PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600 na ptaki

natura2008
29-10-2007, 10:33
Chodzę po lesie z N70-300VR i często brakuje mi światła. Ratuję się max ISO400 (powyżej za dużo szumów, z którymi sobie nie radzę), ale to mi często nie wystarcza. Wydłużenie czasu (VR) powoduje, że 3/4 zdjęć ląduje w koszu (obiekty zbyt nerwowe ;-) ).

Zakup jasnego obiektywu nie wchodzi w grę ze względu na cenę.

Ostatnio wpadł mi do głowy szatański pomysł, aby kupić sb-600. Gdzieś przeczytałem, że ta lampa ma zasięg do 44m (przy zoomie na 85mm) - to w zupełności by mi wystarczyło.

Czy ktoś z was próbował używać sb-600/800 w lesie do takich zdjęć? Pewnie dzięcioł da drapaka po pierwszym błysku, ale przynajmniej jedno zdjęcie będzie poprawnie naświetlone, chyba że czegoś nie wziąłem pod uwagę...

Xathloc
29-10-2007, 11:12
Teoretycznie ma 44, ale nie metry a stopy zasięgu :)
Max zasięg dla f5.6 (a taką będziesz miał dla 300mm) przy ISO400 to (katalogowo) 14m.
Dla SB800 jest nieco lepiej, 20m. Ale IMHO i tak nie doświetlisz wystarczająco.

Vooda
29-10-2007, 11:37
mysle ze wszystko to kwestia ukierunkowania swiatla. Z pewnościa można zwiekszyć zasięg blysku zmniejszając jego rozproszenie. Tzn mozesz sporobowac zbudowac pewnego rodzaju reflektor. Reflektor musi odbijac swiatlo pod takim katem zeby zasieg byl jak najwiekszy. Mozesz sprobować uzyc kartoników i folii sniadaniowej. Jak wroce do domu to sprobuje cos takiego zrobic (tez mnie to ciekawi) pokombinuj Polak potrafi.

Jestem przekonany ze da rade zrobić cos odpowiedniego to tylko musi byc przeciwienstwo dyfuzora:)

Xathloc
29-10-2007, 11:40
Problem polega na tym, że musisz w miarę precyzyjnie skupić promień światła. A latanie po lesie z długą strumienicą zapiętą na lampie będzie powodowało jej przemieszczanie i światło może trafiać obok zamiast w dzięcioła.

szumszak
29-10-2007, 11:53
mysle ze wszystko to kwestia ukierunkowania swiatla. Z pewnościa można zwiekszyć zasięg blysku zmniejszając jego rozproszenie. Tzn mozesz sporobowac zbudowac pewnego rodzaju reflektor. Reflektor musi odbijac swiatlo pod takim katem zeby zasieg byl jak najwiekszy. Mozesz sprobować uzyc kartoników i folii sniadaniowej. Jak wroce do domu to sprobuje cos takiego zrobic (tez mnie to ciekawi) pokombinuj Polak potrafi.

...i tak wymyślono swiatłowód...

prz3mo
29-10-2007, 11:59

Jestem przekonany ze da rade zrobić cos odpowiedniego to tylko musi byc przeciwienstwo dyfuzora:)

heheheh... Jakbym zobaczył w lesie takiego jegomościa z reflektorem w jednej rece, z aparatem na szyi, czającego sie za krzakami to bym sie niezle usmial ;) No, ale wazne by działało :)

Vooda
29-10-2007, 12:50
hehe :D kiedys tego typu nasadke (jednak do makro) prezentowal jeden z kolegów.. Arachiusz albo Dark... nie pamietam.. z tym swiatelkiem mozna naprawde sporo zrobic. Można troszke je ukierunkowac, tymbardziej folią alu, która świetnie odbija swiatlo. "To" nawet nie musi byc duze. Myslę, że wystarczy coś wielkości małej szklanki co ukierunkowaloby blysk.

diZaster
29-10-2007, 12:55
a nie masz wrazenia ze jak tak walniesz lampa, to sploszysz wszystkie ptaki i nawet nie bedziesz mial czego wyrzucic do kosza ;)

natura2008
29-10-2007, 12:58
Teoretycznie ma 44, ale nie metry a stopy zasięgu :)
Max zasięg dla f5.6 (a taką będziesz miał dla 300mm) przy ISO400 to (katalogowo) 14m.
Dla SB800 jest nieco lepiej, 20m. Ale IMHO i tak nie doświetlisz wystarczająco.
Czy ktoś posiada wiarygodne informacje dotyczące maksymalnej liczby przewodniej sb-600 przy iso400 i zoomie 85mm? Informację o "44" zaczerpnąłem z innego forum dyskusyjnego i próbowałem ją zweryfikować na "oficjalnych" stronach Nikona, ale nigdzie nie mogę się dokopać to tych danych :-(

Może "44" w rzeczywistości odpowiada iso400, ale przy "wide", a przy "tele" jest nieco lepiej?
Faktycznie 14 metrów to trochę za mało, chyba, że później będzie można wyciągnąć trochę więcej z mroku przy pomocy PS-a, niż z fotki bez sb-600.

W zupełności wystarczył by mi zasięg do 30 metrów przy f5.6 i iso400.

natura2008
29-10-2007, 13:04
a nie masz wrazenia ze jak tak walniesz lampa, to sploszysz wszystkie ptaki i nawet nie bedziesz mial czego wyrzucic do kosza ;)
Mam nadzieję, że ptak pomyli sb-600 z błyskiem wyładowania atmosferycznego zapowiadającego burzę ;-).

Ostatnio fociłem gołębie z kilku metrów używając wbudowanej lampy d80 i żaden nie zwrócił na mnie większej uwagi (stąd narodził się pomysł o lampie w lesie).

Jednak na wszelki wypadek nie przewiduję focenia budek lęgowych i gniazd z młodymi.

Szybszy26
29-10-2007, 13:12
Takie coś podobno dosyć pomaga, dokładnie nazwy nie znam. Musisz rozmawiać z tomajk bo to należy do niego. Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/)

Xathloc
29-10-2007, 13:26
Czy ktoś posiada wiarygodne informacje dotyczące maksymalnej liczby przewodniej sb-600 przy iso400 i zoomie 85mm? Informację o "44" zaczerpnąłem z innego forum dyskusyjnego i próbowałem ją zweryfikować na "oficjalnych" stronach Nikona, ale nigdzie nie mogę się dokopać to tych danych :-(

Może "44" w rzeczywistości odpowiada iso400, ale przy "wide", a przy "tele" jest nieco lepiej?
Faktycznie 14 metrów to trochę za mało, chyba, że później będzie można wyciągnąć trochę więcej z mroku przy pomocy PS-a, niż z fotki bez sb-600.

W zupełności wystarczył by mi zasięg do 30 metrów przy f5.6 i iso400.

Ależ to są wiarygodne informacje zaczerpnięte z instrukcji lampy :twisted: Możesz je spokojnie znaleźć na stronie Nikona, pobierając obie instrukcje.
Palnik na maxa, czyli 85mm dla SB600 i 105mm dla SB800. Na wyciąganie za wiele nie licz, bo szum będzie koszmarny.

natura2008
29-10-2007, 13:31
...o ja cię...przepraszam :-D Niezła armata w porównaniu z moim N70-300VR :-)

"Dobudówka" do lampy nie wygląda, aż tak nieporęcznie jak myślałem. Chętnie zapoznałbym się z technicznymi szczegółami ustrojstwa i efektami. Może tomajk podzieli się publicznie na forum swoim doświadczeniem?

p.s.
Wystarczyło by mi doświetlenie planu do 30 metrów przy iso400 i f5.6 - może jakaś niezbyt droga lampa dałaby radę bez dodatkowych kombinacji z "dobudówkami"?

Xathloc
29-10-2007, 13:55
Hmm, też jestem ciekaw, jak ta nakładka działa, bo wygląda mi to raczej na rozpraszacz światła niż wzmacniacz.

Vooda
29-10-2007, 14:28
jesli to handmade to bardzo prosze o jakies info na temat budowy. Bardzo fajny wynalazek - ciekawe jak z zasięgiem przy danych parametrach ?

opiszcie prosze coś więcej na ten temat.

Andrzej

Grzybu
29-10-2007, 14:39
Hmm, też jestem ciekaw, jak ta nakładka działa, bo wygląda mi to raczej na rozpraszacz światła niż wzmacniacz.
To chyba wszystko zależy od zastosowanej soczewki. Wydaje mi się, że bez niej się nie obejdzie.

Vooda
29-10-2007, 14:44
mam dwie takie identyczne " () " o srednicy okolo 17 cm od starego powiekszalnika. Może się przydadzą :) dlatego prosze o "schemat"

natura2008
29-10-2007, 14:58
mam dwie takie identyczne " () " o srednicy okolo 17 cm od starego powiekszalnika. Może się przydadzą :) dlatego prosze o "schemat"
Wysłałem pw do tomajk, aby odwiedził nasz wątek, może się podzieli doświadczeniem.

Udało mi się namierzyć instrukcje do sb-600 i sb-800 na singapurskiej stronie nikona. Faktycznie Xathloc miałeś rację.

dla ciekawskich - maksymalny zasięg flasha w metrach:

przesłona: 5,6

ISO --------SB-600 (tele 85mm)-------SB-800 (tele 105mm)
100 -------- 7 metrów-------------------10 metrów
200 -------- 10 metrów------------------ 14 metrów
400 --------14 metrów ------------------ 20 metrów
800 -------------------------------------- 20 metrów

W instrukcji do sb-800 nikon podaje taką samą maksymalną odległość zasięgu flasha dla iso400 i iso800 = 20metrów..... a ja już się cieszyłem, że za 50 lat kupię sobie d-3 i będę konkurował z latarnią morską na wysokim iso :-(

p.s.
znalazłem odpowiedź na jedno z pytań: czy istnieje lampa, która oświetli mi teren do 30 metrów przy iso400:
METZ 76 MZ-5 za 2150pln (maksymalna liczba przewodnia: 76 przy zoomie 105mm, co przy iso400 daje 27 metrów). To ja już wolę pokombinować z tym patentem tomajka....jeśli zdradzi tajniki produkcji i rzeczywiste możliwości tej "nadbudowy".

tomajk
29-10-2007, 17:15
Ta soczewka jest bardzo prosta w konstrukcji ale samej soczewki o potrzebnych parametrach nie dostanie się.
Żadne szklane, bo to wisi na palniku lampy, tam jest soczewka freshnella czy jakoś tak.
Ja kupiłem w tej firmie za 50$ http://www.birdsasart.com/accs.html#BEAMER

PS. Przy 300mm nie doświetla, trzeba było by centrować w zależności od odległości od obiektu, dobrze działa z lufami o ogniskowej 400mm i więcej.
Można właściwie kupić taką inną soczewę i kombinować metodą prób i błędów.

natura2008
29-10-2007, 19:43
Kupuję sb-800 (czy ktoś wie, czy w UK lub Francji można kupić sb-800 taniej niż w Polsce?)

Tomajk: tak z ciekawości - jak ptaki reagują na twojego sb-800 z fresnelem ?

tomajk
29-10-2007, 20:18
Większość ptasiorów olewa błyski, sowa dostawała w nocy i też miała to glęboko, ;) raczej myszy ją interesowały bardziej.

Ale zapomniałem napisać najważniejsze, jeśli planujesz zakup lampy, tylko do fotografowania zwierząt, to troszkę strata kasy, nie ma to jak dobre światło, lampą najczęściej psuje się fotki, dobre efekty można uzyskać z wykorzystaniem kilku lamp, ale jakoś sobie nie mogę wyobrazić tego w lesie na spacerze.

natura2008
29-10-2007, 21:04
Ale zapomniałem napisać najważniejsze, jeśli planujesz zakup lampy, tylko do fotografowania zwierząt, to troszkę strata kasy, nie ma to jak dobre światło, lampą najczęściej psuje się fotki.
Gdyby zawsze było ostre słońce to bym się nie zastanawiał nad sabinką.
Dlaczego zdjęcia z flashem psują ujęcia? spłaszczenie zdjęć? W sumie masz doświadczenie w foceniu z błyskiem na sterydach.

tomajk
29-10-2007, 21:29
Teraz bardzo ci zależy by pstryknać fotki, ale nawet gdy będziesz miał lampę to z czasem i tak nie będziesz jej używał, już to przerabiałem.
Doczekasz do dnia w którym dopisze ci światło i wtedy sabina pójdzie do futerału, czekać na fotki u cioci na imieninach, tak wygląda rzeczywistość.
Ja tak naprawdę miałem tylko jedną sytuację gdzie wykorzystałem światło lampy, to była noc i fotografowałem sowę, a tak to dostałem za doświetlanie ładne cięgi od kolegów. :D

Vooda
29-10-2007, 23:01
dziś samym pazłotkiem owiniętym na SB-26 i ukierunkowanym mniej wiecej w lejek udalo mi się ponad 2 razy wziekszyc zasieg . 200mm w 55-200 vr przyslona 5,6 odleglosc okolo 25 metrow ekspozycja poprawna ale bardzo plaska. slup swiatla zawęzil sie 4ro krotnie. ustawilem na 85mm swiatlo rozsiewalo sie mniej wiecej w poziomie na 30-40 stopni po przyczepieniu pazłotka z czekowaly Alpen gold ( bakaliowej) i wczesniejszym wyprostowaniu go grzebieniem na twardej powierzchni wyginalem pazlotko tak zeby zrobic "laser"
heheh oczywiscie jaknajbardziej wąsko. pozniej tylko problem trafic obiektywem w jasny punkt :D

KKorzeniowski
06-11-2007, 02:21
Czegos tu nie rozumiem, na stronie pewnego sklepu internetowego znalazlem taki opis przy SB-600:

Liczba przewodnia: (przy 35mm zoomie, 20 °C) 30/98 (ISO 100, m/ft), 42/138 (ISO 200,m/ft)

Wiec jak to w koncu jest z tym zasiegiem blysku ??

pzdr

natura2008
06-11-2007, 23:32
Wiec jak to w koncu jest z tym zasiegiem blysku ??

pzdrściągnij sobie instrukcję obsługi do sb-600 i porównawczo do sb-800 z singapurskiej strony nikona (po angielsku) w pdf. źródło prawdę ci powie :-)
p.s. na wcześniejszej stronie podałem zakres błysku dla f5.6, bo taką mam maksymalną przy 300mm w 70-300VR.

KKorzeniowski
07-11-2007, 14:55
No to wg instrukcji:

ISO 100, zoom 35 mm, pelna moc, LP: 30 m/98,4 ft...

Wiec zastanawiam sie, skad sie przedmowcom nagle zasiegi rzedu 7 metrow wziely... chyba ze ja tu czegos nie rozumiem, w takim wypadku bardzo prosze o wyprowadzenie z bledu, bo juz nie wiem, jak te parametry blysku wygladaja...

pzdr

Vooda
07-11-2007, 15:04
ojjj 30 metrow przy zoomie 35mm to raczej nie jest mozliwe. Reflektor lampy zbyt bardzo rozprasza swiatlo przy takiej ogniskowej. przy 85 lub 100mm moze i da radę jednak wziaż mamy zbyt mocno rozproszone swiatlo zeby walnac cos na 30stym metrze.

KKorzeniowski
07-11-2007, 23:17
Przy 85 mm i pelnym blysku daje 40 metrow... :)

Czyzby podejrzenie, ze instrukcja klamie, czy delikatna sugestia, ze ja nie mam pojecia, o czym pisze ? :)

pzdr

tomajk
08-11-2007, 19:20
Przy 85 mm i pelnym blysku daje 40 metrow... :)

Czyzby podejrzenie, ze instrukcja klamie, czy delikatna sugestia, ze ja nie mam pojecia, o czym pisze ? :)

pzdr

Właściwie ja osobiście nie robię takich pomiarów, bo co one dadzą, lepsze samopoczucie ?
Odkopałem ostatnie fotki robione z lampą bez sterydów, i wyszło, że przy odległości 15m ISO 200 lampa pozwoliła na taki (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21006&page=29)
efekt, obiektyw N70-300VR ogniskowa 300mm
Fotki zrobione praktycznie w nocy, lampa błyskała na 1/2 mocy
Różnica jest też w zależności co się fotografuje, są obiekty które lepiej odbijają światło, ale te 40m gołym palnikiem przy ISO200 może być lekko przesadzone, ale jakieś jasne obiekty mogą wyjść.

Jacek_Z
08-11-2007, 23:02
No to wg instrukcji:

ISO 100, zoom 35 mm, pelna moc, LP: 30 m/98,4 ft...

Wiec zastanawiam sie, skad sie przedmowcom nagle zasiegi rzedu 7 metrow wziely... chyba ze ja tu czegos nie rozumiem, w takim wypadku bardzo prosze o wyprowadzenie z bledu, bo juz nie wiem, jak te parametry blysku wygladaja...

pzdr
czego nie łapiesz? wszystko się mniej więcej zgadza. LP=30m. dla przysłony 5,6 musisz podzielić 30:5,6= 5,3 m

do samoróbki soczewki fresnela - plastikowe mozna kupić tanio, czasami widziałem to w samochodach poprzyklejane na tylnej szybie.

KKorzeniowski
08-11-2007, 23:14
ooo teraz jakby swiatelko sie zapalilo... :) dzieki za wyjasnienia, i za konkretny przyklad panowie :)

pzdr

sadki
28-01-2008, 00:41
No i co tam, jakieś wyniki z soczewką?