Zobacz pełną wersję : NIKON D70 - na co wymienić ?
Zapytałem też na cyberfoto ale dubluję na jedynym słusznym forum :-) Jako, że wpadło mi trochę "lewej" gotówki zacząłem myśleć o ulepszeniu systemu.
Podstawowe szkło jakie mam teraz to Tamron 17-50 f.2.8. Ogólnie ze zdjęć jestem zadowolony i dlatego niewiem w którym kierunku iść z wymianą. Czy doinwestować i zakupić lepsze szkło ? Ale jakie ? A jeśli body jakie ? Jeśli chodzi o koszta to do wydania jest około 4 tys zł. Sprzęt chcę kupić używany, jak zawsze bez pośpiechu postaram się znaleźć z dobrej i pewnej ręki. Mam pewne typy ale chcę zobaczyć co ludzie powiedzą Niedawno oglądałem zdjęcia z mojego tamrona i fuji s3pro i urzekła mnie ta plastyka ...chyba tego mi najbardziej brakuje.
Zastanawiałem się też nad sprzedaniem wszystkiego i wejśćiu w coś z Canona ale niewiem czy to ma sens. Dla rozeznania czego mogę potrzebować i jakie zdjęcia robię widać tutaj :
http://asmodel.digart.pl/digarty/
Dzięki z góry za każdy rozsądny głos
M
Bartek-Kacper
01-11-2007, 16:48
Jestem w posiadaniu D70 od roku i jestem bardzo zadowolony, chociaż w sumie chciałem zmienić na D200 ale jednak poszedłem w inną stronę.Wybrałem dokupowanie szkiełek i i akcesorii.Mam propozycję, wcale nie musisz z niej skorzystać - zainwestuj np: w jakiś telezoom i szeroki kąt, 4 tys w zupełności wystarczy na takie zakupy.Na moje nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby wszystko sprzedać i pójść w Canona.Nie wiem czy pomogłem ale starałem się.Pozdrawiam.
450yamaha
01-11-2007, 16:54
a co D70 przestało robić zdjęcia albo już są gorsze? :) D70 to wciąż bardzo dobre body. Za plastyke generalnie odpowiada szkło. W tą stronę też bym szedł z ulepszaniem. Może jakiś telezoom? Sigma 70-200? Nikon 80-200? Jeśli nie Telezoom, to może Nikon 17-55 ? Używanego dostaniesz poniżej 4k. Może jeśli nie masz szerokiego kąta to Nikon 12-24. Pójście w Canona jest bez sensu ;) Jeśli jesteś w Nikonie, masz szkiełka itd to nie warto bawić się w zmiane
david555
01-11-2007, 17:24
verus, zadaj konkretne pytania, bo nie wiadomo jak Ci pomóc. Jeśli stawiasz sprawy tak ostro, że wahasz się czy nie zmienić systemu, to pytania, które zadajesz muszą być konkretne.
NIe rozumiem po co zalecacie mu kupno zoom`u skoro fotografuje przewaznie widoczki....
ja zainwestowalbym w d200 nowka okolo 4 k uzywka za 3 k ...
Bartek-Kacper
01-11-2007, 18:06
NIe rozumiem po co zalecacie mu kupno zoom`u skoro fotografuje przewaznie widoczki....
Uważasz ,że zoomem nie zrobi widoczku ? :>
żółto-czarny
01-11-2007, 20:13
Racja - PRZEWAŻNIE widoczki, czyli nie tylko. Lada chwila przyjdzie ochota na coś innego i zabraknie milimetrów... Jeśli chce używki to może by wziąć D80, a resztę dołożyć do któregoś z wymienionych długich tele?
nikkorek
01-11-2007, 20:35
To nie rozważne na tym forum, ale ja bym wybrał CANONA.
Ktrego i jakie szkło to już sam sobie dopasujesz. Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję. Lepszy wizjer, mniejsze szumy, bardziej ostry, lepszy AF. Canony 30D i 20D to te same aparaty miałem oba tydzień czasu i został 20D a zaoszczędzoną kasę można dołożyć do szkła.
Musashi_Miyamoto
01-11-2007, 21:38
To nie rozważne na tym forum, ale ja bym wybrał CANONA.
Ktrego i jakie szkło to już sam sobie dopasujesz. Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję. Lepszy wizjer, mniejsze szumy, bardziej ostry, lepszy AF. Canony 30D i 20D to te same aparaty miałem oba tydzień czasu i został 20D a zaoszczędzoną kasę można dołożyć do szkła.
i tu się nie zgodzę, również stałem przed dylematem zmiany systemu, jestem zarejestrowany na forum Canona, 1 kolega z naszego forum zainteresował się moim przypadkiem;) i Mnie przekonywał, ale również 1 kolega z forum Canona mający 1D (który pomógł w podjęciu decyzji), co usłyszałem od niego, że Nikon daje za lepsze pieniądze lepszy AF i Pomiar , co jest ważne, co do szumów zgodzę się, że Canon ma mniejsze lecz na wysokich iso jest to dopiero widoczne, jak chcesz pogadać o szumach to gwarantuję, że moje Fuji na wysokich iso, da radę i 30D i 20D. Co do mojego zakupu, kupiłem D200, w porównaniu z S2 Pro, a myślę że z przesiadki z D70 odczucia będą podobne, wizjer jest duży, AF bardzo celny i szybki, dobrze uszczelniony i dla Mnie jedna z ważniejszych zalet to pomiar z obiektywami MF ( jeśli Ci to zbędne D80 będzie OK) masz też 2 opcję obiektywów, więc polecam szerokie szkiełko 12-24mm Tokinę lub Sigmę to zależy co kto woli, miałem i żałuję sprzedaży;) i np. 70-300mm VR lub sigma 70-200mm, nie wiem jak często byś używał długich ogniskowych, ale przy sprzedaży D70, coś fajnego powinieneś wymyślić. D200 to zakup na lata, ja trafiłem okazję u Nas na forum z gripem;) z taką kasą już możesz coś pokombinować.
Pozdrawiam Jacek
marcinekmm
01-11-2007, 21:44
Musisz sam sobie powiedzieć czego Ci brakuje w obecnym sprzęcie i ewentualnie co dostaniesz kupując nowy. Ja osobiście szedłbym w rozbudowę szklarni. A jeżeli nie pasuje Ci D70 to dlaczego?
Generalnie takich pytań się nie zadaje, gdyż nikt za ciebie tych pieniędzy nie wyda...
Ja bym wziął D80 + Tokina 12-24.
Musashi_Miyamoto
01-11-2007, 22:01
albo jak mówi marcinekmm wejść w szklarnię, za tą kasę już wiele dostaniesz;) choć D80 to świetny sprzęt i przejście z D70 również odczujesz i będziesz pod wrażeniem, jeszcze zostanie na 2 szkiełka;) Ja też mam braki w szkłach , które jakoś tam latam;) na D200 się zapożyczyłem, bo było mi szkoda sprzedawać za bezcen S2 Pro;) Jestem chyba z wiekiem coraz bardziej Sentymentalny:) hahaha
ps. verus gratuluję galerii:)
Pozdrawiam Jacek
jasiu102
02-11-2007, 12:31
nie okolo 4 tylko 4,5 k
Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję.
a inni co zrobili podobnie - żałują
bardziej ostry, lepszy AF. :shock: :shock::shock:wyłącz to wspomaganie światełkiem, idź w ciemniejsze miejsce i sobie zobacz. D70 złapie AF całkiem szybko. 20D - ma problem.
Rafał_Sz
02-11-2007, 14:28
1. Szkła
2. Szkła
3. Puszkę można zawsze zmienić, szkła zostaną.
Podobnie jest z tymi co przesiadli sie z Canona na Nikona tez niezaluja.:mrgreen:
Najprzód dzięki za wpisy. Zapomniałem dodać, że zooma mam, co prawda nie górnych lotów ale w zupełności mi wystarcza bo jak widać używam głównie innych zakresów.
Z tego co się zorientowałem to wymiana puszki D70 na D80 może nie przyspożyć mi wiele satysfakcji. Jeśli już body to D200. Tamrona 17-50 szkoda mi się pozbywać bo nie widzę czegoś w zamian a wpakować 4k w obiektyw dla lepszego samopoczucia nie uśmiecha mi się. Co do tej plastyki zdjęć.. naprawdę to co widziałem z FUJI S3PRO podobało mi się i to nie była zasługa szkła bo szkło było to samo, nawet z kitem nikona było nieźle.. Niestety albo niewiem albo po prostu z D70 nie da się wyciągnąć tego czegoś co mają aparaty z wyższej półki. Barwy, nasycenia..
Po krótkich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej pójdę w coś ultra szerokiego od 10, 12 mm. Będę mial wtedy pokryty zakres 10-200mm i może potem zmienię body..