PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - balans bieli przy żarówkach energooszczędnych

mcelawak
03-11-2007, 22:45
Witam wszystkich.
Mam aparat od 6 miechów - ogólnie super , ale dzisiaj mnie niemile zaskoczył. Zrobiłem parę fotek ( Tamron 17 - 50) w pokoju gdzie światło dają 4 żarówki energooszczędne i " kicha", żółte jak cholera przy ustawieniu BB na błysk, przy ręcznym ustawieniu temperatury na ok 2500 - 3000 i błysku trochę lepiej ale uwypukla niebieski , trochę lepiej a właściwie podobnie jest przy ustawieniu na błysk i BB na Auto - reszta podciągana programowo.
W tym samym miejscu zrobiłem fotki z Sony H1 - wyobraźcie sobie , że poradził sobie prawie bezbłędnie.
Czy to fenomen Sony , niedociągnięcie Nikona czy błąd w ustawieniach.
Pozdrawiam

BugsBunny
03-11-2007, 22:48
jeżeli nie robisz NEFów, to przy sztucznym świetle - jakiekolwiek żarówki - sugeruję zawsze korzystać z WB PRE
każdy aparat daje tu ciała, szkoda się denerwować. Jak trafi to raczej przypadkiem.

Jacek_Z
03-11-2007, 22:53
w pokoju gdzie światło dają 4 żarówki energooszczędne i " kicha", żółte jak cholera przy ustawieniu BB na błysk, przy ręcznym ustawieniu temperatury na ok 2500 - 3000 i błysku trochę lepiej ale uwypukla niebieski , trochę lepiej a właściwie podobnie jest przy ustawieniu na błysk i BB na Auto - reszta podciągana programowo.
no to nic dziwnego, że nie wyszło. Tylko WB pre. Watpię by ustawienie jarzeniówka albo auto było dobre ( a te ostatnie wypróbowałeś?)

W tym samym miejscu zrobiłem fotki z Sony H1 - wyobraźcie sobie , że poradził sobie prawie bezbłędnie.
a sony jak był ustawiony?

mcelawak
03-11-2007, 23:09
Sony - ISO 200 , WB - błysk, ustawienia "P".
Co do ustawień PRE przyznam się że nie korzystałem - powiedzcie czy potrzebny jest firmowy wzorzec szarości czy w inny sposób zrobić pomiar?

Jacek_Z
03-11-2007, 23:13
cokolwiek czysto szarego albo czysto białego.

ustawienie na błysk nie powinno być idealne.

BugsBunny
04-11-2007, 09:56
Co do ustawień PRE przyznam się że nie korzystałem - powiedzcie czy potrzebny jest firmowy wzorzec szarości czy w inny sposób zrobić pomiar?
przeczytaj sobie dokładnie instrukcję - to w pierwszej chwili wygląda skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest proste, a efekty znakomite
jako wzorzec możesz wykorzystać zwykłą białą kartkę, białą ścianę lub... wnętrze firmowej torby Nikona CF-EU01
nie myl z szarą kartą, bo ona służy tak naprawdę do ustawienia ekspozycji na światło odbite

i jeszcze jedno - preustawienie WB musi być wykonane dla takiego oświetlenia, przy jakim później zrobisz właściwe zdjęcie. Tzn jeżeli zdjęcie planujesz bez lampy, to pstryknij fotkę "nastawczą" bez lampy, a jeżeli będziesz robił z błyskiem, to włącz również lampę robiąc próbne zdjęcie do ustawienia WB, inaczej wszystko potem wyjdzie niebieskie.

adamturek
04-11-2007, 11:38
Ja balans ustawiam na szarej wyściółce torby Nikona. Jak masz to polecam, narazie się nie zawiodłem.

prz3mo
04-11-2007, 13:25
a jeżeli będziesz robił z błyskiem, to włącz również lampę robiąc próbne zdjęcie do ustawienia WB, inaczej wszystko potem wyjdzie niebieskie.

Jesli bedzie mial zamiar robic z lampą to nie powinien balansu ustawic wlasnie na swiatło błyskowe (flash) ? Mimo, ze przy zarowkach enegrooszczednych...
To tez nasuwa mi kolejne pytanie - wlasnie jak ustawic WB jesli mamy kilka roznych zrodel swiatla.

BugsBunny
04-11-2007, 13:30
Jesli bedzie mial zamiar robic z lampą to nie powinien balansu ustawic wlasnie na swiatło błyskowe (flash) ? Mimo, ze przy zarowkach enegrooszczednych...
To tez nasuwa mi kolejne pytanie - wlasnie jak ustawic WB jesli mamy kilka roznych zrodel swiatla.
dlatego najlepiej jest skorzystać z funkcji PRE i w trakcie robienia fotki "nastawczej" użyć wszystkich tych źródeł światła, które będą aktywne w finalnym zdjęciu
ustawienie na flash przy robieniu z lampą też zwykle daje dobry efekt, ale jak chcesz być pewien 100% albo masz różnorodne oświetlenie to najlepiej skorzystać z PRE i na tym nastawie robić już wszystkie kolejne ujęcia, chyba że zmieni się oświetlenie

prz3mo
04-11-2007, 13:43
ok, dzieki :) Potestuje to sobie potem, bo szczerze mowiac zawsze jechalem na Automatycznym balansie, a potem korygowalem to w C1...
Ale moze warto od razu to zrobic (tymbardziej, ze czasem tez robie w jpg.)

Jacek_Z
04-11-2007, 13:55
różne dziwne (i mieszane) źródła światła mogą dać tak dziwne widmo, że zmiana kelwinów w C1 (PS, NC) nic nie da. Wyjściem jest wtedy znalezienie w gotowym zdjęciu pipetą białego lub szarego obszaru i pobranie stamtąd info o WB.
Zauwazcie, że często zawodowcy umieszczaja gdzieś w kadrze szary/biały wzorzec - ale to raczej w zdjęciach technicznych, satycznych, lub robią specjalnie jedno zdjęcie, z taką kartką, z którego będzie brany WB na inne zdjęcia (o ile warunki oświetleniowe zrobienia tych innych zdjęć będa oczywiście identyczne)

prz3mo
04-11-2007, 13:59
Zauwazcie, że często zawodowcy umieszczaja gdzieś w kadrze szary/biały wzorzec - ale to raczej w zdjęciach technicznych, satycznych, lub robią specjalnie jedno zdjęcie, z taką kartką, z którego będzie brany WB na inne zdjęcia (o ile warunki oświetleniowe zrobienia tych innych zdjęć będa oczywiście identyczne)

Zgadza sie. Mozna to tez zaobserwowac w TV, gdy przed kręceniem programu dziennikarz trzyma białą kartke, a operator kamery mierzy kamerą na niej balans bieli.

Jacek_Z
04-11-2007, 14:03
Zgadza sie. Mozna to tez zaobserwowac w TV, gdy przed kręceniem programu dziennikarz trzyma białą kartke, a operator kamery mierzy kamerą na niej balans bieli.
to typowe robienie WB pre. Specyfika kamery nie pozwala robić inaczej.

manfred
04-11-2007, 14:56
cokolwiek czysto szarego albo czysto białego.

Śnieg w silnym słońcu też może być?

Jacek_Z
04-11-2007, 16:08
może być, nawet w cieniu. On wtedy też jest biały (choc nie dla oka, ale dla aparatu - powinien). Chyba, że mieszkasz na śląsku, a śnieg leży tydzień. To wtedy jest szary - i też można :mrgreen:

manfred
04-11-2007, 17:46
Wstyd się przyznać ale dopiero od niedawna poznałem co to balans bieli ustawiany przez PRE nie wiem jak w krajobrazie sie ma ale ostatnio robiłem zdjęcia w przedszkolu z lampą i nijak mogłem poradzić z balansem. Nie jest to super lekarstwo na całe zło ale chyba lepiej z tym