PDA

Zobacz pełną wersję : D70 i fps

goncik
26-10-2007, 16:22
Witam,
Zacząłem się troszkę bawić formatem typu RAW i zauważyłem, że migawka szybciej pracuje (klika) niż jak format zdjęć jest jpg.
Producent podaje, że szybkość migawki to 3 klatki na sekundę i to by się zgadzało gdy zdjęcia robię do RAW. Natomiast gdy formatem wyjściowym jest jpg to migawka "klika wolniej".
I tak, przy RAW to 3 klatki robią się w ~1 sekundę (dopuszczam też mały błąd ręki i klikania w stoper)
a przy jpg to 3 zdjęcia wykonują się w ~1,7 sekundy

Pomiar ponawiałem kilkakrotnie (także przy użyciu różnych stoperów) i różnica utrzymywała się na stałym poziomie.

Czy u Was jest podobnie? i Czym jest to spowodowane?

I inna sprawa... ilość zdjęć, które zmieszczą się w buforze w trybie ciągłym. Producnet podaje, że 4 RAWy pomieści bufor a sam aparat wskazuje mi, że 3. Z JPEGami podobnie jest dane producneta są zawyżone o 2 sztuki zdjęć (np: wielkość zdjęć Large, kompresja Normal - dane producenta twierdzą, że wejdą 12 zdjęć do bufora a mi aparat wskazuje, że 10)

Dzięki za odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam

qooba
26-10-2007, 16:25
wyłącz redukcję szumów dla jpg dla długich czasów naświetlania i aparat dostanie kopa w seryjnych

piterdm
27-10-2007, 01:35
wyłącz redukcję szumów dla jpg dla długich czasów naświetlania i aparat dostanie kopa w seryjnych

Ja to właśnie zrobiłem, ciekawe czy będzie różnica.

tomtytus
27-10-2007, 12:04
Nię zrobi się nagle 11fps ale 3 będzie ;-)

goncik
27-10-2007, 12:16
Dziękuję za odpowiedź qooba
Wyłączona redukcja szumów przy długich czasach naświetlania i... zdjęcia seryjne (z formatem wyjściowym jpg) wykonują się tak samo szybko jak RAW.
Dodatkowo ta opcja ma wpływ na pojemność bufora. Teraz rzeczywiście bufor mieści tyle zdjęć ile podaje Nikon. Także sukces!
PS. Jak już wiedziałem co może mieć na to wpływ dotarłem do informacji w instrukcji o ilości fotek w buforze przy włączonym redukcji szumów... (Strona 133 w Podręczniku obsługi wersja polska) :-D

Jedna rzecz tylko pozostała niezgodna... ilość plików RAW, które w trybie ciągłym zmieszczą się w buforze. Nikon mówi o 4 (Cyt "• Continuous shooting (C) mode: approx. 3 frame per second (up to 12 consecutive shots with JPEG format, 4 shot with RAW format") a mi aparat wskazuje, że 3. No ale to na razie mi nie przeszkadza...

Dla tych co mieli podobny kłopot... radzę spróbować