Zobacz pełną wersję : Err w D70s - padła migawka?
... no i stało się, wczoraj na weselu...
Robiąc zdjęcia wyświetla mi się Err, nie przy każdym wyzowleniu migawki, tak co kilka/kilknaście/kilkadziesiąt strzałów; regóły nie ma. Wg mnie jest to zwyczajne wyekspoloatowanie się migawki (~70k). Co Wy na to?
Jaki może być koszty wymiany w Nikon Polska? Ktoś ostanio wymieniał?
Sebastiann
28-10-2007, 11:19
Raczej kwestia zawieszania się lustra.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22808
chyba Puchbeary mial taka sytuacje ze zgłosil sie do NP z taka przypadloscia i pani poinformowala go, iż cieżko teraz to zgłaszać bo serwisant 20, 30 razy klapnie lustrem i nic nie bedzie i aparat zostanie odesłany, więc jak już to zgłaszać jak całkowicie padnie.
Przyznam sie, ze mi z moim D70s z 3 raz w rocznym żywocie udalo sie zawiesic lustro, drugie przycisniecie spustu powodowalo iz lustro opadalo.
Pozdrawiam
czy żaden z forumowiczów nie wymieniał migawki w swoim D70s?
Kuba Borysko
29-10-2007, 22:27
Co prawda, nie wymieniałem, słyszałem, że to koszta to około 600 zł, czy dobrze słyszałem nie wiem, wiem natomiast po rozmowie w serwisie w Krakowie, że najczęściej padają naciągi migawek i tam taka przyjemność ma być naprawiana zdecydowanie taniej, za ile jeszcze nie wiedzą, bo na chwilę obecną nie mają dostawy części.
miałęm to samo, sprawdz jeszcze czy działa Ci podgląd głębi... polecam moj wątek. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39648 raczej samo sie nie naprawi ale mozesz zrobic 2 tysiace zdjec bez zacięcia az nagle zroobisz 300 errorów pod rząd, zwróc uwagę ze zdjęcie zostaje zapisane poprawnie mimo iz lustro wiesza się ( na szczescnie dopiero wracając).. dokladnie ten sam przypadek co moj. Pozdrawiam wymiana w gre nie wchodz bo to koszt okolo 1000 zl wiec lepiej kupic nowe body, lub poczekac az sie samo naprawi... mozna tez liczyc sie z tym ze w kazdej chwili moze sie zj.... ć
Pozdrawiam
e tam... na przyszły sezon kupuje D80 :D
pytanie do forumowej wróżki: czy po nowym roku ceny spadną...?
puchbeary
31-10-2007, 19:54
owszem - mam podobny problem. Co kilkadziesiąt, kilkaset fot - err. Też reguły nie ma - czasem trzy razy pod rząd a czasem wcale przez tydzień. Pojawiło się po użyciu nieoryginalnego akku - wtedy zaciął się pierwszy raz i od tamtej pory już tak mam. Sebastiann (http://nikon.org.pl/member.php?u=2298) napisał już co usłyszałem w serwisie - ja odpuściłem. I tak już jestem po gwarancji a bardzo dokuczliwe to nie jest - drugi pstryk zwalnia lustro i dalej można pstrykać. To nie migawka tylko lustro ale szczegółów nie znam.
no i niestety... stało się... zacięło się lustro... na amen... jak na ironię robiłem akurat zdjęcia na cmentarzu...
zdejmij obiektyw i postaraj sie minimalnie podniec lustro do poziomu powinno sie odwiesic. - przynajmniej do nastepnego razu.
no i niestety... stało się... zacięło się lustro... na amen... jak na ironię robiłem akurat zdjęcia na cmentarzu...
mi się zacięło przy błogosławieństwie. wykręciłem szkło i dosyć brutalnie je poruszałem. dało mu rady... i działa cały czas
Sebastiann
05-11-2007, 10:35
Artur miałem tak tylko raz że zacięło się i nawet drugie kliknięcie nie spowodowało opadnięcia. Odkręciłem obiektyw i wtedy o dziwo wciśnięcie spustu migawki spowodowało opadnięcie lustra, potem jak już było jakieś zacięcie to drugie wciśnięcie pomagało.
Mam to samo. Lustro zawieszało się dotychczas ze 3 razy gdy dłużej miałem włączone "mirror lock-up" podczas czyszczenia. Po tym siadł mi podgląd GO. Ponieważ chyba tylko z 3 razy go używałem podczas 2 letniego, baaaardzo intensywnego pstrykania... odblokowałem lustro... i pstrykam dalej (odpukać od czerwca ani razu się znów nie podwiesiło).