Zobacz pełną wersję : Zamrozić kroplę – czas trwania błysku
krawtom85
28-10-2007, 17:48
Witam wszystkich. Próbowałem zamrozić spadającą kroplę wody jednak efekt jest taki jak na zdjęciu poniżej :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/5127/dsc0064orggd2.jpg)
powiększenie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/7088/dsc0064powoe0.jpg)
Używałem do tego aparatu na statywie i starej lampy błyskowe wyzwalanej fotocelą. Błysk lampy odbijałem od blendy. Jednak jak widać krople są poruszone. Czy możliwe by czas trwania błysku mojej lampy był niewystarczający ??
Jeżeli exiff nie kłamie to masz 1/200s. Może krótsze synchro z błyskiem o ile się da? ale przy 50mm to lekko dziwne. Poza tym mam wrażenie ,że ostrość jest przed kroplą a nie na kropli, co też ma wpływ.
krawtom85
28-10-2007, 19:03
krócej się już nie da 1/200 to max a co do ostrości to zrobiłem 64 zdjęcia i na wszystkich krople są poruszone nawet kiedy głębia ostrości jest dużo większa i na pewno je obejmuje
a ogniskowa to 35mm
BugsBunny
28-10-2007, 19:47
najlepiej zainwestuj w lampę zewnętrzną obsługującą tryb FP ( może nawet SB400, obsługuje CLS ), pomoże też jeśli w pomieszczeniu będzie ciemniej, wtedy główne światło będzie dawać błysk lampy, a on jest wystarczająco krótki
trochę pomaga oddalenie od obiektu czy dłuższa ogniskowa i/lub mocne przymknięcie przysłony, bo tutaj problemem jest chyba za duży udział światła zastanego
żółto-czarny
28-10-2007, 21:25
400-tka to raczej nie, chyba że D80 umożliwia włączenie FP z korpusu(?) Ale faktycznie, warto poeksperymentować ze słabym światłem zastanym i Sabinką ustawioną manualnie na minimum. Np. 600-tka na 1/64 mocy daje około 1/25000 sek. Po prawdzie to można i wbudowanego błyskograta tak zminimalizować :)
chyba że D80 umożliwia włączenie FP z korpusu(?)
D80 umożliwia włączenie FP z korpusu jak najbardziej, oczywiscie lampa musi to obsługiwać (sb-600, sb-800...)
krawtom85
28-10-2007, 23:37
najlepiej zainwestuj w lampę zewnętrzną obsługującą tryb FP
a co to takiego??
bo tutaj problemem jest chyba za duży udział światła zastanego
raczej nie!! zdjęcie wykonane bez lampy jest 100% czarne
BugsBunny
28-10-2007, 23:44
D80 umożliwia włączenie FP z korpusu jak najbardziej, oczywiscie lampa musi to obsługiwać (sb-600, sb-800...)
SB600 i 800 jak najbardziej, w instrukcji SB400 nie widzę żadnej informacji o Auto FP ale z D80 chyba powinno być
wbudowany błyskograt w zasadzie też wystarczy ( niestety nawet w D80 nie ma FP z lampą wbudowaną ) - robiłem takie ujęcia D70s, możesz poeksperymentować z filtrem CPL lub ND, bo widzę że ISO już masz niziutkie a zbytnio przymykać przysłony pewnie nie chcesz
czas błysku nawet przy pełnej mocy jest wystarczająco krótki, ok. 1/1000s, problemem jest to że obiekt "naświetla się" również światłem zastanym i wtedy widać jego ruch, tym bardziej, im więcej tego światła zastanego jest
pobaw się też ustawieniami rear/front curtain sync
FP - synchronizacja z krótkimi czasami otwarcia migawki, nawet do 1/4000
( niestety nawet w D80 nie ma FP z lampą wbudowaną )
No wlasnie. Czy to wynika z jakis ograniczen technicznych, ze nie mozna uzyc FP z wbudowanym flashem? Czy to po prostu zagrywka Nikona by kupowac zew. lampy?
Marta Baranowska
29-10-2007, 00:56
nieco nieostro...
No wlasnie. Czy to wynika z jakis ograniczen technicznych, ze nie mozna uzyc FP z wbudowanym flashem? Czy to po prostu zagrywka Nikona by kupowac zew. lampy?
tryb FP powoduje, że marnuje sie większa część błysku. Lampa wbudowana ma LP 12, jak większość sie z tego zmarnuje to co zostanie? nic.
czas synchro jest nieistotny. Ostrość manualna (AF i tak nie zdąży), aparat w trybie M (czas i przysłona) i lampa błyskowa na manualu - mała moc np 1/64. Czas synchro 1/200 może być. Przysłona - wyjdzie wam z odległości i zastosowanej mocy lampy.
Tryb FP jest złym pomysłem. Naświetlanie np 1/500 może nie zamrozić ruchu. Lepiej zamrozić ultrakrótkim błyskiem, a nie pracą migawki.
dokladnie tak jak pisze Jacek_Z
calkowite zaciemnienie, czas ekspozycji 1 i wiecej sekund i ... pierdut recznie lampa - zawsze wychodzi ostro
sam dobierzesz moment w ktorym jest kropla doswiadczalnie - mozna miec moment oderwania sie od kranu, lot czy rozbryzg
ludzie robia to glupimi kompatkami z opcja manuala ;)
tryb FP powoduje, że marnuje sie większa część błysku. Lampa wbudowana ma LP 12, jak większość sie z tego zmarnuje to co zostanie? nic.
czas synchro jest nieistotny. Ostrość manualna (AF i tak nie zdąży), aparat w trybie M (czas i przysłona) i lampa błyskowa na manualu - mała moc np 1/64. Czas synchro 1/200 może być. Przysłona - wyjdzie wam z odległości i zastosowanej mocy lampy.
Tryb FP jest złym pomysłem. Naświetlanie np 1/500 może nie zamrozić ruchu. Lepiej zamrozić ultrakrótkim błyskiem, a nie pracą migawki.
Oo, dzieki za wyjasnienie :) Szczerze mowiac mało wiem jeszcze o pracy z lampą, bo kilka dni temu kupilem dopiero zewnetrzna - SB0-600.
A przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Jak sprawdza sie uzycie lampy przy tzw. panoramowaniu, czyli np. przy czasie 1/250 czy 1/200 i obiekcie oddalonym o jakies 10m? Konkrenie chodzi mi o sport żużlowy. Do tej pory robilem na zawodach, gdzie warunki byly na tyle dobre, ze nie mialem koniecznosci uzycia lampy. Byc moze od nowego sezonu przyjdzie mi fotografowac, ale juz na zawodach odbywajacych sie wieczorami , przy sztucznym swietle.
Wiadomo, ze w technice panoramowania aparatem wodzi sie za obiektem jeszcze chwile po wcisnieciu spustu... Jak to sie ma do uzycia lampy? Sorki za laickie pewnie pytanie, ale tak jak wspomnialem male mam doswiadczenie z pracą z lampą zew.
ustaw błysk na drugą lamelkę. To wszystko
ustaw błysk na drugą lamelkę. To wszystko
Heh.. czasem najprostsze rozwiazania okazuja sie najlepsze :) thx
Potestuje sobie niedługo na jakis przejezdajazych autach...