Zobacz pełną wersję : Dziwna poświata dla długiego czasu ekspozycji
Wiewioor
08-01-2006, 22:22
Witam wszystkich forumowiczów!
Podczas fotografowania nocnego nieba w lewym górnym narożniku pojawia się "fioletowy maz". Czy jest to normalny objaw? Czy spotkał się już ktoś z czymś takim?
Pozdrawiam!
tak... jest to normalne... w przypadku d70 :( elektronika sie nagrzewa co owocuje fioletowa 'poswiata' rejestrowana na matrycy
Wiewioor
08-01-2006, 22:24
ZApomniałem dodać - mam D70
nawet nie musiales tego pisac... objaw jest klasyczny dla D70, niestety dlugie czasy to jego bolaczka :( tez nad tym ubolewam :?
meliszipak
08-01-2006, 22:26
Wy to nie macie różowo z tymi D70 :mrgreen: :mrgreen:
a wlasnie... ten problem nie wystepuje w D50? :)
Wiewioor
08-01-2006, 22:28
Można tego jakoś uniknąć?
z tego co wiem, to niestety nie :|
meliszipak
08-01-2006, 22:32
a wlasnie... ten problem nie wystepuje w D50? :)
Nie mam pojęcia.
Czy spotkał się już ktoś z czymś takim?
nie wiem czym robisz ale objaw takisam występuje takrze w D7D i prawdopodobnie w D5D
Wiewioor
08-01-2006, 23:29
Dzięki za odpowiedzi:)
Teraz wiem, że aparat jest oki. Pozostaje tylko kadrowanie w kompie:)
Pozdrawiam
Można tego jakoś uniknąć?
z tego co wiem, to niestety nie :|
A redukcję szumu z długim czasem, mają szanowni userzy włączoną w takich przypadkach :?:
Bomboloni
09-01-2006, 08:34
To napewno jest UFO ... :roll:
ostatnio naświetlałem na D50 25s i nic takiego nie zauważyłem :P
Ta redukcja szumów to nic innego jak substrakcja czarnej klatki. Mozna to zrobic znacznie szybciej w programie graficznym.
Michas, nie ociagaj sie tylko wytlumacz w kilku slowach skad sie bierze problem. Wiem ze Ci sie nie chce ale trzeba :)
Nie ma strachu. Jest to normalny objaw i spore ograniczenie naszych matryc. Problem nie wystepuje w CMOS-ie ska wielce uzasadniona opinia ze nadaja sie one znacznie bardziej do obserwacji fotograficznej nieba... Niestety NR tu nie pomoze za wiele :(