PDA

Zobacz pełną wersję : GIMP, formatowanie

Marcus
09-01-2006, 17:29
Witam,

posiadam wiele zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym Nikon 5700 które chciałbym oddać do fotolabu. Wiem że urządzenia do wydruku w takich punktach maja maksymalna rozdzielczość 300dpi i wykonują jedynie prawidłowe zdjęcia w całości w formacie "kliszowym" 35 mm - więc formacie 2:3. Wiem też że zdjęcia z aparatów cyfrowych ze wzgledu na własciwosci matrycy są w formacie 3:4...
i teraz mój problem...
obrabiam foty w GIMP- ie, ale za chiny nie mam pojęcia jak zmienić proporcje boków za pomocą obcięcia (nie chcę spłaszczać całego zdjęcia, tylko chcę je obciąć)... intetesują mnie odbitki 30 x 40 cm...

Bardzo proszę o pomoc jak mam to obrobić aby mi nic nie obcieli :D . Starałem się znaleźć jakieś strony www na tenm temat ale na konkretnych przykładach nie ma żadnego wyjaśnienia.

Dziękuję i pozdrawiam.
Marcus

Tr0n
09-01-2006, 17:42
Obraz - wymiary plutna
W twoim przypadku ustaw np 2600 x 1950 (format 4:3) i wykadruj jak chcesz

Zink
10-01-2006, 23:10
Ja to robię w IrfanView, bo Gimp nie podaje proporcji bloków. W Irfanie przy zaznaczaniu masz podane jakie proporcje ma zanaczenie, potem wystarczy tylko wybrać "kadruj (przytnij zaznaczenie)" i zapisać do jakiegoś TIFFa żeby nie kompresować ponownie tego samego (jeśli kompresujesz drugi raz do JPGa, to bardzo pogarsza się jakość zdjęcia, nawet jeżeli stopień przy drugiej kompresji jest wyższy niż przy pierwszej).

alexkoz
12-01-2006, 15:46
[quote="Zink"]Ja to robię w IrfanView, bo Gimp nie podaje proporcji bloków. ...
quote]
oczywiście, że podaje narzędziem Zaznacz masz możliwość wyboru stałych proporcji boków, stałego wymiaru (np. uprzednio przez ciebie zdefiniowanego 2600 x 1950, albo odręcznie). Używam to narzędzie i działa bardzo dobrze. Warto po zaznaczeniu używać klawisza ALT w celu dokładnego zaznaczenia zdjęcia. Po zaznaczeniu wybierasz z górnego menu Obrazek/Kadruj i jest dokładnie jak chciałeś. Polecam.

Zink
12-01-2006, 23:25
Faktycznie, nie wiedziałem o tym. Przydałaby się jeszcze funkcja "chwytania" za krawędzie zaznaczenia w celu rozciąnięcia go.

alexkoz
13-01-2006, 10:55
uzyj funkcji którą podałem ci powyżej w opcji stałej (zdefiniownej ) proporcji boków. Z klawiszem ALT masz dokładnie to co chciałeś :) mam nadzieję.

Zink
13-01-2006, 12:40
Trzymając Alt można tylko przesuwać całe zaznaczenie, ale mi chodzi o zmianę jego rozmiaru już po zaznaczeniu. Wiem, że są opcje dodawania do zaznaczenia i odejmowania od niego, ale to jest torchę niewygodne w użyciu (zwłaszcza jeśli chcę rozciągnąć). Przydałoby się to do przekadrownia obrazu na 2:3, ale tak żeby nie zmniejszać jego szerokości - aktualnie raczej nie da się tak wymierzyć zaznaczenia żeby zacząć dokładnie od brzegu obrazu (w wyższej wersji jest już okienko, które pokazuje pozycję kursora na bieżąco, ale jesto ona dopiero w fazie beta (pod Windowsa)).