanych przy pomocy d40. Rzeczywiście są one przekonujące. Co do zdjęć nocnych zrobionych d-czterdziestką podam może te przykłady:

http://42.pl/u/vAU
http://42.pl/u/vAV

Wydaje mi się, że one uzasadniają moje wątpliwości. W sumie cała seria z dwóch sesji wyszła podobnie (to i tak są te lepsze foty) – a jeden z dwóch autorów tych zdjęć lustrzanką operuje kilka lat. Mocno mnie to zaniepokoiło. Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem wzmianką o kompakcie – po prostu napisałem to biorąc pod uwagę zdjęcia, którymi dysponowałem. Ostatecznie przekonaliście mnie do zakupu swoimi zdjęciami. Dziękuję.

jurekb
04-11-2007, 19:42
Biorąc pod uwagę fotki takiej wielkości oraz kompresję PICASY trudno powiedzieć coś o błędach.
Z tego co widać większość jest nieostrych. Nieostrość ta mogła być spowodowana źle ustawioną ostrością, lub niestabilnym statywem (a mógł wtedy wiać lekki wiatr), lub wyzwalaniem migawki z ręki a nie np z pilota lub samowyzwalaczem. Ale są to błędy fotografującego a nie aparatu.
Poza tym balans bieli został ustawiony na auto, zdjęcia nocne lepiej robić w RAWach bo można potem ustawić właściwy.
ISO dobierane przypadkowo przez aparat dowodzi tego, że fotograf nie przemyślał tego co robi. Ze względu na większe szumy przy długich czasach naświetlania w każdym aparacie cyfrowym, zdjęcia nocne należy robić przy najniższym ISO.

prz3mo
04-11-2007, 19:46
1. twój kompakt olympusa w najpiękniejszych snach może tylko marzyć by robić fotki takie jak D40

Mozna zarowno jednym jak i drugim robić świetne zdjecia jak i gnioty. Daleki bylbym od takich uogólnień jak napisałes...
Znam osoby, które Canonami serii Axxx robią rewelacyjne zdjecia.