Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Fotki z DBE.

adamturek
02-11-2007, 21:59
Witam.

Oto kilka fotek z ostatniego meczu jaki fotografowałem we Włocławku. Mam pytanko czy jest jakiś filtr, który pozwala uzyskać lepszą "jakość" odwzorowania kolorów ?? Chodzi mi oto, że przy ustawieniu balansu bieli (na koszulce ) to odcień skóry wychodzi mi trochę za żółty.

Pozdrawiam.

P.S. Fotki nie są obrobione, więc za techniczny wygląd przepraszam :)

EDIT brak zdjęć

fikromajo
02-11-2007, 22:28
Fajne zdjęcia, ciekawe jakie mi jutro wyjdą jak na debiut ;0
Jakim obiektywem pstrykałeś???

Pozdrawiam,
Marcin Kowalski

projacek
02-11-2007, 22:33
Niestety ale mnie nie przekonują. Przede wszystkim za szerokie kadry i brak ostrości, 1 ma w sobie fajny potencjał. Napisz jakim obiektywem robiłeś.

PS. Też byłem na tym meczu, musieliśmy siedzieć gdzieś obok siebie:)

adamturek
03-11-2007, 13:38
Obiektyw : 17-50 2.8.

Jak już pisałem wcześniej, czy ktoś wie coś o filtrze który lepiej odda kolor skóry ??

wilus
03-11-2007, 13:42
daj sobie spokój z filtrem
łatwiej będzie zdjąć zielony kolor przy wołaniu nefa,
coś w ten deseń. jakby co to zaraz usune.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/5e1d77f1c6bbe7b0-2.jpeg
źródło (www.fotosik.pl)

projacek
03-11-2007, 13:49
Obiektyw : 17-50 2.8.

Żadne filtry, po prostu daj światło 2.8(może być nawet 3.2) czas najlepiej około 400-500(ja leciałem ostatnio w Hali Mistrzów na 3.2 i 500, było trochę za ciemno, ale na 400 powinno być w sam raz), AF-C, dobierz dobry balans bieli i gra gitara :)

daj sobie spokój z filtrem
łatwiej będzie zdjąć zielony kolor przy wołaniu nefa,
coś w ten deseń. jakby co to zaraz usune.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/5e1d77f1c6bbe7b0-2.jpeg
źródło (http://www.fotosik.pl/)

Chyba trochę przesadziłeś, powinien byc kolor czerwony a nie fioletowy :)

wilus
03-11-2007, 14:12
mam lichy monitor w pracy :???:

adamturek
03-11-2007, 16:42
400 to ostateczne minimum. Powyżej przy szybszej akcji trzeba mieć nieźle szczęścia żeby ruch zamrozić. Po kilku eksperymentach przed sezonem wywnioskowałem, że najlepiej to 2.8F, 500 lub 640 migawka, a jasność zdjęcia dalej regulować tylko ISO.

Widziałem, że kilku kolesi miało filtry. Jak później patrzyłem na ich zdjęcia to kolory naprawdę bomba i myślałem, że poprzez filtr takie cuda wychodzą. Software'owo wiem, że można zdjęcie dopieścić, ale czas.... :(

Muszę jeszcze pobawić się focusem. Narazie używałem AF-C, ale mam wrażenie, że czasami trochę nie nadąża z ostrzeniem, coś czuje w moczu, że szybciej złapie ostrość przy AF-S.

Co do jasności w Hali Mistrzów to jak nie ma TV to ogólnie jest ciemno. Bez 1600 ISO jest ciemno, że hej

adamturek
03-11-2007, 16:55
Jacek jak będziesz teraz na meczu pucharowym we wtorek, to możemy się spotkać na parkiecie :) Pogadamy o zdjęciach i pierdołach :)

wilus
03-11-2007, 18:03
sory sprawdzam na dobrym monitorze i nie widze fioletu,

projacek
03-11-2007, 20:30
400 to ostateczne minimum. Powyżej przy szybszej akcji trzeba mieć nieźle szczęścia żeby ruch zamrozić. Po kilku eksperymentach przed sezonem wywnioskowałem, że najlepiej to 2.8F, 500 lub 640 migawka, a jasność zdjęcia dalej regulować tylko ISO.

Nie zgodzę się, przy moim starym obiektywie ze światłem 4.0-5.6 zdarzało się, że schodziłem do czasów nawet niższych niż 400, przy ISO 1600 i jakoś udało się zamrozić ruch . Była to co prawda piłka nożna, ale również sztuczne oświetlenie i porównywalne do tego w Hali Mistrzów.

Co do jasności w Hali Mistrzów to jak nie ma TV to ogólnie jest ciemno. Bez 1600 ISO jest ciemno, że hej

Nie wiem nie zwiedziłem dużej ilości hal w Polsce, ale z tego co słyszałem(czytałem) Hala Mistrzów jest jedną z najlepiej oświetlonych hal w Polsce(mogą to potwierdzić m.in. koledzy ze Świecia, którzy tutaj piszą :) )

Jacek jak będziesz teraz na meczu pucharowym we wtorek, to możemy się spotkać na parkiecie :smile: Pogadamy o zdjęciach i pierdołach :smile:

Napisz na priva jakiś namiar, najlepiej gg to pogadamy, żebyśmy sie rozpoznali :)

Hmmm, nie wiem, ja na wszystkich innych zdjęciach innych fotografów widzę czerwoną piłkę, tylko na tym fiolet :) Nawet na trybunach widzę fiolet :) Chyba, że ja mam coś z monitorem :)

pozdrawiam

adamturek
04-11-2007, 11:32
Nie zgodzę się, przy moim starym obiektywie ze światłem 4.0-5.6 zdarzało się, że schodziłem do czasów nawet niższych niż 400, przy ISO 1600 i jakoś udało się zamrozić ruch . Była to co prawda piłka nożna, ale również sztuczne oświetlenie i porównywalne do tego w Hali Mistrzów.

Nie wiem nie zwiedziłem dużej ilości hal w Polsce, ale z tego co słyszałem(czytałem) Hala Mistrzów jest jedną z najlepiej oświetlonych hal w Polsce(mogą to potwierdzić m.in. koledzy ze Świecia, którzy tutaj piszą :) )

Koszykówka jest bardziej dynamiczną grą, przynajmniej tak sądzę. Ruch zawodnika jest o wiele szybszy. Robiłem zdjęcia na 320 i zdjęcia w 80% wychodziły rozmyte (szczególnie chodzi mi o ruch rąk i nóg). Co do oświetlenia na HM to jak pisałem, jak nie ma TV włączają jedynie 50-60% światła. Jak była TV to ISO miałem na 640-800 przy 2.8 i migawce 500. Jak nie ma TV to ISO 1600 przy tych samych ustawieniach

Co do spotkania na meczu to dam znać na priv'a we wtorek. Mam kilka spraw do załatwienia tego dnia i nie wiem czy wyrobię się dokładnie na rozpoczęcie meczu. Odezwę się ok 15.00.

Migota
04-11-2007, 14:00
projacek i adamturek, to ja Was z góry ( z trybuny) będę obserwowała ;). udanych fotek. pozdrowionka dla fanów włocławskiego kosza oraz Nikona ;)

adamturek
04-11-2007, 14:07
Dziękuje, dziękuje :)

phantomek
04-11-2007, 17:05

To chyba ten monitor dobry tez nie jest :)

Bo u mnie widac na trybunach full fioletu, pilka jest fioletowa, skarpetki zawodnika, obręcz kosza itd :)

A mowiac o zdjeciach, to wiekszosc jest nie ostrych. Kadry nijakie, na wiekszosci sędziego widze.

adamturek
04-11-2007, 19:47
To chyba ten monitor dobry tez nie jest :)

Bo u mnie widac na trybunach full fioletu, pilka jest fioletowa, skarpetki zawodnika, obręcz kosza itd :)

A mowiac o zdjeciach, to wiekszosc jest nie ostrych. Kadry nijakie, na wiekszosci sędziego widze.

U mnie też fiolet widać. A co do zdjęć to dałem pierwsze lepsze bo o kolor skóry mi chodzi, jak pisałem na samym początku, a nie jak fotki pstryknąłęm pod względem technicznym. :twisted:

stig
05-11-2007, 00:22
Nie zgodzę się, przy moim starym obiektywie ze światłem 4.0-5.6 zdarzało się, że schodziłem do czasów nawet niższych niż 400, przy ISO 1600 i jakoś udało się zamrozić ruch . Była to co prawda piłka nożna, ale również sztuczne oświetlenie i porównywalne do tego w Hali Mistrzów.Eeeee... To cos malo porownywalne. W Hali Mistrzow, zeby wyciagnac krocej niz 1/400 przy ISO 1600 trzeba miec 2.8 (nie jeden raz tam fotografowalem). A miedzy 5.6, a 2.8 troche EV roznicy jest. :)

JohnnyB
05-11-2007, 02:43
Nawet nie pomyślałem o tym by używać jakichkolwiek filtrów ... cała tajemnica to dorbze dobrany WB. Jeśli ustawiając na koszulce masz zafarb innego koloru to ustaw na ścianie/banerze lub najlepiej na szarej karcie. Twoje zdjęcia są niedoświetlone, balans skopany a fotografowałeś na najlepiej oświetlonej hali w Polsce. Na Anwilu przy 1/500 można pięknie naświetlić zdjęcia. Zapomnij o filtrach - zrób to sam. Poza tym każdy filtr zabierze Ci światło - to chyba oczywiste.

400 to ostateczne minimum.
Gdyby tak było byłoby naprawdę kiepsko zakładając, że hale w kraju mamy jakie mamy. Można (fakt fuksem) trafić ostre zdjęcie i przy 1/100(!) - też mnie to zdziwiło ale proszę: http://www.sportowefakty.pl/galeria/index.php?k=1&p=2&g=1352
Ja na tej samej hali używam f2,8 i 1/320 i życzyłbym sobie krótszych czasów ale nie ma możliwości ze względu na oświetlenie.

Bez 1600 ISO jest ciemno, że hej
Nie wyobrażam sobie by robić zdjęcia na polskich halach przy niższym ISO - robiłeś?

Co do oświetlenia na HM to jak pisałem, jak nie ma TV włączają jedynie 50-60% światła.
To miałem farta bo ze stigiem robiłem w takich warunkach a i tak było jasno jak w dzień.

adamturek
05-11-2007, 12:37
Te zdjęcia, które dałem w tym poście są robione przy ISO 640 :) i jak wcześniej pisałem światełko 2.8 i migawka 320. Co do balansu, to kurde mam problem bo wyświetlacz na aparacie trochę inaczej pokazuje biel niż później w domu CTR. Ale dopiero się uczę więc spokojnie dojdę do optymalnych ustawień:)

stig
05-11-2007, 12:41
Te zdjęcia, które dałem w tym poście są robione przy ISO 640 :) i jak wcześniej pisałem światełko 2.8 i migawka 320. No i dlatego masz sporo niedoswietlone. ;)

Janis
09-11-2007, 19:25
Czy to Ty tak straszliwie błyskałeś im flashem tego dnia po oczach? xD
jak dla mnie nieostre zdjęcia.
1 ciekawa... szkoda, że wtedy nie trafił :p
btw. iso 1600? a co z szumami, przecież to już jest tak widoczne, przynajmniej u mnie w syfraku...

adamturek
10-11-2007, 10:10
Nie ja, ale miałem niezły ubaw widząc tego kolesia jak dawał lampą :). Czekałem kiedy go tylko ochrona zdejmie, bo z tego co wiem jest zakaz.

JohnnyB
10-11-2007, 10:26
btw. iso 1600? a co z szumami
Jakimi szumami ? :mrgreen:

projacek
10-11-2007, 11:29
Nie ja, ale miałem niezły ubaw widząc tego kolesia jak dawał lampą :). Czekałem kiedy go tylko ochrona zdejmie, bo z tego co wiem jest zakaz.

To był koleś ze słupska, rozmawiałem z nim chwilę. Też mnie trochę zdziwiła ta lampa i widać było, ze ostro nią dawał.