PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktos moze mi wytlumaczyc?

Redskull
09-01-2006, 21:24
Hello!

Jak w temacie, czy ktos moze mi wytlumaczyc od poczatku do konca (od pstrykniecia zdjecia do jego wydruku) jak obrabia sie nefy? (chyba takie pliki zapisuje d200?). Siedzialem w systemie analogowym kilka lat i cyfra mnie nie ruszala, teraz mnie przeraza!!! Nie wiem co i jak, nie wiem co to CS, raw i nef mi sie beltaja...prosze o pomoc i jak najprostsze wytlumaczenie wszystkiego po kolei.

plbach
09-01-2006, 21:40
pozwole sobie wkleic nie swoje słowa:

Samo określenie RAW, wbrew pozorom, nie jest skrótem. To słowo w języku angielskim oznacza coś surowego, nieobrobionego. Już samo jego przetłumaczenie pozwala lepiej zrozumieć ideę tego formatu zapisu danych. W większości aparatów cyfrowych są to po prostu dane zebrane z matrycy światłoczułej i zapisane bez żadnej obróbki. Dlatego często na format RAW mówi się "cyfrowy negatyw". W komputerze, za pomocą specjalnego programu dołączanego zawsze do aparatu, można te dane poddać obróbce, decydując, jaki ustawić balans bieli, tryb wyostrzania, nasycenie kolorów czy kontrast. Jeśli z jakichś powodów nie podoba nam się zdjęcie, można je poprawić i spróbować innych ustawień.

Można m.in. ręcznie ustawić balans bieli czy zmienić stopień yostrzania fotografii.
Gdy aparat zapisuje dane w postaci gotowego zdjęcia, czyli np. JPEG, decyzja o wyglądzie obrazu zapada i część informacji, jakie zostały odczytane z matrycy światłoczułej, jest bezpowrotnie tracona. Nie oznacza to oczywiście, że nie można później naprawiać zdjęć za pomocą programu graficznego. Po prostu w takim przypadku komputer operuje na mniejszej ilości danych. A komputer to nie człowiek - jak czegoś nie ma, to zmyślał nie będzie.

Pewną namiastką formatu RAW jest format TIFF (Tag Image File Format, czyli format obrazu ze znacznikami). W tym przypadku aparat podejmuje decyzję o kolorach, wyostrza obraz, po czym zapisuje zdjęcie w formacie nieskompresowanym. Takie pliki są równie duże jak zdjęcia RAW, bo każdy piksel obrazu, bez wyjątku, jest opisany za pomocą trzech liczb (bajtów), ale zdjęcie zostało już poddane pewnej obróbce.

NEF to taki RAW tylko nikona. A CS to tak potocznie Photoshop CS. A mowa czesto jest o CS i CS2 bo to sa wersje PS (Photoshopa) ktora otwiera RAW'y

Grześ Pseudonim
09-01-2006, 22:08
To proste - NEF to nazwa odpowiadająca plikom RAW (po angielku raw oznacza "surowy", NEF - to bodajże Nikon Electronic Format) i oznacza plik w czystej postaci, czyli 100% informacji uzyskanej z matrycy. Często nazywany "cyfrowym negatywem", gdyż saute nie nadaje się do niczego, natomiast stanowi plik, z którego dopiero uzyskujesz właściwy plik graficzny. Często nazywany jest "cyfrowym negatywem".
Decydując się na zapis zdjęcia w jpg w aparacie, przyjmujesz algorytm kompensacyjny narzucony przez niego, z wszelkimi tego konsekwencjami. Z kolei NEF daje Ci możliwość m. in.:
- skorygować naświetlenie o +/- 5 EV,
- skorygować balans bieli,
- zastosować krzywe tonalne,
- posłużyć się histogramami,
- wstępnie przyjąć ostrość zdjęcia.
Więcej informacji o każdym z tych zagadnień znajdzieśz w wielu wątkach na tym forum.

Większość poważnych programów (łącznie z załączonymi do aparatu) daje możliwość obróbki (bardziej lub mniej zaawansowanej) NEF-ów. NC (Nikon Capture), Adobe Photoshop i kilka popularnych również. Ale uwaga - nie wszystkie czytają jeszcze NEFy z D200.
Ale uwaga - różne programy dają różne wyniki w obróbce NEFów. Tu tesz znajdziesz liczne porównania na tym forum.
Najbardziej zaawansowany i dający bardzo dobre wyniki jest program C1 (Capture One). Dokładną "step by step" instrukcję posługiwania się tym programem i kilka komentarzy do niego znajdziesz na tym formu w wątku:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17539

Generalnie NEFy musisz traktować identycznie jak negatyw z analoga, tyle że zamiast chemii stosujesz software. To tyle w skrócie.
Nie przerażaj się - to wszystko jest dla ludzi. :)

Redskull
09-01-2006, 22:24
Leeee nie o to mi chodzilo :D Ale dzieki za pomoc...

Chodzi mi o praktyke nie teorie, bo idee nefow, rawow i jpg-ow znam :D Chodzi mi bardziej o :

1.robie fotke
2.gdzie ja otworzyc (konwertowac?)
3.na co ja konwertowac (jesli wogole?)
4.czym obrabiac nefa, czym rawa?
5.jak kompresowac

Uff... licze na ponowna pomoc :)

Grześ Pseudonim
09-01-2006, 22:35
1. OK.
2. W każdym programie posiadającym obsługę RAW-ów - poprednio wymieniłem Ci kilka z nich. Oprócz tego jest kilka programów do podglądu i ew. prostej korekty (Nikon view).
3. Tu musisz sam wybrać. Zasadniczo tiff jest lepszy od jpeg-a (daje mniejszą utratę informacji), ale za to pliki są duże. Generalnie przy zapisie do jpeg-a ustawiasz m. in. skalę kompresji, ale zgodnie z zasadą - czym większa kompresja tym mniejszy plik ale również większa utrata informacji.
4. Jeśli używasz systemu Nikona to mówimy tylko o NEF-ie, patrz p. 2 (każdy z tych programów nie tylko otwiera ale również konwertuje i obrabia)
5. W zależności od potrzeb i zgodnie z zasadą - większa kompresja = gorsza jakość.

Prościej już nie potrafię :?

stig
09-01-2006, 22:42
2.gdzie ja otworzyc (konwertowac?) W programie, ktory sobie z tym radzi. Wybor nalezy do Ciebie -- w zaleznosci od tego ile chcesz wydac pieniedzy i jaki masz mocny komputer. Poczytaj troszke forum. Co chwila jest dyskusja na temat oprogramowania. Poczawszy od programow darmowych poprzez Photoshopa CS2, Phase One Camera One, a na Nikon Capture skonczywszy...

3.na co ja konwertowac (jesli wogole?) Na to co chcesz. Przewaznie robi sie do TIFFa (jesli chcesz dalej obrabiac np. w Photoshopie), lub do JPGa, jesli chcesz od razu zaniesc do labu.

4.czym obrabiac nefa, czym rawa? Kryste! Jesli zadajesz pytania, to racz czytac odpowiedzi! Koledzy przeciez wyraznie napisali, ze NEF=RAW. Czyli obrabia sie generalnie tymi samymi narzedziami.

5.jak kompresowac[ Jak chcesz -- a to zalezy od zastosowania; internet, odbitka. Musisz wybrac cel przygotowania zdjec, zeby uzyskac odpowiedz.

Redskull
09-01-2006, 23:04
jesli chcesz od razu zaniesc do labu.
Wstyd sie przyznac ale ja pracuje w labie :P

pebees
10-01-2006, 00:28
Redskull, pracujesz w labie i nie masz specjalnego cennika dla korzystających z tego forum? nieładnie.. :D

Boomerang
10-01-2006, 09:44
Miałem ten sam problem :-)
CS2 + dobry podręcznik np "Fotografia cyfrowa - edycja zdjęć" Scotta Kelby i jesteś w domu. Naprawde nic więcej nie trzeba.

Pozdrowienia i powodzenia

mstr
10-01-2006, 12:22
Ostatnio zastanawiałem się czy zapisany obraz z korektą nefa np. ekspozycji +1 jest równoważny z obrazem zapisanym przez aparat na którym ustawiono korektę +1?

stig
10-01-2006, 12:26
Ostatnio zastanawiałem się czy zapisany obraz z korektą nefa np. ekspozycji +1 jest równoważny z obrazem zapisanym przez aparat na którym ustawiono korektę +1? Oczywiscie, ze nie. Korekta w aparacie po prostu wydluzy czas naswietlania i technicznie obraz bedzie ok. Rozjasnienie pliku o 1 EV niestety wyciagnie rowniez szum, bo to tak, jak bys zwiekszyl ISO z 200 do 400.

Grey
10-01-2006, 12:26
potem sie dziwic ze foty z labu wygladaja jak wygladaja:D

Grzes Pseudonim napisal wszystko na temat

mstr
10-01-2006, 13:04
Ostatnio zastanawiałem się czy zapisany obraz z korektą nefa np. ekspozycji +1 jest równoważny z obrazem zapisanym przez aparat na którym ustawiono korektę +1? Oczywiscie, ze nie. Korekta w aparacie po prostu wydluzy czas naswietlania i technicznie obraz bedzie ok. Rozjasnienie pliku o 1 EV niestety wyciagnie rowniez szum, bo to tak, jak bys zwiekszyl ISO z 200 do 400.

Dzięli za rozwianie wątpliwości:)

stollo
10-01-2006, 19:49
Zasadniczo tiff jest lepszy od jpeg-a (daje mniejszą utratę informacji), ale za to pliki są duże

TIFF stosuje kompresję bezstratną. Zero utraty jakości.

stig
10-01-2006, 19:58
Zasadniczo tiff jest lepszy od jpeg-a (daje mniejszą utratę informacji), ale za to pliki są duże

TIFF stosuje kompresję bezstratną. Zero utraty jakości.

Tez to chcialem napisac, ale mam wrazenie, ze Grzesiowi chodzilo o strate w stosunku do NEFa. A ta na pewno jest (mniejsze mozliwosci korekty BW czy chociazby ekspozycji).
Poza tym -- TIFF oprocz metod kompresji stratnej (LZW, ZIP) ma takze mozliwosc kompresowania stratnie (JPG). :)

Grześ Pseudonim
10-01-2006, 20:10
Stig, dokładnie o to chodziło. Za niezręczność językową przepraszam. Niemniej jednak pomijając szczegóły, można poszczególne formaty ustawić w szeregu malejącym adekwatnym (choć nie liniowo) do utraty informacji:
NEF - NEF SKOMPRESOWANY - TIFF - JPG
Przy czym w JPG-u można stopień kompresji ustalić (PS ma skalę 12-to punktową), a więc generalnie JPG nie równy JPG-owi, o czym należy pamiętać.

No ale wątek chyba wyczerpany, bo tu zadający pytanie (profesjonalista bądź co bądź) musi sięgnąć do elementarza fotografii cyfrowej :shock:

stollo
10-01-2006, 20:54
NEF - NEF SKOMPRESOWANY - TIFF - JPG

O właśnie - czy NEF jest kompresowany stratnie? Czy tylko "pakowany"? Bo nigdzie mi się ta informacja nie rzuciła w oczy :roll:

Jacek_Z
10-01-2006, 22:19
moze byc zapisywany na oba sposoby (stratnie i nie). W D200 masz do wyboru obie opcje.
W D70 jest zawsze kompresowany stratnie o czym nie wszyscy wiedza.
Ta kolejnośc niekoniecznie powinna być taka, bo jesli tiff był z NEFa bezstartnego to jest lepszy od tego z NEFa stratnego, więc ten ostatni powinien być w hierarchii nieco nizej.

stollo
10-01-2006, 22:28
W D70... a czy w D70S również jest to kompresja stratna? (może szukam dziury w całym ale zmartwiła mnie ta informacja... bo może się okazać że nie ma w moim aparacie bezstratnego formatu :shock:)

Jacek_Z
10-01-2006, 22:36
nie wiem czy też w D70s, ale myślę, że tak, też stratna.
możesz sprawdzić jak masz oba aparaty to zrób identyczny! kadr na tych samych ustawieniach - czułości (najlepiej niska - 200) i przestrzeni barw koniecznie, tryb M, te same czasy (dośc krótki) i przysłony - na wszelki wypadek. Zobacz potem jakie duże są pliki z obu aparatów.

Ale - nie przejmowałbym się tą kompresją NEFa, utrata informacji jest bardzo niewielka, inżynierowie Nikona uznali ze w wiekszości wypadków nie ma istotnego wpływu na jakośc zdjęcia.

stollo
10-01-2006, 22:52
Niestety nie mam obu aparatów :) Pozostaje mi zatem wierzyć w inżynierów nikona :lol: bo przyznam, że czasy zapisu zdjęć na kartę bardzo mi się podobają :lol: (nie ma darmowych obiadów hehe)

Redskull
10-01-2006, 23:18
A teraz jeszcze jedno lamerskie pytanko...

Czy NIKON CAPTURE 4 wart jest 650zl w PSTRYKA? I czy ow progs zastopi mi PS-a? Sorry, ze nie ten dzial, ale mowa byla o obrobce i czym ja wykonac...

leszeg
10-01-2006, 23:20
Czy NIKON CAPTURE 4 wart jest 650zl sa alternatywne rozwiazania

Grześ Pseudonim
10-01-2006, 23:22
Polecam C1 - light - cena 99 Euro, popatrz w wątku o oprogramowaniu

Jacek_Z
10-01-2006, 23:59
jak już to 449 zł u hesji -
różnicę 200 zł proszę przelać mi na konto :lol:
na górze strony masz baner, a to link
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=10&resshi=0&_prod_filtruj=1&kategoria=44&_filtr=4
istotne byś miał wersję co najmniej 4.2 bo do niej jest upgrade do 4.4 czytające NEF z D200 - to tak na przyszłość