Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] The Warming Hut o wschodzie.
Oto produkt ostatniej wycieczki - wschód słońca widziany z miejsca zwanego The Warming Hut.
http://img98.imageshack.us/img98/8489/pd200030900zk1.jpg
I specjalna wersja dla All My Life:
http://img98.imageshack.us/img98/6076/skibowlbwqm5.jpg
Piekne miejsce, swietnie w kadrze... mnie sie podoba [i to bardzo ;)]. Dwa smietki do wymazania ;)
Świetne. Wygląda jak dacza królowej śniegu... Podoba mi się to zderzenie ciepłej i chłodnej tonacji.
Bardzo przyjemny wschodzik. Fajna, spokojna atmosfera. Mysle ze bez tych czerwonych kwiatuszkow na dole tez byloby ok. Very ok. pozdro
Bartek-Kacper
29-10-2007, 11:55
Swiatlo piekna praca !!! Kurde warte powieszenia na sciane .GRATULACJE za wylapany moment.
david555
29-10-2007, 12:01
Spać nie możesz, czy co?;) Niemniej efektem Twojego niespokojnego snu jest to urokliwe zdjęcie.:)
Po raz kolejny odwaliłeś kawał dobrej roboty . Bardzo mi sie podoba kadr światełko i kolorystyka .
Proszę o wiecej fotek jeśli masz z tej serii .
Edit: David555 znowu jest z postem wcześniej ... :D
Jak zwykle genialnie. Ale wiem, ze poswiecasz swoim zdjeciom duzo pracy dlatego pozwole sobie wytknac jeden element, ktory mz przeszkadza. Patrzac na wprost - po lewej stronie domu las masz bardzo ciemny z podbitym kontrastem i wrecz czarnymi elementami w szczytach. Po prawej natomiast las jest wyprany z tych kontrastow i przysloniety zwyczajowa rano mgielka. A przeciez jest blizej widza wiec powinno byc odwrotnie mz. To dalszy plan powinien tracic te kontrasty. Ale jak sie czepiam to walcie smialo.
Pzdr.
Ps. I jeszcze raz zaznaczam - piekna fotografia.
Bardzo się podoba. Gratuluję chęci znajdowania się w takich miejscach o takich porach.
swiatlo już myślałem że za bardzo Ci się portrety spodobały , ale widze wracasz na dobra drogę , zdjęcie super na Twoim bardzo wysokim poziomie
Piękne zdjęcie. Gratuluję! Chciałbym jedynie więcej dołu (takie tam tradycyjne jęczenie z mojej strony).
Pozdrawiam
Remek
Witaj.
Chyba nie napiszę niczego nowego- świetne, ech zresztą jak wszystkie Twoje zdjęcia w tej kategorii :-D. Pozdrawiam T_P_
Jak zwykle poziom wysoki, moze to dziwne,ale mi najbardziej podoba sie pierwszy plan - laka przed chata, cholernie malarsko wyszly kolory i faktura
Bradley22
29-10-2007, 17:42
Bajkowy widok. Ciekawe światło o tej porze. Bardzo mi się podoba :) Zazdroszczę i zdjęcia.... i wycieczki :)
Pozdrawiam!
Paweł
Bardzo ładne... to mi się bardzo podoba.
O detalach się nie wypowiadam, bo myślę, że sam jesteś ich świadom...
Pozdrawiam :)
trzecie oko
29-10-2007, 18:05
No klasa. W którym miejscu mierzyłeś światło, bo widzę, że miałeś pomiar ustawiony na spota?
No klasa. W którym miejscu mierzyłeś światło, bo widzę, że miałeś pomiar ustawiony na spota?
W takich trudnych sytuacjach to nie mam określonego algorytmu co do wyboru miejsca pomiaru światła. Po prostu robię pomiar na dowolny punkt o neutralnym świetle, wykonuję zdjęcie, patrzę na histogram i dokonuję korekty. Czasami muszę zrobić z cztery zdjęcia aby jedno się kwalifikowało ze swym histogramem.
trzecie oko
29-10-2007, 18:33
W takim razie, jeżeli w grę wchodzi kilkukrotna poprawka, czy jest różnica pomiędzy spotem a matrycowym? Oczywiście jeżeli chodzi o krajobrazy.
W takim razie, jeżeli w grę wchodzi kilkukrotna poprawka, czy jest różnica pomiędzy spotem a matrycowym? Oczywiście jeżeli chodzi o krajobrazy.
Różnica pomiędzy spotem a matrycą jest przecież taka sama niezależnie czy to krajobraz czy to portret. A dlaczego robię na spocie skoro i tak dokonuję kilkukrotnej poprawki? Bo akurat mam spota ustawionego w aparacie.
Jak bym zamiast cyfraka z kartą pamięci na 300 obrazków i następnymi kartami w torbie miał analoga z kliszami, bez możliwości natychmiastowego podglądu rezultatu, to pewnie bym poszedł na specjalne studia na naukę systemu strefowego. A tak przy technologii cyfrowej to mogę sobie ten system podarować, a nauczyć się bardziej przydatnych informacji.
widok piękny:)
Jednak mnie trochę szkoda, że nie ma więcej tej góry.... wiem że takie narzekanie jest lekko bez sensu ale pomarzyć można;)
Ponadto wydaje mi się nieco nadmiernie nasycone kolorami na dole - ale ja mam ostatnio taką fazę, że wolę mniej niż więcej...
Pozdr
Marcin Stawiarz
29-10-2007, 19:16
piekny widoczek, ale tylko piekny, i nic wiecej. dziwie Ci sie, ze mimo przesmiewczego tonu w stosunku do tego typu amerykanskich produkcji (o ktorych kilka razy wspominales w odniesieniu do tego 'co sie w USA sprzedaje'), gdzie kolorki sie 'wylewaja' z ekranu a swiatlo oczywiscie musi byc wschod/zachod slonca, bo wtedy najwiecej odcieni "fioletu" a i saturacja szaleje... - Ty robisz takie zdjecia. gdzie tu miejsce na ulotnosc, refleksje i sprowadzenie zwyklego krajobrazu do rangi pejzazu, a nie tylko zwyklego kolorowego widoczku, ktory bedzie sie podobal wszystkim..., ale czy Ciebie to satysfakcjonuje?
Marta Baranowska
29-10-2007, 19:40
Rewelacja!
naprawdę fajne, ciepłe zdjęcie.
piekny widoczek, ale tylko piekny, i nic wiecej. dziwie Ci sie, ze mimo przesmiewczego tonu w stosunku do tego typu amerykanskich produkcji (o ktorych kilka razy wspominales w odniesieniu do tego 'co sie w USA sprzedaje'), gdzie kolorki sie 'wylewaja' z ekranu a swiatlo oczywiscie musi byc wschod/zachod slonca, bo wtedy najwiecej odcieni "fioletu" a i saturacja szaleje... - Ty robisz takie zdjecia. gdzie tu miejsce na ulotnosc, refleksje i sprowadzenie zwyklego krajobrazu do rangi pejzazu, a nie tylko zwyklego kolorowego widoczku, ktory bedzie sie podobal wszystkim..., ale czy Ciebie to satysfakcjonuje?
Ciekawie to ująłeś. Dzięki Ci za komentarz który jest dla mnie bardzo bardzo cenny.
Masz rację, nie satysfakcjonuje mnie to jako twórcy. Mam kolejny obrazek do portfolio który ma mi pomóc do zaistnienia na lokalnym rynku.
Podobne rozterki mam w klasie portretu który teraz biorę. Są wymagania poprawności, wymagania robienia prac które się podobają szerokiej klientom, ale są też obrazki które twórcy robią wyłącznie dla siebie i dla innych jak on/ona artystów. I te dwie kategorie są bardzo rozłączne.
Ja sam nie wiem co chcę robić. Chcę być i tu i tam. Jestem niedoświadczony, uczę się dopiero. Jednak mam duże ambicje. Chcę usatysfakcjonować lokalny rynek, ale chcę też usatysfakcjonować sam siebie. Nie jestem konsekwentny, sam się miotam, rośnie we mnie frustracja że już dawno nie zrobiłem nic dla samego siebie.
Daję jednak sobie trochę czasu. W ostatni rok kiedy to wykonałem milowy krok w kierunku samodoskonalenia strasznie zaniedbałem syna. Muszę więc zwolnić, poczekać aż syn dorośnie abym mógł znowu wrócić do tego co robiłem rok temu.
A fotografia twórcza zajmuje 100% czasu. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy.
Tak więc będę musiał poczekać. A na razie to muszę robić wycieczki. I kolorowe obrazki do portfolio. Żeby było co wystawiać na stoisku na sprzedaż. Bo ludzie to kupują - kolory, góry, jeziora.
Przyjdzie też i czas na twórczość. Nie w Twoim stylu, Twój styl nie jest moim pomimo moich najgłębszych ukłonów w Twoim kierunku. Ja jednak lubię kolor, lubię kontrast i saturację. Jednak przyjdzie czas na odejście od jezior na tle gór, a może znajdę coś co bardziej będzie odzwierciedlało mój osobisty charakter. Sam jeszcze nie wiem co to będzie...
Ponownie dziękuję za szczery komentarz, i za tą jedną szczerą gwiazdkę zwykle zarezerwowaną dla obrazków robionych komórką gdzie nie można odróżnić psa od chmury, bardzo mnie to schlebiło... :)
Dodam jeszcze dla All My Life:
Jednak niezależnie od tego jaki kierunek wybiorę, to na pewno będzie to bardziej zorientowane na lokalny rynek i lokalną kulturę. Być może będzie to dla Ciebie trącić kolorowym hollywoodem, ale trudno, tak będzie. Tak więc i od Ciebie też bym wymagał trochę otworzenia się na ten rodzaj twórczości. Nie można dyskwalifikować czegoś tylko dlatego że to należy do innego obszaru kulturowego.
Ostatnio parę moich innych obrazków wygrało takie małe kontesty na owym jankieskim NaturePhotographers.net. I były to obrazki kolorowe i hollywoodzkie. Gdybym zrobił ciemne chmury w Twoim stylu pewnie by się nie udało. Tak więc muszę robić to co mi przynosi uznanie w moim środowisku.
Podobnie niedawno ktoś się oburzył na światło we włosach na portretach - bo to takie hollywoodzkie. Może i jest hollywoodzkie, to hollywood opatentował to światełko na czubku głowy, I i jest to bardzo ładne. Niezależnie jak to mierzi Europejczyka.
Pogarda do jankeskiej kultury jest bardzo często bardzo niesprawiedliwa i krzywdząca, podyktowana raczej niezdrowymi irracjonalnymi emocjami niż obiektywnym osądem. Gdyby dokładnie to samo się tyczyło jakieś kultury afrykańskiej czy latynoskiej, to tych negatywnych emocji byłoby mniej.
Czy mam rację?
Marcin Stawiarz
29-10-2007, 21:40
Ponownie dziękuję za szczery komentarz, i za tą jedną szczerą gwiazdkę zwykle zarezerwowaną dla obrazków robionych komórką gdzie nie można odróżnić psa od chmury, bardzo mnie to schlebiło... :)
1 to nie ode mnie, dalem 2 gwiazdki :D
Pogarda do jankeskiej kultury jest bardzo często bardzo niesprawiedliwa i krzywdząca, podyktowana raczej niezdrowymi irracjonalnymi emocjami niż obiektywnym osądem.
nie bede ukrywal, ze nie podobaja mi sie takie zdjecia jakie prezentuje sie na NaturePhotographers.net, i jest tylko 2 fotografow, ktorych zdjecia mimo maksymalnej saturacji zawsze mnie zachwycaja i inspiruja, chodzi oczywiscie o Galena Rowella i jego klona Marca Adamusa.
i nie ma w tym niezdrowych irracjonalnych emocji, ot kwestia gustu, dlatego w poprzednim poscie sie zastanawialem dlaczego taki fotograf jak - Ty - tyle piszacy o Anselu Adamsie, znajacy tworczosc klasykow robi takie zdjecia... moglbys mi podac autora/autorow zdjec, ktorzy sa dla Ciebie inspiracja w tym kierunku? moze wtedy uda mi sie to zrozumiec, pomijajac calkowicie sprawy trendow na rynku.
1 to nie ode mnie, dalem 2 gwiazdki :D
nie bede ukrywal, ze nie podobaja mi sie takie zdjecia jakie prezentuje sie na NaturePhotographers.net, i jest tylko 2 fotografow, ktorych zdjecia mimo maksymalnej saturacji zawsze mnie zachwycaja i inspiruja, chodzi oczywiscie o Galena Rowella i jego klona Marca Adamusa.
i nie ma w tym niezdrowych irracjonalnych emocji, ot kwestia gustu, dlatego w poprzednim poscie sie zastanawialem dlaczego taki fotograf jak - Ty - tyle piszacy o Anselu Adamsie, znajacy tworczosc klasykow robi takie zdjecia... moglbys mi podac autora/autorow zdjec, ktorzy sa dla Ciebie inspiracja w tym kierunku? moze wtedy uda mi sie to zrozumiec, pomijajac calkowicie sprawy trendow na rynku.
William Neill: http://www.williamneill.com/homepage.html
a z NaturePhotographers.net: Marc Adamus oraz Jeremy Cram. Jeremiego Crama zresztą znam osobiście.
A o moich gustach kiedyś już pisałem. Pół dzieciństwa spędziłem na zamojskiej wsi wśród obrazów lokalnych artystów z ulami, polami i słomianymi chatami. Obrazów malowanych przez lokalnych wiejskich malarzy i sprzedawanych na odpustach.
A moją największą inspiracją w wielkim malarstwie jest Iwan Szyszkin.
Rozległe przestrzenie, sielskość, kicz i kolory to są wartości wśród których ukształtowałem swoje gusta. Sorry, ale to jestem ja.
Jeśli chodzi o Adamsa to na ponad setkę jego prac jakie znam to mi do gustu przypada może z kilkanaście, czyli proporcja jest to około 15%. Czyli Adams wypada blado w porównaniu z malarstwem Szyszkina gdzie ta proporcja jest w okolicach 90%.
Tak więc jeśli kiedykolwiek znajdę swój styl, to będzie on raczej oscylował w tym kierunku.
A na razie to robię zdjęcia takie jakie umiem.
Co do gwiazdek, to w takim razie te pojedyńcze gwiazdki muszą pochodzić od moich bliskich znajomych z Poznania i Świecia... :) Muszę im podziękować że czytują moje wątki. Myślałem że mnie po prostu ignorują... :)
A mnie Światło brakuje tej łąki przed domkiem. Kadr kusi mnie abym zerknął w dół, ale nie mogę :(.
DonMaliniacco
30-10-2007, 00:41
Świetny kadr
Dodałem wersję cz/b specjalnie dla All My Life... :)
Ups, chyba serwer padł, więc nie było obrazka przez jakiś czas. Zmieniłem na imageshack, powinno być teraz OK...
witaj Czarku ,juz jest ok fotki sa widoczne-przeczytalem caly watek dokladnie ,znam Twoją motywacje rowniez ze wczesniejszych wypowiedzi ,podoba mi sie Twoj zawsze bardzo wywazony osad -wiedza -i podejscie do fotografii jako takiej
dlaczego to pisze ,otuz z bardzo prostej przyczyny
napisał All my life who am i?
dziwie sie ,(nie czesto mi sie to zdarza) takiemu podejsciu All my life who am i?-bardzo cenie jego tworczosc ,i dlatego tym wieksze moje zdziwienie ,ze napisal tak jak napisal -bo obaj jestescie mistrzami w swoich dziedzinach,
Twoje "kiczowate krajobrazy" to dopracowane do perfekcji z rozmyslem ,smakiem- wybrane i cudownie przedstawione miejsca ,ktore sa przez Ciebie podane ale nie w taki sposob o jakim pisze All my life who am i?,nie uwazam ze sprowadzasz krajobraz do rangi
zwyklego kolorowego widoczku
ja odbieram Twoje fotki dokladnie odwrotnie ,uwazam ze to Ty bardzo czesto zamieniasz widoki w piekne ,nie wacham sie uzyc slowa , bardzo czesto cudowne krajobrazy -eksponujesz te miejsca ,uzmyslawiasz w sposobie Twego przekazu ,ze w zwyklym wydawac by sie moglo miejscu jest ogromny potencjal piekna -jest to ogromnym Twoim atutem posiadanie takiej umiejetnosci selekcji i odkrywania takich miejsc ,do tego dochodzi Twoj perfekcyjny warsztat (i to ze sami osobiscie nie umiemy tworzyc takich kompozycji ,wcale nie oznacza ze nie umiemy zauwazac piekna)
kiedys oceniajac jedno ze zdjec All my life who am i?-,napisalem ze podziwiam jego inwencje tworcza ,i tak jest -ale tam to przedewszystkim zdjecia sa bardzo techniczne -z calym szacunkiem i uznaniem dla jego tworcy
tutaj to modyfikowana ,,,,,natura ,,,,,-wydaje mi sie ze wole jednak to naturalne piekno -przedstawiane w taki wlasnie sposob
serdeczne gratulacje i podziekowanie za piekne zdjecie
Dzięki Harb.. :)
prosze Czarku z ogromna przyjemnoscia napisalem ten komentarz
wersja w kolorze o "niebo" lepsza...
biker karlos
01-11-2007, 12:14
klasa fota ... i ten panoramiczny kadr rzuca na kolana
na marginesie zazdroszcze terenow :(
Marek-frotka
02-11-2007, 18:40
A mnie się to zdjęcie po prostu bardzo podoba.
Światło - tak trzymaj. Szanuję ludzi, którzy maja własne zdanie a Ty się do takich zaliczasz.