Zobacz pełną wersję : sigma 20-40 2.8 - zapotrzebowanie na testy?
Mało na temat tego szkiełka na naszym forum a tak się złożyło, że przez przypadek sprzedawca z Ebay'a wysłał mi dzisiaj prawię nówkę wersję tej sigmy - ( zamiast nikkora 50mm) - Więc póki co jestem zadowolony bo oto dostałem obiektyw dużo droższy no i mniej spotykany - więc ruszam go potestować - :D -
(Oczywiście skontaktowałem się ze sprzedawcą - uczciwość cenie bardziej niż $$$)
Jeżli macie jakieś życzenia to walcie śmiało mam trochę czasu więc mogę go poświęcić testując to szkiełko z moim D70s i podzielić się sampelkami.
robin102
25-10-2007, 17:09
O ja bym bardzo chetnie zobaczyl na 20mm ujętą ściane łazienki z kafelkami oraz kilka strzałłw na pelnym otworze na 20mm 30 i 40mm
O ja bym bardzo chetnie zobaczyl na 20mm ujętą ściane łazienki z kafelkami
a ja chetnie poogladalbym zdjecia wanny i deski klozetowej (konieczine na pelnej dziurze) :mrgreen:
robin102
25-10-2007, 18:54
a ja chetnie poogladalbym zdjecia wanny i deski klozetowej (konieczine na pelnej dziurze) :mrgreen:
A ja nie. Wolę jednak ładną ściane z kafelkami, a nie deske czy sedesik bo chciałbym zobaczyć jak zniekształca ten zomik, focąc sedes, czy deskę się tego nie da zobaczyć, chyba że od środka. Poza tym sedes może być wysiedziały, a deski mogą być miękie z ogrzewaniem elektryczny tak jak u mnie w domu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img180.imageshack.us/img180/5209/jpgdsc0074mt2.jpg)
Na początek zdjęcie ze spaceru.
Łazienka nie wykafelkowana, dlatego zdjęcie kominka z małymi kafelkami - zdjęcie robione z ręki ostrość z kafelki. Miałem problem z ostrzeniem używając górnego punktu - prawy i lewy ustawiał ostrość poprawniem, górny - dawał straszne mydło - zauważyłem tylko przy fotografowaniu kominka.
Co do samej ostrości to 20-28 wydaje się spoko - można akceptować tą sigmę, która daje ostry obraz na 2.8 - mamy więc pokrycie zakresu trzech stałek 20 24 28 od 30 do 40 trzeba przymknąć - nie odkryłem tu nic nowego takie inforamcje można znaleźć w internecie. ( moje rawy www.sb.anv.pl/sigma2040.rar (http://forum.nikon.org.pl/www.sb.anv.pl/sigma2040.rar) )
Obiektyw za 2000zł - Model z serii EX bardzo solidnie wykonany - testowany wygląda jak nowy więc nie wiem jak działa czas na obudowę itd. Filtr 82mm.
zastanawiam czy nie lepiej kupić tamrona 17-50 który daje większy zakres i również jest ostry na 2.8 a przy tym jest tańszy.
Mam parę zdjęć ze spaceru może coś wybiorę ze zdjęć pod słońce, te testowe robiłem w słabo oświetlonym pokoju - pochmurny dzień.
Pozdrawiam
Antonina
27-10-2007, 11:40
Miałam tan obiektyw przez ponad rok na 2,8 spadała ostrość i pod światło troszku kiepski ale ogólnie dobre szkło jak za te pieniądze InterFoto dał mi za niego 800zł dwa tygodnie temu
miałem I wersję z canonem i przy 20 i 2,8, było w miarę przyzwoicie, czym większa ogniskowa - tym słabiej, przy 40 przymkniecie do 5,6-8 dawało dopiero pozytywne rezultatym może taki egzemplaż mi się trafił....??
Miałam tan obiektyw przez ponad rok na 2,8 spadała ostrość i pod światło troszku kiepski ale ogólnie dobre szkło jak za te pieniądze InterFoto dał mi za niego 800zł dwa tygodnie temu
A teraz go sprzedaja za 1200 (jesli to ten) :)
Antonina
06-11-2007, 12:29
A teraz go sprzedaja za 1200 (jesli to ten) :)
Muszą z czegoś żyć ;) ja jestem zadowolona bo w rozliczeniu było to załatwiane za inny sprzęt, ale jak napiszesz do nich to myślę że sprzedadzą za 1100 może nawet za 1000 tylko trzeba się potargować ;)
Pozdrawiam