PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wieża nocą (Paryż)

bombel1
01-11-2007, 23:21
1. Po raz pierwszy (w końcu) bawiłem się fotografią nocną. A że w miłych okolicznościach przyrody to inna sprawa...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/7986/dsc2435qn4.jpg)

jm
01-11-2007, 23:25
Ojjj chyba zrobisz zamieszanie....

Zdjęcie przyjemne kolorystycznie, kadr za to nie bardzo mi odpowiada - wygląda tak jakbyś nie mógł sam wybrać miejsca z którego fotografowałeś... stąd te krzaki po prawej. Wydaje mi się, że wieża ma przechył na prawo.

anchel
01-11-2007, 23:27
Same zdjecie nawet udane. Normalnie bylbym bardziej sceptyczny ale odbicie gornej czesci wiezy w mokrym deptaku dodalo mu smaczku i wyszlo dobrze (szkoda, ze minimalnie uciete to odbicie). Ale jedno mi wytlumacz. Czemu ono (zdjecie) takie pokrzywione brzegi ma?? Prostowales, nie wykadrowales i tak zostawiles? No co ty...

anchel
01-11-2007, 23:29
Ojjj chyba zrobisz zamieszanie....

Zrobi. Ze wzgledu na nick przede wszystkim hehe ;]

jm
01-11-2007, 23:32

o to własnie mi chodziło. Już wczoraj przyuważyłam, nawet pomyślałam, że owa tajemnicza nieznajoma (żona/koleżanka/?) bombla się zarejestrowała....ale lokalizacja nie ta;)

Sorry za OT.
Witaj autorze wątku. Fajnie, że zaczynasz fotami a nie pytaniem jaki aparat kupić;)

bombel1
01-11-2007, 23:35
Fakt, z przycięciem dałem ciała. Rzeczywiście leciutko prostowałem kadr (może za bardzo) i przy okazji wyszedł brak poziomicy w oku. Co do miejsca fotografowanie to miałem do wyboru brzeg fontanny lub woda. Z braku odpowiedniego obuwia wybrałem brzeg.

jacoslavgth
01-11-2007, 23:44
przez caly szacunek dla bombla to ja bym zmienil nick.
a zdięcie ? krzywo, ale ogolnie moze byc :)

jacoslavgth
01-11-2007, 23:54
wlasnie , mam zagadke
jaką grubosc mialaby wieza eifla, gdyby ją scisnąc do prostopadloscianu o podstawie 100x100m, tak jak samochody na zlomowisku w kostke.
dla tego kto pomyli sie tylko o 100 cm, caly moj sprzecior foto oddaje ZADARMO :)

anchel
02-11-2007, 00:07
wlasnie , mam zagadke
jaką grubosc mialaby wieza eifla, gdyby ją scisnąc do prostopadloscianu o podstawie 100x100m, tak jak samochody na zlomowisku w kostke.
dla tego kto pomyli sie tylko o 100 cm, caly moj sprzecior foto oddaje ZADARMO :)

Bede zgadywal pod warunkiem, ze obiecasz opublikowac rzetelne obliczenia ;]
I liczysz z tymi 60 tonami farby czy bez? :mrgreen:

odie83
02-11-2007, 00:13

Nie tylko dlatego...
O ile dobrze pamiętam to na publikacje nocnych zdjęć wieży Eifla trzeba mieć zgodę władz miasta Paryża...

rajaz
02-11-2007, 00:53

Grubość? dokładnie 100m. Ale chyba chodziło Ci o wysokość. Można to policzyć w przybliżeniu mniej więcej tak:

ciężar wieży około 10100 ton (10 100 000 kg)
ciężar właściwy stali 7,85 g/cm3 czyli 7850 kg/m3
wg. powyższego objętość stali stanowiącej wieżę to około 1287m3
prostopadłościan o podstawie 100x100m miałby zatem wysokość 0,129m czyli niecałe 13cm.

Pomijamy farbę itp.

Gdzie można zgłosić się po sprzęt foto?:-D

Marta Baranowska
02-11-2007, 00:57
mnie sie podoba kadr, i pomysł, nie jest to takie klasyczne zdjecie, a troche takie inne...ja lubie takie i gratuluje!;]

harb
02-11-2007, 09:55
Nie tylko dlatego...
O ile dobrze pamiętam to na publikacje nocnych zdjęć wieży Eifla trzeba mieć zgodę władz miasta Paryża...

ej,szanuje prawa autorskie i nie tylko te....ale nie badzmy hipokrytami ,co jakis czas ktos o tym wspomina ale wszyscy wstawiaja ,ostatecznie to na forum a nie do druku (zarobkowego)
fotka urokliwa (poza wymienionymi wyzej bledami)

jacoslavgth
02-11-2007, 10:09
Grubość? dokładnie 100m. Ale chyba chodziło Ci o wysokość. Można to policzyć w przybliżeniu mniej więcej tak:

ciężar wieży około 10100 ton (10 100 000 kg)
ciężar właściwy stali 7,85 g/cm3 czyli 7850 kg/m3
wg. powyższego objętość stali stanowiącej wieżę to około 1287m3
prostopadłościan o podstawie 100x100m miałby zatem wysokość 0,129m czyli niecałe 13cm.

Pomijamy farbę itp.

Gdzie można zgłosić się po sprzęt foto?:-D

w tym wypadku bedzie to grubosc :) niestety nie dysponuje obliczeniami ale grubosc wyniosla by ok 6 cm!!!!
mialem to na zajęciach z konstrukcji stalowych, wiec informacja jest nader prawdziwa.
rajaz - po sprzet mozsz zglosic sie do cork w irlandii :) kurde, nie spodziewalem sie :):):)

bombel1
02-11-2007, 21:28
Dziękuję za komentarze. Będąc w Paryżu miałem wykupiony tygodniowy bilet na komunikację miejską i było na nim napisane, że mogę robić wieży zdjęcia. Co prawda kompletnie nie znam francuskiego, ale w razie co tej wersji się trzymam.
Pozdrawiam Wszystkich.

bombel
08-11-2007, 14:20
Myślę, że muszę się wypowiedzieć, choćby przez - jakby to powiedzieć - niejakie pokrewieństwo, że tak to ujmę (nie wiedziałem, że mam brata :)).

Zdjęcie wzbudza we mnie uczucia mieszane - jest zbyt dobre jak na początkującego, a jednocześnie wkurza trochę amatorsko zasłoniętą nogą wieży... Czyli jest dobrze, ale nie jest dobrze. Albo autor miał na wykonanie minutkę i leciał dalej (wtedy wybaczamy), albo zauważyłto dopiero po powrocie do domu (też wybaczamy, ale z mniejszą ochotą).

O wiele bardziej wolałbym widzeć wszystkie nogi, niż kubeł przed jedną - ale rozumiem, że nie można mieć wszystkiego. Same kąty zaś mi nie wadzą...

Jednak na plus; z nogą byłoby świetne, a tak jest tylko dobre.