PDA

Zobacz pełną wersję : CBL Lens

<| MICHAŁ |>
30-10-2007, 18:47
Mam pytania:
- czy ktoś uzywa?
- jakie odczucia?

<| MICHAŁ |>
31-10-2007, 13:51
nikt tego "cuda" nie ma?
az wierzyc sie nie chce.....

zapa
31-10-2007, 22:37
za drogie.... zdecydowanie.....

ja się bawiłem tym "cudem" - może się powtarzam ale za DROGIE :)

mini21
31-10-2007, 22:54
400 zł za takie coś to lekka przesada.
Za tą cenę dostaniesz szarą kartę w formacie A1

<| MICHAŁ |>
01-11-2007, 09:14
dzieki, ale zdecydownie wolalbym poczytac o subiektywnych odczuciach wynikajacych z uzytkowania tego urzadzenia, niz ze studiowania cen.
Z mojego punktu widzenia znacznie bardzie interesujace sa walory uzytkowe niz kwestie cenowe.....

Ponowie wiec pytanie, jednak je bardziej uszczegolowie - jak urzadzenie sprawdza sie w praktyce? czy rzeczywiscie "równoważenie kolorów" jest tak widoczne?

widzialem przyklady z instrukcji. nie wiem, czy kadry zostaly wybrane z premedytacja, czy tez nie, ale jak takie cos sprawdza sie w codziennym uzytkowaniu?

LukaszWiecek
01-11-2007, 11:43
W najnowszym DIGITAL Foto-Video jest cały artykuł poświęcony tej zabawce. Podsumowując ten artykuł - jak by ten CBL Lens kosztował 1/10 tej ceny, to można by się zastanawiać nad sensem kupowania (tak podsumowali to autorzy artykułów i testów).

JK
01-11-2007, 11:48
W najnowszym DIGITAL Foto-Video jest cały artykół poświęcony tej zabawce. Podsumowując ten artykół ........
Pisze się: artykuł

<| MICHAŁ |>
01-11-2007, 11:59
W najnowszym DIGITAL Foto-Video jest cały artykuł poświęcony tej zabawce.
o dzieki - kupie i przeczytam.

zapa
01-11-2007, 12:40
z moich obserwacji... urządzenie jest fajne dla fotografa ślubniaków... jeśli ktoś nie ma czasu siedzieć w PS'ie a robi powiedzmy kilkaset zdjęć jednego dnia jest to dobre rozwiązanie. WB jest ustawiane poprawnie przez urządzenie.... niestety cena... jak by nie patrzeć jest to kawałek plastiku :)

wampirek
01-11-2007, 12:48
Pisze się: artykuł

JK, samo sie pisze?
A moze my piszemy? A moze nalezy pisac?
pzdr
irek

JK
01-11-2007, 13:02
A innych konstrukcji zdania nie znasz? Tylko te dwie? :wink:

wampirek
01-11-2007, 13:12
Znam JK, ale jesli zwracamy uwage komus (slusznie zreszta) to przynajmniej w chwili zwracania uwagi nie popelniajmy bledow sami. To tylko tyle. Prosze bez urazy.
pzdr
irek

JK
01-11-2007, 14:00
Znam JK, ale ......
No właśnie. Źle zbudowane zdanie, bo nie znasz JK i ewentualna znajomość JK nie jest tu ważna. Mogę powtórzyć Twoje pouczenia z ostatniego postu, choć dobrze wiem o Ci chodziło i dlaczego tak to zostało napisane. :wink: A na dodatek, w kręgu purystów językowych, słowo "post" znaczy coś zupełnie innego niż na tym forum. :-D

wampirek
01-11-2007, 14:19
JK, ani ja purysta, ani bezbledny. Zdanie "Znam JK." to nie blad to odpowiedz na pytanie - do tego tak skontruowana, zeby bylo widac komu odpowiadam. JK to twoj nick, takie twoje forumowe imie, takie jak Wiesiek, czy Andrzej. Na pytanie - "Czy znasz...? Odpowiedzialbym poprawnie - "Znam Wiesku.", "Znam Andrzeju.", a wiec i "Znam JK.".
Jak sie odmienia JK - nie wiem.

pzdr
irek

JK
01-11-2007, 14:45
No przecież napisałem, że wiem o co Ci chodziło. Ale to zdanie jest błędnie zbudowane, bo nie jest jasne, nie przekazuje Twojej myśli w sposób prawidłowy. Trzeba było napisać: "JK, znam. ....", albo "znam drogi JK.:wink: ....", albo jeszcze jakoś inaczej. Byle jasno i w sposób zrozumiały dla wszystkich.

A wracając do tematu. Tu i ówdzie słyszy się, że słowo "artykuł" nie było napisane zgodnie z przyjętymi zasadami ortografii. :-D

wampirek
01-11-2007, 15:09
Powiem tak. Nie zgadzam sie JK z prawie wszystkim co napisales wyzej, ale juz naprawde nie chce tego rozbierac na czynniki pierwsze.
Mysle, ze obaj nie lubimy ortow, a ja niepotrzebnie zwrocilem uwage na oczywista, jezykowa niepoprawnosc w twoim poscie, sam stosujac nie taki znow oczywisty jak mi sie wydawalo skrot myslowy.
pzdr
irek
Na pohybel bledziorom! I obysmy ich nigdy sami nie popelniali :)

LukaszWiecek
01-11-2007, 20:26
No ludzie - już nie róbcie takiego offtopicu z powodu jednego mojego błędu. Zazwyczaj nie popełniam żadnych błędów, więc aż palę sie ze wstydu jak mogłem popełnić coś aż tak rażącego w oczy. Ale poprawiłem się już, więc po co to dalej ciągnąć?

@Mikie_001: i co - przeczytałeś?

<| MICHAŁ |>
01-11-2007, 20:47
przeczytalem.
hmmmm, i sam nie wiem
bo z jednej strony testerzy nie negowali poprawnosci pomiaru przy uzyciu CBL lens. Sami napisali, ze "CBL Lens nie jest taka szarlateneria, jakby mozna bylo sie spodziewac...."; "Z czystym sumieniem polecilbym go jako wyposazenie obowiazkowe kazdej torby, gdyby nie.... cena"; "Za tę cenę nie ma na najmniejszego sensu go kupowac, chocby dlatego ze biala karta Gretaga jest tansza. A dziala tak samo"
a konluzja na koniec - najlepiej robic w RAWach.

arti63
12-11-2007, 10:18
29 listopada w Klubie Fotografii Prasowej na ul. Foksal będzie możliwość pretestowania cbl lens:
http://kfp-sdp.nazwa.pl/www/plakat4.gif
Poza tym zapraszam do skorzystania z opcji z gwarancją zwrotu przy zakupie cbl lens na naszej stronie www.balansbieli.pl
Są tam też inne testy i opinie użytkowników, m.in. Tomasza Tomaszewskiego, który jest dla mnie autorytetem.
Testował cbl w praktyce a nie w laboratorium.

LukaszWiecek
12-11-2007, 11:59
29 listopada w Klubie Fotografii Prasowej na ul. Foksal będzie możliwość pretestowania cbl lens:
http://kfp-sdp.nazwa.pl/www/plakat4.gif
Poza tym zapraszam do skorzystania z opcji z gwarancją zwrotu przy zakupie cbl lens na naszej stronie www.balansbieli.pl
Są tam też inne testy i opinie użytkowników, m.in. Tomasza Tomaszewskiego, który jest dla mnie autorytetem.
Testował cbl w praktyce a nie w laboratorium.
Tutaj nikt nie neguje tego, że CBL Lens nie działa, czy też działa źle. No nawet w DIGITAL Foto-Video w testach laboratoryjnych wypadł bardzo dobrze. Problem tkwi tylko w tym, że zwykła biała kartka też sprawuje się bardzo dobrze, a nie kosztuje 400zł, co jest moim (i nie tylko moim) zdaniem całkowicie absurdalną ceną za kawałek plastiku.

arti63
12-11-2007, 13:06
Jeszcze raz mogę tylko tylko na sucho wytłumaczyć, że szara lub biała karta to powierzchnia i może dać dobre rezultaty, gdy światło jest rozproszone i jednorodne, natomiast gdy mamy w pomieszczeniu kilka źródeł światła o różnej temperaturze barwowej i dodatkowo np. światło padające przez okno, to zależnie od tego, jak (pod jakim kątem) do źródeł światła ustawimy płaszczyznę białej lub szarej karty przy fotografowaniu wzorca, będziemy mieli inne rezultaty.
Cbl lens jest natomiast rodzajem soczewki, która skupia światło padające z różnych kierunków, załamuje poprzez system pryzmatów i odbija w kierunku obiektywu.
Chciałbym, żeby ten "kawałek plastiku " (w rzeczywistości cbl lens skałada się z 4 różnych materiałów) kosztował mniej, ale niestety jest jeden prodcent, który tą konstrukcję opatentował.
Dla mnie, zanim zająłem się dystrybucją, cbl zwrócił się po pierwszym zleceniu. Zamiast siedzieć wiele godzin przed ekranem klient zaakceptował surowy materiał jako wglądówki a tylko kilka wybranych zdjęć do druku dopieściłem w PS.
Dlatego namawiam wszystkich na testowanie, bo w warunkach reporterskich cbl się sprawdza.
Jak dotąd nikt nie skorzystał z opcji zwrotu przy zakupie cbl.

mini21
12-11-2007, 15:12
A ja tak z innej beczki.
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item263512629_nie_takie_kolory_sprawdz_wb_cap_55mm .html

Czy to jest jakaś podróbka, czy co?
Cena 10x niższa, a działanie podobne.