Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NIKON D70 - na co wymienić ?

verus
01-11-2007, 15:06
Zapytałem też na cyberfoto ale dubluję na jedynym słusznym forum :-) Jako, że wpadło mi trochę "lewej" gotówki zacząłem myśleć o ulepszeniu systemu.
Podstawowe szkło jakie mam teraz to Tamron 17-50 f.2.8. Ogólnie ze zdjęć jestem zadowolony i dlatego niewiem w którym kierunku iść z wymianą. Czy doinwestować i zakupić lepsze szkło ? Ale jakie ? A jeśli body jakie ? Jeśli chodzi o koszta to do wydania jest około 4 tys zł. Sprzęt chcę kupić używany, jak zawsze bez pośpiechu postaram się znaleźć z dobrej i pewnej ręki. Mam pewne typy ale chcę zobaczyć co ludzie powiedzą Niedawno oglądałem zdjęcia z mojego tamrona i fuji s3pro i urzekła mnie ta plastyka ...chyba tego mi najbardziej brakuje.
Zastanawiałem się też nad sprzedaniem wszystkiego i wejśćiu w coś z Canona ale niewiem czy to ma sens. Dla rozeznania czego mogę potrzebować i jakie zdjęcia robię widać tutaj :
http://asmodel.digart.pl/digarty/
Dzięki z góry za każdy rozsądny głos
M

mrfreak
01-11-2007, 16:29
A jakie są Twoje typy?

Bartek-Kacper
01-11-2007, 16:48
Jestem w posiadaniu D70 od roku i jestem bardzo zadowolony, chociaż w sumie chciałem zmienić na D200 ale jednak poszedłem w inną stronę.Wybrałem dokupowanie szkiełek i i akcesorii.Mam propozycję, wcale nie musisz z niej skorzystać - zainwestuj np: w jakiś telezoom i szeroki kąt, 4 tys w zupełności wystarczy na takie zakupy.Na moje nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby wszystko sprzedać i pójść w Canona.Nie wiem czy pomogłem ale starałem się.Pozdrawiam.

450yamaha
01-11-2007, 16:54
a co D70 przestało robić zdjęcia albo już są gorsze? :) D70 to wciąż bardzo dobre body. Za plastyke generalnie odpowiada szkło. W tą stronę też bym szedł z ulepszaniem. Może jakiś telezoom? Sigma 70-200? Nikon 80-200? Jeśli nie Telezoom, to może Nikon 17-55 ? Używanego dostaniesz poniżej 4k. Może jeśli nie masz szerokiego kąta to Nikon 12-24. Pójście w Canona jest bez sensu ;) Jeśli jesteś w Nikonie, masz szkiełka itd to nie warto bawić się w zmiane

david555
01-11-2007, 17:24
verus, zadaj konkretne pytania, bo nie wiadomo jak Ci pomóc. Jeśli stawiasz sprawy tak ostro, że wahasz się czy nie zmienić systemu, to pytania, które zadajesz muszą być konkretne.

Franeq
01-11-2007, 17:26
NIe rozumiem po co zalecacie mu kupno zoom`u skoro fotografuje przewaznie widoczki....

ja zainwestowalbym w d200 nowka okolo 4 k uzywka za 3 k ...

Bartek-Kacper
01-11-2007, 18:06
NIe rozumiem po co zalecacie mu kupno zoom`u skoro fotografuje przewaznie widoczki....

Uważasz ,że zoomem nie zrobi widoczku ? :>

żółto-czarny
01-11-2007, 20:13
Racja - PRZEWAŻNIE widoczki, czyli nie tylko. Lada chwila przyjdzie ochota na coś innego i zabraknie milimetrów... Jeśli chce używki to może by wziąć D80, a resztę dołożyć do któregoś z wymienionych długich tele?

nikkorek
01-11-2007, 20:35
To nie rozważne na tym forum, ale ja bym wybrał CANONA.
Ktrego i jakie szkło to już sam sobie dopasujesz. Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję. Lepszy wizjer, mniejsze szumy, bardziej ostry, lepszy AF. Canony 30D i 20D to te same aparaty miałem oba tydzień czasu i został 20D a zaoszczędzoną kasę można dołożyć do szkła.

Musashi_Miyamoto
01-11-2007, 21:38
To nie rozważne na tym forum, ale ja bym wybrał CANONA.
Ktrego i jakie szkło to już sam sobie dopasujesz. Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję. Lepszy wizjer, mniejsze szumy, bardziej ostry, lepszy AF. Canony 30D i 20D to te same aparaty miałem oba tydzień czasu i został 20D a zaoszczędzoną kasę można dołożyć do szkła.

i tu się nie zgodzę, również stałem przed dylematem zmiany systemu, jestem zarejestrowany na forum Canona, 1 kolega z naszego forum zainteresował się moim przypadkiem;) i Mnie przekonywał, ale również 1 kolega z forum Canona mający 1D (który pomógł w podjęciu decyzji), co usłyszałem od niego, że Nikon daje za lepsze pieniądze lepszy AF i Pomiar , co jest ważne, co do szumów zgodzę się, że Canon ma mniejsze lecz na wysokich iso jest to dopiero widoczne, jak chcesz pogadać o szumach to gwarantuję, że moje Fuji na wysokich iso, da radę i 30D i 20D. Co do mojego zakupu, kupiłem D200, w porównaniu z S2 Pro, a myślę że z przesiadki z D70 odczucia będą podobne, wizjer jest duży, AF bardzo celny i szybki, dobrze uszczelniony i dla Mnie jedna z ważniejszych zalet to pomiar z obiektywami MF ( jeśli Ci to zbędne D80 będzie OK) masz też 2 opcję obiektywów, więc polecam szerokie szkiełko 12-24mm Tokinę lub Sigmę to zależy co kto woli, miałem i żałuję sprzedaży;) i np. 70-300mm VR lub sigma 70-200mm, nie wiem jak często byś używał długich ogniskowych, ale przy sprzedaży D70, coś fajnego powinieneś wymyślić. D200 to zakup na lata, ja trafiłem okazję u Nas na forum z gripem;) z taką kasą już możesz coś pokombinować.

Pozdrawiam Jacek

marcinekmm
01-11-2007, 21:44
Musisz sam sobie powiedzieć czego Ci brakuje w obecnym sprzęcie i ewentualnie co dostaniesz kupując nowy. Ja osobiście szedłbym w rozbudowę szklarni. A jeżeli nie pasuje Ci D70 to dlaczego?

Generalnie takich pytań się nie zadaje, gdyż nikt za ciebie tych pieniędzy nie wyda...

lopo
01-11-2007, 21:51
Ja bym wziął D80 + Tokina 12-24.

Musashi_Miyamoto
01-11-2007, 22:01
albo jak mówi marcinekmm wejść w szklarnię, za tą kasę już wiele dostaniesz;) choć D80 to świetny sprzęt i przejście z D70 również odczujesz i będziesz pod wrażeniem, jeszcze zostanie na 2 szkiełka;) Ja też mam braki w szkłach , które jakoś tam latam;) na D200 się zapożyczyłem, bo było mi szkoda sprzedawać za bezcen S2 Pro;) Jestem chyba z wiekiem coraz bardziej Sentymentalny:) hahaha

ps. verus gratuluję galerii:)

Pozdrawiam Jacek

jasiu102
02-11-2007, 12:31

nie okolo 4 tylko 4,5 k

Jacek_Z
02-11-2007, 14:25
Ja zmienilem D70s na 20D i nie żałuję.
a inni co zrobili podobnie - żałują

bardziej ostry, lepszy AF. :shock: :shock::shock:wyłącz to wspomaganie światełkiem, idź w ciemniejsze miejsce i sobie zobacz. D70 złapie AF całkiem szybko. 20D - ma problem.

Rafał_Sz
02-11-2007, 14:28
1. Szkła
2. Szkła
3. Puszkę można zawsze zmienić, szkła zostaną.

timi
02-11-2007, 14:28
Podobnie jest z tymi co przesiadli sie z Canona na Nikona tez niezaluja.:mrgreen:

verus
02-11-2007, 21:45
Najprzód dzięki za wpisy. Zapomniałem dodać, że zooma mam, co prawda nie górnych lotów ale w zupełności mi wystarcza bo jak widać używam głównie innych zakresów.

Z tego co się zorientowałem to wymiana puszki D70 na D80 może nie przyspożyć mi wiele satysfakcji. Jeśli już body to D200. Tamrona 17-50 szkoda mi się pozbywać bo nie widzę czegoś w zamian a wpakować 4k w obiektyw dla lepszego samopoczucia nie uśmiecha mi się. Co do tej plastyki zdjęć.. naprawdę to co widziałem z FUJI S3PRO podobało mi się i to nie była zasługa szkła bo szkło było to samo, nawet z kitem nikona było nieźle.. Niestety albo niewiem albo po prostu z D70 nie da się wyciągnąć tego czegoś co mają aparaty z wyższej półki. Barwy, nasycenia..

Po krótkich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej pójdę w coś ultra szerokiego od 10, 12 mm. Będę mial wtedy pokryty zakres 10-200mm i może potem zmienię body..