Zobacz pełną wersję : Stalki a konwerter
Czy mozna dostac jakis uniwersalny konwerter dzialajacy ze stalkami: 35/2, 50/1.8, 85/1.8 ? Cos 1.4 bo bardziej mi zalezy na wypelnieniu mm pomiedzy 50 a 85 i wydluzeniu tego drugiego. Czy jest wogole cos takiego co dalo by sie podpiac do tych szkiel?
pioter m
31-10-2007, 13:24
Czy mozna dostac jakis uniwersalny konwerter dzialajacy ze stalkami: 35/2, 50/1.8, 85/1.8 ? Cos 1.4 bo bardziej mi zalezy na wypelnieniu mm pomiedzy 50 a 85 i wydluzeniu tego drugiego. Czy jest wogole cos takiego co dalo by sie podpiac do tych szkiel?
Mozesz zastosowac telekonwerter x1,4 i dostaniesz 70mm ze swiatlem 2.55. Jakosc bedzie przyzwoita. Sa tez konwertery 1.5, 1.7, 2 i 3. Polecam konwertery firmy kenko. Poszukaj, bo bylo o nich.
Roazwiazanie to uwazam jednak za dorazne i jesli stawiasz na jakosc, to i tak kupisz szklo o takiej ogniskowej, jak dane szklo z konwerterem.
Wydaje mi się, że konwerter do takich stałek nie ma sensu. Różnicę pomiędzy 50 a 85 mm można zniwelować robiąc krok w przód lub w tył, a żonglowanie konwerterem trudno uznać za specjalnie wygodne.
A podpiecie konwertera do 85 ? Jak takie cos sie sprawdza?
A jeszcze jedno pytanie.
Czy nie ma jakiejs fizycznej przeszkody by podpiac jeden telekonwerter np Kenko 1.4 do kazdego szkla ? Chodzi mi o np daleko wysunieta tylna soczewke obiektywu czy inne tego typu komplikacje.
Musiałbyś znaleźć instrukcję do konkretnego konwertera. Tam będzie to opisane.
pioter m
05-11-2007, 17:20
A jeszcze jedno pytanie.
Czy nie ma jakiejs fizycznej przeszkody by podpiac jeden telekonwerter np Kenko 1.4 do kazdego szkla ? Chodzi mi o np daleko wysunieta tylna soczewke obiektywu czy inne tego typu komplikacje.
Zeby przeszkadzalo, musialaby ta soczewka bardzo gleboko wchodzic (ale nie moze, bo bez konwertera sam obiektyw zachaczalby o lustro w aparacie). Tutaj nie ma tego problemu. Zobacz zdjecia tego telekonwertera, to zrozumiesz.