PDA

Zobacz pełną wersję : wężyk spustowy czy pilot?

carac
27-10-2007, 11:21
witam, zastanawiam się, co lepiej kupić wężyk czy pilot? Chodzi głównie o robienie zdjęć ze statywu i długimi czasami... Doprecyzuje ;) w jakich sytuacjach lepiej się sprawdza pilot a w jakich wężyk. Może ktoś używa obydwa rozwiązania i mógłby wskazać ZA i PRZECIW. pzdr.

grzegorzps
27-10-2007, 12:35
Żeby wyzwalać pilotem, musi on znaleźć się przed body, bo tam jest sensor.
Trochę mało praktyczne, chyba, że chcesz się fotografować z rodzinką.
Ja wybrałem wężyk, bo wtedy mogę operować nim, mając cały czas
wygodny dostęp do obsługi aparatu i wizjera. No i nie wymaga on baterii.

piotr w
27-10-2007, 13:30
ZA:
1. Bardziej funkcjonalny, można robić zdjęcia również na odległość.
2. Bezdotykowy, nie ma możliwości pociągnięcia aparatu przez przypadek, nic się nie "bąbela".

PRZECIW:
1. Sensor do wyzwalania z przodu, ale to jest do przyzwyczajenia.
2. Jego praca zależy od baterii.

Gawronnek
27-10-2007, 14:36
sensor może i z przodu, ale jaki długi jest wężyk? więc prawdę mówiąc można stać w tym samym miejscu co z wężykiem i używać też pilota, chyba że się ma bardzo krótkie ręce, pilot jest bardziej uniwersalny zastąpi wężyk w 98% sytuacji, ale w drugą stronę jest trudniej ;)

wlopis
27-10-2007, 16:52
Używam pilota, bardzo praktyczne rozwiązanie,mam podobne zdanie jak Gawronnek. :)

Grzybu
27-10-2007, 18:12
O ile mi wiadomo, można kupić wężyki z rozbudowanymi funkcjami tj timer itp, w oryginalnym pilocie nie ma takiej możliwości (można posiłkować się zamiennikami np takimi jak były omawiane tutaj na forum). Pilot też ma przycisk jednopozycyjny i obsługuje on zarówno migawkę jak i AF (brak AF lock), w wężyku jest to podobno rozwiązane przyciskiem 2-pozycyjnym (tak jak w aparacie). Nie wiem jeszcze jak jest rozwiązane robienie zdjęć w serii. W pilocie chyba trzeba naciskać za każdym razem przycisk, czyli tak jakby nie było seryjnego wyzwalania migawki, a w wężyku prawdopodobnie wystarczy trzymać przycisk.

LukaszWiecek
27-10-2007, 18:46
W pilocie możesz zapomnieć o zdjęciach seryjnych. Ot taka mała wada tego ustrojstwa ;) Czas reakcji BODY na nasze naciśnięcie spustu jest też w przypadku wężyka ciut krótszy (w większości przyadków niezauważalna różnica).

mswilk
27-10-2007, 20:59
(...) wężyk czy pilot? (...)

też miałem ten dylemat i ... kupiłem MC-DC1 i ML-L3 :)

nowart
01-11-2007, 10:17
więc prawdę mówiąc można stać w tym samym miejscu co z wężykiem i używać też pilota, chyba że się ma bardzo krótkie ręce, pilot jest bardziej uniwersalny zastąpi wężyk w 98% sytuacji, ale w drugą stronę jest trudniej ;)

no tak nie do końca - mam oba... też zależy czyje 98% sytuacji zdjęciowych...
Dla mnie pilot to jakaś makabra - używam wężyka/pilota głównie do zdjęć pokazów sztucznych ogni, fotek macro oraz do bracketingu do HDR-a. Pilot jest tu kompletnie nieprzydatny z jego chimerycznością i przypadkowością załapania czujnika. I nie pomogą tutaj długie ręce w momencie kiedy chcę mieć fotkę w tym dokładie momencie a zrobić jej nie mogę bo akurat pilot nie znalazł czujnika...Mając podpięty wężyk mam pełną kontrolę nad migawką aparatu - w pilocie to nierealne.
A kiedy chcę zrobiś sobie zdjęcie u babci na kanapie to ustawiam samozdowalacz i jest ok :)

LukaszWiecek
01-11-2007, 10:23
A kiedy chcę zrobiś sobie zdjęcie u babci na kanapie to ustawiam samozdowalacz i jest ok :)
Nie do końca ;) Bo AF łapie ostrość w momencie wciśnięcia spustu, a nie po skończeniu odliczania. Więc ostrość łapiesz na pustą kanapę i dopiero potem na niej siadasz ;)

nowart
01-11-2007, 11:18
... a w czym problem zablokować ostrość na wybranym wcześniej punkcie? ;)
poza tym , nawet gdyby tak było to odnosi się to również do pilota...

LukaszWiecek
01-11-2007, 11:29
... a w czym problem zablokować ostrość na wybranym wcześniej punkcie? ;)
poza tym , nawet gdyby tak było to odnosi się to również do pilota...
Problem w tym, że byś musiał ostrzyć w ciemno. A z pilotem to wcale nie tak, bo siadasz wygodnie na kanapie, wciskasz guzik, aparat łapie na Ciebie ostrość i robi fotkę ;)

nowart
01-11-2007, 12:54
wcale nie w ciemno bo babcia będzie na kanapie, pomiar na babcię, samozadowalacz, ja siup na kanapkę i fotka jak tralala ;) :D
poza tym wątpię aby czujnik złapał akurat ostrość na mojej twarzy przy strzale z pilota... ale nie robiłem takowych więc nie weim.

Jacek_Z
02-11-2007, 01:56
jest coś lepszego godzacego oba wynalazki. Wyzwalanie pilotem radiowym. Działają także zdjęcia seryjne.

BrylantS
02-11-2007, 05:37
Co wy z tym sensorem z przodu ? nikon ML-3 ma sensor obracany dookola..sa tez i zdjecia seryjne....wiec jesli to nie kwestia kasy to zapomnijcie o wezyku

nowart
02-11-2007, 10:53
Co wy z tym sensorem z przodu ? nikon ML-3 ma sensor obracany dookola..sa tez i zdjecia seryjne....wiec jesli to nie kwestia kasy to zapomnijcie o wezyku

zaczekaj bo chyba nie załapałem - możesz jaśniej??
pilot ma obracany sensor, jasne. obracasz go sobie w dłoniach więc jest obracany :mrgreen:
i spróbuj machnąć swoim pilotem 3kl/s w swoim body (o ile może) a potem pisz o zdjęciach seryjnych...

BrylantS
02-11-2007, 15:37
Tak sie sklada ze mam tego pilota po zamontowaniu sensora obraca sie dookola.....a zdjecia seryjne..? poprostu wciskam przycisk i przytrzymujac aparat robi zdjecia tak jak ma ustawione w body np w D200 5kl/s Ale wybaczam Ci bezczelne negowanie tego co wczesniej napisalem dla niektorych sprzet nawet takiej klasy pozostaje na obrazkach w necie lub jako zaslyszane plotki na klatce schodowej.

nowart
03-11-2007, 12:29
:shock: bez komentarza... :grin:

Jacek_Z
03-11-2007, 14:20
tak to jest jak się nie pisze dokładnie jakie urządzenie na jakim body zamontowane.
Posiadacze body z niższych półek mają sensor do IR wbudowany w body i wystarczy im mały, tani pilocik do wyzwalania body. Sensor na body łapie sygnał tylko od przodu.
druga opcja - body z wyższej półki nie mają wbudowanego sensora IR. Sprzedawany jest w komplecie nadajnik i odbiornik IR (dwa urządzenia). Niestety kosztuje to około 800 zł zamiast okolice 100 jak sam pilot. I obsługuje to zdjęcia seryjne.
Ja polecam zakup radiówki (chińszczyzna co prawda) za niecałe 200 zł (też 2 urządzenia - nadajnik i odbiornik). Także obsługuje zdjęcia seryjne.
mam nadzieję, że się wszystko rozjaśniło. Tak to jest jak się nie pisze jakie body i jakie urządzenie. Często w podpisach nie macie podanego body i dyskusja jest jak ślepego z głuchym.

Gawronnek
03-11-2007, 14:41
Jacku a mógłbyś pokazać np. w linku ta radiówkę ?

Jacek_Z
03-11-2007, 14:53
http://www.allegro.pl/item261007941_radiowe_zdalne_sterowanie_do_nikon_d 200.html
albo strona "firmowa"
http://www.fotohobby.com.pl/?p=productsMore&iProduct=18&sName=!NOWOSC!-Radiowe-zdalne-sterowanie-do-NIKON-D200

nowart
03-11-2007, 15:00
Jacku , doskonale Cię rozumiem ale od samego początku doradzamy koledze w wyborze wężyka/pilota do Nikona D80...

Jacek_Z
03-11-2007, 15:11
tak, ale kolega carac wcale tak nie napisał w wątku, tylko wynika to z jego podpisu, a BrylantS pisał o pilocie do D200 i nie zauważył tego "niuansu", że różne modele mają różnie. Diabeł spi w szczegółach i dlatego lepiej jak najprecyzyjniej opisywać sytuację (i dawać rady na temat). To taka ogólna uwaga do tego co się czasami dzieje i w innych wątkach, nie personalnie do ciebie.

nowart
03-11-2007, 16:51
racja. choć jak ktoś pyta o sprzęt do wykonywanych przez siebie fotek a w podpisie ma D80 to domyślam się, że chodzi o fotografowanie tym właśnie sprzętem. po to właśnie są te sprzęty w stopkach aby nie domyślać się co i z czym... ale może ja choruję na nadinterpretację... :)

jchyra
05-11-2007, 19:53
witam, zastanawiam się, co lepiej kupić wężyk czy pilot?
Dobry wężyk - im mniej techniki tym lepiej.
Mając możliwość opóźnienia zwolnienia migawki nie widzę ani jednego argumentu na rzecz pilota.
No może... jeden
Miałem pilota ML-2 obsługiwał do 3 body z odległości 200 metrów, zdjęcia seryjne, itp opcje. Dobry na przykład do zrobienia panoramy morza. 2-3 zdjęcie są robione jednocześnie - zaleta? Przy sklejaniu zgadzają się fale ;-)

carac
06-11-2007, 15:06
wszystkim serdecznie dziękuję za odpowiedzi :) zdecydowałem się na wężyk NIKON MC-DC1. Pozdrawiam

autograf
22-02-2008, 20:12
Problem w tym, że byś musiał ostrzyć w ciemno. A z pilotem to wcale nie tak, bo siadasz wygodnie na kanapie, wciskasz guzik, aparat łapie na Ciebie ostrość i robi fotkę ;)

No to u mnie sie cos nie zgadza, bo u mnie nie lapie ostrosci podczas wyzwolenia z pilota. Mam jakis zamiennik za 50pln.

FajaR
22-02-2008, 23:38
No to u mnie sie cos nie zgadza, bo u mnie nie lapie ostrosci podczas wyzwolenia z pilota. Mam jakis zamiennik za 50pln.Chyba dostałeś "spsuty". Przed Bożym Narodzeniem potrzebowałem "na raz" więc kupiłem multizamiennik N+C+P+S - jakiś chiński kawałek plastiku za 29pln - aparat bezproblemowo ostrzy. Zarówno w opcji "już" jak i z opóźnieniem. Ku mojemu zdziwieniu nadal działa. Tak gdzieś do 5-6m.

Deoos
26-03-2008, 21:39
Chciałbym się zapytać jak wygląda obsługa czasu bulb używając pilota i wężyka. Czy w obu przypadkach pierwsze naciśnięcie wyzwala migawkę a drugie kończy naświetlanie?

NBA
04-04-2008, 15:13
Jeszce nie mam, planuje kupić, ale moim zdaniem do zrobienia fotki wystarczy naciśniecie spiustu do połowy (ostrzenie) a potem reszta i zdjęcie zrobione, ale może się mylę...

bedol
21-06-2008, 00:20
Jacku a mógłbyś pokazać np. w linku ta radiówkę ?

Wprawdzie ja nie Jacek, ale polecam (np. zamiennik MC-30):
http://www.mitoya.pl/?p=productsMore&iProduct=13&sName=pilot-radiowy-do-nikon-zlacze-mc-30

Zalety pilota IR: można focić z dala od aparatu / taniość
Zalety wężyka spustowego: nie trzeba być przed aparatem :-)

Zalety pilota radiowego: łączy zalety IR i wężyka spustowego. Poza tym jak ktoś lubi, to można używać pilota radiowego jak wężyka (dotyczy przynajmniej tego, który jest w linku).

keda
22-09-2008, 20:13
Chciałbym się zapytać jak wygląda obsługa czasu bulb używając pilota i wężyka. Czy w obu przypadkach pierwsze naciśnięcie wyzwala migawkę a drugie kończy naświetlanie?

czy ktos moze odpowiedziec na to pytanie?
szukalem na forum lecz nie udalo mi sie znalezc (moze zle szukalem?) bede wdzieczny za informacje

mateo912
25-09-2008, 22:43
tak działa to dokładnie jak mówisz;)
ustawiasz w body na pilota i czas na bulb (pojawią Ci się "---" zamiast bulb).
i 1 naciśnięcie to "start" 2 to "stop" :)

ja używam pilota IR phottix za 15 zł do swojego d80 :D

Pank1
25-09-2008, 23:37
Posiadam pilota ml-3 i ....chyba magiczne body d40. Odpala zdjęcie, kiedy wyzwalam je z za aparatu, sprawdzałem przed chwilą w różnych miejscach i bez żadnego pudła, ciekawe to...

moonrage
25-09-2008, 23:39
oczywiście pilocik, oryginalny, najlepszy :)

keda
26-09-2008, 08:12
tak działa to dokładnie jak mówisz;)
ustawiasz w body na pilota i czas na bulb (pojawią Ci się "---" zamiast bulb).
i 1 naciśnięcie to "start" 2 to "stop" :)

ja używam pilota IR phottix za 15 zł do swojego d80 :D

hah ciekawe czy do D90 tez bedzie pasowal....
pewnie tak?

mateo912
26-09-2008, 09:08
hah ciekawe czy do D90 tez bedzie pasowal....
pewnie tak?

będzie pasował
W specyfikacji d90 jest napisane że dodatkowym akcesorium do niego jest "- Bezprzewodowy pilot zdalnego sterowania ML-L3 " czyli każdy pilot IR będzie działał.

Gregor_79
01-10-2008, 07:35
Posiadam pilot do Nikona, sensor łapie też sygnał zza Body jesli sie odbije sygnał z diody pilota od sciany albo innego przedmiotu (sprawdzone osobiście). Czas reakcji błyskawiczny, Do pracy przy statywie i długich czasach naswietlania dobry pomocnik

bedol
01-10-2008, 07:56
Posiadam pilot do Nikona, sensor łapie też sygnał zza Body jesli sie odbije sygnał z diody pilota od sciany albo innego przedmiotu (sprawdzone osobiście). Czas reakcji błyskawiczny, Do pracy przy statywie i długich czasach naswietlania dobry pomocnik

To oczywiste, IR działa tak samo we wszystkich pilotach - jeżeli odbita wiązka światła trafi gdzie trzeba, to zadziała.
Ale po co kombinować z pilotem i światłem odbitym, skoro za na prawdę niewielkie pieniądze można kupić wężyk spustowy ? Na przykład TU (http://www.mitoya.pl/?p=productsMore&iProduct=11&sName=wezyk-spustowy-zamiennik-nikon-mc-dc1)

mateo912
01-10-2008, 09:18
To oczywiste, IR działa tak samo we wszystkich pilotach - jeżeli odbita wiązka światła trafi gdzie trzeba, to zadziała.
Ale po co kombinować z pilotem i światłem odbitym, skoro za na prawdę niewielkie pieniądze można kupić wężyk spustowy ? Na przykład TU (http://www.mitoya.pl/?p=productsMore&iProduct=11&sName=wezyk-spustowy-zamiennik-nikon-mc-dc1)

no tak ale za cene tego wężyka mogę kupić 3 piloty:)
A argument że " po co kombinować ze światłem odbitym" jest trochę naciągany bo jak robimy zdjęcia ze statywu zza body to co za problem jest wyciągnąć rękę żeby pilot był z boku? Czujnik z boku łapie niemalże zawsze.

Gregor_79
01-10-2008, 11:18
potwierdzam przedmówcę :)

wasilewk
01-10-2008, 11:45
czy ktos moze odpowiedziec na to pytanie?
szukalem na forum lecz nie udalo mi sie znalezc (moze zle szukalem?) bede wdzieczny za informacje

Mam wężyk, więc tylko to znam. Jest tak, że przycisk działa tak jak w aparacie, czyli dwustopniowo - a dodatkowo jest on przesuwalny (po przesunięciu można w tej przesuniętej pozycji zablokować go).

Pzdr.

pinio111
01-10-2008, 12:15
...wężyk mam (chińszczyzna), działa prawidłowo jedyne co mnie drażni to szukanie dziury w jaką należy włożyć wtyczkę (szczególnie prze zdjęciach nocnych jak nie mam czym poświecić) Ostatnio kupiłem tani chiński pilot (25 zł) działanie jego też jest prawidłowe - działa naprawdę na spora odległość (wyzwalałem testowo z drugiego pomieszczenia przy otwartych drzwiach skierowany zupełnie gdziekolwiek , w pomieszczeniu nie ma znaczenia czy wyzwalamy z przodu czy z tyłu aparatu - nie wiem jak na zewnątrz.

bedol
01-10-2008, 21:08
no tak ale za cene tego wężyka mogę kupić 3 piloty:)
A argument że " po co kombinować ze światłem odbitym" jest trochę naciągany bo jak robimy zdjęcia ze statywu zza body to co za problem jest wyciągnąć rękę żeby pilot był z boku? Czujnik z boku łapie niemalże zawsze.

W sumie masz rację ;-) Też tak kilka razy sobie radziłem, zanim zaopatrzyłem się w wężyk. Tylko jak wyostrzyć i podejrzeć efekt ostrzenia przed zrobieniem zdjęcia używając pilota ... ;-)

Moim zdaniem zależy do czego ma być wykorzystywany, np. robiąc zdjęcia przez kilka godzin bolą plecy, więc po co mają boleć bardziej od wyciągania ręki "gdzieś pomiędzy odbiektyw i sensor IR" :-) Osobiście wolę skupić się fotografowanym obiekcie, niż na obsłudze sprzętu :mrgreen:

martuf
02-10-2008, 09:55
jako posiadacz obu rozwiązań przedstawię swoje przemyślenia:
- pilota używam teraz tylko do tzw. zdjęć "pamiątkowych" z moim udziałem (główna wada pilota to bateria, i nie zawsze się dogada z aparatem)
- wężyk jest jednak dużo praktyczniejszy (chodzi głównie o podgląd na bieżąco)
- co do różnic w cenie: za pilota (zamiennik dałem 40 pln - zasięg ok. 12m - sprawdzane doświadczalnie), za wężek (Nikona) 79 pln (org. pilot ok 75) więc cenowo się to tak nie różni

Krasa
22-11-2008, 17:22
Nie do końca ;) Bo AF łapie ostrość w momencie wciśnięcia spustu, a nie po skończeniu odliczania. Więc ostrość łapiesz na pustą kanapę i dopiero potem na niej siadasz ;)

Nie rozumiem :mrgreen: to fotografujesz samego siebie na tej kanapie?
Czy może robisz zdjęcia rodzinne? Bo wtedy chyba ostrość można ostawić na kogoś kto już na niej siedzi.

mat864
25-07-2009, 14:53
Witam!

czy ktoś z Was miał do czynienia z takim połączeniem pilot/wężyk?

http://www.allegro.pl/item693831481_zestaw_3w1_pilot_wezyk_jr_g_do_nikon _d70s_d80.html

wiem, że uniwersalne urządzenia zazwyczaj działają gorzej, ale ta propozycja wydaje mi się interesująca-wężyk jest zazwyczaj za krótki, a w pilocie nie ma możliwości ustawienia ostrości przed wyzwoleniem migawki.

eagis
28-07-2009, 12:28
Ja kiedyś kupiłem podróbkę pilota i nigdy więcej - działa jak ma nastrój, a rzadko go miewa.

jaś
28-07-2009, 12:43
Witam!

czy ktoś z Was miał do czynienia z takim połączeniem pilot/wężyk?

http://www.allegro.pl/item693831481_zestaw_3w1_pilot_wezyk_jr_g_do_nikon _d70s_d80.html

wiem, że uniwersalne urządzenia zazwyczaj działają gorzej, ale ta propozycja wydaje mi się interesująca-wężyk jest zazwyczaj za krótki, a w pilocie nie ma możliwości ustawienia ostrości przed wyzwoleniem migawki.

duże - dwa kawałki i kabelek pewnie jeszcze ma dwa zasilania. używam wężyka - mały, bez zasilania, blokuje "bulba" - nic więcej nie potrzebuję.

FlashGordon
28-07-2009, 17:28
Ja mam wężyk i sobie chwalę. Tak na dobrą sprawę, wężyk i pilot nie są substytutami. W wężyku możesz sobie zablokować spust i iść na herbatę, kiedy fotografujesz niebo nocą przez kilka minut. Wyzwalasz z tyłu, nie z przodu, jesteś niezależny od baterii, masz zdjęcia seryjne (łapanie błyskawic na przykład). W sporym stopniu zastępuje pilota, ale pilotem możesz wyzwalać na większą odległość.

Mój wężyk to bodaj Massa - polecam, choć pewnie (prawie) wszystkie są ok.

woda
29-07-2009, 02:03
Mam pilota. Nie oryginal tylko zamiennik i jakbym mial liczyc na to, ze zrobi mi zdjecie dokladnie wtedy kiedy chce to wolalbym nie. Puszka raz widzi sygnal raz nie. Nie polegalbym na tym rozwiazaniu. Jak komus nie zalezy na tym, zeby pstryknelo dokladnie w tym momencie kiedy sobie zyczy to moze sie bawic pilotem. W sytuacji kiedy trzeba miec pewnosc odradzam pilota.

costi
29-07-2009, 17:28
używam wężyka - mały, bez zasilania, blokuje "bulba" - nic więcej nie potrzebuję.
Ja takoz. Pilot jest dla mnie zbedna komplikacja, o bateiach trzeba pamietac, mozna zgubic :P Wezyk jest tani, prosty i absolutnie niezawodny.

korona.
17-08-2009, 23:04
Ja takoz. Pilot jest dla mnie zbedna komplikacja, o bateiach trzeba pamietac, mozna zgubic :P Wezyk jest tani, prosty i absolutnie niezawodny.

a wężyka to sie zgubic nie da;)
ja mialam do D80 ML-L3 i byłam bardzo zadowolona. banalna obsługa i więcej możliwości. z wężykiem nie zrobisz grupowego foto wskakując w środek ekipy;)
pozdr

korona.
17-08-2009, 23:08
ps. wszyscy z D80 powinni się cieszyć, że mają opcje na tak małe i poręczne urządzenie jak ML-L3. z D300 nie ma juz tak łatwo.

unbelievable
20-08-2009, 22:36
Wczoraj zanabyłam pilocik- zamiennik ml-l3 phottix do mojego nikona d70.
Działać działa, ale nie do końca ;) otóż nie nastawia się ostrość przed zrobieniem zdjęcia, a to jest dla mnie funcja niezbędna. Myslałam że można to ustawić z poziomu aparatu, ale ani w internecie, ani w instrukcji nic nie znalazłam. Co może być tego przyczyną, złe ustawienia w aparacie, niesprawny pilocik, a może brak silniczka w obiektywie...?
z chęcia poczytam nawet mocne teoretyzowanie, a nóż widelec się sprawdzi

stock
21-08-2009, 09:06
ręcznie i pstryk pilocikiem :)

unbelievable
21-08-2009, 11:10
ręcznie i pstryk pilocikiem :)

a mi chodzi właśnie o te ustawianie ostrości, bo pstryk to może zrobić i samowyzwalacz

unbelievable
21-08-2009, 22:20
problem rozwiązany, miałam włączony af-c, a musi być af-s... i to na forum dalekim od tematyki fotografii ;)

Wojciech
22-08-2009, 22:04
Zdecydowanie pilot calkowita niezaleznosc,
fakt sensor jest z przodu ale warto.

Pozdrawiam

kitkat
11-01-2010, 14:13
Pilot do Nikona D50 taki jak (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=869580530 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=869580530)) znacie może zamiennik?

unbelievable
15-01-2010, 19:39
Pilot do Nikona D50 taki jak (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=869580530 (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=869580530)) znacie może zamiennik?

ale to nie jest pilot a wężyk spustowy ;) i to właśnie zamiennik

Hosaka
20-01-2010, 01:18
Żeby wyzwalać pilotem, musi on znaleźć się przed body, bo tam jest sensor.

Zalety wężyka spustowego: nie trzeba być przed aparatem :-)

Nie rozumiem dlaczego tyle o tym się pisze skoro to nie prawda. Aż sam przed chwilą sprawdzałem. Czytając ten wątek wydawało mi się że robiłem już wiele razy fotki pilotem z za body D90, ale nie dałbym głowy, więc musiałem to sprawdzić.
Działa z każdej strony, nawet z za aparatu z odległości kilku metrów, celując prosto w korpus od tyłu.
Coś mi się też przypomina że robiłem kiedyś zdjęcia outdoorowe pejzaży, pilotem z za body.
Więc to mit że nie działa od tyłu. Chyba że na słabych bateriach tego jeszcze nie sprawdziłem. :)

Odpala zdjęcie, kiedy wyzwalam je z za aparatu

Potwierdzam - cała prawda ;)

Tylko jak wyostrzyć i podejrzeć efekt ostrzenia przed zrobieniem zdjęcia używając pilota ... ;-)

Moim zdaniem zależy do czego ma być wykorzystywany, np. robiąc zdjęcia przez kilka godzin bolą plecy, więc po co mają boleć bardziej od wyciągania ręki "gdzieś pomiędzy odbiektyw i sensor IR" :-) Osobiście wolę skupić się fotografowanym obiekcie, niż na obsłudze sprzętu :mrgreen:

Tak samo można podejrzeć ostrość focąc pilotem jak i wężykiem, wystarczy zbliżyć się do wizjera lub ekranu i sprawdzić. Większej różnicy pod tym względem nie ma.
Zgadzam się że i wężyk i pilot mają swoje wady i zalety, wszystkie chyba były już tu wymienione.
Zgadzam się również że każdy powinien zastanowić się do czego (czytaj w jakich warunkach) potrzebuje zdalne sterowanie.
Wszystkim życzę żeby doczekali się i jednego i drugiego.

goralikus
20-01-2010, 02:59
Ja wlasnie zakupilem ten model wczoraj i bardzo jestem zadowolony
polecam.

http://www.bhphotovideo.com/c/product/407310-REG/Nikon_4917_MC_36_Multi_Function_Remote.html

docxxx
20-01-2010, 09:45
Kup sobie Phottixa. Dziala to jak wezyk i pilot. Swietna sprawa.

dandan
20-01-2010, 15:32
Kup sobie Phottixa. Dziala to jak wezyk i pilot. Swietna sprawa.

Mam takiego Phottixa i niestety radiowo przy zdjęciach seryjnych odbiornik się blokuje.

http://farm3.static.flickr.com/2078/2227677890_da65d73bd5_o.jpg

Skibek
20-01-2010, 16:42
Ja mam Phottixa Strato (radiowy pilot) i jestem bardzo zadowolony. Zasięg duży (powyżej 50m), niezawodny, radiowy (działa nawet przez ściany). Dodatkowo na odbiornik mogę założyć dowolną lampę (Nikon, Canon, Zenit ;) itd...), a pilot wpiąć w gorąca stopkę i... mam radiowy wyzwalacz lamp ;) Mogę dokupić specjalny wężyk za 12zł pod Canona i stosować pilot pod Canonem kolegi.
To jeszcze nie koniec niespodzianek ;)
16 kanałów... 15-tu moich kolegów może obok mnie wyzwalać swoje aparaty/lampy niezależnie (nikt nikomu nie wyzwala), albo... jednym kliknięciem mogę wyzwolić 15 różnych aparatów/lamp (moich kolegów), po ustawieniu tego samego kanału na wszystkich odbiornikach.
Problem powstaje jak będzie nas 17tu :(
Zdjęcia seryjne, dłuuuugie naświetlanie (np. 38 minut) też jest możliwe.

Polecam ;)

jackrabbit
20-01-2010, 17:00
http://allegro.pl/item885941098_strato_n8_pilot_wyzwalacz_lamp_nikon _d300s_d700_d3.html takie cos?

z tego co rozumiem to bez problemu mozna wyzwalac kilka lamp po zakupieniu dodatkowych odbiornikow?

Skibek
20-01-2010, 17:02
http://allegro.pl/item885941098_strato_n8_pilot_wyzwalacz_lamp_nikon _d300s_d700_d3.html takie cos?

z tego co rozumiem to bez problemu mozna wyzwalac kilka lamp po zakupieniu dodatkowych odbiornikow?

Dokładnie to!
Fajna rzecz. Owszem, można wyzwolić kilka odbiorników jednym pilotem lub jeden odbiornik kilkoma pilotami ;)

wizja
26-01-2010, 15:53
a ja mam Twin1 R4C (akurat canon, ale jest też R4N), może drogawy, ale w zasadzie wszystkomający i zawszedziałający ;)

:D700
28-01-2010, 17:57
http://allegro.pl/item885941098_stra...s_d700_d3.html - Posiadam i polecam.

wizja
30-01-2010, 11:47
zapomniałem dodać, że to co najważniejsze (dla mnie) w tym pilocie Twin1 R4 to to, że nie zajmuje sanek lampy :) na minus -nie działa przez ścianę ;)

Annihitek
31-01-2010, 21:55
Wydaje mi się, że pilot jest znacznie wygodniejszy.

Zamontowałem sobie małe ,,lustro'' z folii alumioniowej, które daje tak, aby ,,odbiło'' podczerwień do czujnika i można bez problemu wyzwalać z tyłu, bo wcześniej było to dość losowe. Jak jest śnieg to trafiało częściej z tego co zauważyłem. Oczywiście mogę to ,,lustro'' szybko montować/demontować i jak dla mnie, to w tym względzie, pilot jest znacznie wygodniejszy.

KaeF
02-02-2010, 22:41
Jak na moje skromne amatorskie potrzeby, to pilot jest 100% dobrym rozwiązaniem. Wersja uniwersalna (Nikon, Canon, etc..) Made in Poland. Działa z każdej strony body z odległości 15m (może więcej, ale nie testowałem). Czas B działa przez dwa kliknięcia. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
Wężyk też mam, ale przy Zenicie:D

mizerek
01-07-2010, 18:33
Witam. Pozwolę sobie odświeżyć wątek:
Ja posiadam taki ów wężyk

http://allegro.pl/item1095098911_ma_g_pilot_wezyk_spustowy_mc_dc1_d7 0s_d80_w_wa.html

i PROBLEM jest! Po podłączeniu do D80 w gniazdo wężyka po lewej stronie korpusu totalnie blokuje się ekran funkcyjny oraz podgląd zdjęć zrobionych. Czy ktoś może wie dlaczego??

Ark
02-07-2010, 07:00
Posiadam wężyk (nieoryginalny) oraz pilot (oryginalny). Oba użądzenia pracują bezproblemowo. Zaletą wężyka, o której chyba nikt nie wspomniał - albo przeoczyłem - jest wykorzystanie go np. przy robieniu zdjęć z tzw. "pułapką ostrości", podpinam, blokuję spust migawki i idę do domu ;)

Pozdrawiam.

mizerek
02-07-2010, 12:52
Ark, a na jakim body pracujesz? Mój wężyk z w/w linka jest jakiś upośledzony. Ostrość ustawia w wizjerze, zdjęcie robi naświetla, ale po wykonaniu ekspozycji nie można zobaczyć wykonanej foty ani zmienić ustawień w MENU. czy ktoś może spotkał się z takim ustrojstwem?

Ark
02-07-2010, 13:38
Przepraszam za niedomówienia ;) Już wyjaśniam: body to, D80, a wężyk Phottix WRC N6.

mizerek
02-07-2010, 16:31
no właśnie, ja mam jakąś lipę a nie wężyk :)

LUKIFOR
04-07-2010, 17:17
A czy mieliście może do czynienia z czymś taki, http://allegro.pl/item1095002799_pilot_zdalny_z_funkcja_czasu_hahnel _giga_t_nikon.html
troszkę to drogie jest ale wiecie może jak wygląda funkcjonalność...