Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NIKON D40(x) jest fajny!!!

Strony : 1 [2]

piotr w
21-12-2007, 11:19
czyli czeka mnie porażka?...

Zbieraj koniecznie na Sigmę 30/f1.4. Wiem, że drożej, ale za 1k zł można kupic używkę w rozsądnym stanie. Obiektyw dużo bardziej uniwersalny niż 50mm, więcej radości będziesz miała (z totografowania :) ). Ja ze swoją 35-tka prawie się nie rozstaję.

MajaS
21-12-2007, 11:23
Na 1.8 to straszne mydło, więc jak ktoś liczy na super zdjęcia ze światłem 1.8 to się może rozczarować.
Choć jak do tej pory miał tylko ciemnego kita to będzie zachwycony (dopóki nie porówna z innym stałkami...)

Maciek

No właśnie też tu na forum o tym "mydle" przy 1,8 czytałam i chciałbym to sprawdzić... a co do zachwytu.... ja nie miałam nigdy przed nosem żadnego jasnego szkła więc powinno być ok..
Dodam, że zdaję sobie sprawę, z tego że to nie będzie szkło do wszystkiego, jeszcze taka "fachura" ze mnie nie jest i długo nie będzie, ale jak się ma darmowy wybór to myślę, że lepiej jest mieć niż nie mieć :)

No chyba że św. Miki wybierze jednak gripa...to będzie po temacie :-P

Piotr w - za późno, nie do mnie należy decyzja

MajaS
21-12-2007, 11:26
Ja ze swoją 35-tka prawie się nie rozstaję.

Tak? :) to może 18-200 VR jest Ci już niepotrzebny? Chętnie się nim zaopiekuję jak taki niechciany :))

Maciex
21-12-2007, 11:28
Zbieraj koniecznie na Sigmę 30/f1.4. Wiem, że drożej, ale za 1k zł można kupic używkę w rozsądnym stanie. Obiektyw dużo bardziej uniwersalny niż 50mm, więcej radości będziesz miała (z totografowania :) ). Ja ze swoją 35-tka prawie się nie rozstaję.

Święte słowa ;) jak już mieć jedną stałkę to taka szersza lepsza. Taką 35 można zrobić praktycznie wszystko, bo to akurat wychodzi standard po cropie. Choć ze względu na cenę i na początek, żeby się do stałek przekonać to 50 jest bardzo dobra. Taki "must have" :) Bo jak można jej nie mieć przy takiej cenie. :)

ziuteczny
21-12-2007, 11:32
Może to szczegół, ale Sigma ze stałym f2,8 i HSM, to jest 18-50 i Wojtasio pisał o przygodzie z nią kilka postów wcześniej. Trafienie dobrego egzemplarza naprawdę nie jest łatwe, więc można uznać tą pozycję za mało godną polecenia.
Pozdrawiam
szczegół, oczywiście, że ją miałem na myśli a 17-18 przynajmniej na papierze nie robi takiej różnicy :)

Odnośnie 17-70 z kolei, podobnie jak o 18-50 można przeczytać wiele pozytywów. Tymczasem, jeśli w praktyce jest podobnie to ja dziękuję Sigmie.

no trzeba poprostu powybierać sobie i już - bardziej to tyczy 18-50, 17-70 za dpreview jest dużo bardziej powtarzalna

... ale przez te parę dni mając obie puszki w domu oczywiście nie omieszkałem dokonać paru bezpośrednich porównań. Poza bezdyskusyjną różnicą w (...) odczułem ją również w samym obrazowaniu.

no to przykro mi, że moje d40x obrazuje jeszcze lepiej niż to d80, jeśli Twoje d80 obrazuje lepiej niż d40. Wymagająca krowa z kiepskimi jpg-ami, ot co

Dla wielu D40 będzie tańszym rozwiązaniem na początek, a może i na zawsze.
Jednak z całą pewnością stracą na tym zakupie Ci, których fotografia wciągnie i będą się chcieli rozwijać.

to sobie lepiej od razu kupić d200 pomiar z manualami i szafa gra. Wobec ceny mało używanej d-dwusetki na kupno d80 moim zdaniem to baaaaardzo kiepski wybór dla fotoamatora z zacięciem
Jakby powiedział Ken nie ma to tamto. Poza śrubokrętem i kilkoma pierdołami nie dokonałeś żadnego specjalnego skoku w górę. Niby wizjer większy i co z tego. Matrycowy jaki jest taki jest :))

piotr w
21-12-2007, 11:40
Tak? :) to może 18-200 VR jest Ci już niepotrzebny? Chętnie się nim zaopiekuję jak taki niechciany :))

18-200VR to inna bajka, to obiektyw na zewnątrz, turystyczny. We wnętrzach nie sprawdza się tak dobrze jak jasne 35. Co do mydła 50/1.8 to jest spore, do tego dochodzi widoczna aberracja. 50mm pracuje bardzo dobrze powyżej F3.2, akceptowalnie juz od F2.8.

Zdarzało mi się robić manualnie 50/f1.8 (np w szpitalu na oddziale noworodków, bo wspomaganie AF daje i tak po oczach) i daje radę, ale przy ruchomych obiektach będzie ciężko. Są i na to jednak pewne sposoby.

MajaS
21-12-2007, 11:45
Co do mydła 50/1.8 to jest spore, do tego dochodzi widoczna aberracja. 50mm pracuje bardzo dobrze powyżej F3.2, akceptowalnie juz od F2.8.

O! i to się nazywa konkretna informacja, dziękuję :)

piotr w napisał też "wspomaganie AF daje i tak po oczach" to mi daje do myślenia - może to przez to mój jeden kot cwaniak, tak się "mruży" i to ten który ma najjaśniejsze niebieskie oczy - czyżby tak wrażliwe?

Maciex
21-12-2007, 12:13
O! i to się nazywa konkretna informacja, dziękuję :)

o jejku, w każdym teście jest to napisane, na forum też to było setki razy..
przecież pisaliśmy o kotkach i innych zwierzątkach kto by się wtedy zagłębiał w takie rzeczy. ;)

chcesz konkretów przeczytaj test np tutaj:

http://www.optyczne.pl/66.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF_50_mm_f_1.8D-Wstęp.html

szczególnie test rodzielczości rozdział 4, gdzie z wykresu MTF wynika dokładnie to co napisał Piotr.
A najlepszą, rekordową wręcz rozdzielczość uzyskuje ten obiektyw przy 5.6.(tego już nie napisał ;))

Nie trzeba zatem nawet mieć tego obiektywu, żeby to wiedzieć, wystarczy dobrze poszukać i poczytać.

Tak czy siak - warto go mieć, choćby ze względy na symboliczną wręcz w stosunku do jakości cenę.

Austin
21-12-2007, 12:24
no to przykro mi, że moje d40x obrazuje jeszcze lepiej niż to d80, jeśli Twoje d80 obrazuje lepiej niż d40. Wymagająca krowa z kiepskimi jpg-ami, ot co

Jakby powiedział Ken nie ma to tamto. Poza śrubokrętem i kilkoma pierdołami nie dokonałeś żadnego specjalnego skoku w górę. Niby wizjer większy i co z tego. Matrycowy jaki jest taki jest :))

A w D40x masz matrycowy niby inny??

Zaczynam nie rozumieć Twojego skrajnego uwielbienia do D40(x). Co prawda sam kiedyś broniłem D40, ale żeby nazywać D80 wymagającą krową z kiepskimi JPG’ami? Chyba nie bardzo wiesz, co piszesz?

Przychodzi moment, w którym zaczynamy mieć nowe podejście do sprawy, a będąc obiektywnym, należy dopuszczać do świadomości fakt, że może być inaczej i że warto się zastanowić nad sensowną zmianą.

Co do porównań D40x i D80 myślę, że albo próbujesz oszukać sam siebie, albo w życiu nie miałeś z D80 kontaktu, przez chociaż dłuższą chwilę - o możliwości porównania obrazowania w praktyce nie wspominając. Podpieranie się testami czy samplami z netu, nigdy nie było do końca dobrym podejściem.

Ken’a nawet nie cytuj, bo ten facet akurat nie jest miarodajny w swoich ocenach. Napisał już wystarczająco dużo skrajnych rzeczy (częściowo bzdur). Zachwyca się zestawowym N18-55 porównując go do N17-55, więc nie dziwie się, że zachwyca się również D40(x).
Generalnie ten facet chyba ma coś ze wzrokiem i kto go słucha będzie zimą w sandałach chodził.

Oczywiście, kto chce i jest zadowolony ze swojego sprzętu, to niech przy nim pozostanie.
W koncu to jest najważniejsze.

MajaS
21-12-2007, 12:25
Dziękuję za link, znam test. Tylko wiarygodniej jakoś tak dla mnie jak napisze mi swoje spostrzeżenia użytkownik z forum niż obcy "tester", ale fakt mogłam lepiej przejrzeć forum :)

Napisałeś Maciex:
"Tak czy siak - warto go mieć, choćby ze względy na symboliczną wręcz w stosunku do jakości cenę."

I to jest właśnie sedno sprawy.

piotr w
21-12-2007, 12:36
może to przez to mój jeden kot cwaniak, tak się "mruży" i to ten który ma najjaśniejsze niebieskie oczy - czyżby tak wrażliwe?

Ta lampka, zwłaszcza z niewielkiej odległości, potrafi mocno zaświecić, znacznie łagodniejsze jest wspomaganie SB-ka.

Xathloc
21-12-2007, 12:37
Tak czy siak - warto go mieć, choćby ze względy na symboliczną wręcz w stosunku do jakości cenę.
Ło matko, no to już jest bzdura. Czy to, że coś jest niezbyt przydatne, ale tanie oznacza, że trzeba to kupić?
Od dawna piszę, że n50/1.8 broni się jedynie ceną, ale wcale nie warto go mieć z tego powodu. IMHO szkło warto mieć, bo się z niego korzysta, a nie dlatego że jest tanie.

shaddixx
21-12-2007, 13:00
ja dodam co od siebie. Znajomy z akademika zamowil sobie d40x dual kita. Jak paczka doszła dałem mu 5 min na zabawe;) i przejąłem zestawik. Tak sobie myslałem: do jakich zastosowań może kupić świadomy fotograf taki aparat.. Pomijając kwestie oczywiste imprezowo-domowo-wycieczkowe, ten aparat jest IDEALNY do streetu!! Mały, lekkii (nawet z gripem), ma większy i jasniejszy wizjer (IMO teraz mozna sobie pozwolić manualne stałki - d50, d70 to ciemnica ze hey). Mało tego, jako backup do d200, czemu nie. Nie bedzie ciążył w torbie.

Tak sobie pomyślałem jak oddawałem zestawik: "ja tu dzwigam kilogramy sprzetu na co dzien a taki d40x walne na szyje pod kurtke i działam". Zeby miał śrubokręt...

ziuteczny
21-12-2007, 13:00
A w D40x masz matrycowy niby inny??
Co do porównań D40x i D80 myślę, że albo próbujesz oszukać sam siebie, albo w życiu nie miałeś z D80 kontaktu, przez chociaż dłuższą chwilę - o możliwości porównania obrazowania w praktyce nie wspominając. Podpieranie się testami czy samplami z netu, nigdy nie było do końca dobrym podejściem.

zmieniłeś puszką, teraz gdy jest przewrót technologiczny na trochę nijaką. Przejście nie warte wydanych pieniędzy. Tylko to piszę. Znacznie lepiej kupić używkę d200 albo 40d.

MajaS
21-12-2007, 13:05
Zeby miał śrubokręt...

:) oj tak, żeby miał .... to chyba było by po wątku :)

Maciex
21-12-2007, 13:07
Ło matko, no to już jest bzdura. Czy to, że coś jest niezbyt przydatne, ale tanie oznacza, że trzeba to kupić?
Od dawna piszę, że n50/1.8 broni się jedynie ceną, ale wcale nie warto go mieć z tego powodu. IMHO szkło warto mieć, bo się z niego korzysta, a nie dlatego że jest tanie.
przeczytaj uważnie co napisałem...stosunek jakości do ceny, a nie samą niską cenę..
I kto powiedział że nie jest przydatne?
Broni się tylko ceną? a na pewno wiesz jak go używać?

Xathloc
21-12-2007, 13:23
[...]Broni się tylko ceną? a na pewno wiesz jak go używać?
do tej pory używałem jako:
1. przycisk do papieru
2. towar handlowy
3. ozdobę na biurko

ale powoli zaczyna do mnie docierać, że ten dynks z tyłu służy chyba do podłączenia do aparatu :twisted:

Wybacz złośliwość, ale nie pisuję o rzeczach, o których nie mam pojęcia. Ten obiektyw nadaje się jak dla mnie jedynie do półportretów i już.
Jest tani, ostry (chociaż, można parę rzeczy na ten temat przeczytać kilka postów wyżej) i to już koniec jego zalet. Można oczywiście powklejać fotki krajobrazów, drzew, ptaków, zwierząt oraz mam/babć/sióstr/córek (albo płci do nich przeciwnej), ale to nie zmienia faktu, że tak rozumując każdy obiektyw nadaje się do wszystkiego!

piotr w
21-12-2007, 13:36
Od dawna piszę, że n50/1.8 broni się jedynie ceną

Zastanawiam się, czy w swoim obiektywie nie używasz ogniskowej 50mm. Tak się składa, że z ok. 5-6 m ta ogniskowa obejmuje całą postać, obiektyw idealny do paru zastosowań, a do paru innych kompletnie się nie nadaje.

Wybacz kolego, ale to że nie używasz takiej ogniskowej i nie potrzebujesz takiego obiektywu nie znaczy, że jest on nieprzydatny. Jest sporo osób, które zapinają to bezużyteczne (twoim zdaniem coś) na aparat i udaje im się osiągnąć zamierzony cel.

Poza tym zawsze lekką arogancją trącą mi wszelkie stwierdzenia (i nie chodzi tutaj wyłącznie o Twoją osobę), że coś jest nieprzydatne, kiepskie i tak dalej, bo autor tak uważa. Troszkę skromności nigdy nie zaszkodzi :) .

Mam nadzieję, że bez obrazy.

lewAp7
21-12-2007, 13:37
Jedni lubią 30mm, inni 50mm, jeszcze innym najbardziej odpowiada 90... N50/1,8 jest tania i dobra, i dlatego ludzie ją kupują i polecają. To wszystko. Jakby jakieś 30/35mm było w cenie N50 to pewnie schodziłoby nawet lepiej... sam bym kupił.

piotr w
21-12-2007, 13:43
Przy całym bezsensie kupowania czegoś, bo jest tanie, warto kupić ten obiektyw jako pierwszą stałkę, chciażby po to, aby zobaczyć różnicę w kontraście i kolorach w stosunku do tańszych zoomów.

Xathloc
21-12-2007, 13:53
Zastanawiam się, czy w swoim obiektywie nie używasz ogniskowej 50mm.
Z rzadka i tylko do potrzeb kadrowania, ale korzystanie z zoom'a różni się nieco od pracy ze stałką, gdzie zapinasz ogniskową, która jest Tobie potrzebna do danego zdjęcia. Ja często mam tak, że ustawiam na obiektywie ogniskową, której potrzebuję i kadruję nogami.

Tak się składa, że z ok. 5-6 m ta ogniskowa obejmuje całą postać
Podobnie jak każdy inny obiektyw, o ile podejdziesz wystarczająco blisko lub odejdziesz wystarczająco daleko.

obiektyw idealny do paru zastosowań, a do paru innych kompletnie się nie nadaje.
Cały czas szukam zastosowań, do których jest idealny, i możesz mi wierzyć lub nie, bardzo bym chciał znaleźć takie zastosowanie.

Wybacz kolego, ale to że nie używasz takiej ogniskowej i nie potrzebujesz takiego obiektywu nie znaczy, że jest on nieprzydatny.
Dlatego cały czas pojawiają się w moich wypowiedziach sformułowania "moim zdaniem", "dla mnie", "IMHO" itp.

Jest sporo osób, które zapinają to bezużyteczne (twoim zdaniem coś) na aparat i udaje im się osiągnąć zamierzony cel.
A jeszcze więcej takich, które zapinają je, bo jest tanie lub nie wiedzą na jakiej ogniskowej pracować i potem powstają potworki fotograficzne.

Poza tym zawsze lekką arogancja trącą mi wszelkie stwierdzenia (i nie chodzi tutaj wyłącznie o Twoją osobę), że coś jest nieprzydatne, kiepskie i tak dalej, bo autor tak uważa. Troszkę skromności nigdy nie zaszkodzi :) .
Dlatego cały czas pojawiają się w moich wypowiedziach sformułowania "moim zdaniem", "dla mnie", "IMHO" itp. Zmiana ogniskowej nie służy jedynie (a nawet nie przede wszystkim) do przybliżania/oddalania obiektów. Warto o tym wiedzieć, pamiętać i stosować.
Jeżeli miałbym dodać coś typowo osobistego, napisałbym, że ma brzydki bokeh :mrgreen:

Mam nadzieję, że bez obrazy.
Nie obrażam się za to, że ktoś bierze udział w dyskusji ;)

Miałem już kilka razy n50/1.8 i za każdym razem mariaż nie trwał długo. Nie znajdowałem dla niego żadnego sensownego zastosowania, a trzymanie w torbie szkła, bo jest tanie trąci mi bezsensem. Mało tego, w żadnym wątku na tym forum nie udało mi się znaleźć nic na ten temat. Jedyne argumenty jakie się pojawiają to cena, cena, cena, cena i ostrość.

piotr w
21-12-2007, 14:18
Miałem już kilka razy n50/1.8 i za każdym razem mariaż nie trwał długo. Nie znajdowałem dla niego żadnego sensownego zastosowania

I nie jest to zbrodnia. Ja też nie używam 300mm, 500mm i bynajmniej nie dlatego, że drogie, ale fotografowanie ptaszków mnie nie kręci. Pewnie jeszcze kilku zagorzałych przeciwników 50mm by się znalazło.
Mnie jednak całkiem leży to szkiełko, używam, znajduję zastosowanie i uważam że jest OK.

Xathloc
21-12-2007, 14:19
[...]Mnie jednak całkiem leży to szkiełko, używam, znajduję zastosowanie i uważam że jest OK.
No i znowu konkretów się nie doczekałem :(

piotr w
21-12-2007, 14:45
No i znowu konkretów się nie doczekałem :(

No ale jakich konkretów oczekujesz?
Że jak byłem u syna na jasełkach, to połowę zrobiłem właśnie tym szkłem, że jak byłem późnym wieczorem na rynku, na koncercie, to tez tym szkłem strzelałem, jak był pokaz teatrów ulicznych, to też miałem to szkło zapięte, jak chcę zrobić portret babci, albo chłopu w skansenie, to zapinam 50mm.

Przy rozbudowanej szklarni, nie jest to szkło, którym robi się 50% ujęć, ale... Dla mnie jest to też alternatywa dla jasnego zooma (np T17-50), brakuje mi jeszcze 85mm/1.8.

Xathloc
21-12-2007, 14:47
Dziwię się, że zapinasz do tego 50 zamiast 35.

piotr w
21-12-2007, 14:54

Czasami 35 jest po prostu za szerokie. 35-tka doskonale sprawdza mi się w domu, czasami na spacerach, kiedy nie chcę, żeby mi się szyja urwała (bieganie za dwulatkiem z zapietym 18-200VR to już z lekka sport ekstremalny).

lewAp7
21-12-2007, 14:55
za chwilę piotr w odpowie Ci: "Dziwię się, że zapinasz do tego 35 zamiast 50." Jego rację są takie same jak Twoje. Wystarczy dopuścić te "racje" do siebie i już będzie weselej w Święta...

edit.
Oj, spóźniłem się... ojojoj

prz3mo
21-12-2007, 14:58

Masz chłopie chyba jakiś kompleks. W kółko te brednie powtarzasz...

Ignore - turn ON

Xathloc
21-12-2007, 15:03
Czasami 35 jest po prostu za szerokie.[...]
Dlatego wymyślono zoomy ;)
Mając w planach takie zdjęcia raczej brałbym 35mm. Do całych postaci jakby lepiej.

za chwilę piotr w odpowie Ci: "Dziwię się, że zapinasz do tego 35 zamiast 50." Jego rację są takie same jak Twoje. Wystarczy dopuścić te "racje" do siebie i już będzie weselej w Święta...
Cóż, pozostawię bez komentarza.

Nie zamierzam nikomu na siłę wmawiać moich racji, nie uważam się za znawcę tematu, drażni mi jedynie ładowanie każdemu na siłę 50mm jako rewelacyjne szkła z grupy "must have". Potem powstają potworki typu head shot 50mm czy pejzaż 50mm.

Maciex
21-12-2007, 15:22
do tej pory używałem jako:
1. przycisk do papieru
2. towar handlowy
3. ozdobę na biurko

ale powoli zaczyna do mnie docierać, że ten dynks z tyłu służy chyba do podłączenia do aparatu :twisted:

Wybacz złośliwość, ale nie pisuję o rzeczach, o których nie mam pojęcia. Ten obiektyw nadaje się jak dla mnie jedynie do półportretów i już.
Jest tani, ostry (chociaż, można parę rzeczy na ten temat przeczytać kilka postów wyżej) i to już koniec jego zalet. Można oczywiście powklejać fotki krajobrazów, drzew, ptaków, zwierząt oraz mam/babć/sióstr/córek (albo płci do nich przeciwnej), ale to nie zmienia faktu, że tak rozumując każdy obiektyw nadaje się do wszystkiego!

Ależ ja nie bronię tego obiektywu - zdecydowanie do zwykłego użycia wolę 35, a do portretu 85.

Chyba po prostu nie zrozumieliśmy się do końca. Nie lubie niemerytorycznych dyskusji, a pisanie przez kogokolwiek (kto by to nie był -mam tzw. autorytet wewnętrzny, więc nie chylę czoła przed żadnymi auotorytetami) że piszę bzdury mi po prostu nie pasuje. Ja też wiem o czym piszę. Złośliwość jest cechą ludzi inteligentnych, więc ten drugi post mi się bardziej podoba. Choć zastosowania 50 dość mało kreatywne, oklepane, mogłeś się bardziej wysilić. ;)

Ja też potrafię być złośliwy, ale na forum staram się jak mogę żeby pisać rzetelnie, w miarę na temat (chyba że ktoś wcześniej o tematu odbiegł) oraz nikomu nie dowalać. A uwierz na słowo że potrafię :mrgreen:
Tylko to po prostu bez sensu, bo wyzwala niepotrzebną wzajemną agresję.I jakieś niepotrzebne przepychanki powstają nie na temat, zajmują miejsce i czas. Zwykle odpuszczam, bo nie mam nawet czasu w to się bawić.
Ale że święta idą to dziś więcej czasu. :)

Wracając do tematu - piszemy tu o przypadku, gdy ktoś nie miał żadnej stałki wcześniej tylko kita i się bardzo zastanawia czy warto itd.
Może niejasno abo niezręcznie się wyraziłem - OK - każdemu się to zdarza.Poza tym może nie czytałeś poprzednich moich postów tym wątku, a jednak to byłą pewna kontynuacja myśli, często jakieś sformułowanie wyrwane z kontekstu samo w sobie możę być źle zrozumianie.

Zatem jeszcze raz.

Jeśli ktoś nie miał nigdy stałki i nie wie jak to z nimi jest to jest sens kupić 50, BO JEST TANIA, żeby tanim kosztem dowiedzieć się jaka to fajna rzecz. Po co się szarpać na 85 czy 35 jeśli nie wiemy czy nam to pasuje.
Więc 50 jest świetną sprawą NA POCZĄTEK. Bo jest tania.....A jednocześnie dobra. I można się dzięki niej wiele nauczyć. O czym nie raz było na forum.

A pisaliśmy tu do kogoś kto chce takiego zakupu dokonać, a nie do kogoś kto nie wie gdzie ten obiektyw podpiąć.
Jak już napisałem nawet w tym wątku wolę 35 i 85.I to ja między innymi pisałem że 50/1.8 to mydło przy 1.8. A także to że do focenia ruchliwych zwierzątek lepszy będzie jasny zoom, a jak stałka to jakaś dość szeroka.
W innym z kolei wątku byłem przeciw 50 jako obiektowowi do portretów ( i jeśli się nie mylę też akurat miałeś wtedy przeciwne zdanie, dobrze pamiętam? a może tak po prostu lubisz być zawsze "na przekór"? i pod prąd?)

No nie wiem, może niektórych urażę (nie jest to moją intencją) ale dla mnie cena 50/1.8 jest symboliczna nie tylko wobec cen innych obiektywów tylko całkiem obiektywnie (sic!) . Dzisiaj czynsz, jedzenie, czy inne rozrywki kosztują więcej, więc łątwo taką kwotę przepić w jeden wieczór. Więc dlaczego nie kupić sobie 50 tak na próbę, włąśnie dlatego że jest tania, że tanio móżna sprawdzić jak to jest ze stałkami, jasnym i dość ostrym obiektywem. A dużo na tym się nie straci, chętnie na używaną 50 zawsze pełno nawet jak się ją sprzedaje 20 zł taniej niż się kupiło.

Dlatego szczerze polecam - choćby się miało zrobić tylko 5 zdjęć - to warto tylko po to, żeby zobaczyć czy się to lubii czy nam to pasuje. Są tacy co 50 odłożyli do szafy od razu, a są tacy co świetnie się bawili, przekonała ich do zakupu innych stałek - i owszem też teraz leży w szafie ;) ale na honorowym miejscu jako pierwsza stałka otoczona uwielbieniem i sentymentem.
Kto mi powie że tak nie można? Można zbierać znaczki, albo kupować niedokładne zegarki mechaniczne za 100 tys zł, to nie można sobie 50 na półce postawić?:mrgreen:
U mnie nie leży bo jest podpięta zwykle do analoga jako standard.

Tylko po co na siłę udowadniać, zwłaszcza komuś kto ma amatorskie body i sam pisze że nie ma doświadczenia ze stałkami, że ma sobie od razu na początek stałkę za 1,5 tys zł bo jest LEPSZA i bardziej uniwersalna, a cena jest nieważna?
Gdybym chciał być złośliwy napisałbym, że to bzdury. ;) Ale nie chcę.

W sumie to podzielam Twoje zdanie że są lepsze stałki od 50 i z jej użycie jest ograniczone tylko zupełnie nie o to w tym wątku chodziło.
A może to ja coś nie zrozumiałem?

ale po tym co piszą inni, to chyba jednak nie ja..:p

piotr w
21-12-2007, 15:33
Dlatego wymyślono zoomy ;)
Mając w planach takie zdjęcia raczej brałbym 35mm. Do całych postaci jakby lepiej.

Krzysztofie, jakie zdjęcia? Nie widziałeś miejsca, nie możesz więc mówić jaka ogniskowa jest lepsza i co chciałem osiągnąć. 35 też miałem w torbie, ale kadr był lepszy z 50-tki. Nic na siłę, czasami nie możesz się ruszyć, czasami po prostu trzeba dobrać ogniskową do warunków.

Co do zoomów, nie zamienię 35 i 50 na zoom klasy T17-50 (nie mówię, że nigdy, ale na razie nie widzę sensu) bardzo podoba mi się obraz z moich stałek.

Nie zamierzam nikomu na siłę wmawiać moich racji, nie uważam się za znawcę tematu, drażni mi jedynie ładowanie każdemu na siłę 50mm jako rewelacyjne szkła z grupy "must have". Potem powstają potworki typu head shot 50mm czy pejzaż 50mm.

Ale odrobinkę walczysz z tą ogniskową.
Widziałem też liczne potworki pejzażowe z Sigmy 10-20 i Tokiny 12-24, ale chyba nie o to chodzi jaka ogniskwa widnieje w exifie ?

Xathloc
21-12-2007, 15:58
@Maciex, z jednym zgadzam się w całej rozciągłości. Jako pierwsza stałka 50mm jest doskonałe, bo niewielkim kosztem można się przekonać, czy taka filozofia pracy nam odpowiada.

@piotr w, nie walczę z ogniskową tylko z podejściem. Zawsze mi tłumaczono, że podpinając obiektyw muszę zastanowić się co chcę zrobić i takie szkło zabrać. 50mm jest dla mnie nijakie i zdecydowanie bardziej odpowiada mi 35mm i 85mm. Rozumiem, że w mieszkaniu 85mm to z reguły zbyt wąsko, ale w mojej opinii lepszym rozwiązaniem będzie zoom, bo pozwoli nam skadrować w zależności od sytuacji.

Maciex
21-12-2007, 15:59
Krzysztofie, jakie zdjęcia? Nie widziałeś miejsca, nie możesz więc mówić jaka ogniskowa jest lepsza i co chciałem osiągnąć. 35 też miałem w torbie, ale kadr był lepszy z 50-tki. Nic na siłę, czasami nie możesz się ruszyć, czasami po prostu trzeba dobrać ogniskową do warunków.

Co do zoomów, nie zamienię 35 i 50 na zoom klasy T17-50 (nie mówię, że nigdy, ale na razie nie widzę sensu) bardzo podoba mi się obraz z moich stałek.

Ale odrobinkę walczysz z tą ogniskową.
Widziałem też liczne potworki pejzażowe z Sigmy 10-20 i Tokiny 12-24, ale chyba nie o to chodzi jaka ogniskwa widnieje w exifie ?

a najwięcej potworków to powstaje niestety z amatorskich zoomów, wystarczy wejść na pierwsze lepsze forum ze zdjeciami ;) Dla amatora stałki to bardzo rozsądna alternatywa dla drogich zoomów - za te pieniądze w zoomie nie dostaniesz takiej jakości.
Kończę na teraz. I może koniec waśni trzeba wczuć sie w przedświąteczny nastrój, gdy wszyscy się ze sobą godzą.

Tak na wszelki wypadek życzę wszystkim Wesołych Świąt i dużo Spokoju! :)

Xathloc
21-12-2007, 16:01
@Maciex, ja się z Wami nie kłóce i mam nadzieję, że tego tak nie postrzegacie. To tylko ożywiona dyskusja ;)

Maciex
21-12-2007, 16:03
@Maciex, z jednym zgadzam się w całej rozciągłości. Jako pierwsza stałka 50mm jest doskonałe, bo niewielkim kosztem można się przekonać, czy taka filozofia pracy nam odpowiada.

Cieszę się, bo właśnie dokładnie to miałem na myśli. :)

@piotr w, nie walczę z ogniskową tylko z podejściem. Zawsze mi tłumaczono, że podpinając obiektyw muszę zastanowić się co chcę zrobić i takie szkło zabrać. 50mm jest dla mnie nijakie i zdecydowanie bardziej odpowiada mi 35mm i 85mm. Rozumiem, że w mieszkaniu 85mm to z reguły zbyt wąsko, ale w mojej opinii lepszym rozwiązaniem będzie zoom, bo pozwoli nam skadrować w zależności od sytuacji.

A o tym już napisałem wyżej -w wielu sytuacjach stałki się nie sprawdzają, ale w pewnych ich wysoka jakość i jasność za tę cenę jest dobrym rozwiązaniem.
NAtomiast warto mieć też zooma, bo na pewno się przydaje :)
Ze świątecznym pozdrowieniem.

piotr w
21-12-2007, 16:16
To tylko ożywiona dyskusja ;)

No nie żartuj, nawet się nie rozgrzałem, a Ty piszesz ożywiona :).

Pozdrowienia.

Xathloc
21-12-2007, 16:20
No nie żartuj, nawet się nie rozgrzałem, a Ty piszesz ożywiona :)
Może faktycznie siedzę za blisko kaloryfera :mrgreen:
Natomiast co do moich preferencji, to zestaw typu budget: T17-50/2.8 (ew. T28-75/2.8) + S30/1.4 (ew. N35/2) + T90/2.8 (ew. N85/1.8) pokrywa większość aktualnych potrzeb fotograficznych.

Chyba strzeliliśmy niezły off top :oops:

piotr w
21-12-2007, 16:33
Ale za to wątek żyje i to się liczy. Żeby nie było tak, że nie na temat, to wszystkie, wspomniane w tej wymianie, szkła pasują do Nikona D40(x) :).

MajaS
21-12-2007, 16:43
:D

Maciex
21-12-2007, 19:31
Może faktycznie siedzę za blisko kaloryfera :mrgreen:
Natomiast co do moich preferencji, to zestaw typu budget: T17-50/2.8 (ew. T28-75/2.8) + S30/1.4 (ew. N35/2) + T90/2.8 (ew. N85/1.8) pokrywa większość aktualnych potrzeb fotograficznych.

Chyba strzeliliśmy niezły off top :oops:

racja,
no ale jak napisał Piotr - wszystko w sumie " na temat" ;) choć nie wiem czy to bardziej nie podchodzi pod dział optyka niż body.

Inna sprawa, że robimy tyle zamiaszania a w sumie to się przecież zgadzamy :)

Powyższy zestaw jest dla mnie bardzo OK, właśnie od jakiegoś czasu planuję dokupić do D80 T-17-50 i ew prawdziwy szeroki kąt w DX(chyba będzie to Sigma 10-20) resztę co potrzebuję mam. 50 jak mówiłem obecnie głównie do analoga mi się przydaje (oczywiście 35 i 85 też pasują, między innym dlatego są to Nikorki, a nie zamienniki).

Ale samą 35 to naprawdę można prawie wszystko zrobić - pozbyłem się kita bo majć stałkii go prawie nie używałem i jakoś bardzo go nie brakuje -pewnie kwestia przyzwczajenia. Natomiast są ujęcia w których przydałoby się szerzej i tu by się sprawdziło coś szerszego oraz z wygoda zooma,ale w miarę jasnego.

Wojt@s!o
22-12-2007, 01:11
Panowie!!
ja proponuje założyć kolejny temat, mianowicie "Nikkor AF 50mm 1.8 jest fajny" :D

piotr w
22-12-2007, 21:18
Taki już był i to kilka razy.

pawel777
23-12-2007, 21:08
tak sobie pomyślałem analizując focenie moim D40 że jedno co do tej pory mi czasami przeszkadza (choć to drobiazg) to lokalizacja przycisku AE-L/AF-L. przyznam że to bardzo praktyczny guziczek w zastosowaniu bo mam pod niego przypisany pomiar ekspozycji i czasami z niego kożystam. gdybym robił fotki jakoś zawodowo i często bym musiał z niego kożystać to by było nieco męczące... ale to tylko moje odczucie. nie mam pojęcia jak to wygląda w innych nikonach...

pozdrawiam

ADAS
23-12-2007, 21:19
Panowie!!
ja proponuje założyć kolejny temat, mianowicie "Nikkor AF 50mm 1.8 jest fajny" :D

35/2 jest jeszcze fajniejszy.

kerry123
24-12-2007, 16:12
do tych z d40/x którzy się czają na n50/1.8. Wypróbujcie sobie heliosa 58/f2 z przejściówka do nikona (jesli chcecie portrety to nie bedzie koniecznie wam potrzebna przejsciowka z nieskonczonoscia) i zobaczycie co to znaczy mala przyslona, jak dla mnie efekty sa bardzo dobre, ostrze na podstawie kropki w wizjerze i praktycznie zawsze mam ostre zdjecia. wiem ze N50/1.8 bedzie miec pomiar swiatla itp, ale jesli cykacie spokojnie i bez pospiechu to szybko wyczujecie heliosa 2-3 probnymi zjdeciami.

jakis sampel dla przykladu z heliosa 58/f2 + d40 (przesciowka bez nieskonczonosci)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/61/49/download/1365940.jpg)

pike
24-12-2007, 20:48
ale mój ostatni kontakt z prakyczną fotografią datuje się na epokę głębokiego analogu black & white.
Dodam,że kupiłem Nikona w Danii z instrukcją po duńsku.Skala mojego dramatu oczywista. Jedyne swiatełko w tunelu
to polskojęz. menu. Mam pytanie jak uruchomić autofokus i "z czym to się je" w przypadku D40 ?
Jeśli jest ktoś cierpliwy z chwilą wolnego czasu, to byłbym wdzięczny za pobieżną chociaż odpowiedz.
pk

kerry123
25-12-2007, 15:01
autofocus przelacza sie na obiektywie, a dalszej czesci pytania nie rozumiem

pike
26-12-2007, 22:44
Fakt , odgłos wyzwalacza w Nikonie /na razie D40/ jest metafizyczny i niepowatarzalny jak silnik harleya czy ferrari.
Kupiłem go /D40/ niejako z przypadku,żeby sobie pstrykać, ale widzę , że nie wiedziałem, co kupuję.Zanosi się na serię
pustoszacych wydatków i jedzena kitu z okna.

kerry123
26-12-2007, 22:50
takie proste pytanie mysle ze adekwatne do tematu.. czy ktos z posiadaczy d40/x narzeka na swoj sprzet ? jak tak to jakie sa odczucia, braki

PaV
27-12-2007, 03:23
takie proste pytanie mysle ze adekwatne do tematu.. czy ktos z posiadaczy d40/x narzeka na swoj sprzet ? jak tak to jakie sa odczucia, braki

Tak, wlasnie sie pozbylem swojego D40. Dostawalem szalu z ergonomia, gdy chcialem cokolwiek zmienic, musialem wejsc do menu, przejsc do odpowiedniej opcji, wejsc w jej podmenu, zmienic, zaakceptowac, wylaczyc wyswietlacz. I to byl chyba glowny powod pozbycia sie go.

Ponadto brakowalo mi bracketingu, bo lubie HDR.

czoczo
28-12-2007, 12:21
Ja jestem posiadaczem D40 i nie jestem w stanie powiedzieć nic na niego złego. Jest mały i tani a to na początki naszych przygód z fotografią wystarczy, bo tak naprawdę to każdy wie że nie aparat robi zdjęcia tylko Fotograf. Jedynym problemem jaki widzie w zestawie z obiektywem 18-55, jest właśnie ten obiektyw, jest wadliwy i mało wytrzymały i mam zamiar go wymienić na n18-70, i wiem że nie będę żałował.
pozdrawiam,
Robert

TomekL
28-12-2007, 12:50
Witam

mam D40 od sierpnia 2007. Najbardziej doskwiera mi brak dedykowanego przycisku do zmiany trybu pracy AF oraz metody pomiaru swiatła. Balans bieli ustawiłem sobie pod przycisk funkcyjny, no i korzystam z AUTO ISO.Powoli dociera też do mnie sens posiadania większej ilości pól AF niż 3 :) Brak śrubokręta jakoś moge przeżyć jak na razie :) - te obiektywy które chciałem mieć mają silniczek. A jak wyjdzie następca D80 (czyli pewnie za rok) to się będę zastanawiał nad zmianą :)

Pozdrówki

ziuteczny
28-12-2007, 12:57
marudzicie

fantastyczna puszka dla amatora, owszem brak tych kilku nastaw na zewnątrz trochę ale to aż tak nie rzutuje
d40x wali piękne foty za fotą, Capture NX pozwala wyciągnąć maxa z rawów a i JPG z puszki chyba niebrzydki (nie wiem, nie pstrykam JPG)
wszystko w zgrabnej, nie za dużej obudowie

jak ktoś popstryka sporo i czuje, że chce więcej puchę się po prostu wymienia i tyle.

na początek d40x wymiata a tak naprawdę brakuje dobrych, rasowych, jasnych szkieł w dobrej cenie
Tele macie Nikorra 70-300 VR jak tanio 55-200VR. Brakuje trochę taniego standardu bo Tamron to firma z baaardzo długim tokiem myślenia/produkcji. Sigmom zaś coś tam zawsze brakuje.
Mi brakuje coś takiego 24-105 4 VR.

MajaS
28-12-2007, 14:40
A ja miałam zamysł, by póki ćwiczę to się nie odzywać, ale... od paru dni bawię się N50/1,8 - tak dostałam ją w końcu :) i wiecie co ja stara już chyba i ślepa baba jestem ...normalnie oko mi się męczy zanim wyostrzę metodą na "kropkę ostrości" no nie ma zmiłuj, ile razy jak dotąd walczę przy przysłonie 1,8 to trwa to na tyle długo, że normalnie "ślepnę".

Kiedyś, dawno temu jak strzelałam... trener uczył mnie żeby robić to na wydechu i nie za długo bo się oko męczy i w ogóle organizm zaczyna źle pracować, męczyć się, bo się napinają jakieś tam mięśnie... ostrząc manualnie, dążąc do perfekcji w ustawieniu "stałej, niemigającej kropy" poczułam się właśnie jak wtedy gdy nie wiedziałam, że im dłużej się składam tym gorzej...

Wiem, że Ameryki nie odkrywam, ale jestem pełna szczerych chęci, bo jak już mi się coś uda zrobić tym szkłem to jest normalnie bajka i nauczę się pewnie w końcu, ale chyba zacznę normalnie ostrzyć wg tego co widzę, a nie sugerując się podpowiedzią wyświetlacza w wizjerze. Da się tak z dobrym skutkiem?

Czyżbym odczuwała brak śrubokręta?...

aandrzej
28-12-2007, 15:32
Witam

Maju, czy mogłabyś udostępnić jakieś fotki z tego zestawu (d40x+N50/1.8)?

Pozdrawiam

MajaS
28-12-2007, 16:03
Tylko proszę nie robić sobie polewki z mich fotek, bo dziś nie jestem, odporna :)
Fotki wykadrowane i raz wyostrzone za pomocą Picasy
Mój ukochany kot:) f1,8 czas 1/10s

źródło (http://www.owczarek.pl/maja/unkas.jpg)
świąteczna ciuchcia z lampą f1,8 ; 1/60 s.

źródło (http://www.owczarek.pl/maja/ciuchcia.jpg)
gałązki z różną przysłoną jedne 1,8 a drugie 5,6 - dla porównania (1/60s.)

źródło (http://www.owczarek.pl/maja/choinka.jpg)

źródło (http://www.owczarek.pl/maja/choinka2.jpg)

DJSony
28-12-2007, 16:03
Wiem, że Ameryki nie odkrywam, ale jestem pełna szczerych chęci, bo jak już mi się coś uda zrobić tym szkłem to jest normalnie bajka i nauczę się pewnie w końcu, ale chyba zacznę normalnie ostrzyć wg tego co widzę, a nie sugerując się podpowiedzią wyświetlacza w wizjerze. Da się tak z dobrym skutkiem?

Czyżbym odczuwała brak śrubokręta?...

Niektórzy z nas pamiętają czasy kiedy jedynym dostępnym na naszym rynku (przynajmniej oficjalnie;) ) LSR-em był ZENITH :) I miał on nic innego jak manualne nastawianie ostrości za pomocą pierscienia :) I dało sie za jego pomocą zrobić PIĘKNE ZDJĘCIA :mrgreen: I ostrzyło sie według tego co widac było w wizjerze (dopiero chyba 12XP miał potwierdzanie ostrosci za pomocą diody - ale moze się myle moze wczesniejsze tez miały).

Jak to człowiek szybko sie przyzwyczaja do dobrego :mrgreen: ... kiedys nie było AF, pomiaru swiatła czy chociazby zdjec seryjnych i jakos robiło sie zdjecia

Pozdrawiam DJS

Ps : Sam dosyc czesto przełaczam na MF, ale nie zebym miał BF czy FF. Chodzi raczej o eksperymentowanie i choć wizjer w D50 nie jest szczytem jasnosci i wielkosci odwzorowania to czesto udaje sie zrobic zdjecia poprawne technicznie :). A moze to przyzwyczajenie z dawnych lat (zenithowskich) ?:lol:

kronos28
28-12-2007, 16:14
Niektórzy z nas pamiętają czasy kiedy jedynym dostępnym na naszym rynku (przynajmniej oficjalnie;) ) LSR-em był ZENITH :) I miał on nic innego jak manualne nastawianie ostrości za pomocą pierscienia :) I dało sie za jego pomocą zrobić PIĘKNE ZDJĘCIA :mrgreen: I ostrzyło sie według tego co widac było w wizjerze (dopiero chyba 12XP miał potwierdzanie ostrosci za pomocą diody - ale moze się myle moze wczesniejsze tez miały).

Jak to człowiek szybko sie przyzwyczaja do dobrego :mrgreen: ... kiedys nie było AF, pomiaru swiatła czy chociazby zdjec seryjnych i jakos robiło sie zdjecia

Pozdrawiam DJS

Ps : Sam dosyc czesto przełaczam na MF, ale nie zebym miał BF czy FF. Chodzi raczej o eksperymentowanie i choć wizjer w D50 nie jest szczytem jasnosci i wielkosci odwzorowania to czesto udaje sie zrobic zdjecia poprawne technicznie :). A moze to przyzwyczajenie z dawnych lat (zenithowskich) ?:lol:

tak ale zenit to w porównaniu do obecnych wizjerów w cyfrowych lustrach typu d40 to miał wizjer jak ekran w kinie i do tego klin ułatwiający ostrzenie...

MajaS
28-12-2007, 16:22
:oops:eee... skłamałam niechcący, przepraszam - sprawdziłam i okazało się, że ciuchcia jest wyostrzona przed wykadrowaniem i potem. Czyli w sumie nic nie mówi to zdjęcie - proszę go nie brać pod uwagę.
Wybaczcie

DJSony
28-12-2007, 16:41
tak ale zenit to w porównaniu do obecnych wizjerów w cyfrowych lustrach typu d40 to miał wizjer jak ekran w kinie i do tego klin ułatwiający ostrzenie...

No racja :)

Widać Nikon uznał ze gdyby wsadzał do swoich podstawowych luster wizjery wielkości chociazby jak w Zenithie to wiekszosć ich uzytkowników w szybkim tempie doznałaby hyperopii :lol:

Pozdrawiam DJS

aandrzej
28-12-2007, 18:10
Dzięki za fotki Maju :)

Ehh 'chodzi' za mną ostatnio myśl o zakupie jakiegoś fajnego stałoogniskowego szkła... Z obiektywu, który jest dołączony do d40 (N18-55) nie jestem za bardzo zadowolony :) Początkowo planowałem zakup 18-200VR, ale teraz coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad zamianą N18-55 na N18-70 i zakup sigmy 30/1.4.
Ciężki orzech do zgryzienia ... :D

btw
Fajowy kocur na zdjęciu nr 1 8)

ziuteczny
28-12-2007, 21:53
kot fajowy, potwierdzam :)

z tym kompletem chyba nieźle kombinujesz myślę, też tak kombinuję, kiedyś myślałem Sigmę 17-70 2,5 4 coś tam HSM ale chyba Nikkor za sporo mniej (Sigma 1300) też będzie ok. + ta stałka Sigma i można trochę powymiatać kocury :mrgreen:

Tomson
29-12-2007, 18:49
Nikon D40x jest fajny - i tu zgodzę się z poprzednimi wpisami. Różnica pomiędzy D40x a D200 (porównuję świadomie do D200, D300 jest juz z nowego pokolenia) nie jest tak duża jak bywało w czasach analogowych. Pamiętacie róźnicę pomiędzy F100 a F65? A to i tak optyka decyduje - wolałbym zestaw D40x, N12-24, N85/1.4, N70-200VR niz np. D300 i T17-50.

mpwt
29-12-2007, 19:13
Różnica pomiędzy D40x a D200 (porównuję świadomie do D200, D300 jest juz z nowego pokolenia) nie jest tak duża jak bywało w czasach analogowych. Pamiętacie róźnicę pomiędzy F100 a F65?

Hmmm, D200 jak najbardziej można porównać do F100. Ale że D40x porównać do F65 to ok, ale pod jednym warunkiem. Wyjmiemy z niego śrubokręt. :p Więc różnica nadal duża.

Dodam tylko, że braketing miał mój poczciwy F55.

Xathloc
29-12-2007, 21:09
Nikon D40x jest fajny - i tu zgodzę się z poprzednimi wpisami. Różnica pomiędzy D40x a D200 (porównuję świadomie do D200, D300 jest juz z nowego pokolenia) nie jest tak duża jak bywało w czasach analogowych. Pamiętacie róźnicę pomiędzy F100 a F65? A to i tak optyka decyduje - wolałbym zestaw D40x, N12-24, N85/1.4, N70-200VR niz np. D300 i T17-50.
Pozostaje mi tylko westchnąć z podziwu. A te zestawiki to zostały dobrane na jakiejś podstawie, czy w celu udowodnienia czegoś?

Tomson
29-12-2007, 21:41
Hmmm, D200 jak najbardziej można porównać do F100. Ale że D40x porównać do F65 to ok, ale pod jednym warunkiem. Wyjmiemy z niego śrubokręt. :p Więc różnica nadal duża.

Dodam tylko, że bracketing miał mój poczciwy F55.

F65 miał synchronizacje 1/90, podobnie jak F55. Oba nie miały spota, CW można było włączyć tylko przełączając na tryb portretowy, w F65 nie było pomiary błysku 3D Matrix (tylko Matrix), w F55 nie było w ogóle pomiaru z zewnętrzną lampą. Wybór pola AF w F65 wymagał naciśnięcia przycisku po lewej stronie pryzmatu i pokręcenia pokrętłem - wybrane pole nie było jednak podświetlane. W 2001 r. F65 był najtańszym SLR Nikona i z kitem kosztował 2,1 kzl. F100 kosztował 6,5 kzł.
Naprawdę, D40x oferuje nieco więcej.

Tomson
29-12-2007, 21:44
Pozostaje mi tylko westchnąć z podziwu. A te zestawiki to zostały dobrane na jakiejś podstawie, czy w celu udowodnienia czegoś?

Chciałem wykazać, że dobra optyka bardziej poszerza możliwości fotografującego niż korpus z wyższej półki.

Xathloc
29-12-2007, 21:54
Tak dobierając można wykazać wyższość dowolnego sprzętu nad innym. To akurat nie ulega wątpliwości. Tylko to 1.4 z MF jakoś trudno sobie w normalnym użytkowaniu wyobrazić. No i foty sportowe z n70-200.

Tomson
29-12-2007, 22:06
Tak dobierając można wykazać wyższość dowolnego sprzętu nad innym. To akurat nie ulega wątpliwości. Tylko to 1.4 z MF jakoś trudno sobie w normalnym użytkowaniu wyobrazić. No i foty sportowe z n70-200.

N70-200VR ma AF-S. Idąc do ciemnej hali wolałbym mieć D40x i AF-S70-200VR niż D200 i np. N55-200. N85/1.4 jak by się dało brałbym nawet z Zenitem ;-). A w analogach wolałbym mieć w ręku F55 z Velvią w środku niż F5 z jakimś tanim negatywem. Aparat daje wygodę, a nie jakość zdjęć (OK, D3 dzięki swoim wysokim ISO też nieco dorzuca do jakości).

Dar_on
29-12-2007, 22:08
Nie wiem czy w dobrym temacie napisze i czy nie mam glupiego pytania ale sam nie moge do tego dojsc.Czy w nikonie d40 mozna zmienic na widok na monitor podczas fotografowania czy nie posiada takiej opcji?

irek6311
29-12-2007, 22:21
Nie wiem czy w dobrym temacie napisze i czy nie mam glupiego pytania ale sam nie moge do tego dojsc.Czy w nikonie d40 mozna zmienic na widok na monitor podczas fotografowania czy nie posiada takiej opcji?
Nikon D300 i D3 ma podgląd na LCD kadru a Nikon D40 niestety nie .

Xathloc
29-12-2007, 22:35
N70-200VR ma AF-S.[...]
O la la, ale gafa :oops:
Tak to jest jak ktoś pisze z rozpędu. Mea culpa.

Dar_on
29-12-2007, 22:36
dzięki za odpowiedz i jest mi teraz smutno :) szczerze piszac szkoda ze niema ale swiat sie nie zawalil

szymony
30-12-2007, 10:36
F65 miał synchronizacje 1/90, podobnie jak F55. Oba nie miały spota, CW można było włączyć tylko przełączając na tryb portretowy, w F65 nie było pomiary błysku 3D Matrix (tylko Matrix), w F55 nie było w ogóle pomiaru z zewnętrzną lampą. Wybór pola AF w F65 wymagał naciśnięcia przycisku po lewej stronie pryzmatu i pokręcenia pokrętłem - wybrane pole nie było jednak podświetlane. W 2001 r. F65 był najtańszym SLR Nikona i z kitem kosztował 2,1 kzl. F100 kosztował 6,5 kzł.
Naprawdę, D40x oferuje nieco więcej.
Za parę godzin będziem mieć 2008. W dziedzinie elektroniki, to przepaść w stosunku do 2001. 3D nie było w F60, w F65 już chyba tak. F100 nie miał wbudowanego błyskograta. Biorąc pod uwagę taką argumentację też jest gorszy od D40(x).
D40 jest taki jaki, jest. Dla pewnej grupy użytkowników, jest to aparat idealny. Co nie zmienia faktu, że jest to low end, przez bardzo duże "L".
Szczerze to nie rozumiem tego wątku. Swego czasu userzy d70, d50 pisali psalmy pochwalne o swych zabawkach, przy różnych okazjach. Tylko jakoś nikt nie próbował przekonać innych że ów szpej jest tym, czym nie jest, nie mówiąc o zakładaniu wątku, który ma na celu oddawanie czci jedynie słusznemu DSRLowi.

mpwt
30-12-2007, 23:49
F65 miał synchronizacje 1/90, podobnie jak F55. Oba nie miały spota (...)

Nie wiem jak F65 ale F55 miał spota w trybie M. I zwróć uwagę, że twoje różnice to głównie aspekty ergonomiczne a te oczywiście cały czas się rozwijają w każdej dziedzinie (nawet w pralce).

zurek17
31-12-2007, 02:36
Szczerze to nie rozumiem tego wątku. Swego czasu userzy d70, d50 pisali psalmy pochwalne o swych zabawkach, przy różnych okazjach. Tylko jakoś nikt nie próbował przekonać innych że ów szpej jest tym, czym nie jest, nie mówiąc o zakładaniu wątku, który ma na celu oddawanie czci jedynie słusznemu DSRLowi.

Najmniej zabawnym jest fakt, ze ja choć jestem posiadaczem tego jakże wychwalanego aparatu też nie bardzo to rozumiem. Być może niech pewne osoby powinny założyć własne forum np: forum ku czci d40(x).Moim zdaniem temat ten wyłącznie zaśmieca forum i nic poza tym. Jeśli ktoś ma kompleks na punkcie swojego aparatu to niech się go pozbędzie lub będzie cicho i nie zaśmieca forum. Kończąc proszę o to by wątek został zamknięty.

so_martinha
31-12-2007, 15:05
Jeśli ktoś ma kompleks na punkcie swojego aparatu to niech się go pozbędzie lub będzie cicho i nie zaśmieca forum. Kończąc proszę o to by wątek został zamknięty.

Hmm, wiesz, to nie do konca ma chyba zwiazek z kompleksami, przynajmniej ja widze to troszke inaczej. Ten watek powstal chyba raczej z czystej checi podzielenia sie informacjami oraz radoscia tudziez smutkami wynikajaca z uzytkowania jakze juz slawnego modelu D40(x). Skoro nic on dla Ciebie nie wniosl, to po co tracisz czas w ogole na klikanie na link pod tytulem "Nikon D40(x) jest fajny !!!"? Przeciez tematow do czytania na forum nie brakuje. Ja dzieki d40 przekonalam sie co to znaczy robic fajne zdjecia i od malpowania na full auto powolutku sie uczylam z czym to sie je. I doszlam (podobnie jak pare innych osob na tym forum) do wniosku, ze puszka zaczyna mnie ograniczac, ze na przyklad chce sie pobawic w HDR bez godzinnego siedzenia w photoshopie, ze chce wiecej jasnych szkielek, itd itp i ze kreci mnie to na tyle by isc dalej w tym kierunku i moze kiedys zaczac robic na tym kase. I wiesz co? Fajnie bylo sobie poczytac, ze ktos ma podobny problem, jakkolwiek banalnie by to nie brzmialo !Znalazlam kupca na puszke (mam nadzieje ze do soboty mu sie nie zmieni) i stoje przed podjeciem tym razem o wiele bardziej swiadomej decyzji odnosnie zakupu kolejnej... Srodki sa, wiec chyba bedzie D300 :D Hurra!!! Tylko ... z jakim obiektywem??? Myslalam o 18-200 jako takim all-around na poczatek, poza tym z D40 zostanie mi jakze kontrowersyjna stalka 50/1.8 ... I jaka lampka? SB 600 czy 800? Jakies sugestie???

Zycze Wam wszystkim szczesliwego nowego roku :)

Marta
----------
www.flickr.com/photos/so_martinha

ziuteczny
31-12-2007, 15:36
Twój problem So_Martinha polega po części na tym, że upgradując teraz puchę zyskujesz dużo ale nie tyle gdybyś zakupiła jakieś rewelacyjne szkło
Dobrze, że wybrałaś d300 bo gdybyś wybrała d200 to bym padł ze śmiechu

Tobie potrzeba, jak każdemu zresztą, jasnych i wściekle ostrych zoomów standard + 70-200 Nikkora np. I z tymi obiektywami można iść do ludzi. Stałki i Tamron to takie trochę środki zastępcze :))) Ciekawe zoomy o jasności 4 ma ale Canon :((

ps. w każdym razie gratulacji, wkraczasz w CMOS-a i półprofesjonalne body, które wystarczy na hohohoho :) Poza pełną klatką nie brakuje mu nic :(
Przy rozwoju w tempie dotychczasowym zacznie Jej Tobie szybko brakować ale pozostając w Niknie powinna być wtedy dostępna ekonomiczna pełna klata

m4rox
31-12-2007, 16:48
Może kogoś zainteresuje lista w pełni kompatybilnych obiektywów do D40/D40X:

Nikkor:

AF-S DX 12-24mm f/4.0G ED-IF

AF-S 17-35mm f/2.8D ED-IF

AF-S DX 17-55mm f/2.8G ED-IF

AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G

AF-S VR DX 18-55mm f/3.5-5.6G New

AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF

AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF

AF-S VR DX 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G IF-ED

AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF

AF-S 28-70mm f/2.8D IF-ED

AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED

AF-S VR 55–200mm f/4–5.6G IF-ED

AF-S VR 70-200mm f/2.8G ED-IF

AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G

AF-S 80-200mm f/2.8D ED-IF

AF-S VR 105mm f/2.8G

AF-S VR 200mm f/2.0G ED-IF

AF-S VR 200-400mm f/4.0G ED-IF

AF-I 300mm f/2.8D IF-ED

AF-S 300mm f/2.8D IF-ED

AF-S 300mm f/4.0D ED-IF

AF-S VR 300mm f/2.8 ED-IF

AF-I 400mm f/2.8D IF-ED

AF-S 400mm f/2.8D ED-IF

AF-I 500mm f/4.0D IF-ED

AF-S 500mm f/4.0D ED-IF

AF-I 600mm f/4.0D IF-ED

AF-S 600mm f/4.0D ED-IF

Sigma:

10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM

12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM

14mm f/2.8 EX

17-35mm f/2.8-4.0 EX DG

17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM New

18-50mm f/3.5-5.6 DC HSM New

18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM New

18-200mm f/3.5-6.3 DC OS New

30mm f/1.4 DC

50-500mm f/4.0-6.3 EX DG

50-150mm f/2.8 EX DC HSM

55-200mm f/4-5.6 DC HSM New

70-200mm f/2.8 EX DG Makro

80-200mm f/2.8 EX DG Makro

80-400mm f/4-5.6 EX OS

100-300mm f/4.0 EX DG

120-300mm f/2.8 EX DG

150mm f/2.8 EX DG MAKRO

180mm f/3.5 EX DG MAKRO

300mm f/2.8 EX DG APO HSM

300-800mm f/5.6 EX DG APO

500mm f/4.5 EX DG HSM APO

800mm f/5.6 EX DG APO

Tamron:

18-250mm f/3.5-6.3 Di II New

kerry123
31-12-2007, 17:01
elegancko, do wyboru do koloru ;] ceny pewnie nie szokuja tak bardzo

so_martinha
31-12-2007, 17:14
Twój problem So_Martinha polega po części na tym, że upgradując teraz puchę zyskujesz dużo ale nie tyle gdybyś zakupiła jakieś rewelacyjne szkło
Dobrze, że wybrałaś d300 bo gdybyś wybrała d200 to bym padł ze śmiechu

Nie, no jako ze kupna uzywanej puszki w ogole nie bralam pod uwage, przy tej roznicy cenowej jaka jest pomiedzy D200 a D300 to w ogole nie bylo sie nawet nad czym zastanawiac.

Tobie potrzeba, jak każdemu zresztą, jasnych i wściekle ostrych zoomów standard + 70-200 Nikkora np. I z tymi obiektywami można iść do ludzi. Stałki i Tamron to takie trochę środki zastępcze :))) Ciekawe zoomy o jasności 4 ma ale Canon :((

ps. w każdym razie gratulacji, wkraczasz w CMOS-a i półprofesjonalne body, które wystarczy na hohohoho :) Poza pełną klatką nie brakuje mu nic :(
Przy rozwoju w tempie dotychczasowym zacznie Jej Tobie szybko brakować ale pozostając w Niknie powinna być wtedy dostępna ekonomiczna pełna klata

Oj, gdybym tak miala nie wiadomo ile pieniazkow, to nawet bym sie nad tymi szkielkami nie zastanawiala. Poki co postanowilam zainwestowac w body. Skoro D40 przestala mnie cieszyc po 3 miesiacach, padlo na cos z nieco wyzszej polki, zeby na troche starczylo ... nie lubie kupowac i zaraz sprzedawac, zreszta chyba nikt nie lubi. wiec poki co - body, czas na lepsze objektywy jeszcze nadejdzie :) o pelnej klatce nawet nie wspominajac ...

Jednak wracajac do pytania glownego - jaki obiektyw z kitem, jaka lampka? Czy SB800 na prawde warte jest prawie 2x SB600?

Pozdrawiam,
Marta
--------------------
www.flickr.com/photos/so_martinha

kronos28
31-12-2007, 17:20
Jednak wracajac do pytania glownego - jaki obiektyw z kitem, jaka lampka? Czy SB800 na prawde warte jest prawie 2x SB600?

jak masz kasę to moze 24-70/2.8 tudziez 17-55/2.8 pod DX albo taniej jakiś Tamron 17-50/2.8 albo sigma 18-50/2.8 HSM

A lampa SB800 - sb800 za około 1300 nówki są, a SB600 koło 900zł. czasami tez trafi się okazja na forumowej giełdzie i można dostać fajną mało używaną SB800 w cenie nowej sb600 :) http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&_shi=-5&kategoria=11

PS - podpis mozesz sobie zrobić w panelu uzytkownika i wtedy nie będziesz musiała go za każdym razem ręcznie dodawać :D

so_martinha
31-12-2007, 17:32
jak masz kasę to moze 24-70/2.8 tudziez 17-55/2.8 pod DX albo taniej jakiś Tamron 17-50/2.8 albo sigma 18-50/2.8 HSM

A lampa SB800 - sb800 za około 1300 nówki są, a SB600 koło 900zł. czasami tez trafi się okazja na forumowej giełdzie i można dostać fajną mało używaną SB800 w cenie nowej sb600 :) http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&_shi=-5&kategoria=11

PS - podpis mozesz sobie zrobić w panelu uzytkownika i wtedy nie będziesz musiała go za każdym razem ręcznie dodawać :D

Haha, kronos28, wiem, ze moge, ale jakos do tej pory tam nie jeszcze nie grzebalam :)

Pytanie odnosnie roznic w lampkach anuluje, bo wlasnie znalazlam caly watek na tym jakze uzytecznym forum :) najpierw poczytam, a potem jesli nie dojde do zadnych wnioskow, to bede jeczec ;) Jesli chodzi o ceny, to sprzet kupuje zawsze w b&h w Nowym Jorku. Za SB600 zycza sobie $179.95, za SB800 - $309.95 (plus podatek 8%), wiec wychodzi mniej wiecej na to, ze SB600 jest PRAWIE dwa razy tansza.

Obiektywy - ogladam, zastanawiam sie i glowka mi peka :)

A teraz, na zakonczenie, jak zawsze, "dodam sobie recznie" moj podpis :D

Marta
----------
www.flickr.com/photos/so_martinha :D

kronos28
31-12-2007, 17:55
Haha, kronos28, wiem, ze moge, ale jakos do tej pory tam nie jeszcze nie grzebalam :)

no to po co sobie zycie utrudniać :D

Jesli chodzi o ceny, to sprzet kupuje zawsze w b&h w Nowym Jorku. Za SB600 zycza sobie $179.95, za SB800 - $309.95 (plus podatek 8%), wiec wychodzi mniej wiecej na to, ze SB600 jest PRAWIE dwa razy tansza.

Obiektywy - ogladam, zastanawiam sie i glowka mi peka :)

o kucze - rzeczywiście :D ale przelicz osbie na PLNy - jaka tanioszka za noofeczki :D Piękny sklep - tego zazdroszczę amerykańcom ;)

Co do szkieł - najlepiej jak pójdziesz i zobaczysz co ci najlepiej pasuje pod względem ogniskowej, ostrości szkła itd. Jak nie masz za duzo kaski to Tamronik 17-50 wart swej ceny :)

kosiarz
02-01-2008, 17:25
witam. jutro przyjedzie mój D40...nie chcę leczyć żadnych kompleksów - 2 miesiące robiłem fotki Nikonem D80 - pewnie wg większości z Was to nie ta liga...ale...przy odrobinie samozaparcia i setce włąsnych pomysłów na zdjęcia...zamierzam się cieszyć że go mam i strzelać fotki a nie rozprawiać o mechanizmach...pozdrawiam:)

zbyszko666
02-01-2008, 18:07
a ja dopiero zabieram się do zakupu tego aparatu..wybiorę raczej model d40x dla mnie najbardziej opcjonalny.

Marta**
03-01-2008, 10:29
Hm... widzę że długa droga przede mną. Może mi ktoś wyjasnić co to jest hdr?
Za odpowiedz z góry dziekuję :)

so_martinha
03-01-2008, 10:51
High Dynamic Range Imagining. Wpisz HDR w jakiejkolwiek wyszukiwarce internetowej i gwarantuje ci, ze sie dowiesz wszystkiego, co na ten temat wiedziec chcesz tudziez powinnas.

szymony
03-01-2008, 10:58
Hm... widzę że długa droga przede mną. Może mi ktoś wyjasnić co to jest hdr?
Za odpowiedz z góry dziekuję :)
To forum nie składa się tylko i wyłącznie z działu o DSRL, gdzie kultową pozycję zajmuje tytułowa puszka. Tak cięzko jest porozglądać się po innych działach. Opcja szukaj też działa poprawnie. Wystarczy chcieć i mamy np. to:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33009

Marta**
03-01-2008, 11:34
so-marthinie dziekuję
moderatora przepraszam:???:

pil74
03-01-2008, 11:40
Przeczytałem sobie prawie cały wątek, prawie bo całego chyba się nie da:) i zastanawia mnie jedno. Dlaczego D40x? Skoro za porównywalną cenę można kupić np C400D. Fakt z badziewnym obiektywem Chociaż te co daja do 40 stki też rewelacyjne nie są, ale lepsza matryca, a jakość wykonania podobna, do tego kilka ekstra wodotrysków.

szymony
03-01-2008, 11:44
Przeczytałem sobie prawie cały wątek, prawie bo całego chyba się nie da:) i zastanawia mnie jedno. Dlaczego D40x? Skoro za porównywalną cenę można kupić np C400D. Fakt z badziewnym obiektywem Chociaż te co daja do 40 stki też rewelacyjne nie są, ale lepsza matryca, a jakość wykonania podobna, do tego kilka ekstra wodotrysków.
Moze dlatego że to forum nikonowskie ;-)

MajaS
03-01-2008, 11:58
To forum nie składa się tylko i wyłącznie z działu o DSRL, gdzie kultową pozycję zajmuje tytułowa puszka. Tak cięzko jest porozglądać się po innych działach. Opcja szukaj też działa poprawnie. Wystarczy chcieć i mamy np. to:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33009

No proszę..., to ja też dziękuję szymony bo sama nie wiedziałam co to jest hdr :-P, ale teraz dzięki linkowi już z grubsza wiem.
Prawda jest taka, że tak jak broniłam tego wątku na początku, to teraz jestem za jego zamknięciem, bo:
- przejechaliśmy po jego wszystkich zaletach nie omijając większości wad,
- pokazaliśmy że część osób jest zachwycona z jego posiadania, a część przekonała się, że chce się rozwijać dalej i puszka im to uniemożliwia, ale... jest dobrym wstępem dla nowicjuszy - moim zdaniem
- rozpisaliśmy się nieco w różnych innych kierunkach, mam tu na myśli szkło N50 (mea culpa) i dopasowanie innych szkieł i akcesoriów
- itd., itd.
Jednym słowem temat się wg mnie wyczerpał.
Wątek zahacza o inne tematy i działy i przez to stał się długim elaboratem o całym zagadnieniu fotografii, która zniechęca leniwych do czytania w odpowiednich miejscach o tych sprawach. Wiem bo i ja jestem leniwa...:-P i zamiast grzebać gdzie indziej i walczyć o wiedzę tam gdzie trzeba, pytam o różne rzeczy tutaj, a nie np. na optyce czy akcesoriach...
No! To biczując się bacikiem po pleckach w pokucie, znikam z wątku na dobre i polecam zrobić to samo, a najważniejsze brać się do roboty i focić zamiast gadać - galeria czeka! :)

Buzia łobśliniona dla wszystkich d40/x maniaków i pa

ziuteczny
03-01-2008, 12:28
- pokazaliśmy że część osób jest zachwycona z jego posiadania, a część przekonała się, że chce się rozwijać dalej i puszka im to uniemożliwia, ale... jest dobrym wstępem dla nowicjuszy - moim zdaniem

Przekonaliśmy się, że jak nas nie stać na porządne jaśniutkie i ostrutkie :) obiektywy Nikona to istotnie należy kupować coś ze śrubokrętem. Tak naprawdę REALNIE myślę patrząc po stopkach forumowiczów śrubokręt potrzebny jest nam dla: jasnego Tamrona, taniej jak barszcz 50 1,8 oraz ewentualnie "kupy" stosunkowowo już tanich różnych innych starych obiektywów Nikona.
Obydwa obiektywy można z powodzeniem zastąpić.

Dlaczego D40x? Skoro za porównywalną cenę można kupić np C400D. Fakt z badziewnym obiektywem Chociaż te co daja do 40 stki też rewelacyjne nie są, ale lepsza matryca, a jakość wykonania podobna, do tego kilka ekstra wodotrysków.

d40x można sobie z powodzeniem używać przez dłuższy czas a nawet lata. Pozwala na to wykonanie. Rebel jest raczej tragicznie wykonany choć być może też tak długo wytrzyma. Matryca pomijając jakichś astrofotografów nie jest nic lepsza tylko może bardziej nisko-szumna.
Najniższy Canon godny rozważenia to 40d. Then, in such the price range, this model provides fantastic bang for the buck.

Moze dlatego że to forum nikonowskie ;-)

Niektórzy moderatorzy bardzo się w Nowym Roku zaktywizowali w myślę nagatywną stronę. Pozwalają sobie też na mniej lub bardziej wyszukanie złośliwości.
To co trzyma obiektywnego usera przy źródle wiadomości jak i danej organizacji użytkowników to obiektywizm. Jeśli forum nikonowskie będzie miało klapki na oczach to nie wróżę świetlanej przyszłości, przykro mi panie Mądry

Filip22
03-01-2008, 12:36
Od kilku miesięcy też mam D40 i jedyne, co wam powiem to to, że robię nim zdjęcia................no, bo chyba o to chodziło :) ps. popieram zamknięcie tego tematu. Pozdrawiam wszystkich maniaków fotografii

buskibj
03-01-2008, 23:24
D40 jest fajny dla tych co nigdy nie mieli innego nikona w łapkach,
jeśli ktoś robił foty d80 lub d200 nie sądzę że serię d40 uważa za fajną,
pozdr

pil74
03-01-2008, 23:57
Moim skromnym zdaniem czas najwyzszy zamknąć ten wątek.
Wychwalanie jakiejś "zabawki" trąca groteską. Sam wątek brzmi jak usprawiedliwenie swojego wyboru. Tylko przed kim czy przed czym? Jeżeli komuś odpowiada ta puszka to super i gratuluje wyboru. Tylko rozpisywanie się na temat swojego wyboru to tak jaby utwierdzanie się w jego słuszności. A skoro tak to może nie wszystko w nim pasuje, wbrew temu co tu niektórzy wypisują?:-D

Filip22
04-01-2008, 00:25
Widzę, że osoby z aparatami od D50 w górę strasznie jada na te osoby z D40(x) (oczywiście nie wszyscy tak robią), że się chwalą swoimi aparatami a ja uważam ze każdy ma prawo napisać to, co chce na tym forum i zdaję sobie sprawę z tego, że to ich pierwsze lustro i maja ochotę podzieli się z wami tą wspaniałą nowiną. Gdy bym miał kasę na D80 czy inne D to też bym sobie kupił, ale nie miałem i nie kupiłem.

norbertcala
04-01-2008, 01:18
Uważam, że fajnie jak się każdy może cieszyć z tego co posiada. Jedni robią zdjęcia i na tym zarabiają wieć kupują D300 inni nie maja tyle kasy i maja D40(x) inni zaś mają D40(x) bo z jakiegoś innego powodu im odpowiada. Czasem wydaje mi się, że posiadacze D80 lub D200 załują wydanej kasy i cieżko im przejść do porządku dziennego z faktem, że ktoś się cieszy z tyle tańszego aparatu

Austin
04-01-2008, 10:49
D40 jest fajny dla tych co nigdy nie mieli innego nikona w łapkach,
jeśli ktoś robił foty d80 lub d200 nie sądzę że serię d40 uważa za fajną,
pozdr

Dokładnie tak.
Sam kiedyś do tego grona należałem.

Moim skromnym zdaniem czas najwyzszy zamknąć ten wątek.
Wychwalanie jakiejś "zabawki" trąca groteską. Sam wątek brzmi jak usprawiedliwenie swojego wyboru. Tylko przed kim czy przed czym? Jeżeli komuś odpowiada ta puszka to super i gratuluje wyboru. Tylko rozpisywanie się na temat swojego wyboru to tak jaby utwierdzanie się w jego słuszności. A skoro tak to może nie wszystko w nim pasuje, wbrew temu co tu niektórzy wypisują?:-D

To spostrzeżenie również popieram.

Czasem wydaje mi się, że posiadacze D80 lub D200 załują wydanej kasy i cieżko im przejść do porządku dziennego z faktem, że ktoś się cieszy z tyle tańszego aparatu

Ten wywód świadczy o tym, że nie miałeś kontaktu z D80 czy D200.
Wprawdzie pisałem już o tym wcześniej, ale mogę w skrócie powtórzyć dla tych co nie czytali całego wątku ze zrozumieniem.
D40 miałem, używałem i w końcu zamieniłem z konkretnych dla mnie powodów. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki na tą przesiadkę.

Reasumując.
Jak ktoś chce, to sam wyciągnie właściwe wnioski z tego, co było napisane w tym wątku i w zależności od oceny swoich potrzeb utwierdzi się w przekonaniu o dobrym wyborze, albo zainicjuje to u danej osoby pewne przemyślenia i w efekcie dokona zmiany puszki.
Nie ma sensu robić z tego wojny domowej.

Pozdrawiam w Nowym Roku:)

norbertcala
04-01-2008, 10:53
Ten wywód świadczy o tym, że nie miałeś kontaktu z D80 czy D200.
Wprawdzie pisałem już o tym wcześniej, ale mogę w skrócie powtórzyć dla tych co nie czytali całego wątku ze zrozumieniem.
D40 miałem, używałem i w końcu zamieniłem z konkretnych dla mnie powodów. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki na tą przesiadkę.

Robilem zdjęcia i D80 i D200 tym drugim dużo mniej.
To fenomenalne aparaty rewelacyjne w kazdym calu, ale....
Ja jestem totalym amatorem nie wykorzystam w pełni możliwości nawet D40.
Dlatego się na nią zdecydowałem.
Dokupiłem uniwersalne w miarę dobre szkło i ciesze się bo mam fajny w miarę kompatkowy aparat którym mogę robić zdjęcia. Mogłem kupic D80 bo finanse mnie az tak bardzo nie ograniczały, ale wybrałem D40 bo jest mniejszy, a możliwości D80 to napewno bym nie wykorzystał.

Xathloc
04-01-2008, 10:58
Uważam, że fajnie jak się każdy może cieszyć z tego co posiada. Jedni robią zdjęcia i na tym zarabiają wieć kupują D300 inni nie maja tyle kasy i maja D40(x) inni zaś mają D40(x) bo z jakiegoś innego powodu im odpowiada. Czasem wydaje mi się, że posiadacze D80 lub D200 załują wydanej kasy i cieżko im przejść do porządku dziennego z faktem, że ktoś się cieszy z tyle tańszego aparatu
Taaa, tylko zamiast rozmawiać o fotografii przekopujemy się przez tony bzdurnych postów w stylu "Kupuję d40", "Kupiłem d40", "jaki mój d40 jest fajny", "jaki mój d40 jest milutki".
Jakbym widział moją córkę, której kupiłem a460, tyle że ona ma 9 lat. Nie mam żadnych zastrzeżeń do ludzi, którzy chwalą swoje d40(x) pokazując z foty z niego, ale tony kretyńskich czasem postów, nie wnoszących nic konkretnego wywołują głęboki niesmak.

norbertcala
04-01-2008, 11:08
ale tony kretyńskich czasem postów, nie wnoszących nic konkretnego wywołują głęboki niesmak.

Ale kretyńskie posty to nie domena użytkowników D40
Sporo na tym forum aroganckich i kretyńskich wpowiedzi ludzi ktorzy mają w podpisach D200 lub D80 :)
Chociaż trzeba się zgodzić z Tobą, że trzeci wątek o tym, że sie chce kupic D40, kupiło D40 lub nie kupiło to za dużo.

Austin
04-01-2008, 11:10
Robilem zdjęcia i D80 i D200 tym drugim dużo mniej.
To fenomenalne aparaty rewelacyjne w kazdym calu, ale....
Ja jestem totalym amatorem nie wykorzystam w pełni możliwości nawet D40.
Dlatego się na nią zdecydowałem.
Dokupiłem uniwersalne w miarę dobre szkło i ciesze się bo mam fajny w miarę kompatkowy aparat którym mogę robić zdjęcia. Mogłem kupic D80 bo finanse mnie az tak bardzo nie ograniczały, ale wybrałem D40 bo jest mniejszy, a możliwości D80 to napewno bym nie wykorzystał.

Twoja obecna wypowiedź jest logicznie uzasadniona i brzmi zdecydowanie inaczej.

pil74
04-01-2008, 12:10
Nie rozumiem stwierdzenia że posiadacze wyższych D są aroganccy czy złośliwy w stosunku do posiadaczy 40stek.
Jeżeli ktoś kupił D40x i jest z niego zadowolony i mu odpowiada to najważniejsze. Po co rozpisywać się nad specyfikacją tej puszki. Jaka jest każdy może sobie sprawdzić. Wątek bez sensu bo nic nie wnosi. A za chwile będzie miał więcej stron niż instrukcja obsługi D40x. :)

kronos28
04-01-2008, 12:39
Chociaż trzeba się zgodzić z Tobą, że trzeci wątek o tym, że sie chce kupic D40, kupiło D40 lub nie kupiło to za dużo.

uwierz jakby to były DOPIERO 3 wątki to by było dobrze...

marcinekmm
04-01-2008, 14:07
Nie rozumiem stwierdzenia że posiadacze wyższych D są aroganccy czy złośliwy w stosunku do posiadaczy 40stek.
Jeżeli ktoś kupił D40x i jest z niego zadowolony i mu odpowiada to najważniejsze. Po co rozpisywać się nad specyfikacją tej puszki. Jaka jest każdy może sobie sprawdzić. Wątek bez sensu bo nic nie wnosi. A za chwile będzie miał więcej stron niż instrukcja obsługi D40x. :)

Po prostu inni zazdroszczą D40x-ek :D Koledzy zastanówcie się najpierw do kogo jest dedykowany ten aparacik, bo na pewno nie dla wymagających czy też wielce świadomych fotografów. Tacy właśnie wybierają puszki z segmentu D200 i wyżej.

Osobiście doradziłem mojemu Koledze ostatnio zakup D40x. Dlaczego? Ponieważ przesiadka z marnego kompakta raczej zniechęciłaby tę osobę do korzystania z D80, a tak za w sumie za śmieszne pieniądze (aparacik ze stanów) gość jest oszołomiony jakoscią obecnych fotek oraz jakością wykonania puszki!

Proponuję więcej zdrowego rozsądku, gdyż każdy tu już chyba wie co to jest za aparat i decyzja zakupu wydaje się jak najbardziej świadoma ze strony kupujących. Także nie dziwcie się euforii jaką co niektórzy tutaj przeżywają, bo to na prawdę naturalne.

Pozdrawiam!

wasilewk
04-01-2008, 14:18
Po prostu inni zazdroszczą D40x-ek

Oczywiście, że tak ! D40x jest po prostu śliczny !

Co prawda w zestawie z N 18-200 VR, nie wiadomo kto kogo ma trzymać, ale za to taki komplet jest uniwersalny jak małpa lub hybryda. I to jest wada, dla niektórych: ma już wszystko i nic więcej do szczęścia już nie jest potrzebne: najlepiej 'pod poduchę' z nim - zero rozwoju i żadnych chęci na zmiany. No, niektórzy tak chcą, inni szukają czegoś więcej...

W każdym bądź razie aparacik (trudno go nazwać inaczej w zestawieniu np. z D3) jest przepiękny !

Pozdrawiam wszystkich użytkowników D40(x) w Nowym Roku.

DJSony
04-01-2008, 16:26
uwierz jakby to były DOPIERO 3 wątki to by było dobrze...

Hehe .... w fakcie niezamknięcia do tej pory tego wątku wyczuwam IMO przewrotność moderatorów :mrgreen: Po cóż sie męczyć ze przearcyszcęśliwymi posiadaczami wiadomej puszki w 10 watkach dziennie naraz ? :mrgreen: Wystarczy nie zamykać tego jednego i na forum spokój :mrgreen:

Pozdrawiam w Nowym Roku - DJS

Ps : Swoją droga to za parę miesięcy swoistą nobilitacją bedzie powiedzieć ...Pisałem w wątku "NIKON D40(x) jest fajny!!!" :mrgreen:

Ps 2 : To oczywiście żarty ... bez obrazy dla miłych adwersarzy... tak mnie naszło z nowym rokiem :)

marcinekmm
04-01-2008, 21:46
Ps : Swoją droga to za parę miesięcy swoistą nobilitacją bedzie powiedzieć ...Pisałem w wątku "NIKON D40(x) jest fajny!!!" :mrgreen:

Proponuję otworzyć wątek "NIKON D50 jest fajny!!!" :D no chyba że nie lubisz swojej puszki ;)

pil74
04-01-2008, 23:29
A może iść na całość i otworzyć następujące wątki
1. D50 jest fajny
2. D70/s jest fajny
3. D80 jest fajny
4. D100 jest fajny
5. D200 jest fajny
6. D300 jest fajny
7. D3 jest fajny
8. D1500-100-900 też jest fajny

TJD
05-01-2008, 01:39
Oraz:
1. 350D jest niefajny
2. 400D jest niefajny
3. 40D jest niefajny
3. 30D jest niefajny
4. 5D jest niefajny
5. 1500-100-900D jest niefajny

K***a, ludzie! 37 stron farmazonów!

Nowicjusz_D40x
05-01-2008, 04:14
Cóż, może zdjęć zrobionych D40x tak wspaniałych jak D300 nie uzyskamy, ale....faktem jest, że trzeba pamiętać o docelowej grupie konsumentów.
Tworząc D40 czy D40X w cenie zbliżonej do kompaktu Canona S5 IS, Nikon widział właśnie taki "target".
AMATORZY, którzy chcą mieć ŁADNE zdjęcia - 50% będzie robiło je na w trybie auto !!!!!!!!!!!
Mieć cyfrową Lustrzankę, auto z 8 poduszkami i ESP czy Mechaniczny zegarek.....taka moda.
Czy to jest IM potrzebne?
Tanie Lustro ogranicza.......samochód życia nie uratuje jek kierowca nie ma wyobraźni....a mechaniczny zegarek jest mniej dokładny od kwarcowego.....
A L E ...........
W każdej dziedzinie Życia jest tak, że dojrzewamy do czegoś - młody Kydryński mawia w TV, że dobry gust rodzi się z czasem ...i coś w tym jest :)
Jestem może INNY....
Ale kupiłem Nową Pandę, a nie sprowadziłem 3letniego Volkswagena, kupiłem D40x bo D300 mi nie potrzebne w mojej amatorce :)
.......no i mam jakiś "nieuzasadniony" sentyment do marki NIKON :)
Jeśli kiedyś zacznie mnie BODY ograniczać, to je zmienię .
Jednym autem też się nie jeździ całe życie :)
A argumenty w stylu - aby od razu kupować Porsche Cayenne, bo może kiedyś pojadę niemiecką autostradą i poszaleję z prędkością, lub że rodzina się na tyle powiększy, iż wykorzystam przestrzeń ....to też trochę bez sensu ....
Co będzie to będzie :)
Wątek myślę ciekawy, trochę OFFu i przepychanek - po temacie spodziewałem się czegoś w stylu, że dany obiektyw coś nie "trybi" bo ma plastikowe coś tam, że 50mm jest fajne, a 55-200 mniej fajne, choć uniwersalne :) ...........
Pozdrawiam
Grzegorz

autograf
06-01-2008, 03:39
Kilka dni temu zakupilem D40.
Autentycznie nie rozumiem wypowiedzi krytykujacych ten sprzet. Pewnie dlatego ze ja przesiadlem sie z malpy.
Tak czy siak, bo tu ktos dobrze powiedzial - to alterntywa dla chcacych zakupic dobry kompakt np S5 IS.
Ja np myslalem o S6500fd, i zdecydowalem sie na lustro. I w ogole nie zaluje!
I jeszcze cienias jestem, ale jak to mowia "nie od razu rzym zbudowano"

Pozdrawiam uzytkownikow D50, D70s, D80

Wojtek_sl
06-01-2008, 09:51
Nie mogę się powstrzymać :). Ludzie nie szkoda wam czasu? Toż to najdłuższy wątek w dziale:???:. Róbcie dobre zdjęcia i zamieszczajcie je na forum. Mam wrażenie, że osoba za wizjerem ma większy wpływ na zdjęcie, niż to co trzyma w ręku. I faktycznie, najlepiej zamknąć ten wątek. Sprzedaż D40(x) jest dość duża i bicie piany nigdy się nie skończy - chyba, że Nikon wprowadzi jeszcze "fajniejszy" model :mrgreen:

pil74
06-01-2008, 12:17
Osobiście daleki jestem od krytykowania tego sprzętu. Jest jaki jest, dedykowany jest pod określonego klienta i co najważniejsze kosztuje niedużo. Jednym słowem ma swoje zalety jak i wady, zresztą jak wszystko. Jednym odpowiada innym nie. Proste i bezdyskusyjne. Każdy ma swoje racje.
Ale głupotą jest dla mnie rozpisywanie się na jego temat bez konkretnego powodu. Czy wraz z zakupem tego body w umowie kupna był paragraf że klient zobowiązuje się do robienia PR firmie????
I kończąc aparat jest rzeczywiście fajny, ale zupełnie niefajne jest rozpisywanie się o tym przez 37 stron tego wątku.

Jakubas
06-01-2008, 12:39
Chyba pora obejrzec "Władców Forum: Powrót Moderatora" ;)

pieczarek
06-01-2008, 14:44
Bardzo ciekawy i pożyteczny temat.

Szczególne podziękowania dla krytyków D40(x). Bez nich temat by zdechł na pierwszej stronie. A tak, przeczytałem sobie całość i wiem, że kupię tego maluszka. Mam D80 + 18-200 + 50/1,8. Już wiem, że to ponad moje potrzeby. Przede wszystkim za duży klamot z mnóstwem do niczego mi niepotrzebnych bajerów. Zorientowałem się na nim czego mi trzeba, a dyskusja w tym temacie pięknie mi uświadomiła, że D40 + kit + upatrzona wcześniej Sigma 10-20 w pełni mi wystarczą.
Tak więc D80 z obiektywami zabiera córka na roczną podróż po Afryce, a ja zbieram pieniądze na kolejny wydatek.

Administratora proszę, aby nie słuchał niecnych podszeptów o zamknięciu tematu. Żywych dyskusji nie likwiduje się tylko dlatego, że ktoś tam doskonale wie, że aparat musi mieć śrubokręt, podgląd GO, 11 albo i 50 pól autofokusa. Są i inni, którzy tego wszystkiego nie wiedzą. Niech i oni mają pociechę i zabawę z istnienia tego forum.

kerry123
06-01-2008, 14:52
Bardzo ciekawy i pożyteczny temat.

... w tym temacie pięknie mi uświadomiła, że D40 + kit + upatrzona wcześniej Sigma 10-20 w pełni mi wystarczą.

Dokładnie to samo moge powiedzieć, jeszcze tylko tej sigmy mi do szczęścia brakuje ;)

Smok79
06-01-2008, 15:07
Dopóki nie potrafie focić dobrych fotek, żaden (pół)profi sprzęt mi nie pomoże... To człowiek robi zdjęcia, nie aparat. Racja co do tego, że sprzęt jest ważny - ale nie najważniejszy. Co do ważności BODY - nawet najlepsze body nic warte bez dobrego szkła... Mi na dzien dzisiejszy wystarczy D40x. I tak go nie wykorzystuję w całości... Innym wystarczy kompakt, a innym nawet D3.. za mało......

Ja jestem zadowolny z tego co mam : zaleta - mały i prosty, wada - brak drugiego kółka i srubokręta.... teraz będę tylko szkiełka dopinał :) Pozdrawiam wszystkich fociarzy, chyląc głowę przed ich pracami... nieważne na jakim sprzęcie je zrobili

Xathloc
06-01-2008, 15:33
Jedno jest pewne, żadne body nie zapewni umiejętności czytania ze zrozumieniem :roll:
Ludzie, my się nie nabijamy z posiadaczy d40, jak dla mnie możecie focić i a60. Widziałem sporo fajnych fot z d40 i równie dużo gniotów z lepszych puszek.
Ja osobiście natrząsam się z kretyńskich wątków jak ten, nie z body ich autorów.

gargamel06
06-01-2008, 16:07
sam mam D40 i nie zgadzam sie z autorem posta ktory twierdzi ze ewidentnie po nas jada to nie tak jada po nikonie nie po nas. A tak naprawde to jeszcze nie widzialem zeby ktos na tym forum napisal ze fotograf jest do bani albo nikon D40 jesli sie myle to wklejcie linka ze tak bylo. osobiscie jestem bardzo zadowolony z tego d40 i wiem ze jesli chce robic lepsze zdjecia to trzeba zainwestowac w obiektywy itd.ale to jest wkoncu lustrzanka wiec to jest oczywiste ze wlasciwie do kazdego rodzaju zdjec jest potrzebny inny obiektyw jak do makro jest jeden do portretowych jest inny itd. na forum zawsze sie znajdzie porade i nikt sie z ciebie nie wysmiewa ze masz D40.
i masz racje chlopie ze nikon D40 jest fajny bo jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Filip22
06-01-2008, 16:38
A jeżeli nie było mnie stać na D80 i kupiłem D40 wiedząc o jego wadach i zaletach a później czytam inne posty, że czemu sobie nie kupiłeś tego D czy innego D i że niby popełniłem duży błąd kupując D40. Wiem dobrze, że dużo osób krytykuje body a nie daną osobę, ale często posty są tak pisane, że osoba czytająca ma odczucie, że to na nią się wjeżdża........Tak mi się tylko wydaje........Ten temat normalnie się już zapętlił, ale za to śmiesznie jest :-D

woytass23
06-01-2008, 16:52
Ufffff! Skończyłem właśnie czytać cały wątek. Hm...

Dopiero zaczynam w fotografii, kupiłem lustro bo chce mieć lepsze zdjęcia niż ze starego "małpiego" kompaktu.
Wybrałem D40 bo:
- tani, a budżet znacznie ograniczony
- mały, prosty, lekki
- czy będę chciał coś więcej czy nie to lepiej się przekonać na tańszym sprzęcie

Używam go od 1,5 miesiąca i przyznaje że to wciąga....
Nie mam wiele czasu na focenie. Sporadyczne wypady w plener czy jakaś podróż i D40-ka w łapie to jest to co mi daje ogromną frajdę! Nie będę tym na chleb zarabiał więc po co sie szarpać po kieszeni... Ale jednak... N18-200 VR chodzi mi po głowie, bo do celów turystycznych w sam raz ;) i może jakaś stałka kiedyś.... Myślę że jest wielu takich fotoamatorów jak ja którym to wystarcza... Wątek długi, ale po jego lekturze wiem o WIELE więcej!
...aha i D40 kupiłem zanim znalazłem to forum. Teraz zrobiłbym to samo.

Pozdrawiam!

woytass23
06-01-2008, 16:55
Ufffff! Skończyłem właśnie czytać cały wątek. Hm...

Dopiero zaczynam w fotografii, kupiłem lustro bo chce mieć lepsze zdjęcia niż ze starego "małpiego" kompaktu.
Wybrałem D40 bo:
- tani, a budżet znacznie ograniczony
- mały, prosty, lekki
- czy będę chciał coś więcej czy nie to lepiej się przekonać na tańszym sprzęcie, a zajmie mi to sporo czasu i w tym właśnie czasie technika idzie naprzód;)

Używam go od 1,5 miesiąca i przyznaje że to wciąga....
Nie mam wiele czasu na focenie. Sporadyczne wypady w plener czy jakaś podróż i D40-ka w łapie to jest to co mi daje ogromną frajdę! Nie będę tym na chleb zarabiał więc po co sie szarpać po kieszeni... Ale jednak... N18-200 VR chodzi mi po głowie, bo do celów turystycznych w sam raz ;) i może jakaś stałka kiedyś.... Myślę że jest wielu takich fotoamatorów jak ja którym to wystarcza... Wątek długi, ale po jego lekturze wiem o WIELE więcej!
...aha i D40 kupiłem zanim znalazłem to forum. Teraz zrobiłbym to samo.

Pozdrawiam!

so_martinha
06-01-2008, 16:59
A ja wczoraj swoja (fajna;))D40 sprzedalam :D

irek6311
06-01-2008, 17:08
A ja wczoraj swoja (fajna;))D40 sprzedalam :DZa Oceanem inny Świat ;-)
tak z ciekawości .. po-co wogóle kupowałaś ten Budzetowy aparat ?

so_martinha
06-01-2008, 17:49
Za Oceanem inny Świat ;-)
tak z ciekawości .. po-co wogóle kupowałaś ten Budzetowy aparat ?

W chwili obecnej znajduje sie po "naszej" stronie, ciezko sie w tym wszystkim polapac, bo "zyje" w trzech panstwach "na raz" ;) Ale wracajac do tematu:

kupujac d40 pojecie na temat fotografii mialam zerowe, przez duze Z. W zasadzie, podobnie jak dla wielu z uzytkownikow tej puszki byla dla mnie alternatywa do jakiegos porzadniejszego kompakta. Przed jej nabyciem oczywiscie sobie poczytalam jakie ma plusy i minusy, za co place, co bede miala a czego nie, i stwierdzilam, ze ok, fotograf ze mnie zaden, tyle co popstrykac od czasu do czasu, na wakacjach czy w parku to d40 bedzie idealne. W koncu ladne JPEGi robi :D Dalsze inwestowanie w sprzet nie wchodzilo dla mnie w gre, tak wiec niby odpadla opcja dokupywania objektywow, wiec i brak srubokretu nie przeszkadzal... Tak wiec poszlam do b&h , pomacalam, stwierdzilam ze mala, lekka i (oczywiscie) "fajna" :) i kupilam ... i bylam bardzo z zakupu zadowolona. A przy okazji zaczelam bardzo duzo czytac i zupelnie nagle odkrylam, ze fotografia niesamowicie mnie fascynuje. W NY nie bylo dnia, zebym wyszla na miasto bez puszki ... i tak bardzo szybko narodzil sie (wielu z nas tutaj znajomy) nalog :) Pod koniec listopada, gdy w lapki wpadla mi moja pierwsza stalka (nie ciezko sie domyslec jaka :)) bardzo bolesnie odczulam brak srubokreta a potem juz braki D40 zaczely wychodzic wrecz hurtowo... wiec podjelam decyzje o sprzedazy, dalam ogloszenie, bardzo szybko znalazlam kupca, a biorac pod uwage obecny kurs dolara, to wyszlo na to, ze posiadanie i eksploatowanie tej puszki przez ponad 3 miesiace kosztowalo mnie jakies $13 :) Czyli nie mam zupelnie czego zalowac. Teraz mierze juz w wyzsza polke, bo na wlasnej skorze (i wlasnie na modelu d40) przekonalam sie, ze fotografia nie jest dla mnie jakims chwilowym widzi-mi-sie, tylko czyms, czego chce sie uczyc, co chce rozwijac, bo zauwazylam, ze sprawia ogromna radosc nie tylko mi, ale nawet moim bliskim :) I w jakims tam stopniu ludze sie, ze MOZE KIEDYS kasa zainwestowana w moje zabawki zacznie mi sie zwracac ... :) Kto wie :)

A teraz ladnie staram sie skupic na sesji, 3 tygodnie "fotograficznego odwyku" ...
1. luty bedzie dniem ogromnej radosci :)

irek6311
06-01-2008, 18:03
Rozumie to ... też przebieram w aparatach foto 8)
Fotografia to Piękna sprawa ... ale fotograf musi w siebie wierzyć !
wiara w dobroć Extra Body napewno nie da Extra fotografi ,
tysiące fotografi i godziny czytania Literatury o Fotografi z czasem dadzą efekty .

tak na marginesie "wiele radości z Fotografi " Marta
Pozdrawiam Ireneusz

so_martinha
06-01-2008, 18:09
Rozumie to ... też przebieram w aparatach foto 8)
Fotografia to Piękna sprawa ... ale fotograf musi w siebie wierzyć !
wiara w dobroć Extra Body napewno nie da Extra fotografi ,
tysiące fotografi i godziny czytania Literatury z czasem dadzą efekty ,

tak na marginesie "wiele radości z Fotografi "
Pozdrawiam Ireneusz

No jasne, to nie jest tak, ze uwazam, ze jak zmienie puszke, to nagle zaczne robic super zdjecia. Jestem daleka od wyznawania tej filozofii :). Zmieniam body, bo chce sie rozwijac i uczyc ... A literatury tez przybywa :)

lortek
06-01-2008, 21:20
ellooo

a mnie bawi jak ktos pisze jaki to ten d40 jest wykastrowany itd itp ze by go z kuli tego nie kupil itd itp a patrzac po stopce ma kilka b. drogich obiektywow af-s ...tym bardziej jak ma starego d50 :P
spoko majonez kazda pucha ma swoje wady i zalety :)
ja mam d40 i przymierzam sie do 70-300 a pozniej zmiana kita na 18-135 chyba :P
jak mi sie cos odmieni to se zmienie puche i po klopocie
d40 jest wypasiony :)
pozdro ziomy!

Jakubas
07-01-2008, 01:52
Wytlumaczcie mi prosze, jaki jest sens tego watku... Co rusz dopisuja sie tu osoby, bardzo zadowolone ze swojego sprzetu, ktore staraja sie za wszelka cene zdeprecjonowac pojawiajace sie argumenty "tych od b. drogich obiektywow AF-S i starych D50"... Sa pewne fakty a propos D40, takie jak bardzo ladne jpgi, niewielkie szumy, kompaktowe rozmiary, brak srubokreta, drugiego kolka, gornego wyswietlacza itp, z ktorymi nalezy sie po prostu pogodzic.
To jest najtansza puszka Nikona ze wszystkimi tego konsekwencjami... Nie ma co sie nad tym rozwodzic. Nie dziwcie sie natomiast, ze na wiekszosc pytan pt. "Jaka puszka" D40 jest przez wiekszosc odradzane, glownie ze wzgledu na fakt, ze potencjalnie puszka zacznie dosc szybko ograniczac.

Kazdy kupuje to, czego mu potrzeba, albo na co go stac. Zyjemy w Polsce, wiec mysle, ze jednak czesciej to drugie... Zatem przyjmijcie fakty na klate, zamiast dorabiac do tego ideologie i tworzac monstrualnej wielkosci watek, ktory jest niczym innym jak kolkiem wzajemnej adoracji i wsparcia, a przede wszystkim wielkim marnotrastwem transferu.

Robcie zdjecia, zamiast leczyc sie ze sprzetowych kompleksow. Tylko zdjeciami warto sie chwalic.

Pozdrawiam
Kuba

pieczarek
07-01-2008, 17:53
Jakubas, wątek jest oczywiście bez sensu. Dla Ciebie. Ale jakoś nie mogę zrozumieć co Ci przeszkadza "monstrualna" długość wątku, do którego nie masz obowiązku zaglądać? Nie żartuj z tym transferem. Jedno zdjęcie zabiera pewnie więcej miejsca na kablu niż cały ten temat.

Dla kogoś, kto stoi przed wyborem pierwszej lustrzanki taki temat, to prawdziwy miód. Poczyta sobie o zastrzeżeniach zwolenników śrubokręta i innych bajerów. Poczyta sobie opinie ludzi, którzy są mimo tych ograniczeń zadowoleni. I podejmie taką lub inną decyzję. Dla osoby decydującej się na wybór aparatu żaden temat nie jest za długi. No chyba, że jest to jakieś dziecko internetu z trudem sklecające zdanie dłuższe niż trzy słowa.
Niepotrzebnie rozczulasz się nad tym wątkiem jako "kółkiem wzajemnej adoracji". Tak po prawdzie całe to forum jest czymś takim. Podobnie jak fora canoników, pentaxiarzy, sonoltowców itd.
A co Cię napadło z tymi kompleksami sprzętowymi? Jak wcześniej pisałem mam D80. Oddaję go córce i kupuję D40 (pewnie bez iksa). W którym miejscu dostrzegasz u mnie kompleks sprzętowy?
I pomyśleć, jak fajnie bawili się ludzie za czasów analogowych uczestnicząc w takim np. ruchu lomografii. Tam to dopiero były ograniczenia sprzętowe! A ile radości i śmiechu. Widzę, że teraz radość z rzeczy małych jest niemodna. A szkoda.

Kazzam
07-01-2008, 22:47
A ja powiem tyle, NIE "D40(x) jest FAJNY", tylko NIKON JEST FAJNY.
Ja bym już podziękował za wątek... takie zachwyty można wpisywać w Skąpcy lub foto-recenzjach i więcej z tego porzytku będzie bo być może kogoś to zachęci do zakupu sprzętu tej marki, a jak wiadomo - im nas więcej tym lepiej, czy tam w kupie siła, mniejsza... Zamknijcie to ludzie! :p

norbertcala
07-01-2008, 22:54
A ja powiem tyle, NIE "D40(x) jest FAJNY", tylko NIKON JEST FAJNY.
Ja bym już podziękował za wątek... takie zachwyty można wpisywać w Skąpcy lub foto-recenzjach i więcej z tego porzytku będzie bo być może kogoś to zachęci do zakupu sprzętu tej marki, a jak wiadomo - im nas więcej tym lepiej, czy tam w kupie siła, mniejsza... Zamknijcie to ludzie! :p

A ja nie rozumiem co Ci przeszkadza ten wątek.
Nie chcesz nie klikaj, czytaj inne.
Po co wchodzisz jak Cie to nie interesuje/denerwuje.

Xathloc
07-01-2008, 22:57
A ja uwielbiam ten wątek. Wchodzę do roboty, robię kawę, odpalam kompa, otwieram wątek... i cały dzień od razu weselszy.

lewAp7
07-01-2008, 23:07
...więcej z tego porzytku będzie bo być może kogoś to zachęci do zakupu sprzętu tej marki, a jak wiadomo - im nas więcej tym lepiej, czy tam w kupie siła, mniejsza...
A to niby do czego ma być nas więcej? Jakaś wojna idzie? Canoniery się zbroją? Ja mam Nikona, ale wypisuję się z tej sekty - nie będę w nikogo rzucał moją superdeczterdziestką! Szkoda mi i nie lubię przemocy! Wolę wbijać nią pinezki. :D

edit:
Xathloc - masz jakiś wolny etat obok siebie? Fajna robota. :)

Kazzam
08-01-2008, 03:22
A to niby do czego ma być nas więcej? Jakaś wojna idzie? Canoniery się zbroją?

No TEORETYCZNIE im więcej użytkowników Nikona, tym więcej użytkowników jego forum. Więcej użytkowników = większa burza mózgów. Tak na zdrowy rozsądek nie? :) Pozdrawiam

Jakubas
08-01-2008, 08:30
Pieczarek, zwroc uwage, ze:

- o D40(x) napisano na tym forum wystarczajaco duzo
- ten watek jest duzo bardziej subiektywny, niz inne
- a Ty jestes jednym z wyjatkow potwierdzajacych regule. Zobacz, ile tu pieniaczy, choc w sumie i tak jest w miare spokojnie, kiedys w watkach o D40 to dopiero emocje byly...
- a prawdziwymi skarbnicami wiedzy, pomijajac forum jako calosc, sa takie watki, jak "Poradnik szklonanisty", "Dlaczego sprzedales", cala masa innych, najczesciej przyklejonych watkow, ale chocby i najprostszy FAQ czy slowniczek... Z tego niestety juz niewiele kto korzysta. Bo ciekawiej jest wyglosic swoje zdanie w emocjonujacym watku, nawet jesli owo zdanie posiadamy od raptem 5 min...

Xathloc
08-01-2008, 09:43
[...]Xathloc - masz jakiś wolny etat obok siebie? Fajna robota. :)
Obawiam się, że byś nie chciał. Z reguły zasuwam po 18 godzin na dobę, ale człowiek nie wielbłąd i pić musi, więc męczący dzień od kawy zacząć trzeba. ;)

saer
08-01-2008, 09:51
Obawiam się, że byś nie chciał. Z reguły zasuwam po 18 godzin na dobę, ale człowiek nie wielbłąd i pić musi, więc męczący dzień od kawy zacząć trzeba. ;)

18 godzin.. o stary to ja ci szczerze wspolczuje tyle godzin zapierniczac.. to jakis oboz pracy? ;-)

Xathloc
08-01-2008, 09:57
Nie, dość rozbudowana działalność ;)

natura2008
08-01-2008, 10:49
Nie, dość rozbudowana działalność ;)18 godzin... czyli pracujesz od 8-ej rano do 2-ej w nocy? Jak sądzisz, ile jeszcze lat pożyjesz, bo na focenie to raczej nie ma już czasu :-( ?

pieczarek
08-01-2008, 10:51
Pieczarek, zwroc uwage, ze:

- o D40(x) napisano na tym forum wystarczajaco duzo
- ten watek jest duzo bardziej subiektywny, niz inne
- a Ty jestes jednym z wyjatkow potwierdzajacych regule. Zobacz, ile tu pieniaczy, choc w sumie i tak jest w miare spokojnie, kiedys w watkach o D40 to dopiero emocje byly...
.....
Jakubas, cieszę się, że zwróciłeś mi uwagę na pewne sprawy. Ale w dalszym ciągu się z Tobą nie zgadzam. Ten wątek nie jest długi, co zaraz uzasadnię. Ten wątek - skoro nie zdycha sobie bezgłośnie - jest potrzebny forumowiczom zainteresowanym z jakichś tam powodów D40(x). Inni nie muszą tu zaglądać.
Wracając do sprawy "monstrualnej" długości tego wątku proponuję Ci abyś przeniósł się na chwilę do działu z lustrzankami D100, D200, D300. I zerknął na temacik "D300 - pierwsze wrażenie". Przed chwilą było tam 2133 postów. Nie martwisz się o sprawy transferu tego tematu? Tam to dopiero muszą być pieniacze. Bo przecież ile można mieć pierwszych wrażeń? Jak sama nazwa wskazuje, to tylko jedno. Czyli postów powinno być 100, 200 albo 500. Czyli tyle, ilu jest szczęśliwych(?) posiadaczy tego aparatu. Albo spójrz na temat "D300 - nowy grip". Jest tam obecnie 238 postów. Też nieźle musieli tam nalać wody. Albo "D300 - materiały prasowe" - 333 posty. Aż tyle było materiałów prasowych?
Tak więc, zostawmy w spokoju użytkowników D40 i ich - ponoć niczemu nie służący - temat. Są oni biedni, są nierozgarnięci, nie słuchają mądrzejszych (zamożniejszych) kolegów. Ale mają takie samo prawo do drobnych radości, do pisania na tym forum, jak osoby posiadające droższy sprzęt, a często tylko śliniące się myśl o posiadaniu go. Nie wszystko musi być śmiertelnie poważne, rozsądne do bólu. W każdym domu musi być "szafa na bałagan". To forum także nie uniknie tego zjawiska. W ostateczności zawsze można zrezygnować z zaglądania do tematu, przymusu nie ma.
Uff, koniec moich wypocin w obronie tego tematu. Jest fajny, pouczający, swawolny, momentami bez sensu - takie właśnie tematy decydują o tym, czy jakieś forum jest żywe, atrakcyjne dla forumowiczów. Administrator powinien pięć razy pomyśleć zanim zdecyduje się tu wsadzić "palec Boży". Z tej prostej przyczyny, że czytacze takich tematów, posiadacze D40, D40x, a w przyszłości jakiegoś np. D45, mogą się poczuć tu zupełnie zbyteczni.

Xathloc
08-01-2008, 10:57
18 godzin... czyli pracujesz od 8-ej rano do 2-ej w nocy? Jak sądzisz, ile jeszcze lat pożyjesz, bo na focenie to raczej nie ma już czasu :-( ?
Na szczęście czasem zdarzają się odstępstwa od normy, a focenie jest częścią tej pracy, więc jakoś daję radę ;)
Niestety jak ma się drugą połowę nauczycielkę to trzeba w tym kraju zapinać za dwoje. Zresztą chyba machnęliśmy OT (nawet jak na ten wątek).

DJSony
08-01-2008, 10:57
Jak sądzisz, ile jeszcze lat pożyjesz... ?

Wszystko da sie policzyć :mrgreen:

http://www.przychodnia.pl/poradnik/ilelat.php3?s=3&d=7

Pozdrawiam DJS

Xathloc
08-01-2008, 11:00
Wszystko da sie policzyć :mrgreen:

http://www.przychodnia.pl/poradnik/ilelat.php3?s=3&d=7

Pozdrawiam DJS

Szacowana długość Twojego życia: 85 lat.
Chbya się trochę rozpędzili :mrgreen:

DJSony
08-01-2008, 11:06
Szacowana długość Twojego życia: 85 lat.
Chbya się trochę rozpędzili :mrgreen:

Masz szanse dożyć chwili gdy Nikon wyda puszke D10 :mrgreen:

Pozdrawiam DJS

Ps : Myślę że bedzie faaajna :-D

Jakubas
08-01-2008, 12:18
To, ze jest popularny, wcale nie znaczy, ze jest pozyteczny... Zwlaszcza tytul, w kontekscie poprzednich dyskusji na temat D40, jest conajmniej kontrowersyjny...

Watki, ktore wymieniles, np dotyczace D300, zawieraja mimo wszystko wiecej konkretow, dyskutowane sa konkretne rozwiazania. Z reszta, D300 to duzo nowsza puszka, a nowosci zawsze wzbudzaja wiele emocji. Miedzy innymi dlatego ten watek jest duzo spokojniejszy, niz te, ktore pojawialy sie zaraz po premierze. Nie ma tez co budowac stereotypu, ze posiadacze D40 to zahukana, stlamszona grupka, wysmiana i wyszydzona przez wszystkich. Sam nie raz polecalem kupno D40, ale zawsze w watkach, gdzie pytajacy nakreslal swoje potrzeby. Naprawde, nie raz D40 wydaje sie byc idealnym rozwiazaniem, nie tylko dla amatorow, chocby ze wzgledu na rozmiar.

Warto tez zwrocic uwage ze, nawet statystycznie rzecz biorac, wsrod posiadaczy amatorskich puszek, wiekszy jest odstetek onanistow sprzetowych. Oczywiscie od kazdej reguly sa wyjatki, ale ogolnie tendencja jest taka, ze im ktos ma lepsza puszke, tym bardziej traktuje ja pragmatycznie - jako narzedzie majace sprostac okreslonym wymaganiom. Wystarczy poszukac tematu pt. "Nikon D 200/300/2/3 jest fajny... Nie ma? No wlasnie...

Nikt nikomu nie odmawia radosci z nowego sprzetu. Cieszy sie kazdy, ale to nie powod, zeby zakladac z zalozenia drazliwy temat.

Tak samo, jak nikt nie neguje tego, ze za pomoca D40 mozna robic wspaniale zdjecia. Wystarczy obejrzec galerie Martiny (nie pamietam dokladnie nicka, przepraszam)... Podobnie jak starenkim D50 czy wogole przedpotopowym D70... Niezaleznie od tego, czy to jest D40 czy D3, to nikt nie ocenia fotografa za sprzet. Tylko za zdjecia. To wszystko...

Pozdrawiam

rafalko
08-01-2008, 13:42
To, ze jest popularny, wcale nie znaczy, ze jest pozyteczny... Zwlaszcza tytul, w kontekscie poprzednich dyskusji na temat D40, jest conajmniej kontrowersyjny...

Tytuł był po to, by zniechęcić wszystkich, którzy za swój cel przyjęli zniechęcanie nas, posiadaczy D40(x) do wyboru, który już został dokonany! Jeśli sam tytuł budzi kontrowersje, to może by jednak w regulaminie tego forum zamieścić listę tytułów (sformułowań), których stosować nie wolno... :D
Cenzuro, wróć!!!

Watki, ktore wymieniles, np dotyczace D300, zawieraja mimo wszystko wiecej konkretow, dyskutowane sa konkretne rozwiazania.

Bo piszą o nich ci, którzy dłużej zajmują się fotografią cyfrową, niż użytkownicy D40!

Nie ma tez co budowac stereotypu, ze posiadacze D40 to zahukana, stlamszona grupka, wysmiana i wyszydzona przez wszystkich.

Właśnie tak się poczułem, gdy wszedłem na to forum po raz pierwszy, i gdy paru "bywalców" odpowiedziało mi nieomylnym tonem "znawcy" nie znoszącym sprzeciwu co mam robić np. za pół roku ze swoim aparatem. Dla mnie to niedopuszczalne i nigdy się nie zgodzę z takim traktowaniem forumowiczów!!! Tak właśnie się czułem, jak napisałeś powyżej.
Forum nie służy tylko do opisywania "konkretów", ale RÓWNIEŻ i do pisania o tym, co się czuje podczas robienia zdjęć, a także do wymiany własnych poglądów (oraz szanowania pogladów innych osób). A mnie się bardzo podoba praca z D40 - kto nie chce, niech tego nie czyta - nikogo nigdy do tego nie zmuszałem. Jedyne, o czym warto pamiętać podczas zabierania głosu w dyskusji, to KULTURA OSOBISTA.

odstetek onanistow sprzetowych.

Tak - dużo tu takich ludzi. Ich przedstawiciele piszą, że D40 jest wykastrowany. Oni używają swoje aparaty właśnie do onanizmu.
Mam dobre auto i jestem z niego zadowolony. Mam dobry (moim zdaniem!!!) aparat i też mam prawo być z niego zadowolony.

Oczywiscie od kazdej reguly sa wyjatki, ale ogolnie tendencja jest taka, ze im ktos ma lepsza puszke, tym bardziej traktuje ja pragmatycznie - jako narzedzie majace sprostac okreslonym wymaganiom..

Moje auto służy do przemieszczania, ale jestem z niego bardzo zadowolony. I nie jest to cinquecento czy matiz - mam coś na pewno o wiele lepszego. Mimo to, auto nie służy mi wyłącznie do wożenia siebie i rodziny. Dbam o nie, pucuję, jeżdżę na zloty i przeglądy. A może Twoja tendencja dotyczy wyłącznie fotografowania? Czy fotografowanie rządzi się innymi prawami?
Ten aparat pozwolił mi być właścicielem pierwszej lustrzanki w moim życiu. Dlatego będę o niego dbał i dobrze o nim mówił. A jak będę miał inne potrzeby, to kupię coś innego - sprawa prosta.

Wystarczy poszukac tematu pt. "Nikon D 200/300/2/3 jest fajny... Nie ma? No wlasnie...

Może po prostu ludzie ci zaciagnęli na zakup nowych aparatów z wyższej półki tak wysokie kredyty, że radość z fotografowania została zakłócona przez ich nieprzespane noce?

Nikt nikomu nie odmawia radosci z nowego sprzetu. Cieszy sie kazdy, ale to nie powod, zeby zakladac z zalozenia drazliwy temat.

Radość jest wystarczajacym powodem, by się nią chcieć podzielić z innymi. Nie rozumiem tylko co może tak bardzo kogokolwiek drażnić... Może jest to fakt, że ja mam kit za 1399 zł, a właściciel D300 musi wydać na sam korpus ponad 6000 zł???
Przecież nikt go nie zmuszał do zakupu!!!

Tak samo, jak nikt nie neguje tego, ze za pomoca D40 mozna robic wspaniale zdjecia. Wystarczy obejrzec galerie Martiny (nie pamietam dokladnie nicka, przepraszam)... Podobnie jak starenkim D50 czy wogole przedpotopowym D70... Niezaleznie od tego, czy to jest D40 czy D3, to nikt nie ocenia fotografa za sprzet. Tylko za zdjecia. To wszystko...

Zapomniałeś tylko, że linki do zdjęć Marithy (o ile moja pamięć mnie nie myli ;) ) pojawiły się na jednym z tematów o D40, który został zamknięty przez moderatora.
Ten fakt był dla mnie impulsem do założenia tego tematu. Chcę mieć kontakt z osobami, które myślą podobnie i nie traktują mnie jak chłopca, którego trzeba zbesztać i któremu trzeba zawsze powiedzieć co ma zrobić (nawet za pół roku)!

Wszystkich innych przepraszam, że nie jestem całkiem na bieżąco co do treści wszystkich wypowiedzi (czuję, że powinienem być), ale czasu ostatnio mam mało, a poza tym przez dłuższy czas byłem chory.

Samych radości z fotografowania życzę nie tylko użytkownikom D40(x), ale również tym bardziej zaawansowanym.
Ludzie! Jest Nowy Rok! Wyluzujmy i nie traćmy czasu na bezsensowne spory!!!

Xathloc
08-01-2008, 13:59
@rafalko, wybacz ale bredzisz. Czy widziałeś, żeby na pytanie użytkownika d40(x) na konkretny temat padła odpowiedź, "ty masz d40 to się nie odzywaj", albo żeby każdy pytający musiał najpierw powiedzieć jaką ma puszkę? Spiskowa teoria na temat zmowy przeciwko użytkownikom d40 raczej kupy się nie trzyma. Ciesz się z fotografowania, ale nie wpieraj ludziom, że d40 to najlepszy wybór bo tak nie jest. Nikt nie atakuje użytkowników d40, już raczej Nikona który wypuścił coś na kształt hybrydy z wymiennymi obiektywami ale za to bez live view.

rafalko
08-01-2008, 14:30
@rafalko, wybacz ale bredzisz.

Nie wybaczę! Są inne słowa, których mozna użyć nie zgadzając się z pogladami prezentowanymi przez kogoś innego. Twoje sformułowania świadczą o Twojej kulturze i stosunku również do własnej osoby.

Czy widziałeś, żeby na pytanie użytkownika d40(x) na konkretny temat padła odpowiedź, "ty masz d40 to się nie odzywaj", albo żeby każdy pytający musiał najpierw powiedzieć jaką ma puszkę?

Nie słyszałem, ale bardzo mi się dostało za to, że ten aparat jest WYSTARCZAJĄCY dla mnie - także teraz od Ciebie...

Spiskowa teoria na temat zmowy przeciwko użytkownikom d40 raczej kupy się nie trzyma.

Nie ma żadnej teorii. Chciałem tylko poznać użytkowników D40(x), bo w przeważającej większości (są na szczęście chlubne wyjątki) wszysci inni są zadufani i pyszni. A co ciekawe, okazuje się, że jak w końcu mają taki aparat w rękach, to zmieniają swoje zdanie (vide: użytkownik Zbigniew).

Ciesz się z fotografowania, ale nie wpieraj ludziom, że d40 to najlepszy wybór bo tak nie jest.

Bardzo się cieszę!!! Jedyne moje przewinienie, to fakt, że moja radość prawdopodobnie denerwuje niektóre osoby... Dla mnie D40 to najlepszy wybór - pomyśl trochę zanim coś napiszesz! Znów przedstawiciel jedynie słusznej drogi, który zawsze ma rację...

Nikt nie atakuje użytkowników d40, już raczej Nikona który wypuścił coś na kształt hybrydy z wymiennymi obiektywami ale za to bez live view.

Live view zostało wprowadzone niedawno i dopiero w kilku korpusach - naprawdę sądziłeś, że D40 będzie miał więcej, niż D80 albo D200? Ja takich oczekiwań wobec D40 nigdy nie miałem. Pewnie dlatego w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem zawiedziony...
Zauważ, że na tym forum nie ma osób odpowiedzialnych z Nikona, którzy maczali w tym palce. Ich nie obchodzi Twoje zdanie na ten temat, więc wyluzuj! Oni wiedzą, że zrobili bardzo dobry biznes wprawadzając na rynek najtańszą lustrzankę.

Xathloc
08-01-2008, 14:53
@rafalko, ponieważ zacząłeś personalnie, to i ja pozwolę sobie na wypowiedź skierowaną bezpośrednio do Ciebie.

Jestem wyluzowany aż do szczerego śmiechu. Od tego mam ten temat. D40 mnie nie zawiodło, bo go nie mam. Co nie znaczy, że nie miałem okazji go używać. To, kiedy LV trafiło do produkcji jest mało istotne, ważne że d40 go nie ma podobnie jak kilku innych rzeczy, które były we wcześniejszych modelach.

Z reguły zanim coś napiszę zastanawiam się nad tym, mało tego nie wypowiadam się na tematy, co do których mam jedynie mgliste pojęcie. W tym temacie pozwalam sobie pisać, bo miałem okazję nie tylko trzymać ale i trochę poużywać kilka z naszych puszek. Jak rozumiem, miałeś również taką okazję skoro wiesz, że to był najlepszy dla Ciebie wybór?

Poznać użytkowników możesz bez zakładania kółka wzajemnej adoracji. A może jednak warto poprosić administrację o założenie Globalnej Grupy Posiadaczy D40(x) obok grup lokalnych?

Nie zauważyłem również, abym jakoś przycinał Cię za korzystanie z d40, po prostu nie można wciskać każdemu Atosa i pisać, że to jest wystarczający pojazd, bo łatwo nim zaparkować i mało pali.

Na wybaczeniu aż tak bardzo mi nie zależy, zwykłem jedynie nazywać rzeczy po imieniu.

Marta**
08-01-2008, 14:53
Rafalko: popieram
Gdy przeczytałam wszystkie posty, pomyślałam sobie "Boziu, co to za forum, przeciez ludzie z pasją to ludzie sympatyczni, otwarci, tolerancyjni" a tu co?
Profesjonaliści, skoro jestescie tacy advanced to w jakim celu umieszczacie tutaj posty?
Żeby pokazać swoją wyższość.
A te wasze kategoryczne tony to juz mnie śmieszą...

Wojtek_sl
08-01-2008, 15:16
Rafalko: popieram

A ja nie popieram wątku, który od dłuższego czasu jest zwykłą pyskówką i czepianiem się słówek.
Co ma, a co "wykastrowano" z D40(x) już wiemy.
Chciałbym zobaczyć fajne zdjęcia wykonane fajnym aparatem :-D.

P.S. Sam mam D40 :mrgreen:

Xathloc
08-01-2008, 15:23
[...]Chciałbym zobaczyć fajne zdjęcia wykonane fajnym aparatem :-D.[...]
Dokładnie tak. Są zdjęcia, na widok których opada mi szczęka. I nie wnikam czym zrobione, tylko jak zrobione. Nie martwię się tym, że nie mam takiego sprzętu jak autor, tylko tym, że mi pomysł na taki kadr, podejście do tematu czy ustawienie ekspozycji nie przyszedł do głowy.

Jakubas
08-01-2008, 15:48
Ja sie z dyskusji wycofuje, bo ogolnego przeslania moich wypowiedzi niestety nikt nie dostrzega, wypowiedzi sa nadinterpretowane i odczytywane wybiorczo.

Chcialbym podziekowac Pieczarkowi za konstruktywna dyskusje, niestety nikomu wiecej.
Ogolnie szkoda, ze tak malo tu umiaru i zdrowego rozsadku...

I na koniec taka mala maksyma, z dedykacja dla autora watku:

"Kazde uogolnienie jest niebezpieczne. Nawet to."

pozdrawiam

Jacek_Z
08-01-2008, 16:05
rafako czy ty nie masz innych fotograficznych problemów?
przemilczałem twój pierwszy post, ale w kolejnym piszesz to samo, a w ogóle nie pisujesz w innych tematach. Dlaczego? Po co ta krucjata?

Dlaczego Wy tacy jesteście??? Nie chce mi się pisać kto tu jest off topic - tyle jest takich wypowiedzi. Jeśli słyszę "wykastrowany", to rozumiem, że ktoś, kto to napisał, kupił sobie korpus z jajami... i do tego jeszcze pewnie dłuuuugi obiektyw. Dla mnie to jest właśnie leczenie kompleksów i poszukiwanie "grupy wsparcia" - mam dobry korpus, więc jestem lepszy, a pozostali to ciemniaki. No i oczywiście to ja muszę tych ciemniaków poinformować o jedynie słusznej prawdzie.
Naprawdę wypada się tak na forum odzywać?.
a wypada innym imputowac to, co napisałeś? Niżej piszesz o kulturze wypowiedzi, a pierwsze linijki nie sa zbyt uprzejme. Co do kompleksów. cały ten wątek to właśnie leczenie kompleksów co niektórych posiadaczy D40. Bo inni go tez mają - i się nie przejmują tym co inni piszą.
rafalko - inne body też są krytykowane. Niżej piszesz, że nie czytasz innych watków. To poczytaj. To forum jest pełne takich "pokrzywdzonych" posiadaniem D80 czy D2H nawet!!! - zajrzyj do innego działu. Myslisz, że to sobie nalezy brać do serca? Wyluzuj.

Ale nie dziwota, jeśli moderator od razu staje po jednej (i słusznej???) stronie "konfliktu". Moderator na tym forum nie wie jak powinien się zachować ktoś, kogo tak się nazywa. Podpowiem mu, że na pewno nie powinien sympatyzować z żadną ze stron, a jeśli już, to raczej z tą "słabszą". Moim zdaniem powinien on zwrócić uwagę na tych nowych, zagubionych, zafascynowanych fotografią, i bronić ich wypowiedzi przed krytyką! Pozwólcie nowym się rozwinąć! Pozwólcie im mieć swoje zdanie. Pozwólcie im się przekonać samodzielnie nawet, jeśli nie wiedzą, że błądzą.
sympatyzuję ze słabszymi. ostatnio dałem warna komuś kto napadł na posiadacza olympusa E510. Krytykanci mają prawo do swoich wypowiedzi. Zaakceptuj to. Krytyka tak - o ile są argumenty - to jak najbardziej tak - nie będzie cenzury. Personalna napaść - NIE.

Spróbujcie zrozumieć Nasz punkt widzenia... Wmawianie mi, że za pół roku mam zmienić korpus na inny jest śmieszne i godne politowania!
kto ci to wmawiał? Pisaliśmy, że tym co chcą się rozwijac nie będzie on wystarczał. To nie to samo!!! W dodatku niżej napiszesz (zejdź wzrokiem kilkanascie linijek w dół), że tak może być :-D.
Wielu się przesiadło, inni to za jakiś czas zrobią. I co z tego? Będą zdrajcami? Bez fanatyzmu proszę.

Pamiętajcie również, że My (właściciele D40, D40x) nie zaglądamy do Waszych poważnych tematów i nikogo nie atakujemy. Ale skoro Nas się atakuje, mamy prawo do obrony.
to bład, że nie zaglądasz do innych tematów. Widać cie to nie interesuje. Szkoda.
Co ty z tym atakowaniem/obroną? Skąd ta retoryka? Dyskusja to nie atak. Poczytaj inne watki - ataki na d2H, D2x i D200 po ukazaniu się nowości. Ja mam ten antyk D200 i posiadacze d300 piszą, że D200 robi wiele gorsze fotki. Jakoś nie płaczę. To forum to nie przedszkole, trzeba być mężczyną :-D
Istotniejsze - dzielisz forumowiczów na posiadaczy D40 i resztę. Nie powinno byc takiego podziału. W wątkach zdjęciowych nie podają ludzie body i nie trzeba tego robić. Gdy się ma problem ze sprzetem - trzeba napisac o jaki sprzęt chodzi. W czym jest problem? Ja nie widzę.

Przychodzę na forum, by się odprężyć, by posłuchać kogoś mądrego, żafascynowanego swoim hobby, by obejrzeć jego zdjęcia, które zdecydował się upublicznić. A słyszę, że to ja już mam pokazywać swoje foty, żeby móc udowodnić, że mam FAJNY aparat. Ja nie muszę nic nikomu udowadniać! Dla mnie D40 jest najfajniejszy, bo dzięki niemu odkrywam jak piękne można robić zdjęcia.
Nie musisz nic nikomu pokazywac i nic udowadniać. Ciesz się i rób zdjęcia. I nie tocz żadnej wojny.

Te najciekawsze wypowiedzi były od osób, które jednak zetknęły się z D40(x). Dlatego zdecydowałem się otworzyć ten temat. Chcę wiedzieć ile jest osób korzystających z tego sprzętu. Chciałbym, żeby były tu właśnie linki do zdjęć i opisy jak się Wam pracuje z tym właśnie body. Dziękuję tym, którzy zareagowali na mój apel.
I nie chce mi sie tracić czasu na zwracanie uwagi, że ktoś wyraża się nieodpowiednio. Chcecie się sprzeczać, załóżcie nowy temat i róbcie to. Ten temat dotyczy użytkowników D40(x) i ewentualnie ich sympatyków. Nie ma tu miejsca na nic innego!
i tu jak widać po ilości naszych postów (nie lubie tego - ale nie mam innego wyjścia) kto ma większe doświadczenie w tym co się dzieje w wątkach. To co podkresliłem to twoje zyczenie - ale tak nie jest i nie ma co na to liczyć, piszą przeciwnicy i o tym z góry wiedziałem - powinienem ten wątek zamknąc dawno temu.

Czy naprawdę każdy temat musi dotyczyć pojedynczego problemu?
tak, zdecydowanie tak powinno być. Taki tu zwyczaj i go nie zmieniaj. Przystosuj się - mam taka prośbę.

Jeśli tak, to czy moderator jest w stanie zapewnić, że nikt nie będzie sie śmiał z mojego prostego pytania? Ale jakoś ten sam moderator nie zapewnia, by nikt się nie śmiał z mojego ŚWIADOMEGO wyboru...
moderator nie może niczego zagwarantować. Jak trafi na wątek, gdzie przekroczono pewne granice może dac warna, wyczyścić wątek itp.
jesteś strasznie drażliwy na swoim punkcie. Miej podejście - a niech się smieją (nie widze tego - przypisek), a ja będę robił swoje. Kto się śmieje? Ale ty jesteś przewrażliwiony.

Moderatorze Drogi!
Jeśli zamkniesz ten temat, to ja już nic nie napiszę na tym forum. Będę wyłącznie korzystał z możliwości bezpośredniego kontaktu z osobami, które są na podobnym poziomie, co ja. To znaczy, że zejdę do podziemia, czyli rozmowy (ciekawe i kulturalne) będą nadal prowadzone, ale wyłącznie drogą PW albo email, ale większość forumowiczów nie będzie miało o tym pojęcia.
Ale przecież to forum podobno ma być dla nas wszystkich? Czy naprawdę rację mają tylko ci, co mają więcej punktów i większy staż na forum?

gdyby nie to twoje zdanie - szantaż to dawno bym zamknął ten watek. Stanełem po twojej stronie - dałem temu wątkowi szanse. Mimo, że moje dużo większe doświadczenie mówiło mi, co się będzie działo.
To jest forum, ludzie piszą co chcą, a nie to co ty chcesz by było pisane w watku. Możesz sobie pisac - chce spokojnego watku, niech przeciwnicy nie piszą. Przeciwnicy od razu ci wejda w wątek i napiszą, że mają prawo - bo to tez ich forum. Zrozum to. Ja to jako moderator wiem od dawna. Tutaj było tak setki razy mimo róznych apeli. Ja w swoim watku tez o to kiedyś prosiłem. I mimo, że jestem moderatorem tez były w moim własnym watku same OT. Co robić. Nie bądź naiwny, że ten watek stanie się wyjatkiem. O ile przeciwnicy nie będą przekraczali pewnej granicy moderator nie może zareagować! Rozumiesz? Oni tez mają prawa. Nie ma cenzury! a ty oczekujesz, by twój watek był ochraniany i cenzurowany!

Tytuł był po to, by zniechęcić wszystkich, którzy za swój cel przyjęli zniechęcanie nas, posiadaczy D40(x) do wyboru, który już został dokonany! Jeśli sam tytuł budzi kontrowersje, to może by jednak w regulaminie tego forum zamieścić listę tytułów (sformułowań), których stosować nie wolno... :D
Cenzuro, wróć!!!
sorry, ale to jest bez sensu. Skoro dokonaliście wyboru, to już jest po ptakach.
cenzury tu nie ma i nie rozumiem co ma jedno do drugiego?

Właśnie tak się poczułem, gdy wszedłem na to forum po raz pierwszy, i gdy paru "bywalców" odpowiedziało mi nieomylnym tonem "znawcy" nie znoszącym sprzeciwu co mam robić np. za pół roku ze swoim aparatem. Dla mnie to niedopuszczalne i nigdy się nie zgodzę z takim traktowaniem forumowiczów!!! Tak właśnie się czułem, jak napisałeś powyżej.

ktoś ci coś kazał zrobić? Konkretnie ty miałes sprzedać aparat za pół roku? Gdzie to napisano - prosze wskazac link. Zacznij rozrózniać rady od poleceń. Nie trzeba się stosowac do rad. Przyjmij do wiadomści, że niekórzy mogą mieć więcej doświadczenia niz ty i mogą radzić. Często z sensem. Po to jest forum!

Forum nie służy tylko do opisywania "konkretów", ale RÓWNIEŻ i do pisania o tym, co się czuje podczas robienia zdjęć,
to raczej w swoim blogu - taka opcja jest w fazie testów na tym forum, możliwe, że będzie to tu funkcjonowało - to tak dopisze przy okazji :-D
oczywiście mozna o swoich radościach przy okazji w postach wspomnieć.
Jeśli chodzi o całe watki temu poświęcone - to w dziale CAFE. Forum ma działy. To jest dział techniczny, o czym autor chyba zapomniał. Ten watek powinien zostać przeniesiony do cafe.

a także do wymiany własnych poglądów (oraz szanowania pogladów innych osób). A mnie się bardzo podoba praca z D40 - kto nie chce, niech tego nie czyta - nikogo nigdy do tego nie zmuszałem. Jedyne, o czym warto pamiętać podczas zabierania głosu w dyskusji, to KULTURA OSOBISTA.
Zgoda w 100%

Tak - dużo tu takich ludzi. Ich przedstawiciele piszą, że D40 jest wykastrowany. Oni używają swoje aparaty właśnie do onanizmu.
linijkę wyżej pisałes o kulurze osobistej. A to grzeczne nie było. Masz jakieś inne standardy dla siebie i dla innych.

Mam dobre auto i jestem z niego zadowolony. Mam dobry (moim zdaniem!!!) aparat i też mam prawo być z niego zadowolony.
oczywiście. Kto ci zabrania być zadowolonym?

Ten aparat pozwolił mi być właścicielem pierwszej lustrzanki w moim życiu. Dlatego będę o niego dbał i dobrze o nim mówił. A jak będę miał inne potrzeby, to kupię coś innego - sprawa prosta.
Bardzo dobrze. To co podkreśliłem sugerowano i dlatego przyszli nabywcy mogą brać to pod uwagę. Unikną strat finansowych przy sprzedaży używanego sprzętu. Czy uprzedzanie ludzi o tym jest czyms złym? Bo o to głównie masz pretensje i o to się obruszasz. Ty jesteś tego świadom> OK. Inni moga nie byc tego świadomymi? Bierzesz to pod uwagę? To rada dla nich. Nie utożsamiaj się z wszystkimi posiadaczami d40 lub wszystkimi planującymi zakup d40. Jakie masz ku temu podstawy?

Może po prostu ludzie ci zaciagnęli na zakup nowych aparatów z wyższej półki tak wysokie kredyty, że radość z fotografowania została zakłócona przez ich nieprzespane noce?
nie wiadomo :-D

Radość jest wystarczajacym powodem, by się nią chcieć podzielić z innymi. Nie rozumiem tylko co może tak bardzo kogokolwiek drażnić... Może jest to fakt, że ja mam kit za 1399 zł, a właściciel D300 musi wydać na sam korpus ponad 6000 zł???
Nie zmuszał. A ciebie koś zmuszał? Zabronił ci? Zrobiłes co chciałeś? TAK.

Znalazłeś sobie wrogów. Posiadacze d300 - całe zło tego świata, zgorzkniali, bo się musieli pozbyć 6 tys i się wyżywją na tych od D40.
Nie zgadzam się z ta linijką powyżej. A ty? Ty tak przedstawiasz "wojennie" sytuację. My, oni, atakują itp. nadinterpretowałem to co napisałem? To nie rób podobnie, tylko w druga stronę. Nie jesteś ciemiężony.

Co do radości - były wątki szczęsliwych posiadaczy róznych body. Jesli to temat watku - to powinien lądowac w cafe. Nie zawsze tam lądują - to fakt. Szkoda, że czasami załozyciele watków ich tam od razu nie umieszczają. Cafe to taki sam dział jak każdy inny. Można miec pretensje do mojego moderowania, że zbyt często zgadzam się (jak i w tym przypadku) na to co chce autor watku, a nie robię natychmiast porządku. Na forum pojawiło się ostatnio bardzo dużo nowych osób. Musimy chyba zacząc być ostrzejsi.

Zapomniałeś tylko, że linki do zdjęć Marithy (o ile moja pamięć mnie nie myli ;) ) pojawiły się na jednym z tematów o D40, który został zamknięty przez moderatora.
Ten fakt był dla mnie impulsem do założenia tego tematu. Chcę mieć kontakt z osobami, które myślą podobnie i nie traktują mnie jak chłopca, którego trzeba zbesztać i któremu trzeba zawsze powiedzieć co ma zrobić (nawet za pół roku)!
Jesli chodzi o porządek na forum, zamykanie/otwieranie/przenoszenie watków - to już moja sprawa i innych moderatorów. Najczęściej osoba, której watek jest zamykany się z tym nie zgadza, ale nic na to nie poradzę. Bardzo mało watków jest zamykanych. Musi być jakiś ku temu powód.

Samych radości z fotografowania życzę nie tylko użytkownikom D40(x), ale również tym bardziej zaawansowanym.
Ludzie! Jest Nowy Rok! Wyluzujmy i nie traćmy czasu na bezsensowne spory!!!
Fajnie, że na koniec posta moge się znowu z tobą zgodzić w 200% :-D:-D:-D

PS - odpisanie na tego posta zajęło mi pół godziny. Doceń to. Zalezy mi na kazdym nowym uzytkowniku tego forum, nawet takim co ma 18 postów. Przekonuję cię do tych racji. Nadal nie zamykam wątku.

zurek17
08-01-2008, 17:45

Wybacz, ale ja uważam, że zabrzmiało to odrobinę śmiesznie. Myślę, ze nie jest to na pewno nie są z tego powodu zazdrośni(bo tak zinterpretowałem to co napisałeś). skoro kupili to na pewno było ich na to stać i dobrze tę decyzje przemyśleli analizując swoje potrzeby względem samej puszki.

Co do radości masz racje warto sie nią dzielić, ale ja osobiście mimo, że jestem również posiadaczem modelu aparatu, który Ty posiadasz nie odczułem by ktokolwiek był z drażniony faktem czyjejś radości z fotografowania..nawet jeśli narzędziem, które pomogło uzyskać był d40(x).

Jak napisano wcześniej jesteś mocno przewrażliwiony.

kto ci to wmawiał? Pisaliśmy, że tym co chcą się rozwijać nie będzie on wystarczał. To nie to samo!!! W dodatku niżej napiszesz (zejdź wzrokiem kilkanaście linijek w dół), że tak może być .
Wielu się przesiadło, inni to za jakiś czas zrobią. I co z tego? Będą zdrajcami? Bez fanatyzmu proszę.

Trudno sie nie zgodzić. Ja w obecnej chwili nie dotarłem do momentu by ta puszka była jakimś poważnym obciążeniem dla mnie, choć w pewnym momencie wydawało mi sie, ze czas zmieniać.
Jeśli jednak będę poważnie czuł sie ciszony przez nią to ją zmienię.

Pozdrawiam i życze udanych zdjęć wszystkim, a Tobie ponadto życze więcej luzu i dystansu do siebie.

mpwt
08-01-2008, 18:04
(...)skoro kupili to na pewno było ich na to stać i dobrze tę decyzje przemyśleli analizując swoje potrzeby względem samej puszki.

No właśnie nie. Jak zresztą już parę osób się przyznało, raczej niezbyt dobrze przemyśleli tę decyzję. Wiązało się to z brakiem wiedzy, doświadczenia i braku rad bardziej doświadczonych użytkowników.

kerry123
08-01-2008, 19:35
ja przyznaje ze kupilem d40 bez wiekszego rozeznania, gdybym wiedzial chociaz w 1/3 tyle o nim wtedy co teraz to bym pewnie dolozyl do czegos lepszego (np d80), ale nie zaluje, ze go kupilem i jestem z niego bardzo zadowolony, jak dla mnie tylko brak srubokreta boli :( :)

Kazzam
08-01-2008, 20:48
Oj panie rafałko... ja przez rok miałem D40 i nie przypominam sobie żeby mi ktoś robił jakieś "przykrości" z tego powodu. A nawet jeśli ktoś stukał się w głowie na widok tak małej lustrzanki i faktu że nie ma śrubokręta, to jakoś mi to nie przeszkadzało, bo wybór de40 był świadomy a wiązało się z tym że był to mój sprzęt do nauki. Wiedziałem że przyjdzie czas gdy wezmę coś lepszego, ale chciałem zacząć od czegoś łopatologicznego. Od zawsze tak robię - system małych kroczków. Na początku miałem kompakt z 4MP (2,5 roku temu), potem świetny kompakcik - Canona A710IS (1,5 roku temu), a eok temu przesiadłem się na D40. Teraz czas przyszedł na inny model, i jest to droga którą obrałem. Wszystkiego uczę się po kolei. I akceptowałem uwagi bardziej doświadczonych, ba - wykorzystywałem je na swój użytek by pogłębiać swą wiedzę. Ty zamiast oburzać się że ktoś Ci doradza powinieneś to mocno przemyśleć. Nie możesz przecież zaprzeczyć że jeszcze mało wiesz. A jeśli ktoś daje Ci rady, to zamiast oburzać się i obrażać może weź je do serca i chociaż przemyśl? Jeśli je odrzucisz, to ok, ale zrób to po przemyśleniu sprawy. Nie patrz na formę, tylko na meritum tych rad, bo nigdy nie dojdziesz do "stadium" gdy taki D300 będzie Cię poważnie ograniczał, a uwierz, jest to możliwe i gdy się postarasz - na wyciągnięcie ręki. Miej otwarty umysł.

Nie obrażaj się, weź to na spokojnie. Nikt nie chce z Tobą walczyć. Różni ludzie w różny sposób komunikują się między sobą. Nie szukaj dziury w całym, tylko znajdź między tymi słowy coś, co Cię ubogaci, w jakikolwiek sposób.
Pozdrawiam! ;)

Filip22
08-01-2008, 21:28
A wszystko to wina, że człowiek jeszcze nie opanował czytania myśli innego człowieka i każdy odbiera dany post inaczej dla jednego jest obraźliwy a dla drugiego nie.............Tak mi się wydaje

mpwt
08-01-2008, 22:24
Albo (o czym ciągle się mówi dookoła) nazywa się to brak czytania ze zrozumieniem ;)

rafalko
22-01-2008, 15:52
rafako czy ty nie masz innych fotograficznych problemów?
przemilczałem twój pierwszy post, ale w kolejnym piszesz to samo, a w ogóle nie pisujesz w innych tematach. Dlaczego? Po co ta krucjata?
Drogi Moderatorze!
Oczywiście dziękuję Ci za Twoje słowa. Dzięki nim bardziej rozumiem to forum, choć nadal nie potrafię zrozumieć tonu, którym ci "bardziej zaawansowani" (nie wszyscy!!!) zwracają się do "nowicjuszy", których, jak sam zauważyłeś, jest coraz więcej. Oczywiście teraz w żadnym wypadku nie mam Ciebie na myśli!

Gwoli wyjaśnienia. Jestem zaangażowany na forum użytkowników (tam bardziej WIELBICIELI) pewnej marki samochodów. Tam w ogóle nikt na nikogo nie naskakuje. Jest wymiana poglądów, ale nigdy nie wykracza ona poza wymianę doświadczeń i wzajemnej pomocy. Każdy pisze o SWOICH wrażeniach i doświadczeniach, a radzi wyłącznie na prośbę pytającego. I tak jest zarówno w tamatach technicznych, jak i typu "hyde park". Zawsze z radością loguję się tam i szukam tematów, w których mogę być pomocny. Zawsze odpowiadam wyłącznie w tematach, w których mogę się czymś podzielić zaznaczając czego jestem pewien, a w czym mogę się mylić. Nigdy nikogo nie besztam ani nie beształem (nigdy też nie widziałem nikogo, kto by beształ kogoś innego) za to jaki model auta wybrał albo za to, co napisał. Ważne było tylko to, że nowemu forumowiczowi choćby podobał się jakiś model auta z firmy, którą wszyscy lubimy za niezawodność, solidność i dostosowanie auta do potrzeb klienta (choć różnie z tym bywa w różnych modelach).
Auta są "trochę" droższe, niż aparaty (choć różnie z tym bywa, ale nie słyszałem np. o obiektywie wartym np. 300 000 zł). Ale nikt tam nikomu nie mówił co ma zrobić ze swoim modelem. Nikt nie mówi, że np. auto bez klimatyzacji, czy ABS, albo poduszek powietrznych, to nie auto, a "kastrat".
Myślałem, że podobne zasady panują również na tym forum. No i się pomyliłem...

Dziękuję moderatorowi za wyprowadzenie mnie z błędu.

Choć nigdy nie zrozumiem osób, które zamiast pisać o czymś pięknym, wolą publicznie pisać, że ktoś "pisze głupoty". A należałoby choćby dodać, że to właśnie tego kogoś zdaniem ktoś inny "pisze głupoty", lub też, prościej, "nie zgadzam się z wypowiedzią, bo...". I wtedy na pewno nie miałbym żadnego powodu do "przewrażliwienia"!

Nie ja pierwszy na tym forum użyłem słów, za które słusznie należy mi się reprymenda. Ja po prostu powtórzyłem je - cytowałem, bo sam nie byłem w stanie uwierzyć, że tak można się zwracać do kogoś publicznie.
Nie pisuję w innych tematach, bo po prostu nie uważam się za osobę kompetentną. Ale to nie znaczy, że nie czytam innych tematów.

Pragnę zauważyć jeszcze raz: to ja wiem najlepiej czego w danej chwili potrzebuję i co mi wystarcza! Nigde nie prosiłem o żadne rady, a mimo to doradzających i wiedzących lepiej było całe mnóstwo!

Chciałem tylko podzielić się swoją radością z posiadania pierwszej w życiu lustrzanki, by ośmielić do zakupu tych, którzy jeszcze lustrzanki nie mieli. A najbardziej kąśliwe uwagi były z całkiem niespodziewanej strony - od zasiedziałych bywalców tego forum. Może to głos sprzedawców, którzy chcą, by klienci kupowali u nich droższe modele, bo za to jest wyższa prowizja od sprzedaży?
Moja sugestia nie jest bezpodstawna, bo na moim ULUBIONYM FORUM, najwięcej do powiedzenia na temat instalacji gazowych w autach zawsze ma pewien pracownik firmy zajmującej się instalowaniem gazu w autach... Ale on to robi z otwartą przyłbicą - jawnie, nie kryje faktu zatrudnienia w firmie i otwarcie zaprasza do skorzystania ze swoich usług. Tak jest fair!

Nie od dziś wiadomo, że istnieje coś takiego, jak lansowanie. I na tym forum mocno jest to wyczuwalne. A wiadomo: nie ważne czy dobrze, czy źle - ważne, że się o tym mówi...

Przez parę tygodni byłem chory. Ale jakoś nie brakowało mi przez ten czas wizyt na tym forum. Nie muszę pisać dlaczego...

Nigdy siebie ani innych do niczego nie zmuszałem. Stąd moja awersja do wywierania presji na kimkolwiek. Ale może pora, by ucywilizować zasady panujące na tym forum? Chciałbym znów z radością i zaciekawieniem tu zaglądać, by przysłuchiwać się ciekawym dyskusjom i wypowiedziom, które budują, a nie dołują i szufladkują innych użytkowników.

Nie mogłem dokonać lepszego zakupu, niż ten, który zrobiłem. Teraz jestem tego pewien. Oraz tego, że D40 zostanie ze mną "do końca". Cokolwiek inni będą pisać. Chciałbym tylko, by było więcej radości na tym forum nawet w tematach ściśle technicznych. A tych zniesmaczonych życiem i za wszelką cenę goniących za doskonałością upominam, by się opamiętali. Nie każdy musi mieć lustrzankę z najwyższej półki, by czuć radość z fotografowania...

Jacek_Z
23-01-2008, 01:42
dla wyjasnienia - nie mam żadnego sklepu ani nie prowadzę handlu. Do tej pory sprzedałem 2 aparaty cyfrowe - moje własne, coolpixa 5000 i Nikona D70, każdy służył mi jakieś 2 lata. Ten kompakcik nikona tez robił bdb zdjęcia i mogę z czystym sumieniem go chwalić, były zdjęcia z niego wydrukowane w wielku katalogach, także w formacie A3. Wad tez miał sporo - wolny i niepewny AF w ciemnym studiu. Teraz z sentymentem wspominam swoje boje z nim, gdy zapalałem dodatkowy halogen po to, by nastawił ostrość :-D
Dlaczego pisze niby taki OT? Bo wszystko ma jakieś swoje miejsce w szeregu. Lubie te swoje stare "niedobre" aparaty. Ale nie będę ich reklamował. One mają zalety - ale i wady. Osobom na pewnym stopniu zaawansowania będe je odradzał, innym je polecał. Wszystko zalezy od tego co kto będzie dalej z tym robił. Dla mnie to proste i oczywiste. Nie wiem po co ten wątek przybrał taki monstrualny rozmiar.

Seeker
23-01-2008, 03:50
Ja tylko w kwestii formalnej.

"Administrator powinien pięć razy pomyśleć zanim zdecyduje się tu wsadzić "palec Boży"."

Zapewniam cie, ze twoje zyczenie jest spelniane w conajmniej 200%. I mysle, ze zdecydowana wiekszosc aktywnych uzytkownikow forum moze to zgodnym chorem potwierdzic.

"Auta są "trochę" droższe, niż aparaty (choć różnie z tym bywa, ale nie słyszałem np. o obiektywie wartym np. 300 000 zł)."

Niestety musze cie zmartwic. JESZCZE nie slyszales.

Tak na marginesie jeszcze (z moich wlasnych obserwacji).
Na tym forum kazdy ma prawo do nauki i niejednokrotnie z niego korzysta. Nie tylko poczatkujacy ucza sie od zaawansowanych, ale i zupelnie odwrotnie, chociaz niekoniecznie fotografii. Moderatorzy tez sie ucza, co jest nawet dobrze widoczne. Admin tez wiele doswiadczenia tutaj zdobyl, chociaz od samego poczatku byl czlowiekiem wyjatkowym. Wbrew pozorom tutaj kazdy ma szanse. Nawet ja ;). I nie boje sie do tego przyznac. Jak kazdy popelniam bledy i probuje je naprawiac. Z roznym skutkiem, nie ma sie co oszukiwac. Potem popelniam kolejne i tak w kolko ;). Czuje sie tu jednak, jak w rodzinie i chyba nie tylko ja...
Czego i tobie zycze. Tutaj sa sami swoi. Trzeba tylko w to uwierzyc i przekonac innych niedowiarkow.

Pozdrawiam.

autograf
23-01-2008, 17:55
To ja pozwole sobie na mala zmiane tamatu, a mianowicie pytanie do uzytkownikow D40 i SB-600 zamiescilem tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47447
I prosze kogos z Was o odpowiedz.
Serdecznie dziekuje.

Jacek_Z
23-01-2008, 17:59
dobrze sie domyslasz - lampa sb600 nie ma trybu SU-4, kronos28 dobrze ci odpisał na resztę pytania.

autograf
27-01-2008, 19:02
Ajaj, a jak zmienie body na D80?

kronos28
27-01-2008, 19:13
to SB-600 bedziesz mogl sobie w CLS już odpalać zdalnie bez problemu z korekcją mocy z body bezprzewodwo itd.

autograf
27-01-2008, 19:18
To podziekowal po raz enty, teraz juz wszystko jasne - jak sloneczko:)
Pozostal tylko jeden maly problem, albo raczej DUZY...

PS Rozmawialem ze Slawkiem (on doradza komplet z 18-70) wiesz o czym mowie Kronos28

kronos28
27-01-2008, 19:40
jak masz do wyboru pomiędzy 18-70 a 18-135 to ja tez bym brał 18-70 bez zastanowienia

Piecyk
08-02-2008, 23:39
Dla mnie wszyscy uzytkownicy nikonow sa rowni. nie wazne czy ktos ma nikona D300 czy nikona D40. Fakt faktem parametry sie roznia bez porownania ale kazdy kupuje to na co go stac albo to co potrzebuje. ja mam nikona D40 i jak narazie ucze sie a on jest idealny do nauki wiec zlego slowa nie powiem spodziewam sie ze nie jest on dla co po nie ktorych wystarczajacym rozwiazaniem ale uszanujcie wybory innych bo mozna miec nikona D300 i nie umieć sie nim poslugiwac i robic gorsze zdjecia niz uzytkownik D40 wiec dla mnie ani ci ze slabymi body ani z kosmicznymi body nie powinni sie wywyzszac. Pozdrawiam

m4rox
04-08-2009, 19:56
Uaktualniona lista słoików do D40/D40x/D60/D5000/D3000 :

Nikkor:
AF-S DX 10-24mm f/3,5-4,5 ED G New
AF-S DX 12-24mm f/4.0G ED-IF
AF-S 14-24 mm f/2,8G ED
AF-S DX 16-85mm f/3,5 - 5,6G ED VR
AF-S 17-35mm f/2.8D ED-IF
AF-S DX 17-55mm f/2.8G ED-IF
AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G
AF-S VR DX 18-55mm f/3.5-5.6G
AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
AF-S VR DX 18-105 f/3.5-5.6G ED
AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF
AF-S VR DX 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED
AF-S 24-70 mm f/2,8G ED
AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G IF-ED
AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF
AF-S 28-70mm f/2.8D IF-ED
AF-S 35mm f/1.8G New
AF-S 50 mm f/1,4G
AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED
AF-S VR 55–200mm f/4–5.6G IF-ED
AF-S 60mm f/2.8G Micro
AF-S VR 70-200mm f/2.8G ED-IF
AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G
AF-S 80-200mm f/2.8D ED-IF
AF-S VR 105mm f/2.8G Micro
AF-S VR 200mm f/2.0G ED-IF
AF-S VR 200-400mm f/4.0G ED-IF
AF-I 300mm f/2.8D IF-ED
AF-S 300mm f/2.8D IF-ED
AF-S 300mm f/4.0D ED-IF
AF-S VR 300mm f/2.8 ED-IF
AF-I 400mm f/2.8D IF-ED
AF-S 400mm f/2.8D ED-IF
AF-S VR 400mm f/2,8G ED
AF-I 500mm f/4.0D IF-ED
AF-S 500mm f/4.0D ED-IF
AF-S VR 500mm f/4G ED
AF-I 600mm f/4.0D IF-ED
AF-S 600mm f/4.0D ED-IF
AF-S VR 600mm f/4G ED

Sigma:

4,5mm f/2,8 EX DC HSM
10mm f/2,8 EX DC HSM
10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
10-20mm f3,5 EX DC HSM New
12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM
14mm f/2.8 EX
17-35mm f/2.8-4.0 EX DG
17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM
18-50mm f/3.5-5.6 DC HSM
18-50mm f2,8-4,5 DC OS HSM New
18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM
18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
18-200mm f/3.5-6.3 DC OS
18-250mm f3.5-6.3 DC OS HSM New
24-70mm f2,8 EX DG HSM
30mm f/1.4 EX DC HSM
50mm f/1.4 EX DG HSM
50-150mm f/2.8 EX DC HSM
50-200mm f4-5,6 DC OS HSM New
50-500mm f/4.0-6.3 EX DG
55-200mm f/4-5.6 DC HSM
70-200mm f/2.8 EX DG Macro
70-300mm f/4,0-5,6 DG Macro
70-300mm f/4,0-5,6 DG APO Macro
80-200mm f/2.8 EX DG Macro
80-400mm f/4-5.6 EX OS
100-300mm f/4.0 EX DG
120-300mm f/2.8 EX DG
120-400mm f/4.5-5.6 DG OS APO HSM
150mm f/2.8 EX DG Macro
150-500mm f5-6.3 DG OS APO HSM
180mm f/3.5 EX DG Macro
300mm f/2.8 EX DG APO HSM
300-800mm f/5.6 EX DG APO
500mm f/4.5 EX DG HSM APO
800mm f/5.6 EX DG APO

Tamron:

10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD New
17-50mm f/2.8 XR Di II
18-250mm f/3.5-6.3 Di II
18-270mm f/3,5 -6,3 Di II VC LD
28-75mm f/2.8 XR Di LD
28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC
70-200mm f/2.8 Di LD MACRO
70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
90mm f/2.8 Di Macro II

Tokina:

12-24 f/4 AT-X 124 PRO DX II New

Fortaigne
05-08-2009, 12:45
ooo :) i nie muszę pisać listy życzeń choinkowych tylko wyprintuje post i wręczę rodzinie :)

PawelA
11-08-2009, 10:13
Właśnie stałem się posiadaczem używanej D40. Bardzo się cieszę z tego aparatu, gdyż to moja pierwsza lustrzanka. Wokół wszyscy znajomi mają bardziej "wypasione" sprzęty, ale dla mnie ten mo jest najlepszy, najfajniejszy i wogóle naj. I i to właśnie w tym wszystkim chodzi....

Qubczyk
11-08-2009, 18:53
Ja również jestem posiadaczem D40'tki i jestem bardzo zadowolony. Jak na sprzęt za taką cenę naprawdę radzi sobie bardzo dobrze, a przynajmniej na tyle, żeby jeszcze zarobić na ewentualną szklarnię, lampę i stos innych pierdół... :) :) :) Wierzę w to, że w końcu zarobi na swojego godnego następcę... :) :) :)

pap911
11-08-2009, 19:11
a Sigma 200-500 2,8 nie da rady na d40stce? xP

Troit
11-08-2009, 20:01
90mm f/2.8 Di Macro II

A tego tamrona ktoś użytkował z d40x?? Też trzeba trafić na dobry egzemplarz, czy stałki Tamrona są trochę lepsze??