Zobacz pełną wersję : przygotowanie zdjec do wywolania w A4
Witam,
mam do Was pytanie jak w temacie. Jak przygotowujecie zdjecia gdy chcecie je wywoalc w A4? Chodzi mi o RAWy z D70 i wywoalnie na papierze 300 dpi. Jaki sposob polecacie, zeby uzyskac jak najlepsza jakosc? Mozna to zrobic w PS? Czy zwykle resize wystarczy czy robi sie to w jakis inny sposob? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Chcialbym przygotowac kilka zdjec A4 ktore beda wisialy na scianie w ramce za szyba, zdjecia sa czarno-biale.
Pozdrawiam
Michal
Valdek_Tychy
09-01-2006, 14:02
Musisz zdjęcie powiększyć poprzez interpolację w jakimś programie graficznym z tym,że najlepsze efekty uzyskuje się stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
Ja bym nie powiekszal. Zaniesc maksymalny format z aparatu -- prosto do labu (tzn. po odpowiednich korektach). Na odbitce lepiej wyglada po prostu nieco mniejsza rozdzielczosc, niz skalowanie do 300 DPI.
Valdek_Tychy
09-01-2006, 15:24
Ja bym nie powiekszal. Zaniesc maksymalny format z aparatu -- prosto do labu (tzn. po odpowiednich korektach). Na odbitce lepiej wyglada po prostu nieco mniejsza rozdzielczosc, niz skalowanie do 300 DPI.
to też jest dobry sposób
Jest program, który w tym względzie działa cuda. I z góry mówię: też w to nie wierzyłem, i też kręciłem nosem, że fizyki, pixeli i tak dalej oszukać nie idzie. Idzie, sam widziałem, bo sam używam.
Program jest w postaci pluginu do PS'a; rzecz jasna materiał wyjściowy musi by dobry, bo znaczka pocztowego do 100x70 powiększyć się nie da (takich cudów jeszcze nie ma :)), ale ogólnie rzecz biorąc powieksza się pliki z o wiele lepszą jakością, niż proste interpolowanie w PSie. Jeśli już zachodzi konieczność powiększania, wolę to, niż co innego.
http://www.imaging-resource.com/SOFT/GF/GF.HTM
Dziekuje wszystkim za odpowiedz....Bede probowal
MikeP
Jak zwykle za Stigiem ;) Nie powiększaj tylko zostaw labowi! Mają niezłe oprogramowanie.
krzysztof jot
10-01-2006, 22:24
stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
wyobraz sobie , ze Kelby w nowej ksiazce podaje nowy sposób - ponoc efekty sa
doskonałe ale dotycza minimum PS CS w którym to zaimplementowano nowy algorytm
ponownego probkowania i badania w labie Adobe wykazały że:
- okreslamy dowolny rozmiar obrazka i korygujemy jego rozdzielczosc na parametr
360 pixel/inch, a
- kluczem do uzyskania najwyzszej jakosci przy takim powiekszaniu jest zrezygnowanie
z zalecanego przez Adobe sposobu Bicubic Smother. Zamiast niego nalezy wybrać
opcje Bicubic Sharper.
najlepsze efekty uzyskuje się stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
mylisz sie niestety .. odpowiedni ku temu watek byl na forum, gdzie zostalo udowodnione ze efekty sa wrecz odwrotne :)
1.) Znajdź lab, w którym podadzą Ci dokładnie jakie ma mieć wymiary obrazek w pixelach, żeby bez skalowania zajął np. format 20x30. Jeśli w labie nie mają dostepnej funkcji "no resize" to oprogramowanie labu automatycznie zmieni jego wymiary. Czym mniejsza zmiana wymiarów, tym gorszy efekt (oczywiście mowa o powiększaniu w granicach rozsądku, do 200%). Przeskalowanie bardzo ostrego obrazu np. o 1% wygląda fatalnie. Ja używam 2 labów, w jednym mają "no resize" i podali mi wymiary co do pixela, w drugim nie potrafili tego zrobić.
2.) Jeśli już masz wymiary co do pixela, to panujesz nad każdym z nich. Powiększ obrazek do takich rozmiarów i podostrz co trzeba np. filtrem USM albo innym który Ci się spodoba. Jeśli obrazek nie będzie przeskalowywany w labie, to mozesz go podostrzać "na żyletę", z dokładnością do pixela. Jeśli będzie skalowany - nie wolno tego robić, obraz powinien być miękki.
3.) Z moich doświadczeń wynika, że każde zdjęcie powinno być "wyostrzane" i "rozmywane" w różny sposób, zależny od końcowych rozmiarów. Np. na odbitce 30x45cm widać pięknie wszystkie niuanse głębi ostrości, a po przeskalowaniu do 640x420 (do internetu) właściwie głębia ostrości robi się ogromna, prawie wszystko jest ostre. W pierwszym wypadku podostrzam obiekt fotografowany, w drugim - rozmywam tlo.
4.) Najlepszym wg mnie sposobem wyostrzania w PhotoShopie jest założenie drugiej odpowiednio przygotowanej warstwy z detalami do wyostrzania, w trybie "soft light". Masz wtedy pełne panowanie nad tym co i jak mocno będzie wyostrzone.
[ Dodano: Czw 12 Sty, 2006 ]
Zamiast niego nalezy wybrać
opcje Bicubic Sharper też tak uważam.
a4 to znwou nie taki format, tak jak stig radził, zanieś swoją prackę bez powiększania, na pewno efekt cię zadowoli.
A zdjęcia z D70 nie wychodzą w 300 DPI?
A zdjęcia z D70 nie wychodzą w 300 DPI?
nie. Tzn. nie w pelnym A4... :) Troche im brakuje. Niemniej powiekszenie nie wplywa na znaczaco na jakosc. Wtedy wychodzi cos kolo 250 DPI (ze spadami), a efekt jest wlasciwie identyczny -- przynajmniej dla wiekszosci ludzi...
gmoszkow
13-01-2006, 17:10
Musisz zdjęcie powiększyć poprzez interpolację w jakimś programie graficznym z tym,że najlepsze efekty uzyskuje się stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
Pokazywałem na forum obraz powiększany metodą polecaną przez Scota Kelbiego i zwykłą metodą w 1 kroku.
Nie ma się co oszukiwać resampling w 1 kroku jest stanowczo dużo lepszy, ostrość i detale lepiej się zachowują.
Długa dyskusja poprzednio zwolenników i przeciwników metody scota kelbiego została zakończona po pokazaniu kilku przykłądowych obrazków.
Pozdrawiam
Grzegorz