Zobacz pełną wersję : Podłączenie aparat-komputer USB
W instrukcji D50 napisane jest żeby podłączać aparat bezpośrednio do komputera a nie do dodatkowych koncentratorów. Dlaczego? Mam huba w podstawie monitora i nie ukrywam, że jest łatwiej dostępny niż gniazdo gdzieś z tyłu za plątaniną kabli. O co tu chodzi?
O co tu chodzi?
Wiekszość sprzętu z interfjsem USB ma zalecenie, żeby podłaczać bezposrednio do komputera. Producenci się zabezpieczaja na wypadek, jakby hub USB, czy jakies przejściówki się gryzły z podłaczanym sprzętem. Podłączałem swojego D50 przez huba USB i działał, potem jednak kupiłem czytnik, tak dla wygody.
problemem jest niewystarczające zasilanie niektórych hubów...
Everlast
08-01-2006, 21:55
Witam,
Jam hub jest aktywny, tzn. ma swoje zasilanie, to połączenie będzie działało bez problemów. Jak jest pasywny, to może zabraknąć prądu i pojawią się dziwne komunikaty o podłączeniu w komputerze.
Hmm... Hub jest zamontowany w podstawce monitora (CTX Futura 2000). Ma 4 wyjścia i zasilanie chyba z monitora (połączenie kablem hub-monitor i drugim monitor-gniazdo USB w komputerze). Więc chyba powinno byc OK?
Mialem problem z czytnikiem kart. Moj monitor LCD wyposazony w hub USB nie dal rady z podaniem odpowiedniej mocy zasilania. Podlaczylem bezposrednio do PC - i wszystko OK. Dlatego ważne jest zasilanie a raczej pobor mocy urzadzenia poprzez hub USB (drukarka HP DJ 930C dziala przez hub bez problemu - ale ma swoje zasilanie).
Robert_P
10-01-2006, 11:21
Ja na wyjściach z przodu kompa też nie mogę operować bo wciąż mi wywala zrzut zdjęć i zaczyna od nowa zdjęcia zrzucać :( Na tylnym gniezdzie jest OK.
ja jadę poprzez czytnik vivanco z gdniazda bocznego i bez problemów...również fotobank poprzez to gniazdo idzie - problem polega na tym gdzie te gniazda są podłączone...u mnie mają wyjście z płyty głównej...
Sprawdziłem, w tej konfiguracji jaką podałem na razie działa bez problemu.