PDA

Zobacz pełną wersję : D80 awaria body czy baterii?

Woj tek
30-10-2007, 12:47
Witam,
po 3 miesiącach ostrożnego użytkowania D80 zaczęły się problemy z zasilaniem. Po kilku zdjęciach od włączenia aparat blokuje się i wskazuje na brak zasilania (mrugająca bateryjka). Po restarcie to samo, choć z różną częstotliwością - od kilku do kilkudziesięciu zdjęć. Bateria oryginalna, ładowana zawsze zgodnie z instrukcją. Ostatnio aparat ma też problemy z uruchomieniem. Po włączeniu bywa, że przez kilka/kilkanaście sekund na lcd mruga "F" zanim aparat się uruchomi (wyświetli ustawienia). Czy to awaria body czy raczej baterii? Nie mam możliwości podłączenia nowego zasilania a po przeczytaniu postów nt. serwisu Nikona powstrzymam się jeszcze od wysłania go do naprawy gwarancyjnej. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

prz3mo
30-10-2007, 12:53
Podejdz do jakiegos Fotojokera, mysle, ze pozwola wsadzic inna baterie na chwile... Bo tak to ciezko powiedziec czy to wina body czy aku.

Zbychu67
30-10-2007, 12:59
Miałem podobny problem
W gripie miałem zamiennik i oryginał. Co jakiś czas sygnalizował mi brak prądu a restart lub sprawdzenie stanu baterii powodował, ze prąd był. Wymieniłem baterie (zamiennik na oryginał) i problem sie skończył.

Zbychu

Mata_Hari
30-10-2007, 19:01
No tak, ale Wojtek pisze, że właśnie oryginału używa.

Rafał_Sz
30-10-2007, 19:10
No tak, ale Wojtek pisze, że właśnie oryginału używa.
Ale oryginał też mógł się wysypać. Zresztą za oryginały można uważać tylko te aku dostarczane z body i to pod warunkiem posiadania pewności, że nikt wcześniej nie otwierał pudełka. Widziałem już tak dobrze podrobione aku, że mnie nic nie zdziwi.

Projekt3d
30-10-2007, 21:56
Witam, mam to samo, w dniu wczorajszym kupiłem nastempną baterię i nic to nie dało. Chyba musimy wysłać na gwarancję. Pozdraiwm

Woj tek
30-10-2007, 23:57
Witam, mam to samo, w dniu wczorajszym kupiłem nastempną baterię i nic to nie dało. Chyba musimy wysłać na gwarancję. Pozdraiwm

No to mnie załamałeś, bo liczyłem na padniętą bateryjkę. A teraz kto pierwszy do serwisu?

Dzięki za wszystkie p/odpowiedzi.

apclima
31-10-2007, 13:35
Mam N80 z gripem i dwoma akumulatorami oryginalnymi. U mnie tan problem również występuje, ale po jakimś czasie sam znika. Zamieniałem miejscami akumulatory i nic. Znajomy ma również N80 z identycznym zestawem jak mój i u niego również ostatnio pojawił się ten problem. Myślę że to raczej na pewno nie jest to wina baterii bo mam dostęp do 4 i ich zamiana nic nie dała.

fader_audio
31-10-2007, 16:32
sprobuj wyczyścić jeszcze styki przy baterii i w aparacie, spyrystusem najlepiej ipałęczka do uszu, może zły styk, możnaby jeszcze użyć reset całego aparatu, tam jest taki switch przy gniazadch. w sumie to jest elektronika dośc precyzyjna wiec byle co powoduję ze zaczyna głupieć, pozdrawiam i powodzenia.

Projekt3d
31-10-2007, 17:12
Więc dzwoniłem do serwisu i wysyłam. Serwisant nie słyszał wcześniej o takiej usterce, albo nie chciał powiedzieć :-) Pozdrawiam

Gr33nY
31-10-2007, 17:58
Daj znać co odpowie ci serwis, miałem ten sam problem ale nie zdecydowałem się na wizytę w serwisie i po jakimś czasie problem przestał się pojawiać.

Woj tek
05-11-2007, 14:29
Wyjąłem baterię bo szykowałem body do wysłania ale w końcu nie posłałem. Po 3 dniach znów włożyłem baterię i narazie (ok 200 zdjęć) wszystko jest ok. Chyba zaczekam na efekty twojej naprawy. Oby nie była to nauka na błędach ;) Pozdrawiam, oczekując dalszego ciągu tego wątku.

F.5
05-11-2007, 22:56
Witam.
W gwarancji pl jest zapis punkt 5 :bateria, oprogramowanie , kable nie podlegają gwarancji.
Co w wypadku jak ładowarka po 30 sekundach nie daje rady ładowac akumulatorka i się wyłancza?
Dodam ze probowalem ładowac na kilku ładowarkach i to problem z akumulatorem a nie ładowarką.

Woj tek
06-11-2007, 11:53
Witam.
W gwarancji pl jest zapis punkt 5 :bateria, oprogramowanie , kable nie podlegają gwarancji.

Powinna zadziałać chyba gwarancja sprzedawcy zamiast producenta. Na temat wyboru gwarancji było już parę postów.