Zobacz pełną wersję : Modyfikacja obiektywu Non-Ai
bankside
31-10-2007, 02:47
Witam
Czy ktos zna miejsce w Polsce (najlepiej wroclaw :) ) gdzie mozna przerobic obiektywy z serii Non-Ai do standartow Ai-S ?
pozdrawiam
O ile sie nie myle, to szkla non-Ai mozna przerobic tylko na mod-Ai, przez wyciecie w bagnecie obiektytwu miejsca na popychacz przyslony, jesli nie jest on odchylany jak np w F3. Tak wiec Auto Indexing i tak nie bedzie dzialal, bo obiektyw nie jest wyposazony w odpowiednie sprzeglo, natomiast wersja mod-Ai pozwoli na przykrecenie obiektywu do aparatu jego uszkadzania. Jak gadam bzdury to prosze mnie poprawic, szkiel non-Ai nie mialem.
bankside
31-10-2007, 20:31
nawet jesli, to gdzie mozna to zrobic?
Nie wiem, ja jestem z Sopotu ;) Chcialem tylko pewna niescislosc wyjasnic.
Powodzenia w poszukiwaniach,
Pozdrawiam
Władca Pixeli
01-11-2007, 03:55
Informacja o przerabianiu obiektywów
http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm
mynikon.pl
25-03-2008, 12:02
Sam przerabiałem taki obiektyw z pre-ai na AI Nikkor 55mm/3,5 makro, nie jest to trudne tylko kwestia jest jakości przeróbki - na mojej stronie : www.mynikon.com.pl jest to bardzo dokładnie opisane przeze mnie. Zapraszam do poczytania - może coś pomoże.
Pozdrawiam
Na Kazimierza Wielkiego, na przeciwko Heliosu po drugiej stronie ulicy jest zakład gdzie możesz przerobić bagnet. Z tego co pamiętam koszt usługi to coś koło 50 zł.