Zobacz pełną wersję : Precyzja działania AF nikona z optyką sigmy.
maniek@n
25-10-2007, 16:42
Czy to prawda, że nikonowskie (może inne również) puszki mają chroniczny problem z poprawnym działaniem AF w połączeniu z optyką Sigmy? Lub odwrotnie - optyka Sigmy ma problem z cyfrowymi puszkami :)
Przeczytaj to:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
Przeczytaj to:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
...i niekoniecznie w to uwierz ;)
Robert S.
25-10-2007, 20:55
Zacząłem od sigm i cholera, dopiero na nikkorach przestałem przeklinać AF. No ale nie którzy są zadowoleni :)
Kolekcjoner
25-10-2007, 21:57
...i niekoniecznie w to uwierz ;)
W ogóle w to nie wierz :mrgreen:.
Kraftsman
25-10-2007, 22:07
Mam dwie sigmy i obie ostrzą w punkt. Ale może po prostu mam niebywałe szczęście w życiu. :-D
Mam dwie sigmy i obie ostrzą w punkt. Ale może po prostu mam niebywałe szczęście w życiu. :-D
Lepiej nie wywołuj backfocusa z lasu. Testowałeś 30-tkę na tabeli testowej i sprawdzałeś, jak wygląda powtarzalność? :lol:
Z tą powtarzalnością zapewne chodzi o to, że jak się powtórzy test kilkadziesiąt razy, to jest jakaś szansa, że choć raz trafi. :wink:
maniek@n
25-10-2007, 23:02
Ten problem AF, to tylko problem Sigmy czy innych niezależnych producentów szkieł również?
Poszukaj na forum wątków o Tamronie 28-75 to się dowiesz.
Albert44
26-10-2007, 09:34
A ja tylko jedną :) i też pewnie jestem szczęściarzem. ;)
Kraftsman
26-10-2007, 23:27
Lepiej nie wywołuj backfocusa z lasu. Testowałeś 30-tkę na tabeli testowej i sprawdzałeś, jak wygląda powtarzalność? :lol:
Niestety nie testowałem na tabeli testowej. Testuję ją prawie codziennie w realu.
Ten obiektyw ma swoje wady: miękkie rogi, AF nieco wolniejszy niż np. w 18-70. Nie zmienia to faktu, że nie miałem nigdy problemów typu FF czy BF.
Możecie zacząć do mnie strzelać, ale moim zdaniem w tym przedziale cenowym nie ma obecnie na rynku obiektywu "standardowego" (lub jak kto woli - imitującego standardowy), który mógłby się choćby próbować równać z 30tką.:razz:
Możecie zacząć do mnie strzelać, ale moim zdaniem w tym przedziale cenowym nie ma obecnie na rynku obiektywu "standardowego" (lub jak kto woli - imitującego standardowy), który mógłby się choćby próbować równać z 30tką.:razz:
Nie ma. Ale BF-FF na pewno jakbyś chciał, to byś się doszukał :p
Kraftsman
27-10-2007, 19:13
Nie ma. Ale BF-FF na pewno jakbyś chciał, to byś się doszukał :p
ok, ok... Ty tu jesteś guru ;)
BugsBunny
27-10-2007, 19:26
Poszukaj na forum wątków o Tamronie 28-75 to się dowiesz.
Oj, dobrze że ich nie czytałem bo pewnie bym swojego przetestował i wyrzucił, a tak robię nim zdjęcia i wychodzą ok :-D
Mogę się wypowiedzieć jedynie na temat posiadanej przeze mnie Sigmy makro 150 mm. Zachwalany przez producenta HSM wypada blado w porównaniu z nikonowskim SWM. W dobrym oświetleniu jest zauważalnie wolniejszy, w słabym męczy się zanim ustawi ostrość; czasami trwa to nawet parę sekund. W podobnych warunkach SWM w Nikkorze 28-70 ostrzy błyskawicznie. Kompletną klapą jest śledzenie ostrości na obiektach poruszających się. Mojej Sigmie udawało się trafić z ostrością w punkt mniej więcej 4 razy na 10. Wszystkie te spostrzeżenia na podstawie pracy obiektywu zapiętego na D2x. Nie zauważyłem problemów typu BF/FF, pod warunkiem precyzyjnego przeprowadzenia testu.
jacoslavgth
01-11-2007, 14:35
mam 3 sigmy ex, dwie z silnikami, w zadnej nie stwierdzilem ff czy bf, ostrzá szybko. moze nikkory szybciej ale ja niemam problemow z powtarzalnosciá, nie mierzylem tego ale w zyciu codziennym nie przeszkadza mi to, jest dla mnie obojetne.
teraz czas na stalki nikkora 105 vr i 50/1,4 :)
Krzysiek29
01-11-2007, 14:55
Nie miałem z żadną Sigmą problemów ff/bf. Nawet z S30 f/1,4 , a np S 50-500 celność ma praktycznie 100% i do szybkości AF nie można mieć nic do zarzucenia -praktycznie porównywalny z N 70-300VR.
drakenus77
01-11-2007, 19:50
Nie miałem z żadną Sigmą problemów ff/bf. Nawet z S30 f/1,4 , a np S 50-500 celność ma praktycznie 100% i do szybkości AF nie można mieć nic do zarzucenia -praktycznie porównywalny z N 70-300VR.
ciekawe jak sie sprawuje sigma 80-400 os (vr)???????
pioter m
02-11-2007, 00:03
Mogę się wypowiedzieć jedynie na temat posiadanej przeze mnie Sigmy makro 150 mm. Zachwalany przez producenta HSM wypada blado w porównaniu z nikonowskim SWM. W dobrym oświetleniu jest zauważalnie wolniejszy, w słabym męczy się zanim ustawi ostrość; czasami trwa to nawet parę sekund. W podobnych warunkach SWM w Nikkorze 28-70 ostrzy błyskawicznie. Kompletną klapą jest śledzenie ostrości na obiektach poruszających się. Mojej Sigmie udawało się trafić z ostrością w punkt mniej więcej 4 razy na 10. Wszystkie te spostrzeżenia na podstawie pracy obiektywu zapiętego na D2x. Nie zauważyłem problemów typu BF/FF, pod warunkiem precyzyjnego przeprowadzenia testu.
Bo to jest szklo do makro, a nie do reporterki. Zawsze bedzie wolniej. Dla zachowania przynajmniej pozorow obiektywizmu, wypadaloby przetestowac podobne szkla.
Sigma bedzie zawsze nieco wolniejsza, ale jest tez sporo tansza. Cos za cos.
Wracajac do tematu. Mialem dwie i obie ostrza w punkt. Wolne sa, bo na srubokret.
Pioter m:
1. Z tego co napisałeś wynika, że obiektyw makro wyposażony w szybki napęd AF jest wolniejszy od innego obiektywu z takim napędem, dlatego, że jest obiektywem makro. A co w takim razie powiesz o Micro Nikkorze AF-S 105/2.8? To też makro, a w kiepskim świetle radzi sobie znakomicie.
2. Pozory obiektywizmu? Wolne żarty. Każda wypowiedź użytkownika jakiegoś obiektywu Sigmy (czy innego) może być obiektywna wyłącznie w odniesieniu do tego konkretnego (tych konkretnych) egzemplarza. I wszystko jest w porządku dopóki nie próbuje się na gruncie takich doświadczeń formułować generalnych wniosków typu: ponieważ moja Sigma makro 150 mm wolno ustawia ostrość, to wszystkie Sigmy makro 150 mm tak mają. Myślę, że przy odrobinie starania udałoby mi się pożyczyć od zaprzyjaźnionego sprzedawcy jeszcze ze 2 egzemplarze tej Sigmy i porównać z moim pod kątem sprawności systemu AF. Tylko czego miałby dowieść taki eksperyment? Na pewno nie można na jego podstawie ani przyjąć, ani odrzucić hipotezy, że wszystkie Sigmy makro 150 mm z napędem HSM wolno ustawiają ostrość. Co najwyżej da się - metodą nie wprost - zweryfikować negatywnie hipotezę lansowaną przez producenta, że obiektywy Sigma z napędem HSM ostrzą błyskawicznie (pod warunkiem rzecz jasna, że jednoznacznie określimy co to znaczy "błyskawicznie").
3. Myślę, że autorowi wątku chodziło o to, żeby wypowiedziała się jak najliczniejsza grupa użytkowników Sigm, wtedy bowiem można próbować wyciągać ogólniejsze wnioski.
Pioter m:
1. Z tego co napisałeś wynika, że obiektyw makro wyposażony w szybki napęd AF jest wolniejszy od innego obiektywu z takim napędem, dlatego, że jest obiektywem makro. A co w takim razie powiesz o Micro Nikkorze AF-S 105/2.8? To też makro, a w kiepskim świetle radzi sobie znakomicie.
Mam Nikkora 105 AF-S VR i moim zdaniem jest wolniejszy zarówno od Tamrona 17-50 jak i Nikkora 80-200 ED, które nie posiadają silnika. Może nie tyle sama prędkość AF w 105 jest mniejsza tylko częściej błądzi i dłuzej "myśli" zanim zacznie ostrzyć. Wynika to pewnie z tego, że jednak oiektywy makro maja większy zakres odległości do obsłużenia. Na pewno zaś 105 jest szybsza niż Tamron 90, którego również jeszcze posiadam. Za to 105 jest oczywiscie cichutka.
No tak, wpadłem tu trochę we własne sidła:) Przytaczając przykład tego Nikkora miałem na myśli konkretny egzemplarz na konkretnym korpusie, czyli D2x. We współpracy z MultiCAM 2000 szybkość i trafność AF była bezdyskusyjnie lepsza niż Sigmy 150 w podobnych warunkach.
robin102
03-11-2007, 14:45
A jak myślicie w epoce analoga były BF i FF czy nie . Moim zdaniem byly z tym problemy tylko nikt tego nie analizował bo i jak ? trzaskać parę rolek filmu na tablice testowe ?. Przekreślało sie taką klatkę flamastrem jako nieostrą więc nie nadającą sie do powiększania i nikt się nie rozczulał.