Zobacz pełną wersję : Zdjęcie grupowe
W piątek stane przed nie lada jak dla mnie wyzwaniem - sfotografowaniem całej drużyny piłkarskiej do przyszłorocznego kalendarza. Portrety nie stanowią dla mnie problemu (50mm 1.8+blenda+sb600) natomiast przeraża mnie zdjęcie grupowe. Licze, że przy obecnej pogodzie załatwie to bezproblemowo przy pomocy światełka zastanego.
Prosze o jakieś sugestie. Jak ustawić piłkarzy, czy dopalać tą fotke grupową lampą, ustawiać zawodników pod słońce czy plecami do słońca (słońca w cudzysłowie wszyscy wiemu jak teraz wygladaja warunki atkosferyczne).
Jaką przysłone ustawić tak by była jako taka głębia, a żeby wszyscy byli ostrzy? F8?
Licze na was :)
W piątek stane przed nie lada jak dla mnie wyzwaniem - sfotografowaniem całej drużyny piłkarskiej do przyszłorocznego kalendarza.
(..)
Jaką przysłone ustawić tak by była jako taka głębia, a żeby wszyscy byli ostrzy? F8?
To jest jakiś żart czy prowokacja?
Wiem, że to śmiesznie brzmi ale na moim olbrzymim wyświetlaczu w D70 pewnych spraw nie widać poprostu - zwłaszcza ostrości. Nie chce mieć jaj w stylu, że nie wszystkie grajki mi wyszły ostro.
Poza tym jako doświadczony użtkownik forum do tego moderator powinieneś się wstrzymać od tego typu komentarzy. Albo służysz radą jako ten bardziej doświadczony albo się nie odzywasz.
Jeżeli mam robić coś pierwszy raz to wole pytać, nawet jeżeli idiotycznie niż zgrywać twardziela i dać potem ciała.
f 8 na pewno będzie ok i nie pod światło i nie w ostrym listopadowym słońcu (-:
najważniejsze to zebyś zwrócił uwagę na zawodników.
możesz załatwić sobie ławeczkę i posadź pierwszy rząd, pilnuj żeby nie było bałaganu tzn w rzędzie zawodnicy tego samego wzrostu, jeśli będą siedzieć na ławeczce to kolana razem i ręce na nich ,zachowaj symetrię
pierwszy rząd może też przyklęknąć tu pilnuj układu rąk. głowy w jedną stronę bez głupich min.
Drużyna ma wyglądać na zorganizowaną.
pamiętaj nie spiesz, sie ustaw wszystkich dokładnie bo tego już nie poprawisz
Wiem, że to śmiesznie brzmi ale na moim olbrzymim wyświetlaczu w D70 pewnych spraw nie widać poprostu - zwłaszcza ostrości. Nie chce mieć jaj w stylu, że nie wszystkie grajki mi wyszły ostro.
Nie, to mnie nie rozśmieszyło, to mnie załamało. Masz 'zrobić' usługę nie wiedząc jak.
Poza tym jako doświadczony użtkownik forum do tego moderator powinieneś się wstrzymać od tego typu komentarzy.
Prawdę mówiąc, to ... teraz się właśnie powstrzymam od komentarza.
Albo służysz radą jako ten bardziej doświadczony albo się nie odzywasz.
Jako doświadczony użytkownik (a raczej niedoświadczony amator) powiem Ci hasło - klucz: głębia ostrości (depth of field). I zapraszam na www.dofmaster.com (http://www.dofmaster.com).
Pominę już fakt, że napisałeś, czym będziesz robił portrety, ale o grupowym nie wspomniałeś. Więc nie znając ogniskowej można doradzić przymknięcie do f16 albo f22, wtedy nawet przy 300 mm grupa będzie 'ostra'.
Jeżeli mam robić coś pierwszy raz to wole pytać, nawet jeżeli idiotycznie niż zgrywać twardziela i dać potem ciała.Na początek to zawsze należy coś poczytać. Na ten przykład - książkę o fotografii, dowolną.
Nie usługe tylko przysługe...
Grupowe oczywiście kitem..... Więc ogniskowa koło 20mm.
No to zajrzyj pod wskazany adres, http://www.dofmaster.com/doftable.html konkretnie, wybierz ogniskową, aparat, ustaw sobie wyniki w metrach, i zobaczysz ile trzeba przymknąć. Osobiście, jeśli robiłbym kitem (18-55 czy 18-70), to na 30 mm
, i przymknął do około f7-8 maks.
Dziękuje o taką właśnie informacje mi chodziło. Nie musiałeś po mnie tak pojechać i wciskać mi że nie znam zależności ogniskowa -> przysłona -> głębia - wystarczyło napisać, że zapomniałem wspomnieć o szkle....
Wilus myśle, że na kolanka razem zdecyduje się przy drużynie żeńskiej :) W tej sytuacji kolana zdecydowanie nie będą razem :) Dzięki za wskazówki.
Myślicie, że warto dopalać lampą?
Paprycjusz
31-10-2007, 21:28
Masz czas. Możesz spróbować i z lampą i bez.
Ja bym ustawił ich/je tak ok. 60-45 stopni odchylenia od słońca w twarz, i mniej więcej tyle samo, może trochę mniej z drugiej strony lampa. Może jeszcze być w pochmurny dzień, wtedy lampą pod lekkim kątem, i delikatnie, tylko żeby troszkę twarze rozświetlić. Albo mocno, żeby tło było ciemniejsze.
I uważaj na ogniskową. Postaraj się znaleźć miejsce na zrobienie pięćdziesiątką przysłona tak na ok. 4-5.6, jeśli się nie uda, to przy szerszym kącie zostaw trochę miejsca od narożników kadru, bo się mogą zawodniczkom nogi rozciągnąć.
Pamiętaj, że naprawdę możesz zrobić kilka zdjęć z różnymi ustawieniami, nawet jak zespół cierpliwy możesz zmienić obiektyw, możesz ich poprzestawiać kilka razy. Przecież im chodzi, żeby zdjęcie było jak najlepsze, i raczej się zgodzą.
Aha, i jeszcze. Zrób z 4-5 zdjęć jednym ustawieniem z jednego miejsca, bo często się zdarza, że ktoś zamknie oczy, odwróci się, kichnie itp. a to najgorsze co na grupowym może być. Potem jak coś nie wyjdzie to możesz z kilku złożyć jedno, co wszyscy są uśmiechnięci. I sygnalizuj kiedy robisz zdjęcie.
Powodzenia :D
no to dałeś kolego niezły temat do pogadania... :)
Masz czas. Możesz spróbować i z lampą i bez.
Ja bym ustawił ich/je (...)
Ich :)
Co do czasu to właśnie dlatego ten wątek założyłem by się dobrze przygotować do zadania bo nie jestem przekonany o jego dużej ilości. Zdjęcia będe robił przed treningiem więc obawiam się, że chłopaki będą chcieli odbębnić jak najszybciej sesyjke, trening i do domciu :)
Dziękuje Paprycjusz za wyczerpujące wskazówki.
Paprycjusz
01-11-2007, 13:08
Mam nadzieję, że się przydadzą ;)
I pochwal się efektami jak już będzie po.
Jeśli będziesz łączył światło zastane i lampę to uważaj na balans bieli.
Efekty zamieściłem w innym wątku: KLIK! (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42105)