PDA

Zobacz pełną wersję : Err w D70s - padła migawka?

arturjb
28-10-2007, 11:10
... no i stało się, wczoraj na weselu...
Robiąc zdjęcia wyświetla mi się Err, nie przy każdym wyzowleniu migawki, tak co kilka/kilknaście/kilkadziesiąt strzałów; regóły nie ma. Wg mnie jest to zwyczajne wyekspoloatowanie się migawki (~70k). Co Wy na to?
Jaki może być koszty wymiany w Nikon Polska? Ktoś ostanio wymieniał?

Sebastiann
28-10-2007, 11:19
Raczej kwestia zawieszania się lustra.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22808

chyba Puchbeary mial taka sytuacje ze zgłosil sie do NP z taka przypadloscia i pani poinformowala go, iż cieżko teraz to zgłaszać bo serwisant 20, 30 razy klapnie lustrem i nic nie bedzie i aparat zostanie odesłany, więc jak już to zgłaszać jak całkowicie padnie.

Przyznam sie, ze mi z moim D70s z 3 raz w rocznym żywocie udalo sie zawiesic lustro, drugie przycisniecie spustu powodowalo iz lustro opadalo.

Pozdrawiam

arturjb
29-10-2007, 19:33
czy żaden z forumowiczów nie wymieniał migawki w swoim D70s?

Kuba Borysko
29-10-2007, 22:27
Co prawda, nie wymieniałem, słyszałem, że to koszta to około 600 zł, czy dobrze słyszałem nie wiem, wiem natomiast po rozmowie w serwisie w Krakowie, że najczęściej padają naciągi migawek i tam taka przyjemność ma być naprawiana zdecydowanie taniej, za ile jeszcze nie wiedzą, bo na chwilę obecną nie mają dostawy części.

Vooda
29-10-2007, 22:47
miałęm to samo, sprawdz jeszcze czy działa Ci podgląd głębi... polecam moj wątek. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39648 raczej samo sie nie naprawi ale mozesz zrobic 2 tysiace zdjec bez zacięcia az nagle zroobisz 300 errorów pod rząd, zwróc uwagę ze zdjęcie zostaje zapisane poprawnie mimo iz lustro wiesza się ( na szczescnie dopiero wracając).. dokladnie ten sam przypadek co moj. Pozdrawiam wymiana w gre nie wchodz bo to koszt okolo 1000 zl wiec lepiej kupic nowe body, lub poczekac az sie samo naprawi... mozna tez liczyc sie z tym ze w kazdej chwili moze sie zj.... ć

Pozdrawiam

arturjb
30-10-2007, 17:58
e tam... na przyszły sezon kupuje D80 :D
pytanie do forumowej wróżki: czy po nowym roku ceny spadną...?

puchbeary
31-10-2007, 19:54
owszem - mam podobny problem. Co kilkadziesiąt, kilkaset fot - err. Też reguły nie ma - czasem trzy razy pod rząd a czasem wcale przez tydzień. Pojawiło się po użyciu nieoryginalnego akku - wtedy zaciął się pierwszy raz i od tamtej pory już tak mam. Sebastiann (http://nikon.org.pl/member.php?u=2298) napisał już co usłyszałem w serwisie - ja odpuściłem. I tak już jestem po gwarancji a bardzo dokuczliwe to nie jest - drugi pstryk zwalnia lustro i dalej można pstrykać. To nie migawka tylko lustro ale szczegółów nie znam.

arturjb
02-11-2007, 16:25
no i niestety... stało się... zacięło się lustro... na amen... jak na ironię robiłem akurat zdjęcia na cmentarzu...

Vooda
03-11-2007, 01:32
zdejmij obiektyw i postaraj sie minimalnie podniec lustro do poziomu powinno sie odwiesic. - przynajmniej do nastepnego razu.

elanek
05-11-2007, 09:22
no i niestety... stało się... zacięło się lustro... na amen... jak na ironię robiłem akurat zdjęcia na cmentarzu...

mi się zacięło przy błogosławieństwie. wykręciłem szkło i dosyć brutalnie je poruszałem. dało mu rady... i działa cały czas

Sebastiann
05-11-2007, 10:35

Artur miałem tak tylko raz że zacięło się i nawet drugie kliknięcie nie spowodowało opadnięcia. Odkręciłem obiektyw i wtedy o dziwo wciśnięcie spustu migawki spowodowało opadnięcie lustra, potem jak już było jakieś zacięcie to drugie wciśnięcie pomagało.

Dark
05-11-2007, 17:39
Mam to samo. Lustro zawieszało się dotychczas ze 3 razy gdy dłużej miałem włączone "mirror lock-up" podczas czyszczenia. Po tym siadł mi podgląd GO. Ponieważ chyba tylko z 3 razy go używałem podczas 2 letniego, baaaardzo intensywnego pstrykania... odblokowałem lustro... i pstrykam dalej (odpukać od czerwca ani razu się znów nie podwiesiło).