PDA

Zobacz pełną wersję : Svierdlowsk 4 - kalibracja

MikeP
31-10-2007, 00:54
Witam,

jak skalibrowac ten swiatlomierz, zeby mierzyl swiatlo poprawnie? Nie mam instrukcji, a pomiar z D200 jest zupelnie inny niz ze swiatlomierza. I nie chodzi mi tu o jedna dzialke tylko kilka co najmniej. Jak sie to kalibruje?

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

MikeP

Czornyj
31-10-2007, 19:23
Światłomierz do analoga jest skalibrowany nieco inaczej niż w cyfrze, więc niekoniecznie da podobne wyniki. Jeśli chcesz się upewnić czy jest ok zanieś go do Kadei, ew. możesz wpaść i porównamy go z moim Polarisem.

Władca Pixeli
01-11-2007, 05:06
1. Sprawdź stan baterii. Czerwony przycisk do góry, w tym samym czasie nacisnąć przycisk pomiaru i zasłonić okno pomiaru. Powodzenia przy tym teście :wink: (czerwony przycisk wymaga ogromnej siły)
Przy dobrych bateriach dioda powinna się zaświecać w okolicy 11/250 (są małe znaczniki).
2. Sprawdzić czy czułość jest ustawiona poprawnie.
3. Sprawdzić czy nie ma korekty +/-.
4. Sprawdzić czy mleczna szybka nie jest na oknie pomiaru (jeżeli mierzysz od aparatu do obiektu).
5. Podejdź do Czornyj'a :mrgreen:

Dziku
07-11-2007, 11:22
1. Sprawdź stan baterii. Czerwony przycisk do góry, w tym samym czasie nacisnąć przycisk pomiaru i zasłonić okno pomiaru. Powodzenia przy tym teście :wink: (czerwony przycisk wymaga ogromnej siły)
Przy dobrych bateriach dioda powinna się zaświecać w okolicy 11/250 (są małe znaczniki).
2. Sprawdzić czy czułość jest ustawiona poprawnie.
3. Sprawdzić czy nie ma korekty +/-.
4. Sprawdzić czy mleczna szybka nie jest na oknie pomiaru (jeżeli mierzysz od aparatu do obiektu).
5. Podejdź do Czornyj'a :mrgreen:

A jak bardzo źle podaje, zdejmujesz tą blaszkę (uwaga, jest przyklejona, czasami przy usuwaniu trochę się wygina) i tak masz śrubki (a może dwie, nie pamiętam) do kalibracji. Sam leciałem po omacku go kalibrując, ale udało mi się jako tako skalibrować go do poprzedniej lustrzanki badając jasność ściany budynku (pomiar CW) :)