Zobacz pełną wersję : Czule slajdy i negatywy, forsowanie i fotki w NG...
Witam!
Lubie focic bez lampy, czesto w slabym swiatelku... Cyfra to wiadomo ale ja czesto z manualem chodze - lubie to... :oops: Chodzi mi o czulosci pow 1000ISO - najlepiej 1600, 3200... :oops:
Mam wiec takie pytanko - szukam wysokoczulych filmow, forsowanie B&W nie zawsze jest fajne (czyt. nie zawsze osiagam to co chce niestety - czyli lamer jestem :lol: )...
Prawda, ze nie probowalem Delty 3200 jeszcze - moze to jest faktycznie fajny film :?:
A jak to jest w kolorowym negatywie? Mozecie cos polecic :?:
No i jeszcze jedno - czuly slajd to by bylo to - nigdy jeszcze nie fotografowalem na czulszym niz ISO 400 - cos mozecie polecic?
Przegladajac zdjecia w NG widac, ze robione sa czesto foty w slabym swietle - nie wiecie moze na czym foca?? Slyszalem, ze forsuja slajdy... Gdzie znajde ile mozna dany material forsowac :?: Pewnie nigdzie i trzeba eksperymentowac :?: :twisted:
Niestety u mnie nikt sie nie podejmie forsowania - wola tylko FJ i Rossmann :lol:
Pzdr
Spinner
na kolorze to niestety zbytnio sie nie znam :D
ale co do B&W to delta 3200 i tmax 3200 polecam jak najbardziej. Delta ma rewelacyjne ziarenko. Bardzo fajne efekty wychodza z forsowania delty 400 na 3200 :)
A wiec jednak Delta i T-max... Jak je wolasz potem i za ile najtaniej mozna je kupic? U nas Delta 28PLN...
A co do slajdow i kolorowych ktos pomoze?
Pzdr
Spinner
Ja niestety wolam w labie, dopiero urabiam zone na ciemnie :mrgreen:
Co do cen to juz dawno nie kupowalem 3200 ale napewo to bylo taniej niz piszesz, dla przykladu dodam ze delte 400 albo xp2 400 kupuje po 16-18 zl :D
No jasne - 16zl.. Wroclaw... to pewnikiem na gieldzie :?: :(
Pzdr
Spinner
no wlasnie nie, w no.1 na odrzanskiej maja takie ceny, a czasem jeszcze maja w arenie, takie male centrum handlowe :)
ja swego czasu machnąłem jedna centiruę 1600...no cóż...zdjęcia były nawet ciekawe, ale nie robiłem dużych powiekszeń, więc trudno powiedzieć, a że traktowałem film testowo to nie zachowałem...najprastsze wyjście z sytuacji...kupić taki film, zrobić, wywołać, zrobić powiększenia...
kolega marek, też ma taki własnie film na tapecie, ale kiedy zrobi zdjęcia, to nie wiem...
czy to to, o czym pisałeś na PW? :wink:
Keyser Soze
09-01-2006, 19:08
...Spinner, ceny nie sa rewelacyjne, ale moze sie link przyda:
czarno-biale (http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=23_51&products_id=883)
czy to to, o czym pisałeś na PW?
Tak - ale co to za odpowiedz :?: :mrgreen:
A gdzie slajdy :?: :evil: A gdzie kolorowe filmy :?: :evil:
Eeeee... amatorzy :mrgreen:
Pzdr
Spinner
[ Dodano: Pon Sty 09, 2006 6:08 pm ]
...Spinner, ceny nie sa rewelacyjne, ale moze sie link przyda:
czarno-biale
Ok, dzieki - podaje swoje zrodlo (niektore materialy naprawde tanie) - nie probowalem tam jeszcze kupowac ale link mam w ulubionych... :mrgreen:
A co jest z tym National Geographic :?: Co z forsowaniem slajdow :?: :twisted:
Pzdr
Spinner
[ Dodano: Pon Sty 09, 2006 6:09 pm ]
Skleroza - link :oops: :
http://www.fotograf.fir.pl/sklep/index.php
:oops:
Pzdr
Spinner
czy to to, o czym pisałeś na PW?
Tak - ale co to za odpowiedz :?: :mrgreen:
A gdzie slajdy :?: :evil: A gdzie kolorowe filmy :?: :evil:
Eeeee... amatorzy :mrgreen:
slajdów nie robiłem a takich czułościach, a o kolorze przeca napisałem :twisted:
slajdów nie robiłem a takich czułościach, a o kolorze przeca napisałem
Konica :?: :roll: :shock: :mrgreen: Daj zyc... :mrgreen:
A forsowanko :?: 8)
Pzdr
Spinner
a ktos kupowal w tym sklepie http://www.fotograf.fir.pl/sklep/index.php bo ceny maja calkiem niezle :twisted:
slajdów nie robiłem a takich czułościach, a o kolorze przeca napisałem
Konica :?: :roll: :shock: :mrgreen: Daj zyc... :mrgreen:
A forsowanko :?: 8)
Pzdr
Spinner
konica to całkiem dobre filmy za małą kasę...kiedyś robiłem sporo na konicach i nie marudziłem...sprawdź sam :D
forsowania nie próbowałem...
JELO, Ja kupowałem i kupuję. Bez problemów, szybko, miło, i dobrze cenowo :)
a ktos kupowal w tym sklepie http://www.fotograf.fir.pl/sklep/index.php bo ceny maja calkiem niezle
No wlasnie ten link podalem... tak - niektore artykuly sa naprwde w cool cenach, szkoda, ze AGFA ostatnio nawala...
Moze jednak tego T-MAX 3200 sprobuje... :?: Choc DELTA 3200 niewiele drozsza... :twisted:
Pzdr
Spinner
dia przy forsowaniu sporo traca. niestety. kodak robi dia nadajace sie do forsowania E200 ( jesli jeszcze robia).
w National geographic uzywa sie wszystkiego od dia, przez negatywy do cyfry. Nie ma z tym najmniejszych problemow. Jesli jest co - to opublikuja zdjecie z Coolpixa bez najmniejszego problemu.
tyle faktow.
pozdrowienia
rabijki
forsowac możesz slajdy o P1 - czyli czulość 2x, albo P2 - czułośc 4x
Czyli teoretycznie z dia 400 mozesz mieć 1600.
ale to będzie kicha jakościowo w porównaniu do np Velvi w słońcu.
w ciemnościach nie masz raczej 5.500 K, więc kolory padną, a ziarno - no cóż, efekt artyzmu zapewniony.
raczej stosuj jasne obiektywy -1,4, 2 , 2,8 max i system VR ostatnio pomaga, istnieją tez statywy, nie ma lekko (i tanio)
negatywy są robione w znacznie wyższych czułościach i tu będzie lepiej, temp barwowa też tu nie tak istotna
well.. dobrze sie forsuje na 3200.. tada! "kodak professional academy 200". lepsze ziarno jak na 200 ;]
MzMarcin
21-01-2006, 14:46
krystek,
W jakim tyś to szatańskim wynalazku płuczesz :), że ci takie ziarno wychodzi? Nie powiem jeśliii academy dobrze naświetlony(na nominalne 200) i wołany w id11 stocku to ostatnimi czasy byłem bardzo zadowolony. W ogóle ten film jest dziwny :) bo serio można na nim trochę poczarować ;). Ostatnio miałem nawet na niego przejść hihi bo za cenę 5 zeta za rolkę można robić jak na cyfrze... :) No prawie... :]
pjolofoto
26-01-2006, 21:16
Jesli chodzi o B&W to T-max swietny dawalem nawet 12800. Fajne charakterystyczne
ziarno. Bardziej do artystycznych zastosowan ,czasem reportarzu.
Konica 1600 tez lubie ,ale wielu osobom foty sie nie podobaly . Wrazenie jakby male
ziarno ,ale miekkie , (nieostre) 20x30 spoko
Slajdy robilem Prowie i Sensje 400 na 800 . Wywolywalem w Q-labie Kodaka w Gdansku .
Mozna wysylkowo. Kolorki wychodza lekko przygaszone.
Ale skoro na pocztowki brali to chyba dobre .