Zobacz pełną wersję : GorillaPod - opinie
mpraglowski
29-10-2007, 21:58
Witam,
Czy ktoś z Was używal GorillaPod (http://www.joby.com/products/gorillapod/slrzoom/) ?
Wyszukane opinie są różne, od rekomendacji do http://www.factsfacts.com/gorilla/
Może ktoś z Was używał tego "czegoś" i może coś więcej powiedzieć ?
A może ktoś widział to gdzieś w sklepie w Wawce żeby można było "pomacać" ?
Oczywiście chodzi mi o wersje SLR ZOOM, używany miałby być w różnych wyjazdach kiedy z róźnych powodów (rozmiary, waga itp) nie mogę/chcę brać dużego statywu.
BTW to mój 1st post tutaj - witam wszystkich :)
LukaszWiecek
29-10-2007, 22:09
Witamy, witamy. Swego czasu widziałem coś takiego w akcji, ale nie przyszło mi wtedy do głowy, żeby się bliżej temu przyglądać. Było do tego przyczepione jakieś lustro Nikona, ale nie widziałem jakie, a całość była przyczepiona do gałęzi drzewa (tzn gałąź była owinięta tymi "nogami" :)
miron19j
29-10-2007, 22:10
Witam,
A może ktoś widział to gdzieś w sklepie w Wawce żeby można było "pomacać" ?
ja widziałem, bodajże w Saturnie w CH Tagówek na Głębockiej.
Nawet zastanawiałem się, do czego to cudactwo może być?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Nawet zastanawiałem się, do czego to cudactwo może być?
Właśnie do mocowania tam, gdzie jest ciężko wejść ze statywem, jest bardzo wysoko: np. drzewo.
Używamy takie coś do kamery, mamy to krótko, ale żona która głównie filmuje twierdzi, że jest OK.
Ja przymierzyłem się z tym do aparatu i moim zdaniem porazka, bo nie jest sztywne i łatwo wopada w wibrację, do przymocowywanie do gałęzi może być OK, ale podczas manipulacji jedno z ramion wypadło mi z panewki, zatem za solidne to nie jest.
Reasumujac subiektywnie - ja bym tego nie kupił.
mpraglowski
31-10-2007, 17:56
ja widziałem, bodajże w Saturnie w CH Tagówek na Głębockiej.
Byłem, widziałem i:
- nie jest to GorillaPod tylko "coś na kształt"
- jest tylko w najmniejszym rozmiarze (na pewno nie do SLR)
- wyglada tandetnie
I teraz mam wątpliwości - GorillaPod może być lepszej jakości ale...
- mocowanie na dowolnym elemencie to fikcja (to bylo wiadomo od początku)
- obawiam się że po jakimś czasie (obstawiam że niebyt długim) wyrobi się i będzie ciężko coś ustrawić
- wibracje - bez zdalnego sterowania ani rusz :(
Stąd dalsze pytanie:
- jaki statyw mały (do codziennego noszenia, najlepiej żeby dał się przymocować do plecaka LowePro SlingShot 200 AW) ?
- czy statyw można przewieźć w bagażu podręcznym w samolotach ?
statywu nawet małego nie przewieziesz w samolocie w bagażu podręcznym - chyba że przeoczą... ten gorillapod aż taki fatalny nie jest ale duża pucha i duży obiektyw wymaga moim zdaniem czegoś sprytniejszego - jakiejś klampy ze śubą lub innego dziwactwa zależnie od sytuacji - ja bym aparatu na gałęzi na nim nie wieszał... orginalny gorillapod nie jest tandetny - to napewno ;)
asaszorju
31-10-2007, 22:18
statywu nawet małego nie przewieziesz w samolocie w bagażu podręcznym - chyba że przeoczą...
eee, tu sie z kolega nie zgodze, ja przewozilem i nikt sie nie zainteresowal... i nie ma mowy o przeoczeniu bo go wyciagnalem z torby, z ktorej wystawal dobre 10cm, i polozylem na tasmie..
spierał się o to nie będę ale na ileśtamdziesiąt a może i ponad 100 lotów tylko 2 razy nie miałem problemów - sasem z poznania do londynu po tym jak porozmawiałem z bardzo miłą panią przez tel. że będę miał troszkę więcej niz można - 2 raz to czech airlines z londynu do pragi i spowrotem - dlatego że biznes class każdy inny przelot wiązał się z jakimś problemem :P
marszull
02-12-2009, 11:09
Troche odgrzeje watek :-)
Czy ktos uzywal takiego czegos gorillopodobnego
http://allegro.pl/item822770467_statyw_typu_gorillapod_nikon_d200_d3 00_d700_d3_d2x.html
Jesli tak to prosze o opinie
myslalem o kupnie do zdjec w dziwnych miejscach, w ktorych sie nie da wcisnac statywu, a bez stabilnosci ani rusz.
Mam Gorillapod Slr-Zoom i jestem bardzo zadowolony. Jest mały, stabilny (D200 utrzymuje) i na okazyjne wypady nadaje się doskonale. Wiadomo, że nie zastąpi on dużego statywu, ale czasami jest bardzo przydatny. Do bagażu podręcznego można go zabrać bez problemu.
Mam Gorillapod Slr-Zoom i jestem bardzo zadowolony. Jest mały, stabilny (D200 utrzymuje) i na okazyjne wypady nadaje się doskonale. Wiadomo, że nie zastąpi on dużego statywu, ale czasami jest bardzo przydatny. Do bagażu podręcznego można go zabrać bez problemu.
Ja tez mam taki i tez bardzo go chwale, ale ten z aukcji to statyw 'typu gorillapod'. Najlepiej jakby byla mozliwosc sprawdzenia go osobiscie, bo nie jestem pewny jak z jakoscia wykonania itp.
marszull
02-12-2009, 19:27
dlatego napisalem:
Czy ktos uzywal takiego czegos gorillopodobnego
bo 55zl to jestem sklonny wydac od razu, jesli jest ok :-)
a jaki udzwig maja Gorillapod Slr-Zoom ?
Wg producenta 3kg. Ja go uzywalem jedynie z D80 i T17-50, takze nie wiem jak jest z ciezszymi szklami. Nogi chodza dosc ciezko, wiec powinien dac rade ;)