PDA

Zobacz pełną wersję : D40 +sb 400??

KrzysioD40
28-10-2007, 23:18
Witam...
Mam pytanko czy ktoś miał okazje pobawić sie takim zestawem jak D40 + SB 400??
Grzecznie proszę o jakąś podpowieć...
Oczywiście dziekuje

MariuszS
28-10-2007, 23:36
Posiadam taki zestaw. W większości wypadków sprawdza mi się nieźle. Główny proble jaki czasem mi dokucza to niemożliwoś łatwego odbicia światła np. o sufit przy pionowym kadrowaniu. Można kombinować z jakimś ekranowaniem, ale to nie to. Oczywiście moc nie ta co przy np. SB800. Podsumowując to codziennego focenia nie jest źle, zwłaszcza z uwagi na rozmiar, a do zaawansowanych prac potrzeba coś lepszego.

piotr w
29-10-2007, 00:02
Dla ambitnieszych zdecydowanie odradzam SB-400. Lepiej poczekać i dozbierać, do czegoś, co może pracować w pionie i poziomie, do tego brak manualnego sterowania z poziomu lampy. Do zastosowań "typowo domowych" moc wystarczająca, przy kadrach pionowych ostatecznie można odbijać od ściany.

Yaris
08-11-2007, 15:32
Również posiadam taki zestaw.
Jak pisali poprzednicy - doskonały zamiennik dla lampy wbudowanej, dający nieco większy margines możliwości, ale nic ponadto.
Moc wystarczająca nie tylko do błysku odbitego ale i do pracy z home-made dyfuzorami, jednak tylko na krótki dystans - tym niemniej efekty można osiągnąć niezłe.

Za cenę katalogową Nikona - IMHO lepiej dozbierać do czegoś lepszego.
Ale w dobrej promocji i do zastosowań o których powyżej - niezły zakup.

Pozdr.

Rafał_Sz
08-11-2007, 15:47
Doskładaj do SB 600, albo nawet 800. Zaoszczędzisz sobie niepotrzebnych etapów przejściowych. I w razie co, zapomnij także o Tumaxie.

rastula
08-11-2007, 16:10
też mam...

nie bawiłem się lepszymi lampami, ale wierzę że do zastosowań semi pro - ta lampka jest za mała (za mała mocą)

jak zawsze trzeba sobie odpowiedziec do czego ma służyć - jesli jako zastępstwo lampy wbudowanej to jest to duzy krok do przodu (moc, mozliwośc odbicia światła)... ale jesli chcesz budowac wielolampowy system to skazuje cie to na fotocele (czyli wzbudzac możesz tylko błyskiem)

zaletą jest poręczność - małe to , mieści się wszędzie...

ja dostrzegając wady , nie zamierzam zmieniać na 600/800 - chyba że zacznę zarabiac na imprezowych fotkach ;-)

Austin
08-11-2007, 22:40
Dla ambitnieszych zdecydowanie odradzam SB-400. Lepiej poczekać i dozbierać, do czegoś, co może pracować w pionie i poziomie, do tego brak manualnego sterowania z poziomu lampy. Do zastosowań "typowo domowych" moc wystarczająca, przy kadrach pionowych ostatecznie można odbijać od ściany.

Dokładnie tak jak napisał Piotr i przedmówcy.
Oczywiście wszystko jeszcze zależy od potrzeb i sytuacji, w których robimy zdjęcia, a różnica w stosunku do lampy wbudowanej jest ewidentna bez względu na to, którą "sabinę" wybierzemy.
Osobiście używałem SB-400 z D40 przez pewien czas i ogólnie byłem z niej zadowolony. Zwłaszcza na początku.
W stosunkowo krótkim czasie zacząłem jednak odczuwać braki w mocy i ograniczone możliwości w zakresie regulacji.
W rezultacie sprzedałem 400tkę i kupiłem SB-600 wraz z dyfuzorem stofena. Różnica jest na tyle zdecydowana, że warto dopłacić większą kasę już od samego początku.

Pozdrawiam

KrzysioD40
11-11-2007, 20:59
jednak kupiłem SB-400... może to nie szczyt, ale daje radę... może na wiosnę coś nowego
Dziekuję wszystkim za pomoc...