Zobacz pełną wersję : MacBook, Nikon Capture NX i profile kolorów
Moi Drodzy,
nie wiem jak to wszystko jest z tymi profilami kolorów i proszę o pomoc.
Robię zdjęcie RAW, otwieram w Nikon Capture NX i zapisuję w JPG. Następnie gdy otworzę je w przeglądarce Xee (lub gdy opublikuję w internecie i przeglądam standardowym Safari) to ma ono inne kolory niż w Nikon Capture, zdecydowanie bardziej blade...
Monitor pracuje w trybie "Color LCD". Co ja mam pozmieniać? Ustawić Nikon Capture w "Color LCD" zamiast w Nikon sRGB? Gdzie zdjęcie jest takie, jakie widzą je inni, np. w Windowsowym Internet Explorerze?
Proszę mi wybaczyć, jeśli pytania są banalne, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w archiwum forum...
Przeglądarki często nie są wyposażone w CMM, dlatego zdjęcia wyglądają w nich nieco inaczej.
przemekk5
07-11-2007, 03:33
A na jakiej przestrzeni barwnej pstrykasz/obrabiasz fotki? Wiadomo, że przeglądarki i system używają srgb do wyświetlania, przynajmniej Winda. Podejrzewam, że w osX jest tak samo, choć nie wiem na pewno. Być może Twój aparat ma ustawione np. Adobe rgb i zapisując jpg w nx masz zaznaczony ptaszek "Embed ICC Profile" przez co wyjściowy jpg takowy profil będzie miał zawarty (argb). Powoduje to różnice w wyglądzie tego nad czym się pociliśmy w nx w porównaniu do np. wyświetlarki systemowej czy ie. Wystarczy przy zapisie owego ptaszka odhaczyć, wtedy fotka będzie domyślnie w srgb (przynajmniej tak jest we właściwościach pliku). Wtedy jpgi oglądane np. programie pocztowym będą wyglądały tak jak w trakcie obróbki czyli w NX czy szopie. pzdr.
ziuteczny
07-11-2007, 12:23
nie sądzę, żeby kolega pstrykał w aRGB, ja też tego nie robię
tym niemniej fotki w CaptureNX są dość fajnie nasycone natomiast przeglądane jakąkolwiek inną przeglądarką/programem graficznym jak również zrzucone do Internetu stają się zdecydowanie bladsze
problem był już tu opisywany chyba ale nie pamiętam o co latało w każdym razie problem istnieje
Problem polega na braku CMM w przeglądarkach systemowych. Aplikacje takie jak Photoshop i NC NX mają wbudowany moduł zarządzania kolorem, który przy wyświetlaniu stara się skompensować różnice pomiędzy gamutem monitora a np. sRGB. Gamut wielu współczesnych monitorów LCD jest często dość zbliżony do sRGB, dlatego różnice mogą być nieznaczne - jednak im bardziej ów gamut odbiega od sRGB, tym bardziej wyraźne staną się różnice.
Wyjście jest proste, acz barbarzyńskie - trzeba w systemie podmienić profil monitora na profil systemowy (w Windows jest to sRGB, w Maczku chyba Adobe RGB). Druga opcja polega na włączeniu podglądu (soft proof) przestrzeni monitora.
ziuteczny
07-11-2007, 13:16
no dobrze ale jakim cudem tylko NX tak nasyca ?
Photoshop już tak nie nasyca - co więcej zarówno Photoshop jak i jakieś inny Gimpy, które dla próby instalowałem oraz windowsowa przeglądarka - wszystkie oddają kolorystykę w sposób prawie, że identyczny
tylko NX tak nasyca (dość ładnie zresztą)
zaraz popróbuję z tymi profilami - wrócę z pytaniami jakby co
Nie ma prawa być inaczej (w wyraźny sposób):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/ps&nx.jpg)
ziuteczny
07-11-2007, 14:00
no ok - jest już ok ale stało się to kosztem tego, że wyrzuciłem z ustawień Zarządzania kolorami monitora domyślnego we właściwościach ekranu profil mojego LCD-ka, który specjalnie ściągałem z netu myśląc, że on coś mi poprawi (teraz profilu nie ma w ogóle)
możesz Czornyj napisać o do chodzi albo dać jakiegoś linka ?
Już tłumaczyłem - aplikacje mają wbudowany moduł zarządzania barwą, który wykorzystując profil monitora (to ten podczepiony w systemie) starają się skompensować różnicę między przestrzenią monitora, a przestrzenią w której pracujemy.
Teoretycznie NX i PS mają moduł zarządzania barwą i powinny wyświetlać w podobny sposób - jak to widać na powyżej przeze mnie załączonym obrazku (gdzie profil jest załadowany!), jednak jeśli pomogło wywalenie profilu, to albo miałeś coś źle ustawione w którejś aplikacji i coś się krzaczyło, albo ew. były widoczne różnice pomiędzy działaniem silników systemu zarządzania barwą Nikona i Adobe.
Niestety, bardzo trudno coś poradzić, bo popieprzyć można sto i tysiąc rzeczy, a co gorsza NX-a znam słabo, bo go nie używam.
ziuteczny
07-11-2007, 14:26
ok, zostawmy to
ale czyli co - monitor powinien mieć swój profil we właściwościach czy nie ?
bo z tego, że nie a w dodatku najlepsze, że nie było różnicy czy miałem tam ustawioną podwersję bluish czy redish, hmmmmm
Bluish i redish - o Jezuuuu...
Niestety, trudno mi odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Zasadniczo przydatność profili fabrycznych jest mocno dyskusyjna. Z drugiej strony - istnieje pewna szansa, że mogą pomóc. Jeśli jednak coś popieprzymy, to mogą tylko zaszkodzić.
Przykro mi że mówię zagadkami, ale tematyka jest dość złożona.