PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd CHR w D70

projacek
29-10-2007, 20:24
Dwa tygodnie temu wkładam kartę pamięci do czytnika i wyświetla mi że nie m zdjęć na karcie. Wkładam kartę do aparatu a tam zamiast liczby zdjęć wyskakuje mi jakiś błąd CHR. Trochę poszukałem o tym w necie, niby były jakieś sposoby do odzyskiwania danych, ale jakoś nie udało mi się dojść do tego jak to zrobić. Wkurzony tym, że nie odzyskam danych, i tym, że nie wyśle zdjęć do gazety w terminie po wyczytaniu jakiejś informacji w necie odpinam obiektyw i ku mojemu zdziwieniu wszystko wraca do normy. Później wszystko chodziło dobrze, do wczoraj. Chce zgrać zdjęcia na kompa a tutaj znowu ten błąd CHR, tym razem już odpięcie obiektywu nic nie dało. Dzień wcześniej również robiłem zdjęcia na tej karcie i wszystko było OK. Teraz nie wiem czy to zwalona karta, coś z czytnikiem kart, czy może z obiektywem, bo zaczęło się to dziać od czasu kiedy kupiłem Nikkora 80-200. Wcześniej też czasami nie mogłem wgrać zdjęć przez czytnik, ale przez aparat zawsze poszło. Co mam zrobić, jak odzyskać te dane i co może być przyczyną tego błędu? Z góry dzięki za odp

pozdrawiam

cypherdid
29-10-2007, 20:37
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38218
spróbuj programu z linka który tam umieściłem

Maciek321
30-10-2007, 19:25
Co mam zrobić, jak odzyskać te dane i co może być przyczyną tego błędu? Z góry dzięki za odp

pozdrawiam

Jak juz odzyskasz dane z karty koniecznie ja sformatuj w aparacie przed dalszym jej uzyciem. U mnie (co prawda w D80) stało się coś takiego jak sformatowałem w komputerze karte na system plików FAT32. Do jakiegos momentu wszystko bylo OK, a potem CHR. A zawieszało sie wszystko po natrafieniu na konkretne pliki, których aparat poprostu nie mógł odczytać.

projacek
30-10-2007, 20:16
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38218
spróbuj programu z linka który tam umieściłem

Jak się obsługiwać tym programem, bo jak wkładam kartę do czytnika, wybieram odpowiedni dysk to nie mogę kliknąć start bo niby nie ma nic na dysku(karcie). Gdy chce odczytać przez aparat nie mam na liście aparatu ani innego dysku.

Jak juz odzyskasz dane z karty koniecznie ja sformatuj w aparacie przed dalszym jej uzyciem. U mnie (co prawda w D80) stało się coś takiego jak sformatowałem w komputerze karte na system plików FAT32. Do jakiegos momentu wszystko bylo OK, a potem CHR. A zawieszało sie wszystko po natrafieniu na konkretne pliki, których aparat poprostu nie mógł odczytać.

Po takiej ostatniej "akcji" formatowałem obie moje karty(nawet tą drugą dobrą) po dwa razy, ale widać nie pomogło.

Maciek321
30-10-2007, 20:38
(...)
Gdy chce odczytać przez aparat nie mam na liście aparatu ani innego dysku.

To daje do myślenia. A przełącz aparat w tryb PTP, jesli system go nie rozpozna znaczy ze cos z USB nie tak. Ale mimo wszystko nawet aparat bez karty powinien rozpoznac jako dysk, tylko bez nośnika. Może spróbuj sformatowac kartę z systemu, tylko nie zaznaczaj opcji "szybki format" i ustaw system plików FAT, reszta opcji domyślne.

projacek
30-10-2007, 22:50
To daje do myślenia. A przełącz aparat w tryb PTP, jesli system go nie rozpozna znaczy ze cos z USB nie tak. Ale mimo wszystko nawet aparat bez karty powinien rozpoznac jako dysk, tylko bez nośnika. Może spróbuj sformatowac kartę z systemu, tylko nie zaznaczaj opcji "szybki format" i ustaw system plików FAT, reszta opcji domyślne.

I tutaj jest następny problem, miałem tryb PTP i właśnie nie wyświetlało, że aparat jest podłączony do komputera. Włączyłem na Mass Storrage, wtedy wyświetlił się nowy dysk, ale nadal pusty i w związku z tym nie mogę odzyskać danych, nie ma możliwości wciśnięcia przycisku "Start" w programie. Problem w tym, że na karcie mam zdjęcia, które chciałbym odzyskać.

ekonet
30-10-2007, 22:57
Mam nadzieję, że nie jesteś podłączony przez przedłużkę USB? Przedłużki nieraz powodują błędy.

projacek
30-10-2007, 23:02
Mam nadzieję, że nie jesteś podłączony przez przedłużkę USB? Przedłużki nieraz powodują błędy.

Nie, tylko zwykły kabel USB, nawet zmiana kabla nic nie pomogła ;/

tigre251
30-10-2007, 23:15
Też mam CHR, zawsze po przeniesieniu zdjęć na komputer. Za każdym razem po CHR na karcie powstaje nowy katalog. Czasem robi się ich 5.
Mój skuteczny sposób na CHR: zrobić na szybko 5 obojętnie jakich zdjęć, w najgorszej jakości żeby najmniej zajmowały miesjca, przed rozpoczęciem tego właściwego fotografowania. Robiąc te pierwsze 5 zdjęć pojawia się CHR. Wyłączam aparat, wyjmuję i wkładam kartę, włączam aparat i robię dalej te parę zdjęć i jak się uda za 2-3 razem je zrobić to już wiem że nie będę miał CHR przy pozostałych zdjęciach. Formatowanie karty Kingston 512 MB nie pomaga w aparacie.
W moim przypadku problem jest na tyle błachy, że nie widzę sensu wymiany karty CF.
Pewnie na innych kartach występuje CHR nie tylko na początku, jak u mnie.

egoiste
30-10-2007, 23:33
tu masz post z podobnym problemem z D80 , gosc kontaktowal sie z nIkonem , powiedzieli zeby nie kupowal chlamiastych kart tylko przeznaczone do tego aparatu , przesledz watek

egoiste
30-10-2007, 23:35
http://onephoto.net/phorum/read.php?f=3&i=32971&t=32971
zapomialem dodac

projacek
31-10-2007, 15:50
Czyli co zdjęcia przepadły i trzeba kopić nową kartę?

projacek
02-11-2007, 16:02
Czyli co zdjęcia przepadły i trzeba kupić nową kartę?

Ponawiam pytanie :)

elanek
05-11-2007, 09:18
Ponawiam pytanie :)

Przeczyść styki aparatu i obiektywu. Ja tak miałem z Sigmą 90/2.8.
Poza tym dodatkowe katalogi na karcie tworza się z winy aparatu. Mi się tak dzieje z kartami sandiska czy kingstona.
Ciężka sprawa z wyjaśnieniem szerszym problemu.