PDA

Zobacz pełną wersję : przepraszam ze na tym forum ale....

kulek855
30-10-2007, 12:31
mam pytanie jaki aparat??? wiem ze to forum nikona wiec trudno oczekiwac aby ktos polecil inna marke....
a wiec zastanawiam sie nad tymi trzema aparatami do amatorskich fotek przyrody i od czasu do czasu makro.

Nikon coolpix L12
Nikon coolpix L5
Canon PowerShot a560
a moze jakies inne w cenie tych co wymienilem ??
prosze doradzcie cos i uzasadnijcie dlaczego akurat ten z gory dziekuje.

prz3mo
30-10-2007, 12:45
Do makro sprawdzi Ci sie wlasnie np. jakis Canon z tej serii co podałes + Raynox DCR250. Ludzie takimi zestawami robią naprawde dobre makro.

A co do wyboru kompaktu to.... hmm.. jestem fanem Nikona, ale... moj pierwszy cyfrak to był Canon A40 i uwazam, ze seria Axx (Axxx) Canona jest bardzo udana i mozesz brac ktorys z nich.
O kompaktach Nikona wiem stosunkowo mało...

ps. Zły dział wybrales na pytanie :-/

kulek855
30-10-2007, 12:50
wiem ze zly dzial ale ta tym co powinienen nie moge posta zostawic jakis blad wyskakuje

legologo
30-10-2007, 17:38
Jeśli chodzi o makro to wymienione Collpixy raczej odpadają. Po prostu nie mają gwintu filtrowego, więc Raynoxa nie przykręcisz, a czego podobnego ciężko zająć się marko na poważniej.

Pomyśl też może o nowym Soniaczu H3, czytałem ostanio test. Ponoć obficie abberuje i praktycznie nie ma szerokiego konta (ogniskowa od 44 w ekwialencie), ale jest względnie mały i w miarę tani (900 zł).

puchbeary
31-10-2007, 19:38
jeśli chodzi o makro to Canon. Jest rewelacyjny. Znajomi na forum mojego miasta prezentują takie makro (canon plus odwrócony helios) że mi po prostu szczęka opada i zielenieję z zazdrości. tutaj masz wątek ze zdjęciami (http://www.forum.jedrzejow.eu/viewtopic.php?t=1252)

Maciex
31-10-2007, 21:14
jeśli chodzi o makro to Canon. Jest rewelacyjny. Znajomi na forum mojego miasta prezentują takie makro (canon plus odwrócony helios) że mi po prostu szczęka opada i zielenieję z zazdrości. tutaj masz wątek ze zdjęciami (http://www.forum.jedrzejow.eu/viewtopic.php?t=1252)

Rewelka, zwłaszcza ta mucha - no taka, że mucha nie siada.
I to zwykłym, starym, 3MP A510, i na dodatek jeszcze Canonem ;)
no no..
Kolejny dowód, że nie sprzęt czyni mistrza.
Może by takl wrzuć to do wątku o D40, bo tam uparcie twierdzą, że jest za słaby, żeby nim dobre zdjęcia robić :p